2011. május 28., szombat

Superman II. - A Richard Donner-féle vágat

A Warner képregényfilmjei közül alighanem Superman volt, aki a legtöbb/legsúlyosabb téves döntéseket elszenvedte. 1987-re a sci-fi-eposzból egy szellemileg halott reklámmatiné lett, ami a 78-as projekt mindegyik résztvevőjére szégyent hozott. 
A stúdió számtalan, több-kevésbé ostoba ötlet felvetése után 2005-ben úgy döntött, rehabilitálja Richard Donner munkásságát a franchise-ban. Lehetővé tették neki, hogy elkészítse saját verzióját a Superman 2.-re. Szerencsés módon Donnernek elegendő jelenetet sikerült leforgatnia, mielőtt a stúdió leváltotta volna őt Richard Lesterrel, így a mostani verzióba csak 20%-nyi képanyag került be Lester munkájából, kényszerűségből.

El kell ismernem, hogy ez a verzió valóban komolyabb és drámailag összeszedettebb, mint amit a Warner és Lester 1980-ban mutattak be. 1-2 nap telt el Lex Luthor "grandiózus tervének" kudarca óta: Lois - bár erre én már az első filmben sort kerítettem volna - rájön, hogy Clark és Superman nem létezik, hogy 2 külön személy legyen! Kent álcája ugyan eleve gyönge, de ennek tükrében már valamicskét hihetőbb: a Superman ruha szokatlansága eltereli a figyelmet az arc pontos vonásairól. Piszok erőltetett felfogás, de Lois felismerése törleszt belőle valamit. Mivel határozott nő, kiveti magát a szerkesztőség ablakán, Clarknak pedig szuperlélegzet és lézerszem együttes használatával sikerül megmentenie. Örültem volna neki, ha nem az utcán ácsorog, miközben ezt végrehajtja, de Donner eleve nem sokra tartja a tömeget ezekben a filmekben.

Lois Lane alakja az összes eddigi interpretáció közül itt a legokosabb: a vízesésnél nem ismétli meg mutatványát, ehelyett lakásán egy pisztollyal rálő Clarkra. A sorai megtévesztőek: "Hibát követtem el, amikor a saját életemet tettem kockára a tiéd helyett." "A te életedet teszem fel rá, hogy te vagy Superman." A jelenet csavarja, hogy Kent azt hiszi, kénytelen felfedni magát: miután bevallja az igazat, Lois is bevallja - hogy a csőben vaktöltény volt.

A kriptoni öregek és Lara cseppet sem hiányoztak: Clark vér szerinti anyját itt mindig is egy dogmatikus némbernek tartottam. Mielőtt Kal-El belépne a molekuláris kamrába, komoly, de visszafogott vitát folytat Jor-El-lel. Bár érveket hoznak fel álláspontjaik mellett - aminek Lois is a tanúja -, indulat és feszültség is érezhető benne. Egyes mondatoknál a fiú úgy érzi, mintha csak egy süket számítógép-programhoz beszélne. "Így hálálod meg az ő nagyrabecsülésüket?" Kimondottan tetszik, hogy mindkettejük álláspontjával azonosulni lehet.

Donner verziójában valahogy érthetőbbnek hat Clark döntése. Nem pusztán azért teszi, amit tesz, mert "egy földi nővel akar együtt élni", ahogy Lara mondaná. Jor-El rámutat, hogy akkor Clarknak olyan mértékben kéne egy személyre fókuszálnia életében, ami mellett nem tudna bármikor a lakosságra vigyázni Supermanként. Mondjon le önként Loisról, mielőtt a nő belefáradna, hogy kövesse őt ezen a meghittség nélküli úton, illetve mielőtt Supermant meggyűlölné Metropolis a sok lekésett mentőakciója miatt. Nem ártott volna kicsit jobban részletezni ezt a szálat, de ott van, része a dramaturgiának. Clark belemegy az apja kínálta vészmegoldásba, hisz Superman kreációja nélkül Kal-El nem használhatja nyíltan a hatalmát.  

Donner csak a kriptoniak klasszikus képességeit hagyta meg: nincsenek telekinézis, S-köpenylöveg, alakmások és nem látunk albínó verziót a Mount Rushmoore-ra - utóbbit bőven elég volt a Rich Richben látni. Horrorisztikus, hogy Zod a Fehér Házban kikap egy gépfegyvert az egyik katonától, és azzal halomra öl másokat. Mulattatja az eszköz és a hatása a helyiekre. Lex Luthorról változatlanul azt vallom, hogy itt legfeljebb komédiás vagy tanácsadó lehetne, hisz ha Jor-El fia meghal, semmi haszna többé Zod számára.
Az egyetlen Zoddal kapcsolatos adalék, ami nem hiányzott, az Superman nekihajítása a Szabadság-szobor fáklyájának. Nem hihetem, hogy akár Gothamben, akár Metropoliszban kiöntenének dísznek egy második Szabadság-szobrot.

Ahogy Clark visszatalál az erődbe, még megtörtebbnek látszik, mint Lesternél. Szavai és viselkedése nem az elkényeztetett kölyök hányattatottságát mutatják, hanem a reményvesztettséget, a bűnbánatot: apám, beismerem, önző voltam, kérlek segíts, hogy segíthessek a világon. Nem tudom, Donner eredetileg milyen mértékben akarta részletezni Ursáék pusztításait, de így is látni lehet: az emberiség nincs biztonságban egy olyan hadúr mellett, mint Zod. Ez pedig különösen tragikusnak láttatja Clark sorsát. Superman figurájának nem joga, hanem reális esélye nincs arra, hogy magánemberként boldog legyen. A nézők pedig eldönthetik magukban, hogy a film sugallta észjárással egyetértenek-e vagy sem.

A zöld kristály itt nem újra Supermanné teszi Clarkot, mint az eredeti első és második részekben. Ehelyett előhívja azt a programot, melyben Jor-El legteljesebb, életnagyságú inkarnációja megjelenik Clark előtt. A próféciáról nem igazán tudtam, hogy konkrétan az ő családjukra vonatkozó jövendölés, vagy valamiféle hagyomány a kriptoni klánoknál. De még mindig komolyabban vehető itt, mint a Star Wars előzménytrilógiában. "A fiú az apává válik, és az apa a fiúvá". Jor-El arra célozhat ezzel: már mindent megtanított a fiának, ideje hát, hogy a kristályokban tárolt fizikai valója is a fiába költözzön. Ergo: Clark nem a saját erőpotenciálját kapja vissza, hanem az apjáét. Ez sincs részletezve, de a film saját szabályrendszerét teljesen kiegészíti.

Eredetileg az első rész azzal ért volna véget, hogy Superman Lex rakétáival véletlenül szétrobbantja a fantomzóna azon celláját, melyben Zod, Ursa és Non raboskodott. A cella alighanem Kal-El űrhajójával együtt érkezhetett a Naprendszerbe, legalábbis a film képsorai alapján ez történt. Vagyis a Föld visszaforgatása a 2. rész végére volt szánva - megjegyzem: valamivel érdekesebb képsorokban látjuk a folyamat hatását. Donnernek régen nem volt lehetősége ezt a mozzanatot kidolgoznia, ezért nem teljesen világos, miért és milyen ötlettől vezérelve teszi ezt meg Superman. Ha valaki az eredeti 4 órás eposzt akarja látni, ajánlatos a rakéták felrobbanásakor leállítani az első részt, és onnantól hozzánézni a 2. rész donneri változatát.
De a kétszeres idő-visszapörgetéssel is lehet annyi értelme, hogy Clark először indulatból, Jor-El kódexe ellen tette, Loisért. Csavarként még hatásos is lehet, hogy másodszor már tudatosan használja ezt a véletlenül felfedezett képességét, Loisért és az emberiségért is. Az első rész legnagyobb hibája itt a konfliktus megoldókulcsává válik.

Az is eléggé szemet szúr, hogy ezek után Lois persze nem tudja, hogy Clark Superman, de idővel rá kellene jönnie. Tágabb értelemben pedig a lakosságnak is. Nem állítom, hogy ez nem hihető hetekig vagy akár hónapokig, de nagyon sztereotip látásmódot árul el az átlagpolgárokról - vagy Lex Luthorról.

Egy görög színdarabhoz hasonló apa-fia-történet rajzolódik ki a két filmből, ami komoly tanulságokat hordoz magában. Meglehetősen elnagyolt, és helyenként a film logikájába is bele lehet kötni (pl. hogy emlékezhetnek Clarkra a vendéglőben, ha visszaforgatta az időt). De minden más téren működőképes, saját motívumrendszere pedig szinte tökéletes elrendezésű. Ugyanazzal az értékkel látom el, mint a legelső donneri Supermant.

49 megjegyzés:

Angelus írta...

Az idén nyáron érkező Man of Steel a személyes legvártabb filmem az idei moziszezonban, biztosra veszem, hogy Henry Cavill lesz olyan jó Superman, mint Christopher Reeve.


Az eddigi trailerek közül az 1. a komoly hangvételről, a 2. pedig a fantáziagazdagságáról győzött meg. Zenéjét nemcsak a valódi soundtrack titokban tartása miatt tartom célszerűnek másokéval helyettesíteni, hanem azért is, mert azt hiszem, sok rajongó szívében továbbra is John Williams témazenéje számít A Superman-témazenének. (A "Storm" az egyik legszilajabb zenetéma, amit valaha is hallgattam). A látványvilágon érezni, hogy Zack Snyder saját stílusa, meg se próbálja utánozni majd Donner verzióját utánozni, amit szintén helyeslek(főleg a Superman visszatér után), noha roppan tetszettek a Donner Cut újonnan megismert jelentei.

Slater4 írta...

"Szeretnék kérni egy apróságot. A legutóbb kommentet át tudnád másolni a Richard-Donner-féle vágat kommentrészéhez? Csak mert úgy mégiscsak egy Superman-filmhez illik jobban, hogy kategorikusan a Superman-rajzfilm epizódjairól cseréljünk eszmét. " Ahogy kívánod.


"Nem hiszem, hogy a Magány Erődjét egy kategóriában kellene emlegetni a Batbarlanggal. Másmilyen rendeltetésű. "

Pedig szerintem hasonló, egy barlang, computerrel, és sok minden van még ott.
Csak mondom az aprobléma, hogy ezt igazából akárki megtalálhatja.

"Ezért jó az, ha majd létrejön a mozikban egy komoly, definiatív történetvonal."
Mármint ez úgy érted, hogy szeinted is jobb lenne egy földi eredet?

"Kicsit talán, de nem annyira, mint Barb rendőrfőnök a Beyondban. Még jól is áll a karakterének ez a cinizmus: talpraesettebbnek tűnt tőle és profibbnak, anélkül, hogy túlzottan elhajlana sznob irányba."

Hát ez igaz, csak épp nem tudom Clark mit eszik rajta.Nem is túlzottan csinos.

Igazából lassan rájöök, hogy különbség vana Barba ellenszenvünk-nek.
Te önamgában találod Barbarát, mint rendőrfnököt ellenszenvesnek, a stílusát és a viselkedését Tery-vel, míg én elsősorban a háttere, és a Bruce-hoz fűződő(nemcsak a szerelmi, hanem az egyátalában levő) kapcsolata miatt vagyok rá mérges.AMikor megjelent Batgirl szerntem szándékában állt leállítani(gondolj Selinára, vagy a Batwomanes kalandra), de aztán rájött, hogy Jim lányáról van szó, és hagyta hogy folytassa a dolgot.Persze a lényeg akkor volt, amikor már együtt dolgoztak:Hiszen mindent megadot neki, kiképezte őt, és mindig dícsérte, mindig egyenrangúknt kezelte, tisztelte, és bár biztos ő is az agyára ment néhányszor, őt sosem szidta le.És eztán még össze is jöttek, de Barbarának mégis van pofája gyűlölni őt, mert nem hagyta a fenébe a denevéremberkedést, és nem vette el feleségül és alapítotak családot.És az is milyen meglepő, hogy Dick és Tim esetében történtekkel viszont mindig Bruce pártját fogta...
(Tudom, hogy te nem láttada TNBA-t, de hát a is a része a rajzfilmvilágnak és hát már rávilágyítotam, hogy ez a TAs-nál is jelent volt)

"Egyébként érdekes felállás lett volna, ha a Fantasztikus Négyes került volna szembe vele. Sue ugye pajzsot nyújtott volna nekik, Reed meg elképzelhető, hogy valamennyire védve lett volna az erejétől. Nem valószínű csak mert elasztikus a teste, hisz attól még nem ölti fel a gumi anyagi tulajdonságait. De ilyen laza rajzfilm-fizika-keretek közé talán befért volna. És mivel Livewire tiszta energiapacává is tud változni, Johnny tűzként megpróbálhatott volna nekimenni, de valószínűsíthetően ez se jött volna be. Ahogy meg betört a fal, és előtört a víz, az inkább Ben reszortja lehetett volna. "

Hát Sue pajzsa nem hiszem, hogy sokáig tarthatott volna llene.az az energia amit Liwire kiad magábl szerintem rövidesne átártö volna.
Reed szerintem nem szenvedett volna komoly sérülést tőle, de nem hiszem, hogy e tudta volna kapni.Ők mondjuk döntetlenre álának.
Jhonny, hát azt ténylge nem tudom, tűz kontra áram.De több esélyt adok Livewire-nek, hizs mint tudjuk ellene a íz válik be.
Ben: szerntme ő el tudmná intézni.Szerintem az őt teste felfogná a villámokat, aztán pedig szépen elagyabugyálná a csajt.Nem túl lovagias, de gondolom, hogy így tudá legyőzni.

És az utolsó epizód, amit belinkeltem?
Egyébként még szívesen megnézetnék veled pár epizódo(Nem Fantsic For-t, az nem jött be, de azt akartam, hogy összehasonlíthasd a filmekkel, hanem még SUperman epizódokat)

ez pl. a Toyman-es epizód: http://www.youtube.com/watch?v=1aSVQ1MgRpg

ám tudok egy annál még rosszabb részt:(talán felkeltmem a kiváncsiságod:

http://www.youtube.com/watch?v=u2N9yIVxq_4

http://www.youtube.com/watch?v=wty9HRsTvTo

http://www.youtube.com/watch?v=-gZAuUglVX8

Angelus írta...

"Definiatív történetvolnal" alatt a Man of Steelt és a feltételezhető 2 folytatására gondoltam. Snyder Nolan példájára kinyilatkozta, hogy trilogiát, és hogy elvet mint JLA-tervet.


A rajzfilm-részek meg, hát:

A kriptonitos rész pontosan az lett, amit vártam: átlagos, zsenge tálalás, mindig kimondják, mi az ábra, lefut az egész, nem hagy nyomot az emberben.
Egy megjegyzés: minek kellett a végére épp elektronikus óriási-dinoszaurusz-csontváz?

A Lois-elleni-merényletes epizódban igazából két dolog tűnt fel nekem: Clark itt többször komoly badarságot csinál:
1. Hagyja, hogy a Loisnak szánt óriáskard óriásszilánkokra repedezzen a teltházas színpadnál;
2. letöri Lois kardszobráról a talpát, hogy a másik részével felszakítsa az ajtót (mekkora tahó!);
3. ha eljátssza, hogy "Superman megmentette, nem gyanús rájátszás az a kötés a kardján;?
4. mikor Luthorral beszél telefonon, otthagyja lógva a kagylót, ami szerintem felér a világgá kürtölésével, hogy: ##"Most mennem kell, kedves halálos ellenségem, tudod, repülnöm kell megmenteni Lois, mint az köztudott!"##
A másik meg, hogy Loist mintha az átlagosnál többször próbálnák hiányos öltözékben mutogatni az alkotók.

A Toymanes részről annyit, hogy az ottani főgonosz trükkjeivel szemben egy live-action emberszereplő biztosra, hogy nem dőlne úgy be, mint pl. Lois. Komolyan, mintha egy rosszul rendezett softpornó lenne, ahogy felébred babaruhában. Előtte meg majdnem felkacagtam, ahogy megpillantottam a Batman visszatér robokacsájával hadakozni Supermant. Látszik, hogy a rajzfilm-sorozatban megpróbálták tompítani kicsit a Superman képességei jelentette helyzetelőnyt, amit egy-egy földi eredetű gonosz önmagában nem tud kompenzálni az eddigi interpretációkban.


Slater4 írta...

"És az utolsó epizód, amit belinkeltem?"
Ezt még a Fantasztikus-hoz írtam,de leflejettetm, ide is beírom.
http://www.youtube.com/watch?v=7WSF0WRho0g

Meg majd a többi epizódot is nézd meg légyszi!

"A Toymanes részről annyit, hogy az ottani főgonosz trükkjeivel szemben egy live-action emberszereplő biztosra, hogy nem dőlne úgy be, mint pl. Lois. Komolyan, mintha egy rosszul rendezett softpornó lenne, ahogy felébred babaruhában. Előtte meg majdnem felkacagtam, ahogy megpillantottam a Batman visszatér robokacsájával hadakozni Supermant. Látszik, hogy a rajzfilm-sorozatban megpróbálták tompítani kicsit a Superman képességei jelentette helyzetelőnyt, amit egy-egy földi eredetű gonosz önmagában nem tud kompenzálni az eddigi interpretációkban."

A tompítással szerintem nincs baj, valhogy mégiscsak izgalmasá kellett tenni a dolgokat.
de Toyman olyan vacak lett?
Mert igazából hasonlít Joker-re, hozzá hasonlóan pszichopata.És azok a játék repülőgépek amik lövöldöztek, hasonlítottak, azokra, amiket Joker a Rém Álarcában használt a film vége felé.

Angelus írta...

Toyman nem vacak, inkább harmadrangú, amatőr gonosznak számít nálam. Közel se tartom egyenrangúnak Mark Hamill Jokerével.

A My Girl egyébként nálam felemás élmény volt. Az első fele teljesen rendben volt, kifejezetten tetszettek a szereplők közötti interakciók (hogy Luthor most férfiemberként féltékeny Supermanre, meg ahogy Lois reagál rá, hogy Clark középsuliban randizott Lanával).
De aztán a második felére Lana átváltott egy vigyorgó, hiperaktív Batgirl 2.-vé, aki szinte kurvaként akaszkodik rá Luthorra és kémkedik Clarknak, mintha céltáblát rakna a fejére. Csoda, hogy Superman ellenzi a folytonos bajbakerülését? Nem is: a csoda az, hogy Luthor nem jött rá Superman valódi személyazonosságára. Mit láttak ebben a nőben a testét meg a provokativitását leszámítva, nem értem.

Slater4 írta...

"A My Girl egyébként nálam felemás élmény volt. Az első fele teljesen rendben volt, kifejezetten tetszettek a szereplők közötti interakciók (hogy Luthor most férfiemberként féltékeny Supermanre, meg ahogy Lois reagál rá, hogy Clark középsuliban randizott Lanával).
De aztán a második felére Lana átváltott egy vigyorgó, hiperaktív Batgirl 2.-vé, aki szinte kurvaként akaszkodik rá Luthorra és kémkedik Clarknak, mintha céltáblát rakna a fejére. Csoda, hogy Superman ellenzi a folytonos bajbakerülését?"

Hát igen, Lana maga mondta az epizódban, hogy "én lehehetnék a te Batgirl-öd"
Egyébként egy kicsit hasonlít is hozzá, már az alkata, a kinézete.Vagy csak én látom így?
Engem meg kell mondjam, pont azért nem idegesített annyira, mert azért megkapta a maga leckéjét Lana.És ezután el is ment.(Míg Barbara "vigyorgó, hiperaktív" stílusa mondhatni győztes maradt)
A Lois-os és a Lana-s epizóddal együtt megnézve rájöttem valamire. a Timm-csapat egyszerűen képtelen volt normálian kezelni a női karaktereket.
A Lois-os epizód egyébként egy remek összehaosonlítási alap a Barbara rémálom epizódal, ez annál a résznél jutot eszembe, hogy Lois az álmodja, hogy betörnek hozá , és kidobják a lakása ablakán, és lezuhan.Az a rövid jelenet ihlethette a Barbara rémálom epizódot.
Mindkét epizód zavar: Barbara ugye az, aki bár mindent jól csinált, bajba került, végül minden a legjobban alakult.
Lios-ál pont az ellemkezőjét éreztem:egyszerűen olyan szerencstétlen, SUperman annyiszor metni meg, ő meg midnig olyan tehetetlen...vacak volt.
MOndjuk ha választanom kell, még mindig a lois-os epizód, mert azért talán jobb így, mintha úgy ajnározták volna, mint Barbarát.
Szóval ez van: a női karalterek ilyen szerencsétlen bajbakeveredő szereplők, akik nem tudnak semmit se csinálni.
Barbara a megkoronázása ennek adolog-nak a mindig fantasztikusan ügyes okos, és ezek mellett még fiatal, gyönyörű és vonzó szerepléssel.
Nem tudom miért volt ez így, a csapatban nem volt női producer?(Csak találgatok)

" Közel se tartom egyenrangúnak Mark Hamill Jokerével."

Hát én se, csak azt mondom, hogy Toyman hasonló módon harcol, mint ő.
AMúgy olvastam egy fórumban, hogy toyman a DC képregényekben egy alkalommal, valami olyaféle összejövetelen, mint ami egyzser a Batman TAS-ban is volt, azt mondta. "Ha a "super-villians" meg akarják ijeszteni egymást, a Joker történeteit mesélik"

És ugye hogy az az epizód, amit a Toymen-es alá linkeltem, még rosszabb volt?


Angelus írta...

Talán átláthatóbbak volnának a linkek, ha a címet is odaírnád hozzájuk.

Ami a DC-képregényeket illeti, nem szabad sznetírásnak venni, hogy a mozin (működőképesen) megelevenedhet minden, ami ott volt. Értem ezalatt főleg a szuperhős-ligát. Jómagam úgy vélem, hogy Nolannek elég volt, hogy egyszer kinyilatkozta elhatárolódását bármiféle folytatástól vagy re-reboot-tól. Snyder is kifejezte, hogy ennek mintájára ő is trilógiát akar Superman kalandjaiból, bármilyen JLA-részesség nélkül. És teljesen egyetértek velük.

Szóval a Warner vagy meghunyászkodik, vagy belefog egy olyan projektbe, aminek kb. 66%-os esélye van a Zöld Lámpás sorsára jutni.

Slater4 írta...

"Ami a DC-képregényeket illeti, nem szabad sznetírásnak venni, hogy a mozin (működőképesen) megelevenedhet minden, ami ott volt. Értem ezalatt főleg a szuperhős-ligát. "

Hárt igen , hiszen ké különböző műfaj.Azt hiszem így rangsorolhatnánk: képregény, rajzfilm, film.
Példál Harley Quinn ugye a TAS-ban "született meg", és a képregény is átvette a nészerűségért, de filmen olyan lett volna..hú hát nem is tudom.De nem tudnám elképzelni.

"Nolannek elég volt, hogy egyszer kinyilatkozta elhatárolódását bármiféle folytatástól vagy re-reboot-tól. Snyder is kifejezte, hogy ennek mintájára ő is trilógiát akar Superman kalandjaiból, bármilyen JLA-részesség nélkül. És teljesen egyetértek velük."
szégyellem megkérdezin, de ki ez a Synyder?Nem Nolan rendezi a Supermanfilmet?
A Jl-bben at hiszem igazad van, filmen egyszeen olyan lehetetlennek tűnik.
d hozáteszem, hogy nekem Timm csapat legjobban tetsző munkája a Justice LEague volt.(ha nem számítjuk hogy nem bírták ki, hogy Barabara meg legyen említve az egyik epizódban XD)) De tényleg, én nagyon szerettem.
Ja egyébkát mi a JLA röviitésben az A jelentése Justice League A?

"Talán átláthatóbbak volnának a linkek, ha a címet is odaírnád hozzájuk. "

Hát az az igazsáhg, hogy lusta vagyok a címeket is kiíni.
Erre gondoltam még rosszzabb epizódként:
http://www.youtube.com/watch?v=bOvp5kcywSk

ez pedig egy másik Superman ellenség erdetepzódja lenne:http://www.youtube.com/watch?v=-gZAuUglVX8

Ja, még a Kryptonitos részhez: nekem az például kifejezetten tetszett, ahogy Luthor megpróbálja irányítása alá vonni az acélembert.Érdekes szituáció volt.

Angelus írta...

Ehm, tartozom egy vallomással. Életemben először néztem végig, önszántamból és általam kedvelt sorozatból egy olyan részt, ami annyira rossz volt, hogy majdnem földhöz vágtam a lap-top-omat. Még nem olvastam utána, de ez a M-XYZ-PIXI-LATED még a korai, 40-50-es évekből maradhatott hátra, amikor Lex Luthor még vézna, őrült tudós volt. Ez az epizód egy tortúra volt, az első számú legrosszabb a Superman TAS-ból! Az egyetlen poénja, amin nevetni tudtam, az az, mikor Clark a szüleit vízionálja, hogy elkezdenek kotkodácsolva kukoricát enni és kapirgálni a földről. Kínomban már-már sírva röhögtem, annyira gyűlöltem nézni az egészet, ami egy órának tűnt, pedig csak 20 perc volt. Hogy mekkora blőd dolgokba csöppentetik bele a főszereplőt, milyen "ellenfele" (ugyan már: seggrugdosója!) akad ezúttal, hogy győzi le, és mi a pay-off a legvégén (Clark magában kárörvend, XYZ az interdimenzionális luvnyájával smárol, Lois répaevésen kapja magát)! Ennek fényében már a Fantasztikus Négyes rajzfilm is mindjárt egy fokkal jobbnak hat.


Tovább...


A 6. epizód ezek után olyan volt, mintha a gázkamrából szabadultam volna frissiben. Nagyon tetszett a kezdés, hogy Superman tudósismerőse kifejleszt neki egy titánium-alapú öltözetet, ami védi a kriptonitsugárzástól.
Aztán
kicsit megint visszamentem a kamrába. ;D Van ez a bénázó raktáros, Rudi Jones, akit a főnöke teherautón le akar rázni, rádől egy csomó mérgező sugárzó hulladék, és... hát amikor láttam, hogy 3:08-nál felbukkan a mutálódó pasas, a kezemet a hasamra szorítva nevettem.
Akkorra
már szerencsére ismét érdekessé és izgalmassá vált a rajzfilm, mire kialakult a fickó új formája (és én is abbahagytam a kacagást), amely képes bárminek az energiáját elszívni, illetve ha ember, hangját is utánozni, gondolatait hallani. Ahogy azzal a rendőrnővel elbánt, az filmstandardok közt is ütős jelenet volt, szerintem. Remek ellenfél Superman számára.

Logikusan követik egymás a dolgok: előbb megbénítja Supermant, aki emiatt Clark Kentként gynegélkedik. Rudi megtudta a valódi személyazonosságát, és mikor érzi, hogy csak időlegesen tud elnyelni erőt másoktól, foglyul ejti az Acélembert, és kimenteti Clark-ot a munkahelyén az ő hangján.

Egyébként Jimmy-nek örülök, hogy végre valami konkrét tennivalót adott egy rész, hisz ő szabadítja ki a legyengült fogoly Supermant. (Perry White egy - amerikai kifejezéssel élve -"segglyuk" itt azzal a fiúval, hisz meg se hallgatja. A Lois és Clark sorozatban legalább vicces volt, ahogy néha picit csesztette). És még az se hat túl nagy véletlen, hogy épp mikor Jimmy a láncot próbálja feszítgetni, ér vissza Rudi Jones, hisz láthatóan a kölyök nem igen boldogul a szöktetéssel.

Aztán persze Rudi alulmarad közelharcban (a védőruhában harcolni ügyes húzás Clarktól), túlterhelődik az erőszívásban, és lenullázódik a tudata. Clark titka biztonságban, és egy elvárható cliffhanger is jön, hogy Rudi apró gerinctelenekból lassan erőmorzsákhoz jut. Ez kifejezetten egy tetszetős epizód volt.



"szégyellem megkérdezin, de ki ez a Synyder?Nem Nolan rendezi a Supermanfilmet?"

Nézd végig alaposan ezt a trailert, és választ kapsz a kérdésedre:
https://www.youtube.com/watch?v=KVu3gS7iJu4

Slater4 írta...

"Egyébként Jimmy-nek örülök, hogy végre valami konkrét tennivalót adott egy rész, hisz ő szabadítja ki a legyengült fogoly Supermant. (Perry White egy - amerikai kifejezéssel élve -"segglyuk" itt azzal a fiúval, hisz meg se hallgatja. A Lois és Clark sorozatban legalább vicces volt, ahogy néha picit csesztette). És még az se hat túl nagy véletlen, hogy épp mikor Jimmy a láncot próbálja feszítgetni, ér vissza Rudi Jones, hisz láthatóan a kölyök nem igen boldogul a szöktetéssel. "

Igen, az nekem is tetszett, a pajtáskodása Jimmy-nek Supermannel.
Ez igazság szerint nekem meglepő. hisz a srác egy rakás szerencsétlenség, ennek ellenér ekedveltemAz epizódban az az egy volt furcsa, hogy Superman milyen könnyen kiszabadult.Úgy értem oké, Jimmy azt az egy láncszemet elvágta, de ennyi?A többi jó volt, ez hogy rájött a valódi személyazonosságára izgalmas helyzetet teremtett.Egyébként bár én ugyan nem emlékszem rá, elvleg Jimmy-t említettk egyszer a Batman Beyond-sorozatban.Abból az derül ki, hogy a Daily Planet, ami perry White- volt, Jimmy-é lett, és övé lett a szerkeztőség.

"Nézd végig alaposan ezt a trailert, és választ kapsz a kérdésedre:"

Megtettem, köszi.Hát ez már a második eőzetes, amit ajánlottál ehhez a filmhez, és meg kell mondjam, ez is rossz előérzetet keltet bennem.
Az a jelenet az elején 0:19-20nál pont olyan mint a Hallyey Bery-fée Macskanő filmben, amikor majdnem megfulladt.
Azonkívűl fucsának tűnt nekem, az ahogy megtekinthettük a szereplőket.j persze ezt nehéz így megmondnai, d nekem nem tűntek igazán karakteres színészeknek.
Emellett amikor felzszáll a levegőbe, az pnt olyan mint Neo a mátrix 2-ben, ugyanz az elrugaszkodás.
Azt hittem, Nolan rendez, d eha jól értem csak producer.Talán félt attól, hogy émileg összekevérné a két karkatert.
Hát án valhaogy nem tekintke bizalommal Synder-re.
Ő rendezte pl. a 300-akat is.Ami nem rossz de egéggé elrugaszkodott volt, nem tudom, Suoerman múfajával megbirkózik-e majd.

most szeretnék egy újabb Suermn ellsnséget bemutatni a rajzfilmen.igazából csak az első erdetepizódja a karakter-nek, de én úúgy gondolom a 2 epizód együtt jobban bemutatja a karaktert.
1. https://www.youtube.com/watch?v=8PvQ86CFF78

2. http://www.animeflavor.com/node/28421

És elene itt egyepizód, amivel kapcsolatban különösen kíváncsi vagyok mit mondasz, ez egy jóval későbi epizód, de összehasonlítható darab a Green Lantern-ös moizval:
http://dubbed-scene.com/node/11413


Angelus írta...

"Emellett amikor felzszáll a levegőbe, az pnt olyan mint Neo a mátrix 2-ben, ugyanz az elrugaszkodás"

Csak Neo ugrást hajt végre, Superman pedig mintegy felrakétarepül. És ahhoz képest sokkal jobban is nézett ki a Man of Steel trailere: talán a legjobb hivatalos normál mozitrailer, amihez eddig szerencsém volt.


"nekem nem tűntek igazán karakteres színészeknek."

Mármint markánsnak illetve karizmatikusnak, ugye? Ez szerintem elsősorban Zod részéről jöhetne ki nagyon rosszul, hisz ő a humán nemezis a sztoriban. De őszintén szólva, nekem nincs bajom a castinggel. Talán Amy Adams mint Lois Lane érződik úgy, hogy kilóg, de hátha a következő trailer meggyőz még a film előtt, hogy megfelelő választás. Olyan "még elfogadható" szinten biztos fog teljesíteni, mint Katie Holmes a Batman Beginsben.


"Talán félt attól, hogy émileg összekevérné a két karkatert."

Nem. Nolan nem akarja, hogy a trilógián kívül a DC-vel foglalatoskodjon. Supermanből csak a tudományos fantasztikus ötletlehetőségek miatt vállalt producerként mellékmunkát. De ezzel szerintem kifújt köze a DC-hez.



"Ő rendezte pl. a 300-akat is.Ami nem rossz de egéggé elrugaszkodott volt"

Rizikós lépés volt pontról pontra követni F. Miller szürreális világát, de tökéletesen passzol, többletet és rengeteg energiát adott a 300-nak. Snydertől eddig az a kedvenc filmem.

Slater4 írta...

"Mármint markánsnak illetve karizmatikusnak, ugye? "

Igen pont így értettem.Én is Lois Lane-nel éreztem leginkább, hogy valahogy nem az igazi.Hát majd meglátjuk.

"Nem. Nolan nem akarja, hogy a trilógián kívül a DC-vel foglalatoskodjon. Supermanből csak a tudományos fantasztikus ötletlehetőségek miatt vállalt producerként mellékmunkát. De ezzel szerintem kifújt köze a DC-hez."

Ezen meglepődtem.Nolan tényleg nagyon kmolyan veszi a filmkészítést és mindeképp el akarja kerülni, hogy rossz produkciót csináljon.

"Csak Neo ugrást hajt végre, Superman pedig mintegy felrakétarepül. És ahhoz képest sokkal jobban is nézett ki a Man of Steel trailere: talán a legjobb hivatalos normál mozitrailer, amihez eddig szerencsém volt."

Hát nem tudom, nekem a kettő jelenet pontosan ugyanolyannak tűnik.De nézd meg te is, itt van egy videó a Mátrix 2-ből, amikor Neo talákozik az önmagát megsokszorozó Smith ügynökkel, a videó végén Neo felrepül.
http://www.youtube.com/watch?v=FCgCQMeUjDQ

"Rizikós lépés volt pontról pontra követni F. Miller szürreális világát, de tökéletesen passzol, többletet és rengeteg energiát adott a 300-nak. Snydertől eddig az a kedvenc filmem."
Hát lehet, de ugye a szuperhősképregény filmeknél mindig azt szoktuk megéllapítani, hogy kevés a saját eredeti ötlet, és megvalósítás.Tehát egy szóról szóra való megalósítás, nem hiszem, hogy a Supermannél jó lenne.Mondjuk nem ismerem a SUperman-képregényeket, csak a rajzfilmet,(persze a Batman képregényekből is csak az ilyen híresebb darabokat mint a Gilkos Tréfa, Halál a családban és csak az interneten olvstam róluk, nem tudom Superman kpregények között vannak-e híresebbek) de azért valami saját koncepcióra lenne szükség.

És az epizódok, amiket belinkeltem, azok milyenek voltak?

Angelus írta...

A Metallo-epizód jó történetet kapott (bár abban a sunyipofa dokiban az elején én percig se bíztam volna John helyében). Corben volt a legelső rosszfiú, aki nehézséget okozott Supermannek, de azt is csak a különleges harci géppáncél miatt. Most pedig gyakorlatilag egy zöld szemű terminátor (tetszett, hogy a fémkülsejét ahhoz hasonlóra rajzolták.)
Kicsit túlzásnak találtam ellenben Corben fémtestével kapcsolatban, hogy olyan ágyúsugarat lövell ki a zöld kriptonittal: csak azért volt, hogy feltuningolják Supermanre veszélyesre.


Tetszik, ahogy rájön, mivé is vált a műtét alatt. Oké: tudja, hogy nem érez éhséget, nem tud szagolni és "mintha kívülről irányítaná saját testét". Az erőszakos csók Lois-szal egész drámai mód a ráeszmélés kulcspillanatának.

Külön tetszett ez a párbeszédrészlet egy másik tudóssal, aki Luthor műtétjében részes volt:
"Mr. Corben. A műtét csaknem végtelen testi erővel ruházta fel önt. Sosem betegedhet le. Sérthetetlen a fizikai károsodással szemben. Sosem fog fájdalmat érezni!"
"És mi a helyzet az élvezettel?"
Ez nagyszerűen illusztrálja, hogy fájdalom és az élvezet ugyannak az emberi tulajdonságnak a két oldala.

Hatásos mozzanat, mikor letépdesi az emberi bőrét, és látjuk, hogy nemcsak a törzse egy részét ültették be bonyolult gépezettel (a kriptonitnak), hanem az egész teste egyetlen android-fémváz. És Luthort dícséri, hogy még ennek felfedezése után is meg tudja vezetni Metallót:
"Türelem, Luthor. Erre mindkettőnknek szüksége lesz."
"Talán nem..."

Ami még tetszett ebben az epizódban, hogy Lois-nak egész jó szövegsorokat adtak, pl. mikor Clarkkal kutatkodik:
"Kell, hogy legyen itt valahol egy kapcsolat Corbenhez..."
"És aztán? Nem fogja megfékezni a következő ámokutását."
"Nem érdekel, mennyire szívós: kell, hogy legyen gyengepontja, Lois."
"Heh; Kent, te úgy beszélsz, mintha a mi dolgunk lenne, hogy megállítsuk! Azok után, amit akkor láttam, azt se hiszem, hogy Supermané."

A kötelező cliffhanger pedig a végén, hogy talán Corben csak életben maradt az óceán fenekén (nem tudott úszni).


Angelus írta...

Ezen meglepődtem.Nolan tényleg nagyon kmolyan veszi a filmkészítést és mindeképp el akarja kerülni, hogy rossz produkciót csináljon."

Ezért őt tartom legtöbbre filmkészítők közül, nemcsak a saját generációjából. Egyedül a Követés és az Álmatlanság olyan produkciója, hogy csak mérsékelten tetszett, de ismerem a körülményeket.


"Neo talákozik az önmagát megsokszorozó Smith ügynökkel, a videó végén Neo felrepül."

A kitörés pillanata és az az ívelt jobbrafordulás csak piciben hasonló. De nekem valahogy nem hajlásom összepárosítani a Mátrixot Az Acélemberrel. Másmilyen fajta science-fiction.


a SUperman-képregényekkel meg én se állok közeli ismeretségben. A legtöbb képregény címét Batamnnek ismerem, közülük egy patkányos epizódról szóló darab egy ismerősöm révén a kezem ügyében is megfordult. A Netről szinte lapról lapra megismerhettem a Knightfallt, és a Gyilkos Tréfát. Biztosra veszem, hogy ezt te is tudod, de a Killing Joke volt az a forrásmateriál, amit Tim Burton elsősorban inspirálta. Elolvasta, megihlette Joker kialakulása, és azt mondta: "Igen. Én is ezt akarom megcsinálni."



A szuperhősképregények történetéről mellékelek egy videós dokumentumfilm, ha esetleg érdekel a téma. Supermannel vette kezdetét a szuperhős-zsáner (kpregényen és filmen is), és az első számától kezdődik a képregények "aranykora". De érdekes belegondolni, mi lett volna, ha két alkotóját nem utasítják el előzőleg a kiadók, és Superman regény formában jelenik meg képregény helyett. Akkor szerintem sokkal kevesebb lenne ma az amerikai popkultúra, lehet, hogy Batman se létezne (bár őt inkább az anti-Supermanként alkották meg, semmint az ő nyomán)

A videó másfél óra hosszú, szóval mozifilm-hosszúságú, de hátha legalább részben érdekes lesz:
http://www.youtube.com/watch?v=bwuIwt4pRNI&nofeather=True

Slater4 írta...

"A kitörés pillanata és az az ívelt jobbrafordulás csak piciben hasonló. De nekem valahogy nem hajlásom összepárosítani a Mátrixot Az Acélemberrel. Másmilyen fajta science-fiction."

Nem összehasonlítani akarom, csak aggasztónak találom, hogy már ez a jelenet a Supermanfilmben sem eredeti, csupán átvétel.Nagy kár lesz, ha elszúrják ezt a filmet.

"Biztosra veszem, hogy ezt te is tudod, de a Killing Joke volt az a forrásmateriál, amit Tim Burton elsősorban inspirálta. Elolvasta, megihlette Joker kialakulása, és azt mondta: "Igen. Én is ezt akarom megcsinálni."

Nem udtam, kösz az ifót.És nagoyn meglepőnek találom.Hiszen a Jack Nicholson féle Joker tejesen másmilyen volt, mint a Gilkos Tréfa beli.Főle a háttér-törtlnetére gondolok.
Nekem egyébként nem jött be annyira aza háttértörténet.Márhogy a fleségén art segteni, ezért bűnöő lesz meg inden.Szerintem Joker karizmatikusságához jobban illik a maffiózó múlt, amit Tim Burton Batmanje és A Rém Álarca adtak elő.

"A szuperhősképregények történetéről mellékelek egy videós dokumentumfilm, ha esetleg érdekel a téma. Supermannel vette kezdetét a szuperhős-zsáner (kpregényen és filmen is), és az első számától kezdődik a képregények "aranykora". De érdekes belegondolni, mi lett volna, ha két alkotóját nem utasítják el előzőleg a kiadók, és Superman regény formában jelenik meg képregény helyett. Akkor szerintem sokkal kevesebb lenne ma az amerikai popkultúra, lehet, hogy Batman se létezne (bár őt inkább az anti-Supermanként alkották meg, semmint az ő nyomán)"

Megnéztem, egész érdekes összeállítás.Meg kell mondjam a képregénykészíők közül én Frank Miller-t és Stan Lee-t kedvelem.Tényleg mélyebben foglalkoztak az általuk kreált hősökkel.
Azt kicsit furcsának találtam, hogy olyankeveset beszéltek a női szuperhőökről.Sperfirl is csak egy mondatot kapott, Batgirl-t pedig meg sem említették.Pedig Barbara Gordon/Batgirl elég fontos állomás volt a képregényhősökél.

Megint megleptél.
Az hittem utálni fogod ezt a részt, mert hát Metallo egy eléggé üresfejű fickó, aki igazából azt se tudja miért csinálja, ami csinál.
Belinkeltem még két epizódot ez alá.Egy másik Metallo-sat, és egy érdekes epizódot, ami a Green Lantern-ös filmmel összehaosnlítható darab.Azok milyenek voltak?

Angelus írta...

"Azt kicsit furcsának találtam, hogy olyankeveset beszéltek a női szuperhőökről."

A mozira írt adaptációik mindenesetre szerintem azért tűnik úgy, hogy szinte kötelezően bűnrosszak, mert a készítők drasztikusan mássá akarják imidzselni őket, mint amilyenek a férfiak. Ez kérem Hollywood agytumoros szexizmusa. Még jó, hogy pl. a sci-fi műfaj ezt már kinőtte.

A részek, nos, mindkettő eléggé spin-off-benyomást keltettek, nyilvánvalóan új DC animated series célzattal.

Green Lantern születésének része nagyobbrészt tetszett. 2 karaktert viszont ultimát seggfejjé avanzsálta ez a rész: Perry White, Jimmy örök lekezelője, illetve Sinistro, akit egyből sárga gyűrűsként ismerünk meg. Karakterként az Intergang tagjaival van egy szinten.
Érdekesnek találtam, ahogy Superman Abin-Sur halála kapcsán megismerkedik a Lámpások őstanácsával, az Őrzőkkel, sajnálom, hogy az ismerkedés olyan sebtiben zajlott. A közelharcok meg szokványos fény- és
ököljátékok.

A Steel-es rész már egy fokkal ügyesebben volt végigvezetve. Ugye van ez a fekete pasas, aki elmenekíti Supermant, miután a visszatérő Metallo helybenhagyta. A negyed fekete lakói pedig bújtatják őt, amíg erőre kap, és a visszavágónál megjelenik ez a Steel nevű új szuperhős. Tulajdonképpen olyan, mint Vasember és Superman ötvözete. Nagyon tetszett a kinézete (a kalapácsa Metallónak is). Az epizód lezárása pedig bíztatóbb volt jóval, mint mikor a Zöld Lámpás magyarázkodott az Őrzők előtt, hogy ő milyen kevés ehhez, meg miket szokott csinálni, jézusom...

Szóval a Lámpás megfelelt, de a Steel-es jobban elnyerte a tetszésemet.

Slater4 írta...

"A mozira írt adaptációik mindenesetre szerintem azért tűnik úgy, hogy szinte kötelezően bűnrosszak, mert a készítők drasztikusan mássá akarják imidzselni őket, mint amilyenek a férfiak. Ez kérem Hollywood agytumoros szexizmusa. Még jó, hogy pl. a sci-fi műfaj ezt már kinőtte."

Hú, hát aztlátom, nem vagy oda a ői hősökért.(akiket igaszág szerint nem Hollywood alkotott meg, hisz eredetlieg csak képregények voltak)De én csak ara értettem, hogy miért szerepeltek ilyen keveset Supergirl meg az ilyenek, Batgirl pedig szóba sem került.Az első karaktert (azt hiszem Betty KAne) nem lepődtem meg, de Barbara Gordon 1967-e smegjelenése már fontos pont volt a képregébyhősöknél szerintem.

Ja mé korábban mondat, hogy "De érdekes belegondolni, mi lett volna, ha két alkotóját nem utasítják el előzőleg a kiadók, és Superman regény formában jelenik meg képregény helyett. Akkor szerintem sokkal kevesebb lenne ma az amerikai popkultúra, lehet, hogy Batman se létezne (bár őt inkább az anti-Supermanként alkották meg, semmint az ő nyomán)"

Az valóban érdekes lenne.The World without Batman....
De igazad, van akkor lehet, hogy Batman sem születik meg.Superman igenis ihletőűl szolgálhatot hozzá, pont ahogy mondod, anti-Superman ként.Mert hát SUperman 1938-ban jelent meg, Batman 1939-ben.A két időpont ilyen közelsége lehet, hogy nem véletlen.

"A részek, nos, mindkettő eléggé spin-off-benyomást keltettek, nyilvánvalóan új DC animated series célzattal."

Ez így nekem szembe se jutott.de van benne valami, főleg a Gren Lnatern-sben.pl.amikor mondja az Őrzőknk, hogy Superman sokkall jobb lenne, mire azt mondják, hogy a Gyűrű őt válaszototta nem az acélembert.

"Szóval a Lámpás megfelelt, de a Steel-es jobban elnyerte a tetszésemet."
Hát most egyenesen megdöbbentem.Úgy értem nem hülyeség Metalo viselkedése.Az eredeteizódjában az volt szmára döbbenetes felismerés, hogy nem érez semmit, és meg akarta ölni Luthort.Erre itt meg ismét abzsólút jókedvű, de mire fel?És m a fenét akar ő Sperman-től?Hisz az egészet Luthor találta ki., hogy rátámadjon az Acélemberre.
Nem volt világos a dolog.

Remélem nem unod még Superman rajzfilmet, mert szeretnék még adni epizódokat.

Ennek az epizódak igazából aza leje tetszett, vplt benne egy kis "Spermanvs Superman" hangulat.Sajnos már rötgön az az elején gyerekeséé, leeegsyzersödötté válik adolog.De az eleje oloyan érdekes, hogy ajánom,a címe "Identy Crisis"
http://www.youtube.com/watch?v=ibZiigY1OK8

Ezzel is hasonló érzsés fogott el, az ötlet egsz érdekes, aztán a megvalósítás hát nem is tudom, az aternatíva amit kínál egy kicsit ötlettelen.(Persze mondjuk nem rosszab mint a Barabara rémálom epizód) címe:"Brave New Metropolis"
http://www.animeflavor.com/node/28410

illetve van még egy.Ez amagam részéről nagyon tetszett.Sajnos ebben is vannak olyan dolgok, amik egyszerűen leviszik az értékét, de szerintem a története fantasztikus, még így is.címe:"The Late Mr. Kent"
http://dubbed-scene.com/node/11404






Angelus írta...

"Hú, hát aztlátom, nem vagy oda a ői hősökért.(akiket igaszág szerint nem Hollywood alkotott meg,"

Tisztában vagyok vele, hogy sokkal jobb munkát lehet végezni női hősalakokról szóló filmekről, akár képregényekben születettek, akár más formátumban. De Hollywood soha nem bírt értelmes női szuperhős-filmeket kipréselni, és őszintén szólva a kézünkön számolható a normális női főszereplő általában a szuperhős-filmeknél.

"Supergirl meg az ilyenek, Batgirl pedig szóba sem került."

Az amerikai képregényipar egyik nagy csökevénye, hogy a női szuperhősöket legtöbbször csak férfialakok női változataként képzelték el (legismertebb Batgirl és Supergirl). A legismertebb független ikonográfiájú női szuperhős Csodanő (magyarul ezt tuti nem fogja senki komolyan venni névként).

"Hát most egyenesen megdöbbentem.Úgy értem nem hülyeség Metalo viselkedése.Az eredeteizódjában az volt szmára döbbenetes felismerés, hogy nem érez semmit, és meg akarta ölni Luthort. Erre itt meg ismét abzsólút jókedvű, de mire fel?"

Úgy döntött, hogy nem hadakozik Luthorral, legalábbis addig nem, amíg a fő lében-kanál tényezőt ki nem iktatja. Supermant sem csak Metallóként utálta, hanem még Corbenként, ezt ne feledd. És annyiban hasznos is, hogy Luthort nem vonták be itt az epizódba, hogy így nagyobb hangsúlyt kap Steel, illetve Metallót sem csak a bosszú érdekli, hanem önállósult. Az Intergang-szállal ellenben hiányérzetem volt, hisz ők hozták vissza Metallót.


A részek...


Angelus írta...

A részek úgy érzem, korrektül sikerültek.

Az "Identy Crisis" kezdése abszolút megfogott. Clarknak a sors egy pazar lehetőséget nyújtott, hogy mindennapi alibijét megerősítse: Superman megmenti Kentet. És a reakciója is szórakoztató volt a maga diszkrét stílusában. A két Superman találkozásánál viszont nem tetszett az interakció: az igazi faarcúan kimért a másikkal, és mikor az megrémül, hog kezd előbújni valódi külleme, első ütésre verekedni kezd vele: "Bárki is légy, nem nézel ki túl jól". Ennyi?? Superman szerintem inkább próbálna választ keresni a hasonmással együtt, aki aztán Bizarróvá változik.

Luthor teremtményeként Bizarro magát tartja Supermannek, de deformáltabb és szellemileg visszamaradottabb, révén, hogy kísérleti klón egy idegen DNS-mintából. Bevált személyes dráma, hogy a klón sosem lehet olyan jó, mint az eredeti, és ennek látható, érezhető tüneteitől ő maga szenved. (Ennek animék közül a Spiral-manga volt egész jó példája) De hogy a "Bizarro" nevet Luthor női sofőrje adja gúnyból, az béna megoldás.

Bizarro láthatóan nem valódi gonosz, inkább csak született áldozat, kontrollvesztéssel. És úgy tűnik, a másolat az eredeti személy érzéseit is megörökölte, mint Ilia a Star Trek TMP-ben. Ezért vigyáz Lois-ra. De hogy egy étteremben vacsorázgat vele, nem tehetek róla, sokkal inkább komédia, és annak is esetlen.
Aztán Lois elviteti magát Bizarro "születési helyére", ami őszintén szólva, meglepően hatásos jelenet: az a sok üvegtartályban tárolt superklón, és hogy Lois a Luthor által lefékezett Bizarro pártját fogja. Ez azért pozitív reakció a nőtől, aki legtöbbször csak a szakmáját végzi, és Supermanről fantáziál.

Így persze megint a szokásos felálllásba megyünk át: Lois bajban, Superman ment, főgonosz elgyepálva. Értem, hogy fenyegetve érzi magát az eredeti láttán, főleg ezek után, de ez a sor, hogy: "Én megölni téged!" annyira ostobán hangzik. Nem nyelvtanilag, hanem a szituban reakcióként.
A Batmanes His Silikon Soul sokkal jobb munkát végzett abban, hogy a hanonmás ellenségessé válása után még változni tudott, szert tudott tenni eredetije legfontosabb személyiségjegyére. De azért örültem, hogy Bizarro felismeri végre az igazat magáról, és utoljára még kisegíti őket. Itt most a humánusabb jellemalakulás a logikusabb.


Szóval meglehetősen tetszett az az epizód, kicsit olyan Szépség és a Szörnyeteg érzete volt.
De mégis hogy az Isten almájába nem lesz semmi baja Loisnak attól, hogy ráesik a laborban egy min. fél tonnás kőtömb a lábára?!?

Angelus írta...

"Brave New Metropolis"

Vírusos a honlap, úgyhogy nem tudtam megnyitni.

"The Late Mr. Kent"

Kent "halálának" oka (egy bombaszerkezet) nagy on elcsépelt módja, hogy ezt az ötletet valahogy szárba szökkentessék. Egy horgász szemtanú miatt? Ugyan már, mindent azért nem lehet beadni a gyerekeknek se! Clark halhatta volna a bomba időzítőjének hangját, vagy ha nem, akkor a robbanás pillanatában (sokat láthatott addigra) kiillan a kocsiból, mielőtt még kompromitáló helyzetbe kerülne. És hogy kiderül: a horgásznak trapa a látása, az is túl könnyű megoldás Kal-Elnek a problémájára.

Viszont azt el kell ismernem, hogy Lois könnyezése ebben a rajzfilm-részben, és még a Donner Cut végén, az idővisszaforgatás előtt volt a leghatásosabb. Egyáltalán nem érzelgős vagy sipákoló; egyszerűen a hiányát fájlalja.
A Lois & Clark sorozatban Tery Hatcher Loisa túlságosan szeleburdi és domesztikálódott lett, bár az eleve inkább comedy-show volt, mint akció vagy sci-fi. Amikor ott sírt, az sajnálom, de nekem rendszerint kényeskedésnek vagy félbolond nyivákolásnak tűnt.

Azért örülök, hogy a rajzfilm készítői Loist ilyen ügyesen tudták a partnerét hiányoló profi szerepébe tenni. Az a felocsúdás, mikor hívást kap, hogy Clark "megúszta", jó értelemben megnevettetett. Lanát felhasnálnia a kiesett idő igazolására viszont végre okos ötlet volt Kentnek.

Kivételesen pedig a szokásos epizód-végi csattanó volt a leghatásosabb pillanat a 20 perc alatt. Mikor a bűnös zsaru (akit egy másik általad linkelt részben megismertem), ott a villamosszékben, élete utolsó pillanataiban ráébred, hogy Kent Superman.

Slater4 írta...

""Brave New Metropolis"

Vírusos a honlap, úgyhogy nem tudtam megnyitni."

Hát nem értem miért, nekem menyílik.Belinkele újra:

http://www.animeflavor.com/node/28410

Kár.Arra is kíváncsi lettem volna mit gondolsz a két epizód egymás utáni megnzéséről.Na mindegy.

"Lanát felhasnálnia a kiesett idő igazolására viszont végre okos ötlet volt Kentnek."
Tulajdonképpen ez tetszett az epizódban: most Clark Kent kapott hangsúlyt nem Superman.AHogy Superman mondta:"azt akrtam, hogy Clark sikere legyen"
Egyéblént az epizódban érztem át igazán, hogy milyen jó a BatgirlLana hasonlatod.Valahogy az egész stílusuk nagyon haonló.
meg igzaából azér ttetszet, hogy a törétnete:nem egy űrlény, nem robottá változtatott ember, nem egy klón, hanem egy korrupt rendőr, akinek a bntettéért valaki mást ítéltek halálra.Az egyetlen furi dolog az volt, hogy mérges gázzal történik a dolog.itt mutatkozik meg a rajzfilmség.
Az egész epizód legélelmetesebb pontja amikor Lois-szal verekszik, és ledobja őt a lépcsőn.Lois bajba kerülése most nagyon izgalmas volt.Sajnos Lios rovására megy,
hogy így nekiesik a fickónak a bionyítékkal, majdnem mintha azt mondaná"gyere és ölj meg!" Túlságosan nagyzoló volt, miközben pedig könnyen elbánnak veleEgy kicsit a Subzero jutott eszembe ahogy Barbara Freeze-szel és Boyle-lal hadakozik, ott is ugye igyekeztek félelmetes hangulatot teremteni.bár az utobbi olyan hamiskás volt.Barbara bajban van, méghozzá hihetetlen bajban, maga MR.FReeze rabolta el, de persze a végén az egész mint egy hasznos tapasztalat marad meg, minden negatív következmény nélkül.
És ténlyeg ahogy a végén olvassa a cikket: amit róla írt Clark Kent, aki tehát valahogyan életben maradtés a végén rájön hogy ő Superman, amit már nem mond el senkinek.Hihetetlen volt.
Ugye hogy egész msámilyen volt a töbi epizód?Valhaogy komolyabb hangvérelű, ám nem megy át egy hülyébb mindnnek vége hangulatba sem.

Az "Identy Crisis" kezdése abszolút megfogott. Clarknak a sors egy pazar lehetőséget nyújtott, hogy mindennapi alibijét megerősítse: Superman megmenti Kentet. És a reakciója is szórakoztató volt a maga diszkrét stílusában. A két Superman találkozásánál viszont nem tetszett az interakció: az igazi faarcúan kimért a másikkal, és mikor az megrémül, hog kezd előbújni valódi külleme, első ütésre verekedni kezd vele: "Bárki is légy, nem nézel ki túl jól". Ennyi?? Superman szerintem inkább próbálna választ keresni a hasonmással együtt, aki aztán Bizarróvá változik.
Ugye? Az ötletek érdekesek, de hamar leegyszerűsödnek.
Az érdekes, hogy az érzelmei Lois iránáyba megmaradtak, de emlékei nincsenek.
Mondjuk utólag azért megmutatkozik, hogy egy klón volt, issé frui szövegei voltak mikor még nem változik Bizzarová a szövegei "It's a date!" meg amikor kezd előbújni valódi külleme "It s a trick How are you doing this?"
De azért megmutatkozik SUperman történetének igazi gyöngéje: hogy sneki nem ismeri fel hogy Clark SUperman.)már elnézést, de egy szemüveg nem elég álcázásnak)Igazán az emeber ezsébe jut z is, hogy ha mondjuk az epizódban lois megkérte volna Clarkot "vedd már le a szemüveged", és megnézi őket, láthatja, hogy ugynolyan az arcuk.

Slater4 írta...

"Az amerikai képregényipar egyik nagy csökevénye, hogy a női szuperhősöket legtöbbször csak férfialakok női változataként képzelték el (legismertebb Batgirl és Supergirl). A legismertebb független ikonográfiájú női szuperhős Csodanő (magyarul ezt tuti nem fogja senki komolyan venni névként)."

Hát nem nagyon tudom, hogy lehtne máshgy nő szuperhősöket cisnálni.Az ilyen szerepek a férfiakhoz illenek, a nők valami haosnló szerepben tudnak ebben részt venni.Nem értem miért volt ilyen kevés szó róluk, mikor még népszerűenk is voltak.A rendes női megfelelők (pl.Batwoman9 telbuktak, de ezek az ifjú női megfelelők npszerűek voltak, annak ellenére is, hogy a háttértörténetük nekik jóval kevésbé volt meggyőzőbb, mint az eredeti hősöknek.(mint pl.Supergirl)
És azt mitha kicist kikerülnéd, hogy Barbara Gorodn története eredeti.Mint James Gordon gothami rendőrfőnök lánya az ilyen (ifjú)női megfelelők közül egyedülálló önálsággal bír.Ugye az első Batgirl figura ,(meg a Barbara utáni későbbiek is) nem meggyőzőek, de az övé egészen saját és önálló.(csak ugye annyi, hogy fiatal felnőtt, nem pedig érett felnőtt)
SZerintem az ő karaltere inkább számít "női ikonnak", mint WOnder Woman, aki ezzel az amazón hátérrel inkább nevetséges, legalábbis amit ebben a videóban láttam.Egéybként ahogy avdeóban ismondták, ő is gykaorlatilag a "női Superman" volt.

Angelus írta...

Na: találtam egy másik honlapot, ahonnét gyorsan meglestem a Brave New Metropolis-t. Az egyik kevés rész egyike, amire még emlékeztem is kicsit a televízióból.

Izgalmas kis epizód. Hogy Lois egy párhuzamos dimenzióban Luthor és Superman szobrát meglátja, azonnal jelzi, hogy ez egy komor rész lesz. Jimmyre rátalálni az utcán, és tőle megtudni kb. miféle világ ez, ügyes húzás. Ugye itt Superman feketét hord, szövetségre állt Luthorral. Még a magyarázata is mindennek egész érthető: azt hitte, elég ha rltakarítja a bűnözést, és ettől példát vesznek róla. Aztán háborúnak kezdte látni aaz egészet, és Lois meghalt.
Aztán persze a végén kicsit visszaalakul a régi felállásra, hogy Luthor átveri "társát", és mikor az kérdőre vonja, Lex már megint a kriptonittal próbál szarozni.

A legnagyobb erőssége a résznek az, ahogy Lois viselkedik a párhuzamos dimenzió Supermanével. Rajta keresztül képet kap arról, amit addig nem tudhatott biztosan: Superman érez iránta valamit, sőt a döntéseire is hatással van a nő épsége. És mivel Lois itt eleve egy ravasz, cinikus, érzelgősségtől teljesen mentes egyén, ezért van súlya, amikor valami teátrálisat csinál. Vagyis hogy képen törli Supermant, mert nem mondta meg, hogy ő is, nos, tüzet fogott iránta, aztán mikor visszatér saját dimenziójába, előbb még kipróbálja, milyen megcsókolni az Acélembert. Egész jól rajzolták meg, mégha sietős is a dolguk.
A két Superman futó szemkontaktusa pedig (amolyan üdvözlésként) elvárható interakció a szituáció zárásaként.

Ha csinálnék ebből a rajzfilmből is egy top-11-es listát, a BNM epizód biztos ott lenne.

Angelus írta...

Wonder Woman tény és való, hogy rendelkezik Supererővel, az amazonok szigete hasonló hellénes származási hely, mint a Krypton. Ugyanakkor futurisztikusabb arzenálja volt, mint Batmannek.

Batgirllel kapcsolatban remélem, megnyugtat, hogy a Batman & Robin legalább kicsit megtépázta azt a szándékolt nimbuszt, amit a TAS-rajzfilmben kialakítottak neki.
Nem tudod, erre az antiszexista túlglorifikálásra Bruce Timm és társai adtak valaha is interjúban beismerő magyarázatot?

Slater4 írta...

"Ha csinálnék ebből a rajzfilmből is egy top-11-es listát, a BNM epizód biztos ott lenne."

Ezen meglepődtem.Nem hülyeség egy kicsit, hogy Supeman összefog Luthor-ral?
Nem tudom elképzelni, hogy godolhatná egy percig is komolyan, hogy Luthor megbízható szövetségese lehet.
Az epizódban az egész másik dimenzió olyan furcsa, hogy Lois hogy erül át oda, és SUpemran aztán hogy nyitja meg.Oké, ott van a labor meg minden de akkor is...Kicsit butaásg volt.

ényleg azok az érdekes dolgok benne amiket összeyrtál, pl., ahogy Jimmy-re tálal.Tudod, én egy kicsit érzelemhiányosnak érzem Lois és Jimmy kapcsolatát.Te nem?

"Wonder Woman tény és való, hogy rendelkezik Supererővel, az amazonok szigete hasonló hellénes származási hely, mint a Krypton. Ugyanakkor futurisztikusabb arzenálja volt, mint Batmannek."

Igen így értem.A származása hasonlít Superman-hez, viszont vele llentétben neki nincs nomrális élete, nincs alteregója, nem próbál nomráis életet is élni.Ezért kevéssé komolyan vehető a karaktere.de mier réted ezt a "futurisztkusságot"?Hogy Wonder Womannek több eszköze van, mint Batman-nek?Ezt nem értem.

"Batgirllel kapcsolatban remélem, megnyugtat, hogy a Batman & Robin legalább kicsit megtépázta azt a szándékolt nimbuszt, amit a TAS-rajzfilmben kialakítottak neki. "

Hú, hát az igazat megvallva én csak arra gndoltam, hogy a a háttértörténete alapján, hogy ő komoly ikon a képregényhősöknél, ezért szólni kellett volna róla is abban az sszefoglalásban.
De ha már ilyen feltettél kérdéseket, megpróbálok válaszolni.

Hát nem igazán. "nyugtat meg" Hiszen eleve nem Gorodn lánya, hanem ALfred uokahúga.gondolom úgy gndolták a hogy a "Nimbuszból" ennyit azért lefaragnak.De ezt ( vagyis a hátterét) leszámítva ott is elégé szuperügyes volt, Grayson-t a garázsban a földhöz vágta, amikor Átokal verekszenek, ő győzi le, amikor leesnek Grayoson elszúrja a "horogkilövést", Batgirl az aki jól csinálta, és a város "lézeres-leolvasztását" is ő intézi el.A háttere valóban lejjebbment a nimbuszból, de Batgirl ügyesség ott is ott volt.Amikor ott láttam azt gondoltam ez is csak egy ottani hülyeésg de sajnos mégsem....

Ja és nem arról van szó, hogy "megnyugtat-e, csak nem értem, hogy egy ilyen fontos kakraktert nem vettek be abba az összefoglalóba.Mert hát akárhogy ragozzuk, Barbara Gordon/Batgril mint Gordon rendőrfőnök lánya ,kiemelkedően fontos karakter.A túlzás lene ,hogy egyenrangú Batman-nel, de Dick Grayon/Robin-nál,(akinek közel sincs akkora elsőbbsége Jason Todd-hoz vagy Tim DRake.hez képest, min Barbarának Cassandra Cain-hez vagy Stephaie Brown-hoz ) vagy Supergirl-nél jóval feljeb van a ransorban.

erre a TAS anyiban rájtszik, hogy egyedül ő volt Batgirl Ez tök érdekes nem? Robin-ból volt ( a TAS-ban) kettő, sőt még Batman-ből is volt kettő.De Batgirl az csak egy.
Amúgy találtam egy fan-made" videót, ami teljesen öszeszdi Barbara TAS béli szereplését.
http://www.youtube.com/watch?v=tFlrfVQPryM

"Nem tudod, erre az antiszexista túlglorifikálásra Bruce Timm és társai adtak valaha is interjúban beismerő magyarázatot?"

Hát nem igazán tudom.
Ez az "anti-szexista vonás " -ra, ami nekem így nem jutott eszmbe de igazad van, tényleg némileg jellmező volt rájuk(pl.Harley Quin-t is ugye ők alkottak meg) amit találtam, az egy videó, ahol Barbara TAS beli "nimbuszáról" beszélnek.
http://www.youtube.com/watch?v=EH1B111_3D0

Angelus írta...

"Ezen meglepődtem.Nem hülyeség egy kicsit, hogy Supeman összefog Luthor-ral?"

Naivitásnak nevezném inkább. Nem "megbízhatónak", hanem "megfigyelhetőnek" tartotta őt. Superman meg van győződve róla, hogy Luthort jobban szemmel tudja tartani, és ha rossz fát tesz a tűzre, megfékezi. Emlékszel, mit vont le Brainiac kapcsán tanlságként Lexről? "Tarsd közel a barátaidat, de az ellenségeidet közelebb." Engedd inkább az borított ki, hogy a kriptonittal milyen elcsépelten fékezte meg Supit.


"Érzelemhiányosnak érzem Lois és Jimmy kapcsolatát.Te nem?"

Jimmy az abszolút mellőzöttje az összes Superman-inkarnációnak a médiában. Még nem tettek igazságot neki, remélem Snyder és Nolan a mellékszereplőkre is figyel, nemcsak megint Ádám-Éva perspektívából szemlélik a karakterpalettát az aktuális alkotók.



"neki nincs nomrális élete, nincs alteregója, nem próbál nomráis életet is élni.Ezért kevéssé komolyan vehető a karaktere.de mier réted ezt a "futurisztkusságot"?Hogy Wonder Womannek több eszköze van, mint Batman-nek?Ezt nem értem."

Én úgy tudom, hogy csak állandó alteregója nincs WW-nak. Ettől nem kevésbé komolyan vehető, hanem csak kevésbé jellemző rá egy, a képregény-szuperhősökre jellemző alapvonás.


"A háttere valóban lejjebbment a nimbuszból, de Batgirl ügyesség ott is ott volt.Amikor ott láttam azt gondoltam ez is csak egy ottani hülyeésg de sajnos mégsem...."

Talán Denevérlánynak is kéne egy olyan spin-off-borzadály, mint a 2004-es Catwoman vagy az 1984-es Supergirl. :)

Slater4 írta...

"Én úgy tudom, hogy csak állandó alteregója nincs WW-nak. Ettől nem kevésbé komolyan vehető, hanem csak kevésbé jellemző rá egy, a képregény-szuperhősökre jellemző alapvonás."

Hát peidg szerintem, ha nincs nomrális alteregója, akkor nem is vehető komolyan.max. annyira mint a FAntastic Four.(és a háttere a Szuper Négyes-nek nomálisabb)
Ja még a háttere azért is nagoyn hülyeésg mert ugye nem csak hogy nem ember, de nincs neki apja, sőt egy ókori fejlettségű világ, ahol nincsnek férfiak, az ókori görög mítoszi világ egy helyszínével.Ebből egy szuperhőstörténetet kreálni olyan butaság, hogy nincs rá kifejezés
ÉS légyzsives magyarázd el, hogy mire gondoltál azon, hogy futuriszikusabb, mint Batman?

"Talán Denevérlánynak is kéne egy olyan spin-off-borzadály, mint a 2004-es Catwoman vagy az 1984-es Supergirl. :)"

Nem nem, félreérrted, rosszul értelmezed:Az ilyen karaktereknek pont az a lényegük, hogy NEM önállóak!Hanem a részesei az eredtei hős történetének.és az ugye hogy fiatalabbnői kiadás az sokkal jbban passzol hozzjuk, mint mondjuk Supermwoman vagy Batwoman.Most ezen lehet vitatkozni, de az ilyen karalterek, mint Superfirl népszerűek voltak.És ebben rejlik.ÉS pont azzal teszi tönkre őket, hogy önállóan szerepelnek.

ÉS ebben rejlik Barbara Gordon különlegessége: az össze közül neki a legönllób a története.És az is benne van, hogy pl.Supergirl-t is csak úgy-ahogy sikerült hozzákacsplni SUpermn történetéhrez, és az ő inítékai pl csak lemásolása kal EL-nek, vagy max annyi van hozzátéve, hogy elnygözi hogy Calrk mit tesz msáokért. Viszont Barbara esetében reálisabb az, hogy az erdeti hőssel, Batman-nel kapcsolatba kerül, illetve ahogy az eredeti hős inspirlja őt arra, hogy a fiatalabb női kiadásává váljék.Batman szövetségese James Gordon rendőrfőnök lányaént megvan a háttere a bűnűldözéshez és a Batman-ről való kivételesen közeli, sőt személyes ismeretei is megvan alapozva(az átlagos polgároknál többet tud Batmanről, elsősorban rendőrfőnök apjától, de apja révén többször személyesen is találkozhatott vele) amelyek alapján Batman inspirálhatta, és önállóan válik Batgirl-é világos indokokkal.Tehát részese csupán Batman világának, ám ezen belül óriási önállósággal rendlekezik.A "denevérképzést" is csak később végzi el, mikor már egy ideje Batgirl(Mindez Robin-nal szemben is egyfajta előnye, hiszen, ahogy ő kapcsolatba kerül Batman-nel, és ahogy Robinná válik, hát gyakorlailag 0 önállóság, azelött nem ismerte, nem magától készült fel rá, nem magától öltött maszkot, és maguk a jelmezek is Batgril javára szólnak,az övé az egész fejét védi.Azonkívűl Robin nem képes mentora "denevér-sötétségét" elérni, de Batgirl képes rá)

és végezetül esküsözöm, hogy én tényleg csak arra gondoltam, hogy abban az összefoglalóban szólni kellett volna Batgirl-ről elsősorban és Supergirlről is egy kcist többet.És hát amiket itt felvetettél, csak így tudtam megválaszolni.
Sőt ezek után még vagyok olyan merész, és megkérdezem, a két belinkelt videót milyennek találtad?
Adott valamilyen hasznos információt?

Angelus írta...

"Hát peidg szerintem, ha nincs nomrális alteregója, akkor nem is vehető komolyan.max. annyira mint a FAntastic Four."

Nehezebb komollyá és funkcionálissá szisztematizálni a hátterét, a karaktermotivációt és a jellegzetességeket melyek jellemzik. (És azzal a névvel is baromira kéne munkálkodni a készítőknek.)


"Ja még a háttere azért is nagoyn hülyeésg"

Akármilyen sztorit el lehet jól mesélni, ha előtte működőképessé írták.


"ÉS légyzsives magyarázd el, hogy mire gondoltál azon, hogy futuriszikusabb, mint Batman?"

Az eszköztárára gondoltam, amik kétségkívül előtte járnak a XXI. századi technikának. Azokat a fegyvereket abból a szuperhős-képregényes dokumentumfilmből ismertem meg, amit neked is mutattam.




"Nem nem, félreérrted, rosszul értelmezed:Az ilyen karaktereknek pont az a lényegük, hogy NEM önállóak!"

Akkor azzá kell tenni őket. Batgirl újraimidzselt neve azt hiszem Oraculum lett: azon a néven lehetne talán kezdeni vele valamit egy többi DC-hőstől független produkcióban. Mondjuk ebből meg az következne, hogy vacakolhatunk Nightwinggel is, hogy önállósítsuk a Batman-képregény-és-rajzfilm-univerzumoktól.


A két belinkelt videóra kapcsolatban majd külön kommentben válaszolok, ok? (Egyébként úgy veszem észre, Supergirl közel se olyan divatnépszerű os karakter a számodra, mint a másik, igaz-e)

Angelus írta...

"http://www.youtube.com/watch?v=tFlrfVQPryM"

Hát mit mondjak, az eddigi észrevételeim megerősítésén kívül nem sokat mondhatok. A rajzfilmes Batgirlt továbbra is a TNBA előtti korszakából tartom egyedül - a maga elszállt módján -kedvelhetőnek. Azután egy pozőr díva lett, alig egy párszor mutatott együttérzést bárki iránt, és mindenbe, amit tevékenységként végzett, excellnek kellett tűnnie. A rémálmos epizódot Jimmel és Bane-nel pedig még inkább utálom annak tükrében, hogy fél perccel utána Bruce és Barbara fényképeit nézegeti a 80 éves Bruce.

A Beyondban pedig fejvakaróan idegesítő epizódperceknek kellett eltelnie, hogy valamennyire normalizálódjon. Viszont azt az egyet értékeltem, hogy nem próbálja letagadni Terry előtt, miként gondolkodott a Batgirl-ségéről annak idején: "Az utcán olyan volt, mint a balett. Mi voltunk a tökéletes duó". Az előbbit gyermeteg, a másikat igaztalan mondatnak tartom, de legalább nem hazudik magának. Amikor meg "kiskutya-szerelemnek" nevezi, ami Dickkel volt, hát azon kacagnom kellett.



"http://www.youtube.com/watch?v=EH1B111_3D0"

Az indítása ennek a videónak meggyőzött, hogy teljesen a népszerűségi faktora miatt kapott nagyobb hangsúlyt az első 85 epizód után a karakter. A rajongók látni akarták, miként értelmezik az alkotók a szerepét a Conray-féle Batman mellett, és mintha Timmék még büszkék is lennének arra, amivé a jelleme alakult a 3. évadra, és hogy a küllemén felismerhető maradt, hogy ő még mindig Jim lánya, Barbara.

Ezek után az lep meg, hogy nem akarták ugyanezt a nimbuszépítést a Superman-TAS-ban megcsinálni Supergirl-lel. Vagy ha igen, akkor legalább értem, miért nem kapott akkora pozitív visszhangot DC-s körökből: Barbara háttere részletesebb volt, és talán mélyebb képregényes gyökerekkel is bírt valamelyest.

És amit korábban felhoztál nekem Robin háttérbe rugdosásáról, az úgy nézem, negligáció: Timmék direkt hagyták, hogy Robin jelentősége elsorvadjon Batgirl térnövekedésével.

Timm: "Az egyik dolog, amit nagyon sose akartunk megcsinálni Batgirl-lel, és ami mindig zavart vele kapcsolatban, az, amit az Adam West-showra volt jellemző: sose üthetett meg senki." Hát, ha engem kérdeznek: ez meg a másik véglet, ami megvalósult. DE nem veszem zokon, hisz végülis ez rajzfilm-széria, nem mozi-munkaalkotás. Az alkotók okfejtései viszont nagyon egyoldalúak, nem szemlélik más perspektívából a döntéseiket, csak elmondják diszkréten, mit hogy fundáltak ki. Értem, hogy nem akarták, hogy lányokkal szöszömötölő bénázó legyen, csak ugye: elszaladt a ló a készítőkkel. Gyakorlatilag felcserélődött Barbara és Dick 2. évadi szerepe: egyik időnként bukkangatott fel, kijavításra szoruló magányos rookie-ként, a másik azonban permanens társ volt. És ez az okfejtés: "Ő volt a kívülűlló, aki voltaképp játszani akart a fiúkkal": na ez húzta volna nálam nagyon a gyufát, ha egy mozifilm-rendőzőtől hallottam volna!

Elképesztő, hogy Amerikában háromnegyed évszázad után se jutottak el a képregénybéli női önbíráskodók érett mozis megjelenítéséig. Úgyhogy megértem, hogy manapság miért nem készülnek ilyen filmek.
Richard Donner Supermanjében a Lester-féle véletlenszerűen kitalált pluszképességek nem voltak, így szerintem örült neki, hogy a meseszerű, önálló Supergirl-spin-off-ot mára csaknem elfeledték. Tim Burton és Christopher Nolan pedig köztudottan nem akart semmilyen színesgatyás side-kicket Batman mellé, mert a magányt a Köpenyes Keresztes ténykedésének szerves részének tartották. És én is osztom a hármuk véleményét.

Joel Schumacherről meg azt olvastam egy filmes blogon, hogy ő meg akart elégedni Robinnal társként, Batgirlt csak a stúdió akarta bevonni a karakter TAS-miatti lelkesedése miatt. (mondjuk hogy minek változtatták meg az ottani írók a karakter személyazonosságát, az rejtély számomra.)

Slater4 írta...

Elöször is köszönöm a szép hosszú válaszokat!

"Joel Schumacherről meg azt olvastam egy filmes blogon, hogy ő meg akart elégedni Robinnal társként, Batgirlt csak a stúdió akarta bevonni a karakter TAS-miatti lelkesedése miatt. (mondjuk hogy minek változtatták meg az ottani írók a karakter személyazonosságát, az rejtély számomra.)"

Az lehetet az oka, hogy akkor több időt kellett volna tölteni a bekerüléséel.Rövidíteni akart.
Meg azok a filmek ugye már kiemelték, hogy a jelmezek ne csak egy egyszerű ruha legye hanem egy speciálisabb védőöltözet, emlékszel a Mindörökké Batman-ben is grayson ottan iruháját is alfrd készítette el és batgirl jelmezt is úgy gondoták, hogy így tesz szert a ruhára, mert he eredti Barbara hátért vezsi aruha elkészítésre is kellett volna lamai magyraázat.Leegyszreűsytette.

"Egyébként úgy veszem észre, Supergirl közel se olyan divatnépszerű os karakter a számodra, mint a másik, igaz-e"

Hát nem tudom ontosan, hoy mire gondolsz, de jóval kevésbé zavrt az ő karaktere, vle nem cisnáltak ilyen szuper-imidzset, és nem is aláztak porig egy másikat, hogy bizonyítsák milyen ügyes.

"Elképesztő, hogy Amerikában háromnegyed évszázad után se jutottak el a képregénybéli női önbíráskodók érett mozis megjelenítéséig. Úgyhogy megértem, hogy manapság miért nem készülnek ilyen filmek. "

Megint amit fentebb mondtam: ezeket nem lehet filmre vinni!Ezek kifejezetten a kpregény kiegészítései, illetve rajzfilmekbe való karakterek.Filmbe egyszerűen nem valók, mert ahhoz túlságosan gyermekiek.
Egyedül a Barbara Gorodn-féle Batgirl (aki a második volt ezen szuerphős nevével) akit úgy-ahogy be lehetne illeszteni a filmekbe, ezt már a Felmelkedésnél kifejtetem.

"Az indítása ennek a videónak meggyőzött, hogy teljesen a népszerűségi faktora miatt kapott nagyobb hangsúlyt az első 85 epizód után a karakter. A rajongók látni akarták, miként értelmezik az alkotók a szerepét a Conray-féle Batman mellett, és mintha Timmék még büszkék is lennének arra, amivé a jelleme alakult a 3. évadra, és hogy a küllemén felismerhető maradt, hogy ő még mindig Jim lánya, Barbara. "

Már hogy a 85 epizód alatt BAtgirl népeszerű volt?AZ nem is értettem pntosan...
Ezt így értették?

De egyébként mivel csak néhányszor szereplt ez nem nagy csoda.(Úgy értem azt a néhány sztorit meglehetett írni, kemény munkával nagy hatásúra)

Hát igen Timm-ék elég büszké erre a karalterükre, végülis uralni tudta a képernyőt.
ő lett DC animácis világának legcsinosabb karaktere(ezt szerintem mondhatjuk, sokkal vonzóbb volt, pl.Lois, de a TAS-ban Catwoman-hez képet is ő a jobb, persze rajzfilfiguráról ezt nehéz megállapítani XD), hát perfekt arca, mondhatnánk káprázatos vörös haj, jó szoknya, és a Batgirl costume-ben pedig hát melle meg a feneke olyna szuper...Hát mi kell még?XD
hát igen az hogy emellett még remek bűnüldöző és ahogy Timm-ék mondátk:
"rendőrfőnök lánya és copmuter-zseni" is.

"Ezek után az lep meg, hogy nem akarták ugyanezt a nimbuszépítést a Superman-TAS-ban megcsinálni Supergirl-lel. Vagy ha igen, akkor legalább értem, miért nem kapott akkora pozitív visszhangot DC-s körökből: Barbara háttere részletesebb volt, és talán mélyebb képregényes gyökerekkel is bírt valamelyest. "

Hát pontosan ezért.Meg azt hiszem Timm-ék nem is voltak isnpriálva Supergirl-re, a ő esetében nem hiszem, hogy volt lyan Adam West féle sorozat, ami ihletet adott volna hozzá, hoy na akkor ezt másképpen kell...
Még hozzátenném: Talán Supergirl nem is olyan "Vonzó-szexi" karakter aki megragadta volna Timm férfiúi fantáziáját.

Slater4 írta...

"Gyakorlatilag felcserélődött Barbara és Dick 2. évadi szerepe: egyik időnként bukkangatott fel, kijavításra szoruló magányos rookie-ként, a másik azonban permanens társ volt."

Hát, hallod én örültem volna annak, ha így lett volna!
De igazából az a pár epizód amiben Barbara szerepelt, azok remekül voltak megírva, és Barabara igazán megmutahatta a nézőknek milyen ügyes.
Ezzel szembe a TNBA-ban nightwing szereplései hát ugye mondtam, hogy inkább hülyének és gyerekesnek éretlennek muatták be mintsem ügyesnek.
Amellett az ellenfelek is: Barbara abban anéhány kalandban kemyénekk harcol mint Két Arc, Mr. Freeze, Dick meg amikor keveset szerepl Catwoman.nel nem hogy harcol, de félig belezúg.
A tökéletes öszehaosnlyítás a Batgirl Rerunts (utoló TAS epizód meg aza Nigthwing Catwoman-es rész.

"Értem, hogy nem akarták, hogy lányokkal szöszömötölő bénázó legyen, csak ugye: elszaladt a ló a készítőkkel. "

Ez a koncepció szerintem tök igazságtalan volt!Dick-et pl.hogy rabolta már el Rhas Al Gouhl, csak úgy elütötték.És ez persze csak egy a sok közül.
nem fair-dolog, hogy Barbar presztízsét így őrízték, Dick esetében meg azt se tudták hol rúgjanak még bele."És amit korábban felhoztál nekem Robin háttérbe rugdosásáról, az úgy nézem, negligáció: Timmék direkt hagyták, hogy Robin jelentősége elsorvadjon Batgirl térnövekedésével. "
NA ez szntén olyan ahol nem értek egyet veled!
Pont ez volt ami nálam kiverte a biztsítékot.Én el tudtam volna fogdani, hogy Barabar kerül előtérbe, de pont az az idegtépő hogy nem így volt.Szerintme ha Batman rajzfilm újrakezdésekor TtAS és TNBA köztt volt némi szünet) én kapom feldatul, hogy dolgozzak ki egy történetet, ahol Barbara nagyobb szerpet kap, én tuti nem azzal indítok, hogy "jön egy új (és gyerek) Robin" egy már összezsokott Batman-hez és Batgirl-höz( aki legutobbi időkben még nem tudta kicsoda Batman)
Ha ezt már egy olynara gondolták, hogy itt Barbara kerül előtérbe, miért kellett új RObin?
A kigondolt válasom erre.: Ezért utálom én nagyon ezt a Timm-csapatot: a nézők arra koncentréltak na most ez kis betolakodó lesz Robin?És hol van Dick, a régi RObin? és Barabara már rmint megszokott csapattagként van jelen.(pedig a nézők elékei szrint Barbar még nem volt bent a csatban)
Ez annyira sunyi elkendőzése annak, hogy Barbarát "próba elé állítsák"
A TNBA-nak azzal kellett volnakezdenie, hogy Bruce felfedi a személyazonosságát elötte, nem pedig ezzel...
Azonkívű Tim.nek a hátértöténete azért idegesítő, mert bebiztosították, hogy a nézők inkább ellenszenvvel, vagy max. szánalomma teintsenek rá: Bruce megmenti őt, és ezt azzal hálálja meg, hogy "fellóg" a Wayne kastélyba, hogy megtudja ki is Batman.Azonkívűl Barbarának ez egy remek belépőt adott ahogy elkapja a bűnöző kisfiút, és szépen visszavszi a barlangba.


Slater4 írta...

"És ez az okfejtés: "Ő volt a kívülűlló, aki voltaképp játszani akart a fiúkkal": na ez húzta volna nálam nagyon a gyufát, ha egy mozifilm-rendőzőtől hallottam volna! "

Azt hiszem megtaláltad azt a mondtaot amivel Timmék egész koncepcióját leírhatjuk.Ahogy egyszer mondtam ez "mutaogatásos módszer" Látjátok Barbara ilyen jó...
Mondjuk nem todm, a "fiúkat" Batman-re és Robinra érette vagy a bűnözőkre, de mind a kettőnek van egyfajta elismerő érzete, hogy Barabar így be tudott szállni ebbe.
De melékszel arra amikor Batgirl-é válik Ott is ugye páldul Gillel (vag hogy hívták) aki Barbara udvarlója is volt és Gorodn elárulója.őt is szépen elrendezi egy igazi "jószívű és tiszelettudó ám ugyanakkor titokban "tüzes vörös" lány vs. jóképű ficsur rosszfiú koncepcióban.A srácot különösen szánalmassá teszi, hogy komolyan úgy gondolta, hogy öszejön Barbarával.
Jas és eze gy érdekes összehaosnlítás Batman-nel: Ugye a Rém ÁLarca-ban a kedveséről Andreáról kiderül, hogy mit tesz, azon Bruce kissé összerpoppant, Barbara ellenben egy haosnló szituációban...

Még mondák az interjú során, hogy "Sokkal jobbnak tűnt, hogy "she had a crush on Batman". Ez és a párosításuk is "sokkal érdeksebb volt"

Na ez is egy olyna volt ami nálam kiverte: Ha szerinte a Batman-Batgirl párosítás érdeksebb miért nem azt csinálta?
mire volt jó pl. Subzero? (Ugye Dick/Barbara)
Ezútal nem törtönetre értem, hanem egy mellékszálra,a mi a film egészét igazából nem befolyásolta.és nem is folglalt olyna sok időt.
Az egészet nem értem.

" Viszont azt az egyet értékeltem, hogy nem próbálja letagadni Terry előtt, miként gondolkodott a Batgirl-ségéről annak idején: "Az utcán olyan volt, mint a balett. Mi voltunk a tökéletes duó". Az előbbit gyermeteg, a másikat igaztalan mondatnak tartom, de legalább nem hazudik magának. Amikor meg "kiskutya-szerelemnek" nevezi, ami Dickkel volt, hát azon kacagnom kellett."

elnézést, de itt egy kicsit lemaradtam.
Mármint azt írod, hogy "értékeled, hogy nem próbál tagadni", de utána meg azt, hogy nem értesz egyet azzal amit mondott.Most akkor melyik?

Hát, remélem, hogy nem neveszt ki, hogy nem értem de hogy értve kellet kacagnod azon ahogy Barbara Dick-et értékeli?


(Bocs, hogy három hozzászólást írtam, de hát így jött ki.)

Slater4 írta...

Jó, megpróbálom rövidebbre fogni.
Amire tényleg szeretém, ha válaszonál,, amiket nem értettem:

Már hogy a 85 epizód alatt BAtgirl népeszerű volt?AZ nem is értettem pntosan...
Ezt így értették?

De egyébként mivel csak néhányszor szereplt ez nem nagy csoda.(Úgy értem azt a néhány sztorit meglehetett írni, kemény munkával nagy hatásúra)

" Viszont azt az egyet értékeltem, hogy nem próbálja letagadni Terry előtt, miként gondolkodott a Batgirl-ségéről annak idején: "Az utcán olyan volt, mint a balett. Mi voltunk a tökéletes duó". Az előbbit gyermeteg, a másikat igaztalan mondatnak tartom, de legalább nem hazudik magának. Amikor meg "kiskutya-szerelemnek" nevezi, ami Dickkel volt, hát azon kacagnom kellett."

elnézést, de itt egy kicsit lemaradtam.
Mármint azt írod, hogy "értékeled, hogy nem próbál tagadni", de utána meg azt, hogy nem értesz egyet azzal amit mondott.Most akkor melyik?

Hát, remélem, hogy nem neveszt ki, hogy nem értem de hogy értve kellet kacagnod azon ahogy Barbara Dick-et értékeli?

Angelus írta...

"Mármint azt írod, hogy "értékeled, hogy nem próbál tagadni", de utána meg azt, hogy nem értesz egyet azzal amit mondott.Most akkor melyik?"

Mindkettő egyszerre igaz. Jó, hogy nem hazudik magának, de az mégcsak félőszinteség.


"Már hogy a 85 epizód alatt BAtgirl népeszerű volt?AZ nem is értettem pntosan...
Ezt így értették?"

Feltételezem igen. Az első két évad során a karakter igen népszerűnek bizonyult a kezdő hősnő szerepében (hát az animékban is temérdek hasonló kezdő tini hőshő van, akik titkos személyazonosságban harcolnak). Így aztán a TNBA-ban megnövelték a karakter terét, tudodki rovására.


"Hát, remélem, hogy nem neveszt ki, hogy nem értem de hogy értve kellet kacagnod azon ahogy Barbara Dick-et értékeli"

Elsősorban azért, mert ő maga sem volt jobb nála. Ez nekem ugyanolyan önhittség, mintha a Superman-TAS Lois-a megállás nélkül lekezelően beszélne Lanáról, pedig ő az, akit Superman feszt megment, és akinek a repülés mentőakciói közben már egész Metropolisz beláthatott a miniszknyáján. Szánalmasnak tartom, ha egy nő úgy próbál magabiztosnak vagy érettnek mutatkozni, hogy bármilyen módon lekicsinyli a korábbi randipartnereit, mert ez sznobnak és cinikusnak láttatja őt. Nagyon kíváncsi leszek épp ezért a Man of Steel értelmezésére Lois-ról.


Végül: láttad a Man of Steel 3. hivatalos azaz 2. normál trailerét? Arról mi a véleményed?

Slater4 írta...

"Így aztán a TNBA-ban megnövelték a karakter terét, tudodki rovására."
Nem egészen az baj.A TAS és a TNBA között volt kb. két év szünet, és az első részben jön az új Robin.Egy teljesen új karaktert (hagsúlyoznám, hogy új karaktert)behoztak csak azért hogy az ügyetlenkedésével még inkább kihangsúlyozzák a a "főhősnő" ügyességét, és hogy a "Batman sötét pillanatai" és a "Vita a Denevér-családban" témákat rajta (és Éjszárnyon) vezessék le, és hogy így Bruce és Barbara között semmilyen konfliktus ne legyen.ez nemhogy a karakter megnövelése, hanem ha úgy vesszük bizonyos dolgokból éppenhogy a kihagyása volt.

"Mindkettő egyszerre igaz. Jó, hogy nem hazudik magának, de az mégcsak félőszinteség."

Jaj, ne haragudj, de még mindig nem értem.Hogyhogy félőszinteség?Most akkor hazudik, vagy nem?Bocs, hogy nem veszem a lapot.

"Végül: láttad a Man of Steel 3. hivatalos azaz 2. normál trailerét? Arról mi a véleményed?

Hát....megnéztem.Gyakorlatilag ugyanazt tudom mondani, mint a korábbi trailereknél.Olyan érzésem van, hogy egy kicsit hülyeség lesz. A trailerben sok a lövöldözés, és a látványos jelenet.Ami nem baj, de ha erre mennek rá, az nem lesz egy jó kivitelezés.Az eddigi tarilerek együttes hiányossága, hogy nem tudjuk, hogy ki lesz a főellenség.Bár ezt elnézve talán Braniac lesz az, mert mintha lettek volna űrhajók.A trailerből mintha az is látszódna, hogy lesz valami hadseregösszecsapás szerűség, ami szintén a látványra való koncentrálásra utal.
Továbbá az a jelenet, amikor Lois-szal ( vagy mással, de gondolom ő az) beszélget, ez gondolom neked is feltűnt, hogy az egy Sötét Lovag koppintás.Olyan, mint amikor Rachel a könyvelővel tárgyal, vagy mint amikor Batman kihallgatja a Joker-t.
Azt a jelenetet sem értem, hogy Superman-t a jelek szerint elkapják a rendőrök.Nem tudom elképzelni, hogy ezt most hogy.Meg mndom, nekem úgy űtnik ez egy ilyen akciódús látváy filmnek tnik az eddigi trailerek alapján.
És végül, amit már korábban is mondtam, a színészek, akik feltűntek nekem egyszerűen nem tűnnek elég karizmatikusnak.Tudod egy jó filmhez két dolog kel: egy jó forgatókönyv, és a megfelelő színész (pl.: Nincs kettő négy nélkül)
Szóval nekem úgy tűnik, hogy ez a film talán valahol a Felemelkedés és a Bosszúállók között állhat majd értékelésben.Pedig ez ugye első rész)És a trailerek alapján közelebb áll a Bosszúállokhoz.
Hú, azt hiszem ennyi.

Angelus írta...

"A trailerben sok a lövöldözés, és a látványos jelenet.Ami nem baj, de ha erre mennek rá, az nem lesz egy jó kivitelezés."

Én már abból tudtam, hogy nem az lesz, mikor a Warner bejelentette, hogy Christopher Nolant kérik fel tanácsadónak a projekt-hez. Aztán jött a hír, hogy Nolan Snydert nevezte legjobb választásnak a rendezői székbe, és innentől folyamatosan figyeltem a hírmorzsákat. Nolan soha nem adná a nevét egy mezei látványfilmhez, ez egyszerűen tényállás.


"Az eddigi tarilerek együttes hiányossága, hogy nem tudjuk, hogy ki lesz a főellenség.Bár ezt elnézve talán Braniac lesz az, mert mintha lettek volna űrhajók."

Tényleg nem mondják ki, de már tudni lehet: a főellenség Zod kriptoni tábornok lesz, és állítólag felbukkan majd egy képregényekből ismert másik kriptoni lakó, Faora. Apropó: kriptonit nem lesz az első filmben (a folytatásokról nem tudom biztosan, hogy azokban se lesz-e).


"A trailerből mintha az is látszódna, hogy lesz valami hadseregösszecsapás szerűség, ami szintén a látványra való koncentrálásra utal."

Csak azért tűnik így, mert globális méretekben gondolkodik a film, hogy milyen hatása lesz egy kriptoni ember, majd ellenfelei ténykedésének a Földön. Figyelj: ez az általam leginkább várt film idén, és pénzbe fogadnék rá, hogy okos és innovatív produkció elé nézünk.


"Továbbá az a jelenet, amikor Lois-szal ( vagy mással, de gondolom ő az) beszélget, ez gondolom neked is feltűnt, hogy az egy Sötét Lovag koppintás.Olyan, mint amikor Rachel a könyvelővel tárgyal, vagy mint amikor Batman kihallgatja a Joker-t."

Kihallgatószoba nemcsak a rendőrkapitányságon van, azt ugye tudod? Egyáltalán nem érzem koppintásnak, mert maga a szituáció egészen más okból és körülmények között jön létre, más felállású két személy között.


"Azt a jelenetet sem értem, hogy Superman-t a jelek szerint elkapják a rendőrök.Nem tudom elképzelni, hogy ezt most hogy."

Szerintem nem a rendőrök fogják elfogni, hanem önként adja magát az amerikai haderőknek, a béke érdekében.


"És végül, amit már korábban is mondtam, a színészek, akik feltűntek nekem egyszerűen nem tűnnek elég karizmatikusnak.Tudod egy jó filmhez két dolog kel: egy jó forgatókönyv, és a megfelelő színész (pl.: Nincs kettő négy nélkül)"

Nemcsak ennyi kell hozzá, de értem, mi a gondod. Nem a karizmát, hanem a tekintélyt hiányolod szerintem, elsősorban Jor-El-nél és Zodnál. Én inkább csak Zodnál: akár a képregényes, akár a donneri Zodot nézem, azokat komolyabban tudom venni, mint ezt az ordítozó, borotvált akarnokot. "I WILL FIND HIM!" Mintha idegrohama volna, pont olyan benyomást keltett.


"Szóval nekem úgy tűnik, hogy ez a film talán valahol a Felemelkedés és a Bosszúállók között állhat majd értékelésben.Pedig ez ugye első rész)És a trailerek alapján közelebb áll a Bosszúállokhoz"

A trailer vajmi kevés támpontot ad a kész filmhez általában. Jelenetek és soundtackek vannak olykor a trailerkben, ami a kész filmben sehol. Az utolsó léghajlítónak pl. a teasere veri hangulatában az egész "alkotást." Adj szerintem esélyt a filmnek, mivel engem meggyőzött, hogy konzekvens és drámailag jól súlyozott művé fog összeeszkábálódni.

Egyébként: hangulatában ezt a trailert érzem a 3-ból a leggyengébbnek. A zenének az első fele tetszett, a második fele (onnantól hogy Superman fölröppen az Arktiszról), borzasztó szokványos: inkább egy Oscar-gálára illett volna.

Slater4 írta...

"Mármint azt írod, hogy "értékeled, hogy nem próbál tagadni", de utána meg azt, hogy nem értesz egyet azzal amit mondott.Most akkor melyik?"

Mindkettő egyszerre igaz. Jó, hogy nem hazudik magának, de az mégcsak félőszinteség."
Jaj, ne haragudj, de még mindig nem értem.Hogyhogy félőszinteség?Most akkor hazudik, vagy nem?Bocs, hogy nem veszem a lapot."

Megteszed, hogy válaszolsz erre is?Nem azért, mert nyomatni akarom a témát, de tényleg nem értettem, hogy itt most mire gondoltál.


"Nemcsak ennyi kell hozzá, de értem, mi a gondod. Nem a karizmát, hanem a tekintélyt hiányolod szerintem, elsősorban Jor-El-nél és Zodnál. Én inkább csak Zodnál: akár a képregényes, akár a donneri Zodot nézem, azokat komolyabban tudom venni, mint ezt az ordítozó, borotvált akarnokot. "I WILL FIND HIM!" Mintha idegrohama volna, pont olyan benyomást keltett."

Hát, valójában Lois-nál, és Clark-nál volt bennem ilyen érzés.lahaogy olyan semmilyenek tűntek a színészek.Jor El-t és Zod-ot nem is nagyo figyeltem meg, az utobbin pedig mintha még sisak is lett volna.

"A trailer vajmi kevés támpontot ad a kész filmhez általában. Jelenetek és soundtackek vannak olykor a trailerkben, ami a kész filmben sehol. Az utolsó léghajlítónak pl. a teasere veri hangulatában az egész "alkotást." Adj szerintem esélyt a filmnek, mivel engem meggyőzött, hogy konzekvens és drámailag jól súlyozott művé fog összeeszkábálódni."

Igen tudom, hogy ilyen is van. pl. a Harry Potter 6. fimljeének az előzetese tetszett, egész hátborzongató, de a film...
Hát körübelül annyi volt jó a 154 perces filmben, ami a trailerben volt....
És én adok esélyt a SUperman filmnek, csak éljen is vele.Tudod, már eléggé részletesen elmeséltem, hogy a Felmelkedés nekem csalódás volt.Hát majd kiderül, ez a film ilyen lesz....

"Tényleg nem mondják ki, de már tudni lehet: a főellenség Zod kriptoni tábornok lesz, és állítólag felbukkan majd egy képregényekből ismert másik kriptoni lakó, Faora. Apropó: kriptonit nem lesz az első filmben (a folytatásokról nem tudom biztosan, hogy azokban se lesz-e)."

Köszi az infót, na ez érdekes.én azt hittem Bariniac lesz.hnnan van az infód?
Egyébként most hogy említetted, ezt a két szereplőt, beugrott, hogy a rajzfilmben
is volt valami ilyesmi.Meg is találtam, egy duplaepizódról van szó.Bár meg kell mondjam a nevek nem stimmelnek, de valami kriptoni tábornokról van szó ebben is.
Talán a Superman első három epizódjához, és a Braniac-es epizódhoz hasonlóan ez is egyfajta felkészülés lehetne a hamarosan megérkező mozira.

1.: http://www.animeflavor.com/node/28399

2.: http://www.animeflavor.com/node/28400



Angelus írta...

"Nem azért, mert nyomatni akarom a témát, de tényleg nem értettem, hogy itt most mire gondoltál"

Barbara őszintén elmondja abban a Beyond-epizódban Terrinek, miként gondol a Dick-kel való viszonyukra. Ez egy jó pont őszintségből. De ugyanakkor kiviláglik belőle a képmutató, cinikus sőt időnként arrogáns viselkedésre való hajlama. Ez egy rossz pont ugyanabból. Önámító az a karakter és vajmi csekélyke az önértékelése.
Nem sértődősködésből kérdem, de ennyivel akkor jegelhetjük a témát?

Angelus írta...

"Jor El-t és Zod-ot nem is nagyo figyeltem meg, az utobbin pedig mintha még sisak is lett volna."

Zodon nem nagyon figyeltem, hogy villanásnyi ideig lett volna sisak rajta. Úgy rémlett, hogy az 1. teljes trailerben 1, a 2.-ban 2 jelenete volt, ahol láttuk az arcát. Jor-El Russel Crowe-val nekem telitalálat: a játéka, a hangja, a külseje (kicsit utánanéztem a képregénybéli megfelelőjének). Zoddal ellenben továbbra sem vagyok kibékülve.



"Köszi az infót, na ez érdekes.én azt hittem Bariniac lesz.hnnan van az infód?"

Azt hiszem, az sg.hu, a cinestar és az origo is írt erről. Faoráról szándékosan nem kutakodtam, inkább meglepem magam vele, hogy ki is ő.
Ami Brainiac-et illeti: alapvető követleményem a folytatással szemben, hogy benne legyen! Ő a 3. legismertebb főgonosz Superman szák ellenség-gallériájából. Így képzelem el, hogy előfordulnak majd a negatív szereplők:

1. Man of Steel: Zod és Faora
2. folytatása: Brainiac, Alexander Joseph Luthor és esetleg Bizarro
3. befejezése: Darkseid és Doomsday



+Egyébként most hogy említetted, ezt a két szereplőt, beugrott, hogy a rajzfilmben
is volt valami ilyesmi.Meg is találtam, egy duplaepizódról van szó."

A Superman TAS több olyan ellenféllel is megismertetett a képregényekből, akikről korábban nem hallottam, révén nem foglalkoztatott annyira Superman világa, inkább csak mellékvágányról.



"1.: http://www.animeflavor.com/node/28399"

Hát ezt is megértem: a TAS-béli Fantomzóna. Honnan a csudából vette a professzor, hogy azzal a gombbal a képélességet lehet állítani, mint egy televízión? xD

Nagyon örülök neki, hogy Superman nem engedi ki Malát a Fantomzónából, mihelyt azt szajkózza, hogy: "letöltöttem a büntetésemet", hanem előbb a saját infóbázisából tájékozódik róla. Az már kevésbé, hogy a kiengedést nem beszéli meg a világ vezetőivel. Tipikus rajzfilm-logika. És nem volt kétséges a számomra, hogy idővel, nos, begőzöl az újonnan kapott hatalomtól. Az arcára volt írva, hogy ismeretlenek azok a morális fogalmak, amik szerint Clarkot nevelte mindkét apafigurája. Látta Luthort a tévében mocskolódni rajta, és ettől már rögtön szétlőtte a tévét. A végén meg egyből kienegedi a tábornokot, akinek szolgált a Kriptonon. Ennyit a jóhiszeműségről. Amit nem rovok fel neki, hanem Supermannek, hogy a háta mögött az esetleges bebörtönzéséről beszél. Ezért nem kedvelem a TAS-os Supermant: túl kimértnek és érzéketlennek mutatja fel önmagát.



2.: http://www.animeflavor.com/node/28400"

Érdekes adalék, hogy mikor a professzor először látja Superman sarkvidéki "redenciáján" az űrhajóról kimentett állatokat, ő hívja először úgy a helyet, hogy "Fortress of Solitube". A kedvenc látványadalékom az epizódban a megjelenő írás, mikor Superman a gömböt is megmutatja neki.

A tábornoktól ugyan nem vagyok elragadtatva, de az első beszélgetése "Jor-El fiával" érdekes lehetett volna, ha Superman nem kontrázik úgy, hogy a szavai puszta egysorosok. Csalódás nekem az, ahogy a helyzetet kezeli: mint egy vandál kamasz, úgy verekszik ész nélkül Malával, a belvárosban ráadásul. Megérmeltnek tartottam, hogy beszippantja a Fantomzóna, és hogy mikor visszahozzák, akkor Lois elmondása szerint: "Fájdalmat él át." És az epizód végi monológján is látszik, hogy semmit nem tanult az egészből. Fafej.

Slater4 írta...

"A végén meg egyből kienegedi a tábornokot, akinek szolgált a Kriptonon. Ennyit a jóhiszeműségről. Amit nem rovok fel neki, hanem Supermannek, hogy a háta mögött az esetleges bebörtönzéséről beszél. Ezért nem kedvelem a TAS-os Supermant: túl kimértnek és érzéketlennek mutatja fel önmagát."

Hát nem is tuodm, szerintem kicsit szigorú vagy.Mala ahogyan viselkedett meg amiket mondott, szerintem eléggé egyértelműnek tűnt, hogy mit akar.Superman felmérte, hogy veszélyessé is válhat.A sejtése gyorsan beigazolódott.
mala amint rájött, hogy Superman nem akar vele szövetségben uralomra törni, ellene fordult.
"Csalódás nekem az, ahogy a helyzetet kezeli: mint egy vandál kamasz, úgy verekszik ész nélkül Malával, a belvárosban ráadásul. Megérmeltnek tartottam, hogy beszippantja a Fantomzóna, és hogy mikor visszahozzák, akkor Lois elmondása szerint: "Fájdalmat él át." És az epizód végi monológján is látszik, hogy semmit nem tanult az egészből. Fafej."

Hát valóban bölcsebb lett volna, ha már akkor maghoz veszi a kriptonitot, és azal sem számolt,hogy Mala kiengedi a tábornokot.
Engem inkább az idegesített, hogy lois-t elrabolva csalják elő Superman-t.
Ezt a TAS annyiszor játsza el, hogy már utálom.Nem minden alkalommal tartottam rossz-nak, volt többször is jól kivitelezve, de egyfolytában ez nem valami jó.Ez olyan, mintha Batman Tas-ban egyfolytában elrabolták volna Gordon-t, mint Batman szövetségesét, hogy így csalják csapdába Bruce-t.Meg az is, ahogy Lois elejti a kriptoitot.Mármint ott van nála, amivel talán meg is állíthatná őket, de ELEJTI...Hát ez szánalmas.Hát, megérdemelte, nem tudom...Csak adni akart egy esélyt utolsó fajtársának, mai miatt nagy kalamajkába került.Ez mondjuk többször is volt vele, mint a Beyond-ban, ahol az egyik ilyen megmentett lény megszállta őt.
ja és mit kellett volna tanulnia ebből a kalandból szerinted?

"A tábornoktól ugyan nem vagyok elragadtatva, de az első beszélgetése "Jor-El fiával" érdekes lehetett volna, ha Superman nem kontrázik úgy, hogy a szavai puszta egysorosok."

Ez érdekes.Nem valami hasonlót mondtál a trailer-eknél Zodnál?
Lehet, hogy a kirptoni tábornok figurája egy nem túl jól megalkotott karakter.

"Ami Brainiac-et illeti: alapvető követleményem a folytatással szemben, hogy benne legyen! Ő a 3. legismertebb főgonosz Superman szák ellenség-gallériájából. Így képzelem el, hogy előfordulnak majd a negatív szereplők:

1. Man of Steel: Zod és Faora
2. folytatása: Brainiac, Alexander Joseph Luthor és esetleg Bizarro
3. befejezése: Darkseid és Doomsday"

Hát, én ismét csak bizonytalankodnék, eg fime belesűűríteni Briniac-t Kuthort, és Bizaro-t?
Szitúgy furcsának hangzik számomra Darkseid és Doomsday együt.Akkor inkább a második részben Braniac és Luthor, a 3.részben Darkeseid és Luthor.
bár meg kell mondjam Darkesied és Doomsday sosem tartoztak a kedvenceim közé.Oké, elég kemények, de valahogy nincs sok érdekesség a figuráikban.jobban kedvelem Braniacet ilyen szempontból.
Luthor nem nem önmaga miatt érdekes, hisz akár egy gonosz Bruce Wanye-ként, vagy egy gonosz Tony Starkként is jellemezhetnénk lényegében.Inkkáb az teszi érdekessé Luthort, hogy ilyen óréisok ellett, mint Braniac vagy Darkseid ő is fontos ellenségnek számít, mint különleges kpeség nélküli földi ember.(Hú kicsit kacifántos let, de azt hiszm azért érthető)

Hát, jó hozzászólás lett, de hát ez van.

Slater4 írta...

Mármint hogy jó hosszú hozzászólás lett.Na mindegy...

Slater4 írta...

Szeretnék most megint mutatni néhány Superman epizódot.4 érdekes és izgalmas epizód-ról van szó.Különösen a harmadik és a negyedik belinkelt epizódot találtam érdekesnek.:

1. http://www.youtube.com/watch?v=3UTwKF8TXs4

2. http://dubbed-scene.com/node/11401 (meg kell mondjam ez nem annyira jó epizód, de azt hszem érdemes megtekintened)

3. http://dubbed-scene.com/node/11395

4. http://dubbed-scene.com/node/11399

Angelus írta...

"youtube.com/watch?v=3UTwKF8TXs4"

Az első ötöd részben tisztesen végig van vezetve a vészhelyzet: tárgyalás fuccs, rendőrségi behatolás előbb páncéltörővel majd gyalogosan fuccs (honnan a fenéből van a fenyegetőzőnek léterágyúja?!), Superman pedig szakaszokban jut előre. Acélfalat több ütéssel horpasztja be, következő fallal nem boldogul, így máshogy tesz tönkre, szemével átkutatja az épületet, és mikor erős golyókból sortűz alá kerül, az arcát védve megy előre.
Parasite bevonását pont így pont ekkorka ügy kapcsán indokolatlannak tartom. Dehát ilyen a rajzfilmekben a veszélynagyság felmérése. Az még érdekes ötlet, hogy egy kómás tudatot használja Parasite az erejét, és így annak tudata egy az egybe átplántálódik bele. De aztán meg az epizód elkezd egy csomó badar dolgot felsorakoztatni. Parasite tudatában Rudi meg a másik pasas diskurálása: hát az meg úgy nézett ki, mintha a Freakazoidot néztem volna. "Dupla akarat, dupla erő"??! Superman tényleg olyan óvatlan, hogy nem számít a Parasite erőelszvó trükkjére. Parasite meg ahogy utánafut, az is röhejesen nézett ki: mintha ölelgetni akarná.



dubbed-scene.com/node/11401

Még erősebb kezdés. Bizarro megkeresi az Elvonultság Erődjét az Északi sarkon. Aztán elkezdi agyament hülyeként összetörni minden ott tartott űrfaj szállásának üvegfalát. Ez már majdnem rasszista beállítás: Superman annyira maga a tökély, hogy a másolata egy gyagyás semmi kis gügye szar, csak sok izommal. "Haha, doggy! You new friend?" És később mikor Loisnak mutogatja: hát nem hibáztatom a csajt, amiért felsikított. Az érdekesség eleme megvan ezekben a szitukban, csak az alkotók elbarmolják és nevetségessé teszik őket.

Végre normalizálódik a rész és Bizarro megismeri Superman származását.

Aztán megint visszahülyülünk, és Bizarro csak úgy elkezd rombolászni gondolkodás nélkül. Méghogy újraépíti Kriptont, hogy majd felrobbantsa. Hab a tortán: egy szerencsétlen portásra azt mondja, hogy: "Dadda!" ("Papa!"). Superman kriptonitos próbálkozása is merő röhejjé válik, mikor odadobja neki a követ, ő meg: "Csinos. Köszi." Komolyan mondom, a fejemet fogtam.


Tudom, hogy ez csak egy animációs tévésorozat, de kuriózum jogcímén annyi ökörséges pillanatot raknak bele, amit a Naruto színvonalú shounen-animékben se tapasztaltam. Olyan dolgokból csinálnak viccet, ami rombolja az összhatást, ami érdekes interakció vagy akár sztoriszál is lehetett volna.
Ezért nem szoktam már jó ideje sorozatokat nézni: bármeddig nyújthatóak, és mégha végig is kínlódjuk őket, vissza kell rángatni őket karakter- és szotrimélység terén a startpot közelébe, hogy "kerekebb legyen". 1 kezem megszámolom, hány kivételt láttam ezalól.



Szóval, tömören:

Parazitás epizód: Erős kezdés után szokványos és standard "megfékezni a rosszfiút"-metet.

erős kezdés után válogatott cikis szituk tömkelege.


Angelus írta...

dubbed-scene.com/node/11395

Nem vagyok meglepve, hogy megint a "szupergonosz kihasznál egy szellemileg picit zsengébb őrt, hogy megszökjön" típusú epizódkezdést választottak. Ráadásul azzal a főgonosszal, aki egyik legkevésbé kedvelt általam a DC-animációs makrouniverzumból.

Livewire és Parazita csapatba állása végre olyan felállás, ami meg tudott lepni: mindkettő elektrosztatikus úton nyer erőt. Nem is gondoltam erre a párosításra, talán mert a duóból az előbbit tálom. Livewire olyan, mint a Mindörökké Batmanből Kétarc: egy őrült, torzfrizurás, ámokfutó, gyilkolászós vadbarom.

Az epizód legokosabb ötlete, hogy Superman különleges védőréteget készít magának (nem tudom hirtelen, hogy valami hajlékony műanyagból vagy milyen másból). Így az elektromosság nem fog rajta. És legalább a minimális esze csak megvan annak a dilis Livewire-nek, mert a lefagyasztással megkeményszik, és a jéggel együtt összetörik. A Livewire erejéből végre szívó Parasite-ot pedig amannak gyengepontjával, a vízzel teszi ártalmatlanná Superman. Tetszik, ahogy több különböző típusú szuperhatalom egyben valamilyen gyengeséget is hordoz, és azok felváltva fel- és kihasználásával alakul a csata. Ez az epizód az egyik legügyesebb abban, hogy összegyűjtse, hányféle módozata létezhet különböző szupererőknek.



dubbed-scene.com/node/11399

Ennek pedig a 4 legutóbbi link közül a legjobb a története. Luthort a lábadozó Brainiac elrabolja egy szabotázs után, hogy segítsen újraépíteni a testét. Brainiac szerintem a legravaszabb a TAS-ban Superman ellenfelei közül: nagyon okos, ahogy Luthort még a viselkedésében is lemásolva, gyanúok nélkül hozat létre a másolat-Luthorral egy üzenetet, hogy ne zavarja senki. Ez még jobb, mint mikor Parasita Clark hangján beteget jelentett a Daily Planetbe.
A történetvezetése tetszik nagyon ennek a résznek: Clark civilben leplezi le Luthor női testőrének, hogy nincs is ott. Az ezutáni telefonbeszélgetés Loisszal szellemes és jól eltaláltan humoros. Brainiac merénylete a nőtestőr, Mercy ellen, aki visszatérő mellékszereplő a sorozatban, szintén érdekfeszítő felállás. Mercy karaktere talán itt kap a legtöbb morzsányi figyelmet a sztoritól: el kell döntse, hogy most a szokásos "hű szolgálat", vagy a főnöke tényleges segítése fontosabb. És nemcsak válaszol Superman kérdésére, hogy miért segíti Luthort, de még a harc közben oda is kiáltja neki, mivel lehetséges, hogy legyőzhető Brainiac-et. Még az, ahogy Brainiac deaktiválódik, is hatásosan néz ki. És a végén a párbeszéd is elmés, lehetőségeket hagy nyitva későbbi részeknek. Top-10-es listára érdemes epizód, azt hiszem.


Szóval ez a két utóbbi epizód már jobb volt.

A Livewire-os rész: elcsépelt kezdés után okos taktikázás
A Brainiac-es pedig ügyes kis történet, jól levezetve, kicsit több teret hagyva egy addig mellékes karakternek.

Slater4 írta...

""Parasite bevonását pont így pont ekkorka ügy kapcsán indokolatlannak tartom. Dehát ilyen a rajzfilmekben a veszélynagyság felmérése. Az még érdekes ötlet, hogy egy kómás tudatot használja Parasite az erejét, és így annak tudata egy az egybe átplántálódik bele. De aztán meg az epizód elkezd egy csomó badar dolgot felsorakoztatni. Parasite tudatában Rudi meg a másik pasas diskurálása: hát az meg úgy nézett ki, mintha a Freakazoidot néztem volna. "Dupla akarat, dupla erő"??! Superman tényleg olyan óvatlan, hogy nem számít a Parasite erőelszvó trükkjére. Parasite meg ahogy utánafut, az is röhejesen nézett ki: mintha ölelgetni akarná. "

Elég hülyén nézett ki, valóban ahogy üldözi Superman-t.Én sem számítottam egyébként Parasite támadására, mármint a föld alól búj elő, szerintem egész váratlan volt.inkább azt nem értettem ha egyzser már elkata Usperman-t, miért engedi el?Na mindegy.Engem az lepet meg, SUperman professzor barátja milyen nyugodtan állapítja meg, hogy Parasite testét most egy másik ember tudata használja.Persze Superman mellett már hozzászokhatott.

"Aztán megint visszahülyülünk, és Bizarro csak úgy elkezd rombolászni gondolkodás nélkül. Méghogy újraépíti Kriptont, hogy majd felrobbantsa. Hab a tortán: egy szerencsétlen portásra azt mondja, hogy: "Dadda!" ("Papa!"). Superman kriptonitos próbálkozása is merő röhejjé válik, mikor odadobja neki a követ, ő meg: "Csinos. Köszi." Komolyan mondom, a fejemet fogtam."

Olyan furcsa volt az egész.A gömb megnílt Bizzarro elött, mert valahogy Superman-nek nézte őt, de a kriptonit már nem hatott rá.Nem értettem.Lehet, hogy Luhtor eleve így tervezte a szervezetét,Kifejthették volna.
Az sem volt világos, hogy Biarro most akkor SUperman-nek hiszi magát?Mert a gömb Superman származását mondja el, őt (Bizzaro-t) aSuperman-nek nézvén.De aztán később ott örül "Van Lois, van Daddy, van friend, van SUperman"
És megleődtem, akét legalapvetőbb kérdést nem tetted fel?
1.Hogy lehet, hogy Bizzaro még életben van?
2.Hol volt eddig, és mi vsinált?HIsz nem aza csöndben megbúvó fajta.

"Livewire és Parazita csapatba állása végre olyan felállás, ami meg tudott lepni: mindkettő elektrosztatikus úton nyer erőt. Nem is gondoltam erre a párosításra, talán mert a duóból az előbbit tálom. Livewire olyan, mint a Mindörökké Batmanből Kétarc: egy őrült, torzfrizurás, ámokfutó, gyilkolászós vadbarom."

Ezért is gondoltam érdemes megnézni.Az az igazi történeti kihívás benne, hogy két ellenséget együt szerepeltetnek.AMikor találkoznak, egyébként kicsit olyan volt, mint aBatman VIsszatér-ben, amikor a Pingvin-hez odalép Catwoman, ott flörötl evle, ajd bedobja, hogy "Batman" miatt jött.Ugynígy Liwre dobta be SUperman nevét.
Lehet, hogy buta kérdés, de Parasite az elején frankón nyomult rá, vagy végig csak el akarta szívni az erejét?

Slater4 írta...

"Superman különleges védőréteget készít magának (nem tudom hirtelen, hogy valami hajlékony műanyagból vagy milyen másból). Így az elektromosság nem fog rajta. És legalább a minimális esze csak megvan annak a dilis Livewire-nek, mert a lefagyasztással megkeményszik, és a jéggel együtt összetörik. A Livewire erejéből végre szívó Parasite-ot pedig amannak gyengepontjával, a vízzel teszi ártalmatlanná Superman. Tetszik, ahogy több különböző típusú szuperhatalom egyben valamilyen gyengeséget is hordoz, és azok felváltva fel- és kihasználásával alakul a csata. Ez az epizód az egyik legügyesebb abban, hogy összegyűjtse, hányféle módozata létezhet különböző szupererőknek."

Igen az erejük összevonását egész jól oldották meg.Még a következményeit is, azt mondták a végén, hogy Parasite még azt is elfelejtette ő maga kicsoda.

Liweir valójában több észt mutat fel, mint Parasite - egész jól kiterveli, hogyan próbálja majd megölni Supermant, és ahogy említed, a lefagyasztás is.Persze attól még idegesítő.Furi, de az Liwre viselkedése nekem Barbarát juttatta az eszembe- Barbara Batgirl-ként tökre hasonló stílust követ, ugyanígy járkál, és Batgirl kosztümében ugyanígy szokott flörtölni a bűnözökel, mint Livewire "Hi boys"
(tetszett a hasonlatom?Ha csak egy mondatban is ,de mondd meg)

Liwre szökése:Az egész epizód leggyengébb pontja és a leghülyébb megldása.
Most komolyan, egy ilyen veszélyes rabot, mint Liweire nem képesek úgy őrizni, hogy arra járókat egy szenzorral átvizsgálják?EZ marhaság.És az a fickó aki ott takarít a cellája körül, nem tudom elhinni, hogy nem hallott Liwer-ről, legalább a munkahelyén figyelmeztethették volna erről a rabról.
Az epizód vége tetszett, ahogy SUpermanmost kivételesen ésszel kerekedik fleül, nem erővel.Ez egy fonbtos momntum, mint a Beyondban az az epizód, amikor Terry Batman ruhája "életre kel".Ez a motívum, "Superman észzel győz nem erővel" önmagában is érdekes lehetne egy egész epizódra.

"Ennek pedig a 4 legutóbbi link közül a legjobb a története. Luthort a lábadozó Brainiac elrabolja egy szabotázs után, hogy segítsen újraépíteni a testét. Brainiac szerintem a legravaszabb a TAS-ban Superman ellenfelei közül: nagyon okos, ahogy Luthort még a viselkedésében is lemásolva, gyanúok nélkül hozat létre a másolat-Luthorral egy üzenetet, hogy ne zavarja senki. Ez még jobb, mint mikor Parasita Clark hangján beteget jelentett a Daily Planetbe. "

Hát igen kétségtelenül jó epizód volt.Nekem vizsont nemvolt világos,:Mi votl az a luthor másolat,Mert nem hologram, hisz nem volt látható az irodában.De akkor mi volt?
Ezekívűl egy komly gond van az epizóddal, ami szintén meglepett, hogy nem írtál ról: Brainiac azt mondja Luthor-nak "Innentől egyedül is befejezem" majd rálő.De Luhtor-nak nem esik emmi komolyabb baja.

"Még az, ahogy Brainiac deaktiválódik, is hatásosan néz ki. És a végén a párbeszéd is elmés, lehetőségeket hagy nyitva későbbi részeknek. Top-10-es listára érdemes epizód, azt hiszem."

Nos a végén ez a jelnet Luthort kifejezetten ostobának állítja be.Mármrint nem járta meg eléggé?És mégis kísérletezni akar Braniac maradványaival?Nem vall sem óvatosságra sem bölcsességre.

Angelus írta...

"Én sem számítottam egyébként Parasite támadására, mármint a föld alól búj elő, szerintem egész váratlan volt.inkább azt nem értettem ha egyzser már elkata Usperman-t, miért engedi el?"

Logikus választ erre nem tudnék adni, csak megint az alkotók igényességhiányára fogni a dolgot. Parasite-tal kapcsolatban az volt a legjobb dolog vagy pillanat abban az epizódban, mert váratlanul következett úgy és onnét be.


"Olyan furcsa volt az egész.A gömb megnílt Bizzarro elött, mert valahogy Superman-nek nézte őt, de a kriptonit már nem hatott rá.Nem értettem.Lehet, hogy Luhtor eleve így tervezte a szervezetét,Kifejthették volna."

Tényleg logikátlan, és megintcsak nem tudom valami erőltetett úton kimagyarázni a dolgot. Az a gömb elvileg a biostruktúrája alapján ismeri fel őt, és a kriptonit eddig mindig is épp erre, a szervezetére volt mérgező hatású. Mégcsak az se lehetne kifogás, hogy honnét valók: a zöld kő és az információs gömb is kriptoni eredetű anyag.

"Az sem volt világos, hogy Biarro most akkor SUperman-nek hiszi magát?Mert a gömb Superman származását mondja el, őt (Bizzaro-t) aSuperman-nek nézvén.De aztán később ott örül "Van Lois, van Daddy, van friend, van SUperman"

Szerintem Bizarro barátunk csak megörült neki, hogy a gömb Supermant ismeri fel benne. Így nem érzi hitványabbnak magát tőle, csak másabbnak.


"És megleődtem, akét legalapvetőbb kérdést nem tetted fel?
1.Hogy lehet, hogy Bizzaro még életben van?
2.Hol volt eddig, és mi vsinált?HIsz nem aza csöndben megbúvó fajta"

1. Bizarro erejét és életképességét nem igazán értem, mi alapján kellett volna komolyan kétségbe vonnom.
2. Nem tisztázza az epizód, mennyi idő telt el, mióta utoljára látták.

"AMikor találkoznak, egyébként kicsit olyan volt, mint aBatman VIsszatér-ben, amikor a Pingvin-hez odalép Catwoman, ott flörötl evle, ajd bedobja, hogy "Batman" miatt jött.Ugynígy Liwre dobta be SUperman nevét.
Lehet, hogy buta kérdés, de Parasite az elején frankón nyomult rá, vagy végig csak el akarta szívni az erejét?"

Ezt a nyomulásos dolgot szerintem a nézőre bízták. Lehet igaznak kiolvasni, de lehet nem-igaznak is. Mint az Incepció vége. Parasite szerintem max. futó tetszésre gondolt Livewire felé, mivel rokontermészetű az erejük. De örültem neki, hogy kettejük közül ő volt az, aki végül előbb felrúgta a partnerséget, nem éreztem már úgy, mintha Livewire sidekick-jévé avanzsált volna.

Angelus írta...

"Furi, de az Liwre viselkedése nekem Barbarát juttatta az eszembe- Barbara Batgirl-ként tökre hasonló stílust követ, ugyanígy járkál, és Batgirl kosztümében ugyanígy szokott flörtölni a bűnözökel, mint Livewire "Hi boys"
(tetszett a hasonlatom?Ha csak egy mondatban is ,de mondd meg)"

Hát, eléggé lötyög ez a hasonlat, mint gyereknek a szuvas tejfog. Batgirl és Livewire között én semmi rokon jegyet nem látok, leszámítva talán, hogy egyiküknek sincs gondja az egóval. Nem kell mindenütt Barbarára vadászni. (Pl. ha most a Hanna c. thrillerről lenne szó, és azt mondanánk, hogy Hanna Barbara stílusában hatékony az ellenfelei ellen, az kicsit hahotaközeli lenne.)


"egy ilyen veszélyes rabot, mint Liweire nem képesek úgy őrizni, hogy arra járókat egy szenzorral átvizsgálják?EZ marhaság.És az a fickó aki ott takarít a cellája körül, nem tudom elhinni, hogy nem hallott Liwer-ről, legalább a munkahelyén figyelmeztethették volna erről a rabról."

Konzekvenciákat ne nagyon keressünk a rajzfilm-világban, mert biza ritka.


"Az epizód vége tetszett, ahogy SUpermanmost kivételesen ésszel kerekedik fleül, nem erővel.Ez egy fonbtos momntum, mint a Beyondban az az epizód, amikor Terry Batman ruhája "életre kel".Ez a motívum, "Superman észzel győz nem erővel" önmagában is érdekes lehetne egy egész epizódra."

Igen; egyébként soron kívül remélem, hogy a Man of Steel folytatása is olyan egész filmre kiterjedő konfliktussal állítja szembe Supermant, amit nem tud erővel, de még szokványos félmegoldásokkal se megoldani. Ezért szeretném, ha Lex Luthor és Brainiac lennének a fő ellenfelek.


"Ezekívűl egy komly gond van az epizóddal, ami szintén meglepett, hogy nem írtál ról: Brainiac azt mondja Luthor-nak "Innentől egyedül is befejezem" majd rálő.De Luhtor-nak nem esik emmi komolyabb baja."

Megintcsak azt mondom: ilyen apróságokat rajzfilm-sorozatban, ahol bizony a nézettség és népszerűség is belejátszik, meddig marad egy karakter, nem nyírhatják ki az első számú nemezisét Supermannek, bármennyire csak egy halandó.


"Nos a végén ez a jelnet Luthort kifejezetten ostobának állítja be.Mármrint nem járta meg eléggé?És mégis kísérletezni akar Braniac maradványaival?Nem vall sem óvatosságra sem bölcsességre"

Annyi bizonyos, hogy minden addiginál felkészültebbnek kell elvileg lennie, hogy Brainiac egyetlen épen maradt áramköre se tudjon olyat tenni a gépeivel, ami által az épülni és önjavítást véezni lehet képes. De egyelőre még hinni lehet azt, hogy Brainiac mint működőképes egész, ebből az állapotból már nem tud Brainiac-ké vissza összeállni. Legfeljebb valami hasonló létrejöhet belőle, hála a Lexcorpnak.

Slater4 írta...

'1. Bizarro erejét és életképességét nem igazán értem, mi alapján kellett volna komolyan kétségbe vonnom.'

Hát csak azért, mert akkor ugye Luthor laborja megsemmisült meg minden, ő meg ott volt a közepébe.Nekem akkor úgy tűnt, ott azt sugallják, hogy Bizzaro szintén ott elpusztult.Azért volt kicsit meglepő, hogy újra megjelent, ismét egy jó nagy adag galibát okozva...
Egyébként milyen nek találtad ezt a megoldást, hogy Superman elszállította arra a bolygóra?