2011. június 3., péntek

Turbo - Egy Power Rangers film

Ha egy mozirajongó - teszem azt - Oscar-díjas filmekkel hasonlítja össze a Power Rangers filmet, nehezére eshet elhinni, hogy ez az alkotás volt elég sikeres egy folytatás legitimálásához. Igazából ez nem is felel meg a valóságnak: a Turbo nem folytatás, nem remake, hanem mindössze egy hosszított nyitóepizód a sorozat egyik évadjának. Az első filmhez gyakorlatilag semmi köze, színvonala pedig vállalhatatlan.

Akár az első TV-évadot, akár az első filmet veszem alapul, ez a darab semmi olyat nem kínál, ami a pozitív szórakoztatás ismérve lehetne. Karakterizációról például nem beszélhetünk, mert az itteni szereplőknek nincs megkülönböztethető egyénisége, szerepe vagy fontos cselekedete. Azonkívül a csapat ütőképessége megint egy emberen múlik: Tommyn, aki nemcsak csapatvezető, hanem egyszersmind a leghosszabb ideig harcoló Erő-Őr. Vele kapcsolatban sose értettem, hogy miért kellett immár a harmadik színű uniformist ráadni, ha a többieké sosem változott?



A hajdani Rangerek közül Jason és Kimberley is konkrét szerep nélküli résztvevői az egésznek: Divatox véletlenül éppen őket rabolja el, majdnem megfulladnak, elfogják őket, majd egyszercsak megjelennek agymosott rabszolgákként, és harcolnak az Erő-Őrök ellen. Elméletileg ez szolgáltatná az izgalmat. De a legrosszabb Justin, a kisfiú Power Ranger. Őt csak azért veszik be a csapatba, mert látja őket átváltozni, és saját metamorfózisakor ő is felnőtt méretűre nő.
Divatox és a negatív oldal képviselői szintén kritikán aluli jelenségek: fars, nyomorúságosan ripacs alakításokat kapunk őtőlük, némi erőltetett fizikai humorral.

A cselekmény nem több bármelyik megszokott Power Rangers szériaepizódénál: meg kell menteni a világot szörnyektől. De igazából még ahhoz képest is bugyuta: az elején a Star Wars-éhoz hasonló, felfelé döntött narrációs szöveg egy házasságról ír. A konfliktus az, hogy megakadályozzanak egy űrkalózt, hogy feleségül menjen egy manóhoz, Lerigothoz, mert elméletőileg "ő birtokolja az Arany Kulcsot a dimenziók átjárásához.".
Sűrűségében is egy 20 perces részt tudna csak kitölteni: borzasztó kevés dolog történik, ami valóban fordulatnak számít, az események egy újabb fontos láncszemének. Állandóan húzzák az időt: Lerigot ismerkedése a zsiráfokkal és majmokkal, a Ranger-ek őserdei útja, az utazás kalózhajón, Divatox nárcisztikus beszédei és emberrablásai stb. Mindez pontosan az az eset, mint mikor egy borz felborzolja a szőrét, hogy ezáltal nagyobbnak látszódjon az őt méregetők előtt.
Logikát már az első filmben sem volt érdemes keresni, de ott legalább tetten érhető volt valami nagyon erőltetett morális mondanivaló. Itt még az sincs, hiszen semmi nem szűrhető le a küldetésből tanulságként vagy konzekvenciaként.

Vizualitás terén sem lehet sok jót elmondani a filmről - már ha van ilyen egyáltalán. Amikor a Power Ranger-ek az első fél óra után alakot váltanak, nem harcolnak, csak megmutatják új Turbo-ruházatukat. Amin változatlanul nem tettenérhető, hogy ténylegesen védene bármivel szemben. Zordon és a bázis teljesen másként néznek ki, mint akár a sorozatban, akár az első filmben - ezt sem magyarázzák meg. Divatox ruhája fantáziátlan, társai és Lerigot pedig nem többek egy tucat fabábunál. A törzs rituáléja pedig nevetséges. Az egyetlen figyelemreméltónak nevezhető mozzanat a filmben a "Nagy Lávaszörny" és a Megazord egymás feszülése a végén. Ez sem több erőtlen ütlegelésnél, de legalább a kinézetük nem unalmas.
Nem értem, hogy miért kellett "kocsizordokra" váltani a korábbiakat. Egyedüli hasznuk, hogy ha kell, idővel megnövekednek - bizonyára a műszerfallal együtt -, és úgy összekapcsolódva már kiadnak egy Megazordot. Az eredeti Dino- és Állatzordok legalább stilárisan jól elkülöníthetőek voltak egymástól.
És van egy vulkán, aminek arcszerű alakja van. A fantom c. filmben is fontosabb szerep jutott az arcformájú (koponya) barlangnak, mint itt.


Legszomorúbb ebben az egészben, hogy ezt annak idején moziban adták le, filmként kezelték, és bevételt vártak tőle. Egyik sem indokolt, mert semmi teátrális vagy szinematikus nincs benne. Élettelen filmszalag-pazarlás.

Nincsenek megjegyzések: