2011. május 4., szerda

Star Wars Epizód I. - Az árnyas fenyegetés (Baljós Árnyak)


Képtalálat a következőre: „movie blogspot.com "phantom menace"”
Mindig tévedésnek tartottam George Lucas néhány alapdöntését a Csillag-Háborúk előzmény-trilógiáját illetően. Egy egész filmet szentelt Anakin Skywalker megtalálásának, illetve Palpatine szenátor kancellári megválasztásának, Star Wars Epizód 1. - Baljós Árnyak néven. 
A rendező gyakorta elsiklik fontos apróságok fölött, amelyek koherens egésszé tudnák kitölteni a nagy volumenű sztorit. Stílusjegynek állítja be, hogy ez fantáziavilág, szóval természetes az egyes elemek elnagyolt, laza kapcsolódása. Amit pedig beemel, azt rengeteg logisztikai hibával, gyermeteg hangvétellel teszi. 


Először is: az alapfelállás. A Köztársaság egyik kereskedő tagállama blokád alá von egy bolygót, hogy a Szenátus visszavonja adótörvényét. Mint kiderül: a Szenátus csigalassú, nem tudna szankciókat érvényesíteni. Rendben. De miért egyből Jediket küld ide a kancellár? Másképp fogalmazva: mikor szokás mégcsak szimpla diplomatákat küldeni egy ilyesfajta helyi konfliktus elrendezésére?
Fontos lett volna megemlíteni egy alaptörvényt, amit csak feltételezni lehet, hogy létezik: minden tagállam maga tartja fenn a közrendjét! Nincs szövetségi hadsereg. De ha - a jelek szerint - külön rendfenntartó hatóságok se léteznek, mi garantálja az elemi létbiztonságot a hétköznapokban?

Képtalálat a következőre: „gunray  blogspot.com "phantom menace"”
Nem hiszem el, hogy a rejtélyes Sith-lord, Darth Sidious nem talált használhatóbb szövetségeseket soha ki nem derülő tervéhez. A nemoidik komplett idióták egy Jedi-gyilkosság precíz kivitelezéséhez. Pedig nyilván ismerniük kellene a Rend alapvető vonásait, hisz elhúzódó katonai konfliktus esetén csak idő kérdése, mikor küldenek oda Jedi-követeket. Íme néhány dolog, amit ha másképp csinálnak, az orvgyilkosság sikerült volna nekik:
  1. Ne azzal kezdjék rögtön, hogy felrobbantják a hajójukat. Mindenhol hallatszik, és lezárt hangár mellett fölösleges.
  2. Lehetőleg színtelen, szagtalan, feltűnést nem keltő toxinnal fullasszák meg őket.
  3. Ha kinyittatják a zsilipajtót, azonnal általános sortűz alá vegyék az egész helyet, amíg nem látják a szitává lyuggatott hulláikat.
  4. Kerítsék be őket droidikákkal, hogy nehezebben tudjanak kitörni, ha már eddig életben maradtak.
Képtalálat a következőre: „jar jar blogspot.com "phantom menace"”
A gungan-világ nem több parasztvakításnál. Ami Jar Jar Binks-et illeti, a humorforrásnak szánt lény egyetlen jelenetben nem katasztrofális: ahogy Amidalának beszél a gungen népről, akkor egyszer komolyan lehet venni. De tőle semmivel nem értelmesebbek a gungen vezető és tisztjei.
  • Milyen mélyen fekszik a víz alatti gungen város? Ha ennyire kivilágítva észrevétlenek, akkor legalább 500 méter mélyen kell lenniük. Nem értem, a Jedik hogy nem fáradtak el, miközben egy bő stadionpályányit lefelé úsztak, bő ruhában, egyre nagyobb nyomással dacolva?
  • Qui-gon azzal érvel a gungen főnöknek, hogy szólniuk kell a nabooiaknak a droidtámadásról. De ehhez minek kellett leúszniuk ide? Nem lett volna gyorsabb egyből a theedi palotába sietni Amidaláékhoz? Vagy talán Qui-gon bennszülött segítséget akart szerezni a droidok ellen?
Képtalálat a következőre: „gungan  blogspot.com "phantom menace"”
Az egész nagyjelenet mintha csak arra szolgálna, hogy egy csomó speciális effektust prezentáljon. Az utazás a vízi járművel unalmas, nem mozdul előre a cselekmény, nem hozza közelebb a jellemeket sem. Az egyetlen tényleg látványos mozzanat ebben az volt, mikor az a nagyszájú állat hátulról beleharapott a nagyhalba. 3 másodperc a 600-ból.

Mikor el akarnak szökni a bolygóról, miért akarja meggyőzni Qui-gon azt a droidot, hogy el akarnak menni? És miért említi külön, hogy Coruscantba tartanak? A film összes történése közül ez az, amiről elképzelésem sincs, mi célt szolgálhatott. Maga a szökés izgalmas volt, ügyesen hozták be a történetbe R2-D2-t.


Komoly gondok vannak a Anakin Skywalker, a saga ekkor még gyerekkorú központi alakjával. Jake Lloyd nem meggyőző sem a reflexív pilóta, sem a 9 éves szerelőgéniusz szerepében. Az egész fiú jelleme nem tükrözi ki mindazt az intelligenciát, ami a képességeiből adódna.
Azt mondja Padménak, C-3PO egy protokolldroid, akit azért épített, hogy segíteni tudjon az anyjának. Milyen módon? Egy rabszolganő mihez kezdjen egy tolmácsgéppel? Nem tud segíteni se a házimunkában, se a többi rabszolga-munkával. A film elbagatellizálja, hogy Anakin anyja helyett is dolgozik, hogy kímélje őt. Ez fontos volna, hogy megszeressük a saga központi figuráját.

Elhangzik, hogy Anakin épített egy scannert, C-3PO-t és egy fogatot. Honnan szerzett hozzájuk alkatrészeket? Nem vehetett, hisz Shmi és ő koldusszegények. Watto-tól se lophatta el, mert azonnal észrevette volna a hiányukat. Az is ki van zárva, hogy Watto önként adta volna neki őket. 3PO-ból nincs haszna, a majdan elkészülő scanner-rel pedig Anakin eltávolíthatná a jeladót, és már nem lenne rabszolga. A fiú csak a fogathoz kaphatott alkatrészeket, hiszen gazdája nem gyengeelméjű.

Képtalálat a következőre: „amidala blogspot.com "phantom menace"”
Padme éppolyan halvány karakter itt, mint Obi-wan. Naiv, inkompetens és semmi vezetői kvalitást nem mutat, míg vissza nem tér a Naboo-ra. Shmi szavai a legfelnőttesebbek itt: „A Köztársaság messze van innen. És a törvényei is.” Ez semmi reakciót nem vált az asztalnál ülő emberekből. Mert nincs benne a forgatókönyvben, hogy reagáljanak rá. Csak Jar Jar nyújtja ki hosszan a nyelvét, hogy bekapjon egy almát. És utána Anakin rögtön témát vált. Ha belegondolunk, mit képviselnek ott az egyes szereplők, ez a reakciónélküliség iszonyú dühítő.

A verseny lezajlása monoton és súlytalan, alig történik benne figyelemfelkeltő mozzanat. Anakin pontosan tudja, hogy Sebulba egy veszélyes, aljas mocsok. Felbukkan a gépe mellett, ő szól be először. Nem gyanús Anakinnak, hogy gyorsan átfussa a gépét, nem babrálta-e meg ez a veszélyes alak? És mindössze egy prücköt fordított le Anakin fogatán. Az le is szakad a verseny vége felé. De mitől nem akar elindulni Anakin fogata? Ugyanettől? Mert ha nem, akkor az azt jelenti, hogy Anakin nem tesztelte aktív mozgás közben a sivatagban.
A kétfejű bemondó szüntelen humorizálása alapból izzasztó jelenség, azonos szinten áll a lógó nyelvű Jar Jar látványával. Olyan nevetséges egysorosokat adtak a szájába, mint: „Nincs az a bolygóközi vagány, akinek jól esik egy ilyen esés.” „A tömeg tombol az örömtől. U! Á! U! Á!”


Soha nem definiálják, hogy kik a Sith-ek, és mi az eredetük. Csak az van homályosan sejtetve, hogy ők a Jedik gonosz változatai. Én nem azt mondom, hogy mindent szájba kell rágni a nézőnek. Nem! De az összefüggések lekövethetőségén múlik, hogy érdekelje a nézőt, ami történik. Rengeteg kitöltetlen tér maradt a cselekményben - naboo-i vízitúra, tatuini fogatverseny -, amit fel lehetett volna használni a magyarázatokra.
Sidious tanítványának, Darth Maulnak nemcsak nincs megfogható egyénisége, viszont alig 5 rövid mondat jut neki az egész filmben! Ettől még Michael Jai White is több szöveget kapott A sötét lovagban. Mikor arról beszél: "Végre felfedjük magunkat a Jedik előtt. Végre bosszút állhatunk.” Bosszú, miért? Semmi magyarázat megint. És ezt kikövetkeztetni se lehet, mert utalás sincs rá.


Az összes Jedi Obi-wantól Mace Winduig színészi játéka a legutolsó jelenetig faarcú és semmilyen. Yoda külseje szinte teljesen más, mint a klasszikus trilógiában.
Sokan kifogásolták a midi-chloriánok magyarázatát, mert az Erő így már nem misztikus, hanem tudományos jelenség. Jóval nagyobb hibának éreztem az Anakin köré épült predesztinációt. Mit ad hozzá a karakteréhez az, ha nem volt neki apja? Hogy állítólag ő a Kiválasztott. Nem mondom, hogy lehetetlen. De ez már túlságosan Jézus-szerű alaknak állítja be Anakint.
„A jóslat szerint eljő az, aki egyensúlyt teremt az erőben.” Miféle jóslat? Mit és mikor jövendöltek meg, minek a kapcsán és mi a szerepe? Semmi magyarázat, már megint. Gyakran az az ember benyomása, hogy a rendező véletlenszerűen hoz fel hangzatosnak tűnő ötleteket, gondolván, hogy ez fantáziauniverzum, tehát hozzátesz a film értékéhez. Hát nem, éppen hogy befejezetlenné teszi az összképet, nemcsak az első részen belül, de a saga egészében is.


Nagyon kerülőúton érhető tetten, hogy a Jedik tekintélye miben nyilvánul meg. A Szenátus úgy tűnik, teljesen a Jedik saját kódexeire bízza, mit engednek meg maguknak és mit nem. Amikor Amidalával szemben bizonyítékot követelnek a nemoidi szenátorok, nem lenne elég Qui-gon és Obi-wan szava? A jelentésükkel a Templomban már egy jó ideje végeztek, és ez a szenátusi vita rendkívüli ülés, tehát hivatalos ügy.
Azt a procedúrát is elsietik, ahogyan Valorum kancellárt leváltják. Egyetlen javaslat akkor se vezethet közvetlenül a legfőbb tisztviselő leváltásához, ha körbeskandálják, hogy "Szavazzunk!"

Képtalálat a következőre: „qui-gon maul blogspot.com "phantom menace"”
A végső csatánál Qui-gon minek vitte magával Anakint a csata közepébe? A mindent betöltő lézerpuska-tűz kellős közepébe rángatott egy kisfiút!
A lézerkard-párbajnál a palota mely területei felé haladnak? A könyvek szerint ez egy áramtermelő erőmű. De pontosan milyen funkciót tölt be az a sok lézerfal, ami elválasztja egymástól a küzdőfeleket?
Miközben Obi-wan felugrik, földet ér, és kezébe vonzott fénykarddal kettészeli Mault: az csak ácsorog. Ahogy a jelenetei oroszlánrészében tette.
Amikor Anakin véletlenül az űrhajók csatájába csöppen, hogy jutott be a nemoidi vezérlőűrhajó pajzsa mögé? „Túl erős az elhárítópajzsuk!” Nincs magyarázat.
És végül: honnan tudja Yoda és Windu, hogy mindig csak két Sith létezik egyszerre? Állítólag a Sith-ek egy évezrede kihaltak már. És a könyvváltozat szerint, kihalásuk előtt nem sokkal még több mint ötven Sith Lord létezett.

Képtalálat a következőre: „movie blogspot.com "phantom menace"”
Az első epizód olyasmi, mint a stadionból kirúgott futball-labda. Olyan mélyen próbál visszanyúlni az eredettörténetekben, hogy a figyelme teljesen szétszóródik a behozott új elemek között. Nem tudja egyenként kerekké tenni őket, sem összeérésüket a filmben. Néhány CGI-efekt és az ismerős nevek említése nélkül fel se tűnne, hogy a klasszikus Star Wars tartozéka. A köztársasági szisztéma működése viszonylag jól körvonalazható, de visszásságai csak részben tudhatók be a történetnek.

4 megjegyzés:

Slater4 írta...

Hát, különös volt ezt elolvasni.
azt hittem kicsit pozitívabban értékeled.
Tulajdonképen van is abban valami amit mondasz, de én nem tudom igazán a magamévá tenni.A Star Wars- filmmek nekem teszettek.
Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre:". Egy egész filmet szentelt Anakin Skywalker megtalálásának, illetve Palpatine szenátor megválasztásának."bocsi, de ennyi erővel mpndhatnád, VAder karakteréről, "az Új Remény-ben teljesen gonosz-nak ismerjük meg, minden utalás nélkül a múltjára"
Hát valahogy el kellett kezdődnie, és emlékszel Obi-Wan mondta, hogy maga vállalta, hogy jedi-vé tanítja őt(a 6.részben mondja)
Hát igen, az hogy jediket küld azt szolgája, hogy már a film legelején lássunk jedi-lovagokat akcióban.
Nekem nem volt bajom a Helytartó-val és beosztottaival:ők ilynek.HItványak és gyávák.
Ez a Köztársaság korrputságát jelzi.És ugyanezt mondhatom, hogy a jedik nem tesznek vallomást.Mondván, hogy a "jedik-nek nincs köze a Szenátus ügyeihez"Színtiszta korrupció.
Nekem nem volt komoly bajom Jar-Jar karakterével, és igazából a gungenekel sem.Emlékezz a 6.részben is az ewokok milyen segítséget nyújtotak a lázadóknak.
"Milyen mélyen fekszik a vízalatti gungen város? Ha ennyire kivilágítva észrevétlenek, akkor legalább 500 méter mélyen kell lenniük. Nem értem, a Jedik hogy nem fáradtak el, miközben egy bő stadionpályányit lefelé úsztak, bő ruhában, egyre nagyobb nyomással dacolva?
Qui-gon azzal érvel a gungen főnöknek, hogy szólniuk kell a nabooiaknak a droidtámadásról. De ehhez minek kellett leúszniuk ide? Nem lett volna gyorsabb egyből a theedi palotába sietni Amidaláékhoz? Vagy talán Qui-gon bennszülött segítséget akart szerezni a droidok ellen?"
Nos hát azért képesek rre, mert 1. a gungenek ilyen lények, 2.ők jedi lovagok.
Luke is sok mindent tudott jedi-ként megtenni.
Lehet, hogy ez kevés-nek hangzik, hogy "ők jedik" de ez tényleg ilyen egyszerű.
Bocsáss meg de több olyan ponton is megtámasod a filmet amire tökéletesen tudok válaszolni:Az, meg hogy miért kér segítséget:Hát a felszín tele van droidokkal!Ha a jedik a fleszínen mennek el a naboo-iakhoz, akkor a droidokkal igen hamar összefutottak volna.És pnotosan ezért kér járművet:HOgy a víz alatt biztonságosan meg tudják tenni az utat.Igaz, a droidok később a víz alá is lemennek de ekkor még nem.
AZ meg hogy miért mondja meg droidok-nak, hogy Corusant-ba mennek, egy kis hatásvadász jelenet volt.Érted, TUDJA, hogy össze kell csapnia a droidokkal, de elötte még szépen angolosan "megpróbálja béékésen elintézni".Ezt is fölösleges megtámadnod.
Hát igyen, az érdekes, hogy vajon honnan szedte az alkatrészeket..Esetleg már eldobált alkatrészeket szedett össze, ami végül is mutatná az ő szerelési tehetségét......

Slater4 írta...

Folytatás
C-3PO megépítése, szintén egy móka volt: Amikor kedvens prtokoll droidunk azt mondta:"Jaj tervezőm " ezek szerint Vader nagyúr-hoz rimánkodottt....(zeazért elégg hátborzongató)
"mindössze egy prücköt fordított le Anakin fogatán. Az le is szakad a verseny vége felé. De mitől nem akar elindulni Anakin fogata? Ugyanettől?" Igen pontosan ugyanettől!Nem tudom mi bajod van ezzel is....
A jedik játékával ténylegnem érte, mi volt a baj?AZ eredeti trilógiában Ben Kenobi és Yoda talán érzelemdúsabbak voltak?
Hát igen ez a jóslat dolog egészen új volt.De arra, mindenképpen jó volt, hogy ez így kihangsúloyzta Anakin átállását a Sötét Oldalra, és ugyan úgy a Visszatéérsét is.
Hogy a Sith-ek miért karhattak bosszőt álni?"A Sith-lovagok ezer éve kihaltak"
Őszintén szólva valószínű, ha megengeded, hogy nem maguktól haltak ki.És a Sithek gyűlöletét, és szívósságát jellemzi, hogy ennyi idő után is a őrzik a bosszúvágyukat.
Az, meg hogy Ydáék tudják , hogy két sith van szintén egy "okés jelenet"Lehet, hogy kihaltak a Sithek, de jedik nem felejdkeztek el róluk, és tudják, hogy a SIthek ketten szoktak lenni, és mivel Obi- Wanék csak egy sith-ről tettek jelentést, tudják, hogy egy sith nagyúr még van a Galaxisban.(ha utána olvasol, megtudod, hogy a film elött ezer évvel lezajlot utolsó Sith háborúban a sithek széthúzóak volta, ez okozta bukásukat, és az egytlen életben maradt sith hogy jedik ne érezzék meg ajelenltüket, úgy döntött a galaxisba ezentúl CSAK KÉT IGAZI sith létezzen.
Hú, igazad van, a, hogy magával vitte Anakint a palotába, ez elég nagy butaság.Valahogy észre sem vettem.ÉS abban is egyet kell értenem ezek a pajzsok tényleg semmir értelmük sics, azonkívűl, hogy a harcolók-nak teret nyújtanak.
Az hogy Anakn miért jut be egyszerú: nagyintehetséges.Tudom, ez is kevésnek hagzik, de ez is olyan eset, amikor meg kell vele elégedni.Darth Maulról:elöször is, hihetetlen népszerűségr etett szert a kevés mondata elenére, akárcsak Boba Fett az V.részben.
És amikor Obi-Wan felugrik ledöbbent:Azt hitte Obi-Wan-nak kész, bége, erre a manőverre egyátalán nem számított.
Rmélem végig tudod olvansi, és az is, hogy a válaszaim valamelyest segítettek.

Angelus írta...

Segítettek. De valamit szeretnék felhozni: rengeteg csomó kérdést nem azért teszek föl, mert nem tudom elképzelni rá a választ. Hanem mert azokat a válaszokat úgy kell izzadva belemagyaráznom, ráerőszakolnom a kérdésekre, mint egy túl szűk ruhát. Más portálokon is ezért vitatkoztam sokat egyes Star Wars-rajongókkal. Ez a film számomra egy két óra hosszú videójáték, amit a néző nem tud játszani. Közvetlen folytatása dettó.

Szeszélyes Szelesztin írta...

De furcsa ezt így majdnem 10 évvel később olvasni. A legtöbb kritika jogos (1-2 szőrszálhasogató kivételtől), de még ezekkel együtt is mérföldekkel jobb, mint az azóta a nyakunkba zúdított "új" trilógia. Mit adnánk érte, ha az új részekben is csak pár perc Jar-Jar idétlenkedés lett volna, a sok idióta porg, BB8 meg Finn&Poe "viccparádé" helyett. És itt legalább nem volt tele a készítő stúdió aktuális politikai propagandáival, Peta jelenettel és előtérbe tolt politikai korrektséggel. Arról nem is beszélve, hogy a 3 epizód 3 irányba húzott, "Ruin" Johnson pedig olyan történetvezetést alkalmazott, ami egyedül a Rick&Morty-nak áll jól ("middlefinger salute").

Rey pedig idegesítőbb, mint a gyerek-Anakin, a "gonosz" karakterek vagy nem gonoszak vagy nagyon hülyék, egyedül Kylo Ren karaktere amit úgy-ahogy sikerült megalkotni. Felesleges kameók is színesítik a palettát és semminek nincs tétje. Luke karakterét pedig kvázi megerőszakolták.

Igaz a Baljós Árnyakat még gyerekként láttam és gyerekként tetszett. Ma sem tudom utálni, mert érezni rajta a rengeteg háttérmunkát, Lucas művészi vénáját a fényekkel és szimbólumokkal. Ezt nagyon hiányoltam ezekből az "új" "remekművekből".