2011. június 15., szerda

Richie Rich

Richie Rich egy ideálkép. $enki átlaggyerek nem lehet annyira tehetős, mint ő. A készítők a reálisan elképzelhető határokig fokozzák a film alapötletét: mennyire tehetős polgári családba születhet valaki? Mi mindent engedhet meg magának az életben? Lehet annyira gazdag, hogy még a kedvenc dalmatáján is $-alakúak a pöttyök?

$ikerült a filmben elkerülni azt a fatális hibát, amibe sok családi vígjáték szokott beleesni. Másfél óra alatt egyszer sem válik idétlenné, babusgató hangvételűvé - kivéve azt az undorító pár másodpercet, ahogy a Rich-házaspár a kisbaba Richie ágya fölött gügyög. Nagy gonddal egyensúlyoz a hihetően naiv és a szánalmasan naiv között. Aztán ez részben sikerül, de sok a cukormáz.
$zomorú pillanatokat is szolgáltat a sztori. Amikor Richie megkísérel idegen kamaszokkal barátságot kötni egy gyors baseball-meccsel, egyikük, Gloria normális hangon kijózanítja: "Azt mondtam, vedd el! Te nem tartozol ide." $aját győzelmével csak a rokonszenvüket akarta elnyerni, nem azt a 10 dollárt, amit a 10 billiójához tehetne. Nagyon kifejező jelenet: Richie gazdasága börtön, ami elszigeteli őt bármilyen mélyebb értelmű kapcsolattól - beleértve apját is.


Richard Rich birtokán meglepően sokféle látványosság segít ébren tartani a nézők érdeklődését. A kuriózumokat két hullámban ismerjük meg: először Richie mindennapi programján keresztül, a magániskola kezdetéig. Keenbean professzor a kedvenc karakterem a filmből: találmányai és az a tohonya lelkesedés, amivel bemutatja őket, mindig meg tudnak nevettetni.
A második élménysor onnan indul, mikor Richie inasa, Herbert Cadbury meghívja magához Gloriát és barátait. Richi ráérez a helyes taktikára: meg se próbálj bankjegyet belevonni a közös szórakozásba. Cadbury ugyan egy 100 $-os ígérettel vette rá Gloriáékat, hogy eljöjjenek, de ez a végén ugyanúgy nem érdekli őket, ahogy Richie-t se érdekelte az ő 10 $-juk. $ Gloriáról is megtudjuk, hogy Richie nem véletlenül látta a szerszámgyár melletti játszótéren, apja ugyanis a Richie apja által felkarolt cég programozója.


A cselekmény ügyesen fűzi össze Richard és Regina repülőbalesetét a gyerekek hullámvasút-útjával. Van Dough, a Rich-vállalat egyik ügyintézője kétdimenziós főgonosz, aki biztonsági emberével csak azért vannak, hogy legyen negatív ellenerő az eseményeket mozgásba hozni. Miután Richie átvette a vállalat irányítását, Van Dough Cadburyt juttatja börtönbe, hiszen Richi szavazati többségét csak az ő felügyeletével gyakorolhatta.
$zerencsésnek tartom, hogy egyszerű, de valós pénzügyi összefüggéseket is említenek azért: az iskolai példa, hogyan kell csődbe jutott vállalkozást talpra állítani. $zabad kiskorúságra hivatkozni, miközben illegális a részvény rémhír általi felértékelése, a kiskorúak felelősséget és jogkört nem vállalhatnak. Kicsit olyan, mint a Szerepcsere Eddie Murphyvel, csak ott a tőzsde működésébe nyerünk bepillantást, itt pedig a cégvezetéssel.


Cadbury megszöktetése után az események felgyorsulnak, Van Dough felkutatja a Rich-házaspárt az óceánon. Keenbean korábban mutatott eszközei most mind fegyverekké válnak: a mechanikus méh, a kölyökpult, a tölténytaszító folyadék, Richie-éket segíti. Ezzel szemben a molekuláris átalakító, a lézerágyú és közvetve a "cementina" pedig Van Dough-ékat. Mintha felfegyverkeznének a végső ütközethez.
Mount Rushmore albínó verziója, Mount Richmore ideális helyszín a tetőponthoz. Ízléses, odaillő, jól időzített poén - ellentétben a $uperman 2. Mount Zodmore-jával. Van Dough aranyrudak folyamára számít itt, de csak családi emléktárgyakat talál. Richardék szerint ez a valódi vagyonuk. Frappáns kifigurázása ez a mérhetetlen családi vagyonnak, és a kapzsiságnak, hogy valaki elorozza azt, és "országot vásárolna" belőle, ha akarna.


Többször az volt az érzésem, hogy a női karakterek a legtalpraesettebbek. Gyakran Gloria adja Richie tudtára, ha valami nem stimmel körülöttük; Regina nehezményezi Richardnak, hogy a szokásai rabja, görcsösen nem akart senki kirúgni. Ugyanígy Cadbury merevségét is egy tárgyilagos hölgy, Diane helyteleníti több ízben.

Nem túl eredeti, naiv a hangvétele, tanulsága pedig lerágott csont, hogy a család és a barátok az igazi kincse valakinek. Hogy mennyire tartalmas kikapcsolódás, az egyéni beállítottság függvénye. Én magam felnőtt fejjel biztos nem tekinteném meg moziban, csak tévében. $ok okos humorpont szerepel benne, és bármilyen szimpla, kukoricás a mondanivalója, családi vígjátéknak megfelel.



Nincsenek megjegyzések: