2011. május 27., péntek

Knight Rider 2000

Mint az eredeti 82-es TV-show rajongójának, hatalmas csalódást okozott nekem a film. Már a trailere alapján világos volt, hogy nem valódi mozis átiratról van szó; egyszerűen gyártottak egy másfél óra hosszú epilógust a nézettség kiaknázására, miután a sorozatnak végül nem indítottak 5. évadot.

Az alternatív 2000-es jövő, melyben a rendőrség már nem ólomgolyóval ellátott fegyvereket használ, a bűnözők pedig hibernációs alvást kapnak büntetésből. Ez az elképzelés még úgy is értelmetlen, ha van kisebbségben hagyott ellentábor. A büntetés-végrehajtás lényege, hogy az emberek életéből vesznek el bűntettükkel arányos időszakot.
A mélyalvás ezzel szemben gyakorlatilag konzerválja őket, és ha felébrednek, kezdik előlről az egészet, és újra elítélésük nehezebb lehet a szemtanúk kiöregedésével. Egy ilyen rendszer legfeljebb 5-10 évig lehetne érvényben, és nemcsak a bűnözési ráta megnöveléséhez vezetne, de a nép ópiumként kapna rá a lehetőségre, hogy lefagyasztassák magukat és lássák a jövőt. Olyanná válna, mint a szesztilalom a világválság idején.

A történet Watts, a pszichopata ex-zsaru és cinkosai összeesküvésével nem különösebben bonyolult. Idomul a történethez, de semmivel nem emeli annak hitelét. Mikor Watts fejbe lövi Shawnt McCormickot, aki becsületes zsaru volt, azt egy rendkívüli műtéttel mégis megmentik. Nem nehéz átlátni, mit gondoltak a készítők: kreálni kell Michael Knight mellé egy hozzá hasonló körülményekkel bíró lányt. Fontos, hogy lelkileg erősebb és kompetensebb legyen a nyomozói életmódban, mint a sorozatbeli Stephanie Mason, aki inkább olyan hercegnő-figura volt. És hogy biztosan illő legyen Michaelhoz, K.I.T.T. egyik chipjét implantálják a fejébe.

A gond mindezzel, hogy Shawn és Michael között írmagjában sincs semmi érzelem, Shawn kimért személyiségzavara a chip miatt iszonyú hamis komédia. Legjobb pillanata, amikor a végén le akarja lőni Watts-ot, és odaveti Michael-nek, hogy nagyapák és nagymamák lesznek, mire ez az alak valódi büntetés nélkül kelhet ki újra a fagyasztókamrából. Bár Michael-nak nincs használható érve, igazat ad neki azzal, hogy rákényszerül megölni Watts-ot.

Semmi nem maradt a Knight Rider atmoszférájából és stílusából: K.I.T.T. egy fakó üveges beszédmodulátor lett, akit egy tragacsban tudnak tárolni. Michael ápolatlan horgász, akin semmi nem látszik Knight eszméiből és ösztöneiből, nyomozóként pedig nem jobb bármelyik átlagrendőrnél. A sorozat főszereplőinek fele - Bonnie, RC és April - említésre se kerül, másik fele pedig küszködve próbál emlékeztetni régi énjére. Devon karaktere változtatás nélküli másolata régi énjének, de érvei csak a régi emlékek erőltetett, oktondi felhánytorgatása.
Az iroda, "Knight Négyezer" külleme, képességei és műszerfala csak ritkán tud valóban érdekes lenni. A vízen úszó K.I.F.T. tetszetős volt, révén, hogy a sorozatban K.I.T.T.-nek még ejtőernyője is volt, de vízi közeggel nem tudott mit kezdeni.

Steril és életképtelen formátumok sorakoznak végig a sorozat kinézetén. Maddock mint Devon partnere egy arrogáns, menthetetlenül fantáziaszegény "ürge". Nem értem, Devon mit gondolt, amikor bevette maga mellé az Alapítvány igazgatótanácsába, vagy miért nem rúgja ki, miután megtudja, hogy K.I.T.T.-et tisztességes indok nélkül szedette szét darabokra.




A többi emberszereplőnek még megfogható egyénisége sincs. Az új kocsi divatos küllemű, de rossz továbbgondolása K.I.T.T. régi külsejének. Az nem csak modernsége és rengeteg extrafunkciója miatt számított stílusosnak. Mint azt Devon is szóvá tette Maddocknak: egyénisége és humánuma volt. K.I.T.T. képességei szervesen kapcsolódtak a Knight Rider alapszimbolikájához: a bátor lovag, a hű hátas, a becsület, a segéd, a karbantartó és a királyszerű, bölcs munkaadó, valamint egy régi veterán lovag emléke. Egyszerűen hangzik, de működött és célszerű ábrázolás volt. 

A hibernáció közbiztonsági privilegizálása, valamint a társadalommal való kommunikáció hiánya érdektelenné teszi a nézőt, hogy nyomon kövesse az emberek sorsát. A technika túlnő az egyénen, és ezen az olyan személyes tragédiák sem segítenek, mint Devon injekciós meggyilkolása, Michael meghasonlása vagy Shawn közönyös beszéde. A végén Maddock intő szavaira egy tisztviselőnő válaszol: "A világ mindig változik, Mr. Maddock. És nem mindig a jó irányba."


Őszintén: ha ez a való életben ez a technokrata hozzáállás lenne mérvadó, nem sok időbe telne, mire a rendszer túlkapásai nyílt tömeglázadásokhoz vezetnek, és a jogrendszer ellentmondásai elmélyítik a korrupciót. Szóval nem az eszmei célszerűség, hanem a minimális realitásérzék hiányzik a filmből, és az akciókon kívül semmi nem tudja megragadni az ember figyelmét benne. Unalmas árnyéka a szériának, és minden műsor, amit utána a Knight Rider névvel illettek, újabb szög lett a franchise koporsójába.

Nincsenek megjegyzések: