2011. május 7., szombat

Star Wars Epizód III. - A Sith-ek bosszúja


Képtalálat a következőre: „blogspot.com "revenge of the sith"”
A Sith-ek bosszúja talán a legellentmondásosabb Star Wars fejezet. Egyrészt sok jó ötlettel sikerül hozzászőni a film külsejét az eredeti trilógiához. Másrészről viszont ugyanúgy túl sokat bíz a néző képzeletére, mint a két előző darab. Tónusában még a Birodalom visszavágnál is sötétebb, de leginkább a vizuális elemei vannak kidolgozva, és emögött másodlagos az érzelmi és politikai mozgatórugók kezelése.


Mint az előző két filmben, A Sith-ek bosszújánál is főként a látványvilágon van a hangsúly, csak utána a motivációkon. Minden korábbinál több a fénykard-párbaj, de az előkészítéseik elhanyagoltak. Fél órát szánnak egy olyan mentőakcióra, ami egyetlen ponton kapcsolható a fő cselekményszálhoz: Darth Tyranus bukása. Anakin 2. harca a Sith gróffal energikusabb, mint A klónok támadásában volt. Elismerem, okos ötlet volt, hogy már az elején sor kerül erre, így több idő jut majd a párlfordulásra.
Képtalálat a következőre: „blogspot.com "revenge of the sith" dooku”
A bajom az első kardpárbajjal az, hogy Dooku halála egyrészt érdemtelenül elpazarolja Christopher Lee karakterét, akinek feláldozása a könyvváltozatban sokkal kikerekítettebb. A másik Annie-nak a papírízű dialógusa Palpatine-nal. Ez csak egy vázlatot ad arra, hogy milyen haragvás zajlik elméletileg a Jedi-lovagban.


Szükségtelen sejtetőelem a vacakolás a liftnél. Obi-wan lendíti a kardját, de látja, hogy Anakin az, így visszateszi. Ez és egy futó ingerült szóváltás jelezné elméletileg, hogy a barátságuk még mindig nem elég őszinte. Fölösleges jelenet volt: a 2. részben tökéletes diszharmónia és merev sarkítottság látszott mester és tanítvány jelleme között.
Ugyanennek az ellenkezőjére is van példa: miért vágta ki Lucas, amikor a szenátordelegáció tanácskozik, és mikor Palpatine fogadja őket? Ezek pedig fontosak lettek volna, hogy:
  1. bemutassák a főkancellár diktátori térnyerésének folyamatát;
  2. lássuk, milyen körből indult ki a majdani felkelő mozgalom;
  3. folyamatosabbá tegyék Anakin elhidegülését Padmétól;
  4. Padme több politikai hozzáértést mutathasson. Az első két részben aktív cselekvő volt, itt viszont a szinte csak annyi szerepe van, hogy istápolják és megszüli az ikreket.


Képtalálat a következőre: „blogspot.com "revenge of the sith" delegation palpatine”
A kivágott jelenetek egyik fele - a mentőakciókor - időhúzás, és igazat adok, hogy nem kerültek be. A másik fele viszont hozzáad a történethez: a politikai szál azokkal már kellően koherens folyamatát mutatja be Palpatine diktátorságának. Tehát a "Kétezrek Petíciója" és Padme részvétele az ügyben igazából ott volt, szerepelt a filmanyagban.

A szerelmi szál alig hihetőbb, mint a második epizódban. Anakin reakciója Padme terhességének hírére teljesen hamis, a párbeszéd az erkélyen még ötlettelen is. Ez azért is zavaró, mert koherens logika sincs abban, amit férj és feleség egymásnak mondanak. A legmeghittebb házastársi pillanat az első rémálom után zajlik le.
Ahogyan a Jedik a rémálmokat értelmezik, visszatérő fogyaték a prequel-okban. Az még hagyjám, hogy rend legbölcsebb mestere semmi használhatót nem tud tanácsolni Anakinnek, ez bizonyítja a rend kádenciájának életképtelenségét. De ő se kompetensebb azok természetét illetően, mint 3 évvel azelőtt. Nem próbál visszaemlékezni a rémálmok részleteire. Azonnal megneheztel Padme-ra, mikor egy segítő szándékú Obi-wannal együtt látja a vízióban.

Képtalálat a következőre: „blogspot.com "revenge of the sith" grievous”
Utapaun Grievous felkutatása több műsoridőt von el a filmtől, mint ami ténylegesen történik. Kenobi újabb találkozása a biodroid tábornokkal értelemszegény módon van bemutatva. Ha komolyan gondolja a lopakodást, csata nélkül célt ért volna, még egymagában is. Ehhez képest Obi-wan az epizód legzajosabb állatával közelíti meg a bázist, és miután nem veszik észre, potyára felhívja magára a figyelmet anélkül, hogy az alkalmat kihasználva megorvgyilkolta volna Grievoust a fénykardjával. Rögtön ezután a szeparatisták eltűnnek a jelenetből. Ez bizonyítja, hogy egyetlen célja volt az akciónak: Obi-wannak is kell keríteni egy olyan párbaj-ellenfelet, mint Anakinnak volt Dooku.
Még valami: mikor Grievous elkapja, hogy nem roppantja össze a durániumujjaival Kenobi torkát vagy a nyakcsigolyáit? Másodpercekig szorongatja. Nem érdekel, hogy a IV. részben Obi-wan él és virul: akkor nem kellett volna ezt a momentumot beleemelni a kettejük jelenetébe.


Anakin és Palpatine viszonyát elkerülhetetlen volt kihangsúlyozni a történetben. Így is meglepő számomra, hogy ilyen sok időt érveléses beszélgetésre fordítanak egy látványorientált pop-corn-movie-ban. Ez még jó is lenne, de Lucas túl lazán veszi a Sith-ek eredetének bemutatását. Nem derül ki a Sith-ek pontos definíciója, sem hogy az 1. rész előtt pontosan miért akartak bosszút állni. De legalább Palpatine másik személyazonossága tisztes magyarázatot kap. Nem lényeges, hogy a halhatatlanság mítosza valódi-e: Anakint sikerül vele érdekeltté tennie a saját terveiben. Elsőrangú pszichikai ismeretről tesz tanúbizonyságot, mikor leleplezi magát, és eltántorítja Anakint, hogy ott helyben levágja őt.
Sokévi barátságuk ellenére, a Tanács és a főkancellár szembenállásában Anakin kissé túl elnéző utóbbival szemben. Hogy "megrendült a bizalma" a Tanácsban, az egy dolog, de felnőtt családfőként meg sem fordul a felnőtt fejében, hogy ez a teljhatalommal bíró oligarcha esetleg maga az áruló? Amikor Palpatine felfedi másik személyazonosságát, miért nem kérdőjelezi meg mindazt, amiről mostanáig okította?

Csalódást okozott Palpatine első fényszablya-küzdelme. Az államfő lassítva döf egyet, a tiszteletreméltó Jedi-mester kitárja a karját és kifekszik. Palpatine kiveszi a kardját, oldalra bevág vele, és a másik tiszteletreméltó Jedi-mester hörög egyet, mialatt kifekszik. Kit Fisto pár csapással védi magát 5 másodpercig, majd a tiszteletreméltó Jedi-mester elvérzik.
Windu és Sidious párbaja lomha és lassú, árnyéka sincs annak az őrjöngő gyorsaságnak, amit a történet, a film célkitűzése és a könyvek alapján megkövetelnénk a jelenettől. Ami még bizarrabb: mindeközben a 3 holttest mintha eltűnt volna az irodából! Anakin sem látta azt a 3 hullát, akiket levágtak?


A pálfordulás pillanatát ugyanúgy elsietik, mint Dooku lefejezését; a pillanat feszültségét pedig tompítja a csapnivaló szövegfüzet. Pedig Ian McDiarmid és Samuel L. Jackson játéka itt a legszínesebb, hihetetlenül hatásos, ahogy a megcsonkított Windut az eltorzult Sidious villámai kapják telibe. Mégis: veterán Jedi-lovag és űrpilóta létére Skywalker Windu karját, nem kardját találja el, mikor rácsap a lézerpengével?
A Rend elleni irtóhadjárat hangulata kifogástalan, főleg Ki-Adi-Mundi lelövése és Yoda szívének elszorulása az Erő háborgása miatt. Ez az volt az egyetlen pillanat az egész trilógiában, amikor együtt tudtam érezni Yodával.




Obi-wan és Anakin barátsága nem igazán tudja megragadni az ember szimpátiáját. Oké: mustafari párbaj a saga legintenzívebb Erő-küzdelme, Sith és Jedi minden elképzelhető módon küzdenek egymás ellen. Kedvenc párbaj-jelenetem bármilyen sci-fi-ből. De a jelenet drámaisága kizárólag a fizikai küzdelemben nyilvánul meg. Minden más közvetlenül előtte és utána erőltetett a forgatókönyvben.
Nem hozom fel újra, hogy Padme kiakad egy olyan mészárláson, amire a másik részben már hallott példát. De Anakin egyetlen, legkevésbé se provokatív látomás miatt hiszi árulónak a nejét. Csak mert ott látja Obi-want, akitől barátságban váltak el. A jelenet arról szólna, hogy Anakinban a paranoid gyűlöletet eltorzítja a gondolkodását, de őszintén szólva ennél bonyolultabb észjárást feltételeznék a rend volt legkiválóbb harcosától. Ez sem a színészek hibája:
  1. Ewan McGregor ebben a részben már tökéletesen jeleníti meg, milyen volt Alec Guinness Obi-wanja fiatalabb harcosként.
  2. És még Hayden Christensen alakításának is vannak erős pillanatai - különös módon pont olan helyeken, ahol nem is kapott szövegsort.

Képtalálat a következőre: „blogspot.com "revenge of the sith" chosen one”
Külön szégyenfoltja a dramaturgiának, hogy Obi-wan - kifakadás címén - úgy prédikál volt padawanjának a próféciában szerepeltekről, hogy előzőleg levágta az összes hús végtagját, és nézi, ahogy egy lávató szegélyénél szétégve vergődik, nehogy belehulljon. Pedig Ewan McGregor szintén ennél a jelenetnél játszotta szerepét a legkifinomultabban: alakítása méltó Sir Alec Guinness-éhez.
De ebben a részben tényleg úgy tűnik, hogy Darth Sidious törődik Anakinnal a inkább, hisz nem hagyja ott, lassan meghalni. Hozzátenném még, hogy Anakin szétégett testének kinézete vér nélkül is nagyszerű munkára sikeredett.


Kifejezetten zavaró, hogy nem látjuk a Jediket konkrét tanulságot leszűrni a tragikus eseményekből. Yoda a könyvverzióban felismeri, miért voltak képesek a Sith-ek átvenni az irányítást a galaxisban. Apropó: Sidious szavai, hogy egyszer már uralták, megint csak úgy be van hajítva, magyarázat nélkül. Qui-gon elmondja, miben rejlik a Sith-ek áhította halhatatlanság, Anakin pedig azért akart mester lenni, hogy rangja révén kikereshesse Darth Plageuis történetét az Archívumban. Ezek az apró összefüggések legalább olyan fontosak lettek volna, mint a vizuális kapcsok a klasszikus trilógiával.

A történetben gyakran érződik hirtelennek és erőltetettnek egy-egy adott fordulat, a dialógusok pedig ugyanekkor a legrosszabbak. Tényleg csak vizuális téren kifogástalan az összefűzés a IV., V. és VI. részekkel: a Császár deformált arca, az alderaan-i hajviselet, a Tantive IV. folyosói, a coruscanti csata csillagrombolói, vagy Darth Vader kibernetikai test-átalakítása.

Képtalálat a következőre: „blogspot.com "revenge of the sith"”

Valahol szégyenletes, hogy egy könyvverzió, aminek nincs közvetlen köze a filmkészítőkhöz, sokkal jobban kikerekíti a történetet, mint a moziváltozat. Igaz, a film elérte rendezőjének fő célkitűzését: érdemben egyesítette a 2 trilógiát. De ezt sokkal precízebben is kilehetett volna dolgozni, ha Lucas kellő önkritikával fordul saját munkája felé.
Könnyen lehet, hogy nekem túl nagyok az elvárásaim. Számomra az impozáns külső csak az érem egyik oldala egy mozialkotásnál. Az olyan kategóriacímkék, hogy "tudományos fantasztikus mese", "fantáziavilág" "korosztály" és "sztárvórzos film" nem mentségek arra, hogy egy alkotó a műve meggyőzőerejét félvállról vegye.

4 megjegyzés:

Slater4 írta...

Na úgy döntöttem sot írok akkor már ehhez is.(most ép st wars hangulatom van)
Nem értem mi abajdod a liftes jelenettel.Ot vannak egy ellenséges cstahajó kellős közepén, erre valaki vagy valami beugrik aháta mögé....Még jó, hogy bekapcsolja a fénykardját, nem tudom mikyen "diszharmóniára" gondolsz....
A kivágott jelenetekért valóban kár, főleg ezért a Kétezrek delegációjáért.Tényleg, ez szerintem is fontos lett volna.Amúgy szerintem a Shak Ti jedimester Griveous általi halála sem volt egy rossz ötlet.
De el kell fogandnunk, hogy afilmet meg kellett rövödíteni.Így is hosszú film lett.
"Ahogyan a Jedik a rémálmokat értelmezik, visszatérő fogyaték a prequel-okban. Az még hagyjám, hogy rend legbölcsebb mestere semmi használhatót nem tud tanácsolni Anakinnek, ez bizonyítja a rend kádenciájának életképtelenségét. "
Bocsáss meg, de ebben is tévedsz.Anakin retteg attól, hogy elveszítse azt akit szeret, Yoda pedig azt tanácsolja, hogy nek kezdjen el valami őrült hadjáratot ennek az elkerülésére.
Ugye a Sötét Oldal felkínálj ameki azt amire vágyik, de valójában ennek nem lehet jó vége.Ezt Anakinon keresztűl látjuk, őgy értem nézzük meg milye volt neki, amikor "landoltak" a szeparatista hajóval, és amikor a film végén nézi a Halál-csillagot.Obi-Wan is mondta a IV.részben, hogy a "Vader engedett a Sötét oldal csébításának"Mert a Sötlótét Oldal csábít, ígér, de végül nem azt adja meg, amit ígért, és végül nem lesz visszaút. Ezzel a jedik tisztában
vannak, ezért kapja ANakin az említett tanácsot.
A gyngeségét jelzi, hogy nem fogadja el, hanem a sithek-nél keresi a válaszokat.Itt vélik igazán fonotssá, hogy kiő:Mivel ő a kiválasztott,(emlékszel a midi clorian szám magasabb benne mint Yodában,Az Erő nek ez a tudomyános magyarázatával nekem sem volt bajom), Tanács és obi-wan is bíznak benne,és egáytalán, mondjuk, ki az volt a SOrsa, hogy hős legyen, de elbukott.
Szerintem ez éppenhogy nagyon érdekes volt!
Hát igen, tényleg furi volt, hogy nem vették észre Obi-Want azzal az állattal, de azután lévől dolgokka már nem értek egyet.
obi-Wan leugrik, és megszólal.Ha nem szólal meg 5 MÁSODPERC, és észre veszik.De mondta is, ő magárak arta vonni a fiyelmet, és ez sikerült, a droidok csak akkro lendülnek harcba, amikor a klón cspatszállítók már lejöttek.Az hogy Griveous miért nem roppantja ösze, azzal lehet magyraázni, hogy nem akart ilyen "egyszerűen" végezni vele,.SZerintem a jellemébe ez belefér.
Tényleg:Nem lehet hogy a mechanikus karjai nem alkalmasak folytogatásra?Mert hát ez nem ismerets....
"Csalódást okozott Palpatine első fényszablya-küzdelme. Az államfő lassítva döf egyet, a tiszteletreméltó Jedi-mester kitárja a karját és kifekszik. Palpatine kiveszi a kardját, oldalra bevág vele, és a másik tiszteletreméltó Jedi-mester hörög egyet, mialatt kifekszik. Kit Fisto pár csapással védi magát 5 másodpercig, majd a tiszteletreméltó Jedi-mester elvérzik. "
Elöször is: a küzdelem során Windu elhátrál.Ha megnézed, Besétálnak a jedik, küzedelem, aztán Windu jó pár lépsét hátrál.Tehát nem tűnnek el a hullák, csak az iroda egy másik részében vannak.Szerintem Windu-t is képes lett volna legyőzni, de kellet valaki aki miatt Anakin-nak döntést kell hoznia.(Úgy értem, egyik pillanatban "nics több erőm" a következőben a korábbinál sokka erősebb villámma támad rá)Gondolom azért őt választotta, mert Yoda után Windu a legerősebb , a négy jedi közül, amúgy is ő hullot volna el utlolsónak.
"veterán Jedi-lovag és űrpilóta létére Skywalker Windu karját, nem kardját találja el, mikor rácsap a lézerpengével? " Ne is haragudj, de ebbe belekötni azért már ahogy mondják, "nonsense".....
Például azért, mert ha csak a fegyverét veszíti el, még nem válik harcképtelenné, így viszont igen.

Slater4 írta...

Folytatás:
"Obi-wan és Anakin nem igazán tudják megragadni az ember szimpátiáját."Elöször is Ankain-nak nem is kell megragadnia a szimpátiádat, max csalódunk benne.Obi-Wannal viszont nem tuodm mi a bajod:Nem is akart ANakin ellen menni, ahogy lebeszélnek egymás mellet pedig zesniális!
A két jóbarát:Obi-Wan még mindi a a régi, a jedi lovag ANakin viszont elmerül a sötétéségben.
Éppneséggel ez a bezsélgetés jlezi mennyire eltávoldotak már egymástól.Komolyan, az ajelenet marha jó, mi kellet volnamég?
Nézd:a tatuini banták megölése, és jedik leggyilkolása között van egy "pici" künönbség"...
AMi geyszerr már elmdontam, Largs is elmodnjam hogy azok szörnyek voltak, és Anakin még PADAWAN is volt, és az anyja halála miatt nem tudott tosztán gondolkodni.
Itt viszont már jedi-lovag, tapasztaltat, családfő, stb.A jedi templom az ottthona volt!
Az ő mgegyilkoslásuk azért enyhén szólva nagyobb súlyú, mint a tatuni.
É smellet azt se flejtsd el, Anakin a a tatuini tettét alaposan szégyenfoltként élte meg, erre a tettére meg annyit mond " a jedik ellenem forultak"
És Padme is úgy érezhette, hogy Anakin mostanra kinőtte ezeket a jellemhibákat, már úráár lett a gyülöleten.SZerintem érthető, hogy a régebbi tettén nem ekadt ki, de most igen.
"Külön szégyenfoltja a dramaturgiának, hogy Obi-wan - kifakadás címén - úgy prédikál volt padawanjának a próféciában szerepeltekről, hogy előzőleg levágta az összes hús végtagját, és nézi, ahogy egy lávató szegélyénél szétégve vergődik, nehogy belehulljon."
Már megint, egyszerűen nem akarod beleélni magad, mert valamiért nem teszik neked a jelneet.GOndlj bele:Ő tanította Anakint kiskorától fogva,szinte a fiaként szerette,támogatta még ha gyakran veszekedett is vele.És idővel egyre jobban tosztelte és bízott Anakin-ban.Ahogy elváltak film-ben.A 2003-as klónok háborúja rajzfilm meséli el, hogy Obi-Wan javasojja , hogy üssék lovaggá anakin-t.)
És a II.részzel ellentétben immár ő áll ki Anakin mellet, és Tanács kezd bizalmatlan lenni.ÉS it kell látnia:A tanítványa, ekit megszeretett, akiben hitt, hogy beteljesíi akiválaszott végzetét, azt kell látnia, hogy elárulta e jdi rendet, és átállt a SÖtét Oldalra.Az a hihetetlen csalódás, amit érez szerintem teljesen átérezhető.És ahgoy Anakin elkezd égni, érződik, képtelen ottmaradni.Szerintem teljesen jó volt.
ÉS az abaki, hogy miért nem ment biztosra:AZt hitte Yoda időközbe végzett az Uralkodó-val.Azt hitte Yoda is sikerrel járt.(ÉS azért isbezszélhetnek többe számban a shitekről:úgy gondolta, Az Uralkodó kresni fog egy másik tanítvány, aztán volt ideje rájönnie, hog Vader él.)És az utobbi Ben szavaot a 6.részből is magyarézza .Mert hát ha anaki az után életben maradt, az iszonyatos lehettet.

Slater4 írta...

Ez azt hizsem a sihtek "erejét" bizonyítja:A gyűlöletük életbe n ratja őketTehát végülis Anakin-nak tényleg sikerült "legőyznie a halált"És mire ment vele?Grivoeus tábronokhoz hasonló ember-robot szörny lett belőle....
MOndom, Yoda tanácsa egyátalán nem volt hülyeség.Obi-Wan szavai is teljesen találóak, a" dühe és hatalom éhsége" okozták a bukását.Még Padme-t is megtagadta:Eméklszel lekdzdte folytogatni.Elvileg Anakin leginkább az ő megmentését tartotta szem elött, erre elkezdi folytogatni?Mire ezza tid védekezni, hogy valüszínűleg nem ölte meg...Ez is utalás arra, miért figyelmeztették Luke-ot olyan sokszor, milyen veszélyes ha a Sötét Oldal megkísérti....
És Sidious amit mond, hogy jorábban máruralták a Sithek a galaxist azzal sics baj.Hisz a Sithek célja a hatalom, semmi más.Ez korábban is így lehetett. Tudjuk, hogy Sithek léteztek.ÉS régen sokkárt okoztak.Valószínűleg voltak olyan évek,a mikor a Sijthek a galaxis jkomoly részét uralták.
A Star Wars-filmek kirtkáira, több ponton igazat kell adnom neked, de az az igzaság, hogy te olyasmibe is belekötsz amibe nem kellene...
Hú, énmeg lehet túl részletes válaszokat írok.
Nem kellett volna ennyire részleteznem....
Ó, és valami kérlek magyarázzel:
"Valahol szégyenletes, hogy egy könyvverzió, aminek nincs közvetlen köze a filmkészítőkhöz, sokkal jobban kikerekíti a történetet, mint a moziváltozat."
Milyen könv-ről van szó?És tényleg jobban el vannak magyarézva a dolgok?Kérlek mondd el.Szívesen ismerném meg a részletesebb magyarázatokat.

Angelus írta...

Terry Brooks: STAR WARS I. rész Baljós árnyak
R.A.Salvatore: STAR WARS II. rész A klónok támadása
Matthew Stover: STAR WARS A Sith-ek bosszúja