2011. május 13., péntek

Macskanő



Képtalálat a következőre: „blogspot.com poster "catwoman"”
Egyes filmeknél szinte lehetetlen kikövetkeztetni, milyen indíttatással készültek. 80 millió dollárt különítettek el rá, holott semmi konkrétum nem indokolta a projekt létrejöttét. Nyilvánvaló, hogy a zátonyra futott Batman-franchise egyik közkedvelt figurája kapott egészestés produkciót, de miért? A valószínű válasz: művészi kísérlet volt, mivel Warner Brothers nem tehette fel csak a Batman-rebootra egész képregényfilmi készlete sorsát.
Nem véletlen, hogy 4 Arany-Málna díjjal tüntették ki a filmet: Pitof rendezése egy lepusztult külsővel megvert, ötlettelen sőt ízléstelen észjárást mutató ballaszt, ami gyártási költségének alig felét hozta vissza az Egyesült Államokban. Semmi nem képes benne ellátni elméleti funkcióját, illetve szorosabban kapcsolódni a többi részlethez. Nem volt akkora visszhangja a mozivilágban, mint mondjuk a Batman & Robinnak, de ha egy összminőségi skálán azt vesszük a tengerfenéknek, a Catwoman már óceáni hasadéknak feleltethető meg.

Fejingató paradoxon, hogy Macskanőnek városa és civil énje is új nevet kapott, a történet mégis szinte változtatás nélkül másolja a Batman visszatértet. Adott egy bátortalan cégalkalmazott, akin a ridegen arrogáns főnöke szeret tipródni. Mikor egy este felfedezi a cég illegális tevékenységét, megölik és lezuhan a halálba. Egy csomó macska körbejárja, és mentális zavarokkal küszködve magához tér. Hogy ezt leküzdje, egy provokatív, macskafazonú ruhába bújik álarccal, hogy kitombolja magát a világon és aljas főnökén. Érkezik az életébe egy jóképű, visszafogott fickó, aki az igazságot akarja kideríteni. Randiznak, majd mikor kiderült az igazság, a macskaasszony inkább a szabad tombolást választja helyette.
Ugyanaz az erőtlen utánzás zajlik itt, mint a Batman & Robin esetében: az a Mindörökké Batman formuláján élősködött ugyanígy.


Patience Phillips egy fölöttébb valószerűtlen protagonista. Keresztneve az, hogy "Türelem": ez a jámbor tűrés a leghihetőbb vonása. Háttértörténetnek annyi van felvázolva, hogy divattervezőként dolgozik, de inkább művész lenne, semmint holmi lábtörlő. Halálát legalább száz hektoliteres szennyvíz-áradat okozza, holott egy kozmetikai cég csatornarendszerében ennyi nemigen gyűlhetett össze. Feltámadása egy misztikus istenmacska ásítása révén következik be.
De jellemfejlődése a legszánnivalóbb: a folyamat egyetlen részállomása sem hihető, akár pszichikai, akár motivációk tekintetében. Amíg fel nem ölti Macskanő-kosztümjét, a karakter hajtűkanyarral ingázik jámbor átlaglány és agresszív domina között.
Arra se láttam utalást, hogy akár hangyányit is vonzották volna az éjjeli bulik vagy az ékszerrablás. Patience-nek nem volt olyan énje, ami feltámadáskor kiszabadult volna. Mégcsak nem is érdekelték a macskák. Selina Kyle a Batman visszatérben elnyomta a határozott énjét, ami balesete után felszínre tört: Patience-t egyszerűen rángatják két véglet között. Ha egy ember lelki átalakulását valaki érzékeltetni akarja, akkor gondolja végig, mely történés hogyan hat egy miféle egyénre, és ez milyen közegben mely tünetek révén ütközik ki, generál hatást és vetül vissza környezetről egyénre, tanulságként levonva. 

Nemcsak az eredet és a pszichológia ficamos a címalak körül. Ostoba próbatétel volt, hogy Patience kimászik-e megmenteni egy macskát. Ezen a ponton már azt se tudjuk, hogy a feléledt Patience most valami démon, megszállt nő, vagy sima kleptomániás. Az nem érzékeltet megváltozást, ha valaki macskák viselkedését kezdi utánozni. Az nem skizofrénia, hogy beszól a főnökének, aztán lanyhultan bánkódik. Egy ellopott ékszert nincs értelme visszajuttatni látható lelkifurdalás nélkül. Interneten segítséget találni egy macskaidentitásra kb. olyan, mint villámcsapásért imádkozni.
Ha tudott a Beau-Line bőrromboló mellékhatásairól, miért nem értesítette utána a rendőrséget?
Vagy annyira mellékes volt ez neki, hogy még a rendőrnek se szólt róla, akivel randizott?
És miért öltözködik úgy, mint aki soft-pornóban szerepel?

Képtalálat a következőre: „blogspot.com screenshots "catwoman (2004)"”
Az a néhány mellékszereplő a filmben semmivel nem kelt több szimpátiát, mint Phillips. Molett barátnője rettentő sután próbálja magát szexuálisan túlfűtött szinglinek beállítani. Idegesítően viselkedik, semmi jelét nem mutatja intelligenciának. Konkrétan megpróbálja elcsábítani a kezelőorvosát. Mindössze annyi a szerepe, hogy ő is használja a Beau-Linet, így Patience-nek egy hozzá közel állón is segítenie kell.

A Patience-nek útmutatást nyújtó asszony még viszonylag tűrhető személy. Az viszont megint légből kapott, amikor a Midnight nevű macskalény titkát feltárja. A próbatétel, ami az események egyik indítókulcsa kellett volna legyen, egyszerűen értelmetlen zagyvaság. Szóval Midnight tudta, hogy meg fog halni egy ember, akinek semmi köze a macskákhoz, nincs rossz-kislány-beállítottsága. Kipróbálta, megmentene-e egy idegen gyalogszőröst, ezért mikor meghalt, feléleszti és telepumpálja macskaszerű szupererőkkel. Amik közül - mint az egy jelenetben látszik majd -: teljesen hiányzik az éles hallás, látás, szaglás, és ösztönök.

Batman nélkül szerelmi szálat rakni a filmbe eleve kockázatos volt, kreativitás híján pedig a végeredmény nádszálvékony benyomást kelt a nézőben. Semmi vonzalom vagy gyengédség nincs Phillips és a nyomozó között. A végén a szakítás Patience levelében sem kap tisztességes magyarázatot. "Mert tudod néha jó vagyok. Hm, nagyon jó. De néha rossz. De csak annyira rossz, amennyire én akarom." Nem értem, miért kell ennyire túlszexualizálni egy női karakter észjárását, amikor a viselkedéséből szinte nem is érhető tetten hajlam az erotikára.
Képregényfilmben talán még nem találkoztam ennél gyatrább kidolgozású főgonosz-tervvel. Laurel Hedare - amellett, hogy simán meggyőzi Macskanőt, hogy nem tud a férje mocskos ügyleteiről - szupererőt nyer a Beau-Line-től. Tehát ha leáll valaki a használattal, kórházba kerül és eltorzul az arca, de ha mindig keni magát vele, megacélozza magát? És miért rakat ki egy olyan terméket a piacra, ami pár hét után rendőri-belbiztonsági nyomozást, lakossági gyűlöletet és bírósági ítéletek egész sorát vonná maga után? Ez olyan, mintha országos kamikaze-akciót hajtana végre a vállalatával. Halálában is mindössze annyi összefüggés van bármivel is, hogy rögtön megjelennek arcán a krém okozta torzulások - gyanúsan hamar.

A látványvilág nagyon alacsony színvonalú. A CG-efektek kásásak és deformáltak. Macskanő ugrásai egy olcsó videójáték-figura mozgását idézik. Olyan apróságokat már inkább nem is tárgyalok, mint a macskamenta, a gumiként elhajló rácsok, a végső harcban hirtelen erőre kapó Catwoman, etcetera, etcetera.

Képtalálat a következőre: „blogspot.com poster "catwoman"”
A Macskanő eredeti tanulsága a függetlenség érzéséhez kapcsolódhatott. Nem kell annak a sokadik arcnak lenned, amire az etika normái neveltek. De ez a film maradéktalanul félreértelmezi a feminizmus, a függetlenség és az önállóság fogalmait. Az a női ideál, amit próbált reprezentálni, egy sértő és lebutított szuperhős-paródiát eredményezett. Patience az elején még egészen szerethető egyéniség, és Halle Berry alakítása még a legstabilabb pontja a filmnek.


Nincsenek megjegyzések: