2011. május 5., csütörtök

Star Wars Epizód II. - A klónok támadása

Képtalálat a következőre: „blogspot.com "attack of the clones"”

A klónok támadása c. folytatáson alig látni, hogy a mítosz teremtőatyja bármit is megszívlelt volna az első részt ért kritikákból. Jar Jar szerepének drasztikus lerövidítése volt a legfontosabb követelés a rajongók részéről, miután az első epizód kijött a mozikba. Ennek George Lucas eleget is tett, bár az a kevés játékidő, amivel felruházták, fontosabb szerepet ró rá Binksre, mint a Baljós Árnyakban bármikor.

A szeparatista mozgalom logikus továbbvitele a válságvonalnak az első részből. Kiterjedtebb, mint egy bolygóinvázió, ugyanakkor felsejlik, honnan indulhatott ki a klasszikus trilógia szembenállása. A felkelők-birodalom felállás eredetileg a szeparatisták-köztársaság ellentét volt, csak a két oldal eltérő tartalommal telítődött.
A Szenátus rozoga szisztematikája semmilyen téren nem hatékony: elemi létbiztonság, helyzetértékelés, bíróság, etc. Ez már indok a csillagrendszerek kiválására. Emellett azért nem ártott volna tisztázni, hogy mik a szakadár vezetők pontos követelései. Közülük csak a Kereskedő Föderáció indítékát ismerjük, és egy másik szövetségi állam puszta megléte még nem jelent háborúalapot. De ezek gazdaságpolitikai részletek, úgyhogy el lehet nézni a hiányukat.


A klónok támadása tipikusan az a fajta mozi, ahol a szereplők nincsenek ráutalva, hogy hitelesek legyenek. A jellemábrázolás cseppet sem aprólékosabb, mint elődjénél. Minden gesztus, szemkontaktus vagy arckifejezés megjátszott és gépies, nem tudnak érzelmet vagy okozatot megjeleníteni. Az egyetlen színész, aki ebben a filmben színvonalas színészi teljesítményt prezentál, az Christopher Lee. Utolsó jelenete pedig nagyon jó sejtető-montázs, ahogy találkozik Darth Sidiousszal.

Képtalálat a következőre: „blogspot.com "attack of the clones"”
Anakin Skywalker forrófejűségét Lucas olyan szituációkban körvonalazza, amik inkább zavarba ejtőek, semmint lényegre mutatóak. Amikor Anakin Padmet viszontlátja, nem a szerelmét palástolni igyekvő ifjút, hanem egy éretlen disszidenst látunk, aki egyfolytában panaszkodik, és abszolút nincs érzéke az emberi párbeszédekhez.
Obi-van pedig tanítóként valami nyomorúságos: érvek helyett csak merev hatalmaskodást mutat padawanja irányában. Ami képmutatás is, tekintve, hogy egy coruscanti vendéglő tulajdonosát haverjaként kezeli. Önhittség ide vagy oda: a színészeknek nincs lehetőségük mélységet adni a karaktereiknek.


A Jedi-tanács tagjai semmi többek élő díszletnél. Az 1. és a 2. rész háromnegyedében nem csináltak mást, mint ültek, álltak vagy beszéltek. Ez főként azért zavaró, mert a gyakorlati munkájuk választ adhatna arra, miért nem volt érkezésük a tatuini rabszolgaság felszámolására. Qui-gon küldetésekor kevés volt az idejük, készleteik, alig tudták elhozni onnan a gyereket. A szeparatisták mozgalma sem rögtön a naboo-i ünnepség után kezdett gondokat generálni. Ez azt a benyomást kelti, hogy nem érdekelte őket a félreeső rendszer, megkapták, amit hasznosnak ítéltek: Anakint.

Képtalálat a következőre: „blogspot.com "attack of the clones" padme anakin”
A szerelmi szál ebben a filmben működésképtelen. Nincs semmi kémia Anakin és Padme között. A dialógusok minimális kreativitást mutatnak, teljesen hamis az egésznek az összhatása. Han és Leia vonzalma azért picivel meggyőzőbb volt, mert nem a festői tájképek, hanem konkrétan a mimika és a közjáték vetítette ki az egymás iránti kötődésüket. Nem volt átérezhető, de nem is volt ennyire álszent és hamis. Amikor Anakinék a geonozis-i arénában búcsúzkodnak, közel se olyan megható, mint mikor Leia látta Han karbonitba ágyazását.

Padme vonzalmát nem nagyon értem, mi generálhatta. Anakin viselkedése semmi empátiát nem mutat vagy kelt, világnézetét pedig nagyon mereven sarkítják: demokrácia helyett diktatúra. Mellesleg: Jamilla királynő még kevesebb realitásérzéket mutat a politikai tényállással, mint Padme a Baljós Árnyak első harmadában.


A rémálom-szálból hiányzik a logika. A Jedik alapvető vonása, hogy víziókon át érzékelik a jövőt. Anakin 10 év alatt kellett volna ismeretet szerezzen erről a témáról, akár más lovagoktól, akár a templomi archívumból. Saját képességeire is nagymértékben támaszkodik - mint mikor kiugrik a nyílt forgalomba -, szóval hogy nem ismeri fel álmának konkrét horderejét? Obi-wannak bevallotta: régóta gyötri ez az álom. De mégha a Jedik jövőérzékelése - mint Yoda és Windu felismerte - nem mostanság, hanem már 10 éve meggyengült, miért nincs valami fogódzó ahhoz, hogy mitől, minek a kapcsán? Még a III. résznél is csak a könyvváltozat ad erre magyarázatot.
A Lars család bemutatása nagyon jól sikerült: Beru és Padme láthatóan rokonszenvvel viseltetnek a másik felé. A színtelen Owenhez képest Cliegg nagyon empatikus figura, a szavaiban valódi helyismeret, törődés tetten érhető.

Képtalálat a következőre: „blogspot.com "attack of the clones" shmi anakin”
Kevésbé meggyőző, amikor Anakin rátalál haldokló anyjára, az pedig éppen fél perccel utána hal meg - egy gyanúsan erős nyakrándulással. Anakin mészárlását mindössze három kardlendítéssel illusztrálják. Ennyi. Ebből kéne elhinnünk, hogy állítólagos dühtől vezérelve kiirtott egy egész taszkenpopulációt. A taszkenek alighanem az erdei vadak humanoid megfelelőit reprezentálják, ezért számít majd másnak a Jedi-ifjak leöldösése.
Padme reakciója a tömeggyilkosságra szintén kiábrándító. Csak ácsorog kifejezéstelen ábrázattal, mondván: "Haragosnak lenni emberi vonás". Épp most tudta meg, hogy a fiú, akibe kezd beleszeretni, véres genocídiumot követett el gyerekeken. Ha mindössze ennyi a reakciója, az hitelét veszi a III. rész végi drámajelenetnek. Bármennyire olyanok a taszkenek, mint az állatok, voltaképpen nem azok. Mészárlás az mészárlás.


A geonosis-i nagycsatánál Yoda miért veti be a klón-hadsereget?! Megtudták a nyomozásból, hogy:
  1. A megrendelő a Tanács beleegyezése és tudta nélkül rendelte meg a sereget;
  2. Az alanyról, Jango Fettről bebizonyosodik, hogy Nute Gunray bérelte fel Amidala megölésére;
  3. A megrendelő Jedi kitörölte Kamino-t az archívumból;
  4. Sifo-Diaz 10 éve halott volt, mikor állítólag ezt elrendelte, de Jango szerint Tyranusnak hívták a megrendelőt;
  5. a klónokat fizikailag formálták, elméjüket szigorú agymosásnak vetették alá.
Egy ilyen hadsereg potenciális veszélyforrás mindenkire nézve. Jó, akkor egyszer talán kapóra jöhetett a klónsereg megsegíteni a Jediket. De azután?

Képtalálat a következőre: „blogspot.com "attack of the clones" dooku sidious”
Még a rejtély hiányzó láncszeme is kiderül. Dooku felfedi Obi-vannak, hogy a Köztársaságot Darth Sidious irányítja. Ez megmagyarázza, miért akarnának a szeparatisták hadsereget adni a megtámadni készült ellenségüknek: mert Sidious háborút akar szítani. Dookuról is kiderül, hogy átállt a sötét oldalra. Erre a Jedik egy olyan seregre fognak támaszkodni 3 éven át – elszórtan a galaxis pontjain és csataterein –, amely bármikor a szakadárok, sőt: a Sith-ek lehetséges fegyverévé válhat a hátukban?!

A végső lézerkard-csata kinézetén nagyon érződik, hogy csupán gyakorlatozás. Anakin ész nélkül nekirohan Dookunak, majd a vívás után mereven megdermed, és hagyja, hogy Dooku egy lajhárlassú vágással levágja a karját. És erre vadul felordít? Nem: egy ásítás erejével felbőg, és hátracsusszan. És amikor Yoda harcol fénykarddal, ugyanúgy teszi azt, mint Anakin, csak picit gyorsítva és többet ugrálva. Ennek a jelenetnek azt kellett volna megmutatnia, milyen nagy harcos volt Yoda. De semmi rendkívüli dolgot nem csinált.

És a legutolsó jelenetben Padme rögtön hozzámegy Anakinhez, miután az alkarprotézist kapott, és Padméval visszatértek Naboora. Ennyit jelent neki az, hogy gyerekek arrogáns mészárosa lesz a férje.



Képtalálat a következőre: „blogspot.com "attack of the clones"”

A második epizód eseménydúsabb elődjénél, de ezt leszámítva semmilyen téren nem tesz túl rajta. Palpatine tervének végre jelentős részeredményét látjuk, amikor a Szenátus megszavazza neki a rendkívüli jogokat, épp hivatali idejének a végén. Az a szkript egyetlen tisztességesen kidolgozott szála: a Szenátus fél felelősséget vállalni, hogy talán épp a hadsereg felállítása robbantja ki a háborút. Egy teljhatalmú főkancellárnál viszont rá lehet fogni az egészet, ha hibás lépésnek bizonyul.

2 megjegyzés:

Slater4 írta...

hÁt azt hiszem az előzmény trilogiából ez a rész lemgemtámadhatóbb.
Tényleg kicsit furcs, hogy végül Luke Skywalker lett az a jedi-lovag, aki legalébb Jabba bandáját felszámolta...
Teljesen igazad van a klónokról alkotott kérdéeidről.Nem tudjuk meg honnan jöhettek.Hát ,hogy miért vetbe őket, azért mert szükség volt rájuk.A Geonosisi csata kirobbantotta a háborút a glaxisban.De igazad, van a jedik egy csöppet se törődtek az egészel, mert hát szükségük van ahadseregreIagzából az egész csat arra volt alkalmas, hogy bizalmat ébresszen a klónok felé.(Megvallom nélam sikerült, én megszerttem a csatéban a klónokat)
A szerlemi szálnál nem említetted a legfontosabbat:Anakin és Padmé között mennyi a korkülönbség!?Az első részbe Anakin még csak kisfiú volt, Padme bőven anővére lhetne.
Persz a szíbészcserét(Anakin) úgy is felfoghatjuk, hogy a készítők Padme életkorát változtatták meg, és őt tették fiatalabbá.De akkor is.
Hát, igazából nem tudom, hogy Padme-nak hogy kellet volna reagálnia a banták lemészárlására.
Anakin-on érződik, hogy igazából maga sem érti az eglszet.És hát azért mégis csak ezeka lények mondjuk ki, megérdemelték.
Ahogy Lars is mondta róluk, hogy "meberszerűek, de belül szörnyetegek"
Padme most kezdjen el vádaskodni, szörnyűlködni?Ő támogatja Anakin-t az ilyesmi Obi-Wan feladata lenne, nem Padmé-é.Há tigen, a szerelmi szál nem volt túl hiteles, végülis a régi ismeretség, mindketten valami idealizált dolgokról ogndolkodnak(Anakin akar lenni a legnagyobb jedi, Padme mindenek felett jisz a demokráciában) a ez higy csak ketten vannak ott, egyedül...
Meg hát Anakin egy esendő figura.A rbszolgai megaláztatás, nem volt apja anyja elvesztése, párosítva a tehetségével...Hát bonyolult egy helyzet.
Ezt mons komolyan ne mértem:"Obi-wan pedig tanítóként valami nyomorúságos: érvek helyett csak merev hatalmaskodást mutat padawanja irányában. Ami képmutatás is, tekintve, hogy egy coruscanti vendéglő tulajdonosát haverjaként kezeli. "
Mi ebben a képmutatás?Van egy "kapcsolata" az alvilággal.Mi a baj ezzel?
Tanárként meg ne feledd, hogy milyen a tanítványa.Obi-Wan sokkal hűbb volt mester utasításaihoz, mint Anakin.És nem is volt soha olyan öntelt, mint ő.
És azt se értem mi volt baj a párbajnál.Igen Anakin forrófejű volt az adott pillanatban hibát követett el.Még sose találkozott Dooku-valnem tudta mire képes.
És Yoda harcolása:Hát sokan azt ondták, hogy nem volt jó.De őszintén:HOgyan kellett volna megcsinálni?
Ezt komolyan kérdezem, mert ém nem tudtam elképzelni máshpgy.Nked van rá ötleted?

Angelus írta...

Már megint azt olvasom ki a válaszaidból, hogy zsenge igyekezettel mentegetni próbálod az előzményfilmeket. Obi-wan igenis túljátssza a felelősségteljes jedi-mentor szerepét padawanja előtt. Cinikus, önhitt és önkritikátlan.
A genocídium dolgában pedig tartom, amit mondtam: népirtás az népirtás.
Yoda küzdelmét illetően pedig: a III. részben Sidious ellen már inkább tetszett a harca, mint itt Dookuval, aki egyébként szerintem Yoda utolsó saját padawanja lehetett.