2011. május 27., péntek

Power Rangers - A mozifilm

Az "Alakváltó Erő-Őrök" azon amerikai TV-show-k egyike, amik kizárólag a stílusból, plusz a szereplők nézői popularitásából tartotta fenn nézettségét. Minden téren a szándékos, sértően túlfokozott gyerekesség jellemezte. A belőle készült mozifilmmel - és annak sequel-jával - ugyanez a helyzet, egy fontos eltéréssel: itt a sorozat első évadjának maréknyi pozitívumát sem sikerült megtartani. Adva van egy sztori, amely hajszálra ugyanoda lyukad ki, ahonnét indult; egy antagonista, akit mintha saját céljai nem érdekelnének; egy nevetséges motívumrendszer; és 6 ranger, akik ugyanaz a karakter meghatszorozva.

Az írók a fél csapat személyi állományát megváltoztatták: Rooky, Adam és Aisha sehol nincs Jason, Zack és Triny karakteréhez képest. Három társukon se látszik különbözőség. Még a Mortal Kombat folytatása, sőt a sorozat első évadja is képes volt különböző stílusjegyekkel felruházni hőseit: Kimberley a gimnasztika, Zack a hip-hop, Jason és Tommy a kung-fu űzője volt. A moziváltozat egyetlen fontos dolgot árul el a Power Rangerekről: Tommy nélkül a csapat képtelen az orientált cselekvésre.

Ennek a produkciónak van egy rokon vonása a Knight Rider 2000 c. filmmel: erőteljesen támaszkodik az eredeti TV-sorozat népszerűségére, de sokkal jellegtelenebb attól. Az ötletek hiányát időhúzással próbálja elkendőzni: egy nyitófelirat rögzíti, mi a "Power Rangers" alaptémája; 10 perc ejtőernyőzést mutatnak csak azért, hogy a fiatalok atletikusságát hangsúlyozzák. A ranger-ek a legtöbb helyszínen nem csinálnak mást, mint járkálnak, harcolnak és beszélnek információtartalom nélkül - pontosan ahogy a Mortal Kombat Annihilation főszereplői. Mellesleg: Shao Khan és Ivan Ooze karaktere számomra gyanúsan sok hasonlóságot mutat.
Van egy nehezen megfogható mellékszál a "Nagy Erő" felfedezéséről. Definiálni vagy körülírni nem lehet: alighanem a puszta hit erejéről lehet szó. A Phaedos bolygón pedig úgy tesznek szert a Zordontól független új hatalmukra, hogy tényleges aktus, tudás vagy változás jele nincs.

Elvileg Dulcia, a phaedoszi őramazon szavai nyújtják a minimális útmutatást, hogyan működik a ráció nélküli hit, a "Nagy Erő": a ranger-ek megtalálják a lelki kapcsot "lélekállataikhoz", és közös, koncentrált hittel ez magától életet lehet a zordokba, amik maguk is állatok mechanikus képmásai. Igencsak elnagyolt összefüggés ez, és a környezet - vagy a film - bármelyik elemét nézve képtelenség hitelt adni neki. A lélekállat-magyarázat erősen emlékeztet a "belső vadállat"-tézisre, amit Liu Kang tanult Éjfarkastól: merő kifogás, hogy indokolva legyen egy nagyméretű, állatszerű jelenség behozatala a filmbe. 
Adam "lélekállata" például a béka? És az a képessége, hogy csók hatására hercegi erényeket kap???



Ivan Ooze (="Trutymó Iván") egy 6000 éves rabságból kitört szörny, aki ehhez mérten bomlott elmével dolgozza ki terveit. Képes Zordonhoz teleportálni és lassú halálra ítélni, de ugyanezt lusta megtenni a teljesen hatalom nélküli Power Ranger-ökkel. Képességei állandóan mások. Tengu-héjái még gyatrábbak, mint Rita ólomkatonái. Kitermelt és eladott több hektárnyi Ooze-terméket, amivel akaratbénulttá teszi a városrész felnőttállományát, majd egyszerűen rájukun. Nagyon bízhat benne, hogy az univerzum többi népét is leigázza, ha csak a gépkatonák építtetésére szánta őket.

Külsőre a film kopár és városi helyszínek között zajlik, végül pedig egy városi ütközetben csúcsosodik ki. A sorozatban a város sosem szenvedett károkat vagy halálos áldozatokat, bármennyi épületet is "rongáltak meg" a harcoló felek. Itt már ugyan látszik, hogy a rombolásnak nyoma van, de az összes fémlény kinézete üveges. És akárcsak a 6 főszereplő, úgy zordjaikon se látszik, hogy megfogható egyéni jellegük volna. A CGI-efekt hozzáadása tehát nem segített az új zordok külsejének. Maga a küzdelem nagyon vagdalkozó, ahogyan pedig lezárul a Föld légkörén kívül, az egyszerűen... agyatlan.

Zordon feltámadása elvileg azt jelképezi: ha több spirituálisan fejlett ember a "Nagy Erő"-t egyetlen képre, történésre fókuszálja, az megvalósul. Mivel személy szerint sokat olvastam ezoterikus témakörű könyveket, nem tartom kizártnak, hogy ez parajelenségként létezik. De senkinek nem ajánlom, hogy ezt a kérdéskört a Power Rangers - The Movie alapján akarja megvitatni. Egy teljesen hiteltelen, összedobált szeméthalmaz.

Nincsenek megjegyzések: