2011. június 27., hétfő

Csupasz pisztoly

Leslie Nielsen legismertebb filmje, amely mai napig minden idők 20 legkedveltebb vígjátéka között van számon tartva. Improvizatív, ötletes humorú komédia, amely lehetőleg minél több részletét igyekszik humor céljából kihasználni. A szereplők komoly, egyenes arckifejezéssel élik át mindazt a szokatlan eseményt, amit a való életben nemigen tapasztalhatnánk meg. Ez még komikusabb színben tünteti fel, ha valami nevetséges dolgot mondanak vagy cselekszenek.

A filmet sokan a zsarufilmek paródiájának tekintik, és értem is, hogy miért. A film prológusa gyakorlatilag az összes, Amerikával szembenálló ország vezetőjét kifigurázza az iszlám Homejni Ajatollahtól Michail Gorbacsov szovjet elnökig. De ezután nem látunk konkrét filmekre való utalást. Inkább csak olyan kézenfekvő, klisé elképzeléseket szerepeltetnek, mint: "Isten óvja a királynőt!", a hipnózis által aktiválható gyilkosok, a zűrös múltú zsaru, a szexis titkárnő, illetve a nagy merénylet megakadályozása, extrém módszerekkel.
Ezekből áll össze a film szinapszisa: Vincent Ludwig, a királynőt fogadó bizottság feje meg akarja öletni a királynőt, egy tudatalattira ható jeladó segítségével. Drebin hadnagy rájön a tervére és minden módon igyekszik megmenteni a napot. Közben magánélete is bonyolódik: hosszú idő óta először viszonya támad, épp a gyanúsított egyik emberével, ráadásul egy kollegáját kell tisztázni a gyanú alól.

A cselekmény bohózata és ahogy a humort adagolja, igen gyors és sűrű: többnyire percenként/fél percenként látunk vagy hallunk valamilyen csattanót. Ezalól kivétel egy nagyon unalmas néhány perc, amikor Frank és Jane Spencer titkárnő vacsoránál beszélgetnek. Tudom, hogy Drebin múltjához egy szerelmi csalódás is tartozik, de rövidebben is össze lehetett volna foglalni.

Hogy melyek a film csúcspillanatai, arról már nehéz objektíven írni. Mivel a vígjátékok értéke főként humorérzék szerint dől el, csak ajánlani tudok belőle kiemelten humoros momentumokat:
  • Az említett Amerika-ellenes ülés Beirutban;
  • Drebin élő TV-adásba hozza a férfi mosdót;
  • Ludwig akváriumában véletlenül kinyírja "a japán harcos halakat";
  • Drebin egy tanulóvezető kocsiban üldözteti az egyik agymosottat;
  • A hadnagynak sikerül teljesen szétpusztítania Ludwig rezidenciáját;
  • Egy kőszobor nemiszervét szorongatja, amitől egy helyi asszony kikészül;
  • Végigszánkázik Nagy-Britannia királynőjével a vacsoraasztalon;
  • Egy csaknem pucérra vetkőztetett operaénekes helyett óbégatja a nemzeti himnuszt;
  • Végigtaperolja az összes játékost a pályán;
  • Bírói álcában a többi bíróval úgy összevitatkozik, hogy az tömegverekedést okoz a pályán.

Fantasztikus, ötletes zsaruvígjáték, rengeteget kacagok rajta azóta is.




Nincsenek megjegyzések: