2011. június 20., hétfő

Dumb és Dumber

Legtöbbünk nem igazán érdeklődik behatóbban a filmek iránt, mint egyszeri élmények, amik kicsit színesítik a hétköznapokat. Épp ezért a felnőttek többsége nem nagyon értékeli a bizarr fizikai humort, állatos vagy fürdőszoba-vicceket. Nem feltétlenül taszítóak, de nagyon oda kell figyelni, hogy ne csak ezeken tudjunk nevetni. 


A Dumb és Dumber egy szórakoztatóan agyatlan országúti vígjáték. A "Dumb" és "Dumber" voltaképp csak becenevek, amit két albérletben lakó férfi egymásra ragasztott. Lloyd Christmas és Harry Dunne akármelyik minimálbérű, csóró városlakó lehetne. Poénjaikkal próbálják távol tartani magukat az állandó munkakötelezettség okozta tespedéstől, kirázni magukat belőle. Az is megkönnyíti, hogy érdekeljen minket a sorsuk: hogy nemcsak idétlenkednek és unatkoznak. Mind Lloyd, mind Harry ki akar szabadulni nyomorult hétköznapjaiból, csak egy határozott ürügy hiányzik. Így aztán, mikor Mary Swanson, Lloyd szíve hölgye elejt egy titokzatos táskát, a visszajuttatása lesz kettejük fő prioritása.


Barátságuk ellenére a két főhős nem mindig ért egyet, olykor hevesen veszekszenek ország-világ előtt. De a viták nem csapnak át komor vagy depresszív jelenetekbe. Sokáig nem tartják a haragot senkivel, inkább próbálják helyrehozni, megtorolni, vagy egyszerűen elsinkófálni az ügyet.
Swanson felkutatása közben van egy nem túl bonyolult bűnöző-szál: a két "Dumb" egy kisebb vagyont talál benne, amit jóhiszeműen luxusra költenek. Nem tudhatják, hogy a nő szándékosan hagyta ott a táskát, hogy segítsen valakin. Nem tudhatják, hogy a stoppos, aki a szemük láttára múlik ki, valójában a megölésükre küldött bérgyilkos, Róluk is azt feltételezik a valódi, józan eszű bűnözők, hogy veszélyes profik. De ők egyszerűen kihasználják az alkalmat, hogy kiruccanjanak. A régi mondás szerint: 
Ha igazán próbára akarsz tenni valakit, adj a kezébe hatalmat.
Ennek a mondásnak a parodisztikus átiratát látjuk a filmben:
Ha igazán nagy ökörséget akarsz látni valakitől, hagyj neki vagyont és egy nyomós indokot.


Sajnos időnként nem megfelelő, sőt elszomorító dolgokat is próbáltak humorosan beállítani. Dumber nyelves viccei az estélyen és a hegyi emelkedő oszlopánál tapadva legfeljebb részvétet keltő gegek. Az egyetlen adalék a filmben, amit kimondottan ízléstelennek találtam, az a vak kisfiú kihasználása. Hogy Dumber egy döglött madarat sóz rá a jóhiszemű fiúra, olyasmi, ami elveti a sulykot. Ugyanezen poén módosult változatát látjuk a banketten, ahol Dumber megismeri haverja szerelmét.


Nagyon kevés speális kelléket kellett elkészíteni, mint Lloyd extrakemény körmei és a fiúk narancs-, illetve halványkék színű szmokingja. Az egész filmben a bozontos kocsi kidolgozása tetszett a leginkább. Talán a legmulatságosabb kinézetű autó, amit mozifilmen valaha is láttam. Sok remek ötlet van ebben a filmben, és különösen Jim Carrey és Jeff Daniels a spontán komédia tárházát prezentálják itt. Az utazás viszontagságai lendületet adnak, és a fontos eseményeknek megvan sorrendje. 




Nincsenek megjegyzések: