2011. június 23., csütörtök

Rendőrakadémia

Police academy car
A Rendőrakadémia az egyik legismertebb klasszikus, melynek főszereplői rendőrségi alkalmazottak. Legyen szó vígjátékról, akciómoziról vagy thrillerről.

Sikerének egyik titka kétségkívül a szokatlan, de realisztikus alaphelyzet, melyet rögtön a kezdésnél ismertetnek: "Ezentúl a magasság, a súly, a nem, a képzettség vagy a fizikai erő nem lehet kizáró ok az akadémiáról. Tüstént százával jelentkeztek olyan újoncok, akik eddig álmodni sem mertek róla, hogy rendőrök legyenek." 
Az ilyen társadalmi változások, mégha csak egyetlen intézményre hatnak is ki, az új alanyokon mérhetőek le a leginkább. Ebben a filmben pedig sajátságos egyéniségű, különös védjeggyel ellátott karakterek próbálják elvégezni a rendőrakadémiát, mint:
  • A szokásos kedves fickó Carey Mahoney;
  • Hightower, aki egy higgadt, langaléta izomtömeg, de utálja a rasszista megjegyzéseket;
  • Tackleberry, a hiperaktív fegyvermániákus;
  • Larvell Jones, aki ezer meg ezer hangzást tud élethűen utánozni a hangképző szerveivel 
"A rendőrség természetesen kiakadt." Egyértelmű, ha az új polgármesternő egy sokéves szabályrendszert egyszerre csak semmisnek nevez, akkor a helyi főtisztek, mint Hurnst. Az akadémia parancsnoka, Eric Lassard kicsit inkompetens észjárású figura. Nem igazán látszik rajta, hogy akár kedvelné, akár elítélné a változást - persze főnöke előtt rögtön neki tetszően nyilatkozik mindenről.
.
Feletteseik jól illenek az újoncokhoz. Ellentétben a jámbor Lassarddal, Harris hadnagy a szemétkedő kiképzőtiszt archetípusa. Nem rostálja az újoncokat: ehelyett ellehetetlenítheti a helyzetüket, hogy önszántukból kilépjenek - bár nem világos, hogy a nehézségek láttán miért nem folyamodik egyből a gyorsabb megoldáshoz. Különösen Mahoney okoz neki nagy fejfájást, akit kezese Reed kapitány kényszerített az Akadémiára, hogy megtanulja tisztelni a törvényt. Idővel kiderül, hogy Reed megkérte Lassardot: ki se rúgja, amíg át nem megy a vizsgákon. Ez Harrist is bosszantja, aki söpredéket lát a mindig bajt keverő Mahoneyban.

A történet kicsit sablonos, de vicces: munkakerülő Mahoney lassan megbékélt a sorsával, Thomson pedig már motiválja is, hogy zsaru akarjon lenni. Amikor Harris végre kirúghatja - mert egy barátja, Leslie Barbara kihágását magára vállalta - egyszerű dramaturgiai csavar. Hogy korábban miért nem tette meg, az betudható léha, mulatságkedvelő jellemének. Ami viszont igazán szimpatikus karakterré teszi, hogy a végén kirúgása ellenére a zsaruk közé megy teljes felszerelésben, hogy az elszabadult tömegből kimentse a társait.



A szövegfüzetek kizárólag az eredeti magyar szinkronban fergetegesek. Ahogy a franchise újabb darabjai, mind a szinkron újabb változatai is felháborítóan ötlettelenre, sőt sterilre készültek. Aki tehát teljes élményt akar a filmtől, annak azt javaslom: ne kereskedelmi adón keresse! Egyáltalán ne is próbálja a legújabb magyar hanggal és fordítással megtekinteni, mert csalódni fog.
Személyes kedvencem az az egysoros, amikor egy betörési helyzet imitálásakor Tackleberry ráordít a hadnagyra:
"DOBD EL AZT A MAGNÓT, MIELŐTT RÁTAPOSOK A MOGYORÓIDRA, TE SZAROS!"
"...Tackleberry. Azt hiszem, hogy beszélnünk kéne."

Az is mulatságos, hogy a film tetőpontja egy bagatell, piti bunyóval kezdődik, ami aztán tömeges randalírozássá növi ki magát a dominó-efektus alapján. Élesben megy a küzdelem, de a pisztolyok legfeljebb elrettentésül vannak jelen.

Ami Harris mentésében nagyon tetszett - azonkívül, hogy Mahoney valóban felnő egy kész rendőr egyéniségéhez -, hogy esélyt ad Hightowernek törleszteni a kollegájának. Van egy mellékszál, melyben Mahoney egy éjjel segített Hightowernek megtanulni vezetni. Hivatalosan most egyikük se rendőr - mivel Hightower tönkretett egy kocsit az őrsről -, de mindketten kiveszik részüket a tűzharcból. Még Hooks, a kis egérhangú rendőrnő is megtanul bánni a hangjával.
És ironikus módon az újonc, aki kimaradt az egész tűzharcból, az épp a leglelkesebbikük, Tackleberry.

Hightower és Mahoney kitüntetése mintegy megkoronázza a sikeres kurzusprogramot, mind átmentek, kivéve Harris két spionját, Blankset és Copplandet. Ők a rasszista végrehajtók paródiái: frizurájukat tévedésből katonaújoncokhoz hasonlóra vágatták. Esőben dolgoztatják Mahonit, mialatt majdnem úgy néznek ki, mint a náci tisztek. Nem derül ki, mi lett a sorsuk, miután elfutottak a bandavezér elől. Ám Hightower mutatja, hogy a bandavezérnél az ő nevükkel ellátott fegyverek voltak. Tudom, hogy az egyik folytatásban már rendőrök, de ezek után biztos, hogy nem Mahoney-ék évfolyamával végezhettek.

 


Nincsenek megjegyzések: