2012. szeptember 11., kedd

Szellemirtók

1984. legtöbb pénzét kaszáló produkciója egy ártalmatlan, horrorszerű témája dacára családias hangulatú mozi. Engem kb. ugyanazzal az élménnyel gazdagított, mint a 90-es évekből a Mortal Kombat mozifilm:
  • egy rengetegszáz éves múltból eredő világvége,
  • fantazmagória háttér-magyarázatokkal, 
  • párhuzamos dimenzióval,
  • színes sugarakkal és villámokkal teli felhőkkel,
  • 3 + 1 csattanószóró "profi" főhőssel,
  • aki kizárólagosan képesek megállítani a természetfeletti gonosz lényeket.
Persze, míg ott ember-emberszerűség elleni küzdelmekkel, addig itt ember-kísértet felállású hajtóvadászattal van tele a produktum.


A Szellemirtók egyértelműen vígjáték, és a legtöbben csakis aszerint kezelik: tudunk-e neveti ezen & ezen a paranormális témakörre utaló megjegyzésen. Illetve aszerint, hogy a fénykorukban járó sztárok (Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver) tudnak-e jelenlétükkel zamatot adni a sok áltudományos halandzsának, hogy érdekesek is legyenek. Nos, egyéni színezete van mind a 3 szellemirtónak van. Átlagosan kótyagos fickók, akiknek a parapszichológia a mindene. Ám a jelek szerint jártasak a kvantumfizikában is, révén, hogy bírják a technológiát, amellyel "éteri lényeket" tudnak csapdába ejteni.


Nem sok elemezni valót lehet találni a Ghostbusters-ön. A színészi játék szokottas; a történet épp-csak-hogy kerek, azonkívül futólagos illesztésűek az alkotóelemei. A megszállt emberek komikusak, a speciális effektusok megmosolyogtatóak. A szellemek külseje pedig kellően feltűnő és sokféle ahhoz, hogy ne váljon unalmassá a becserkészésük.
Viccfaktorát megítélni meglehetősen kacifántos: ha többet nevetünk magukon a szereplőkön, semmint humorosnak találnánk helyzeteiket és közjátékukat, attól az még lehet komótos kikapcsolódás, egy átlagos vígjáték. A maszek szellemcsapdázók ötlete érdekes és vicces, ugyanakkor ha belegondolunk, még nehezebb volna ebből megélni, ha a véletlen szerencse nem siet Peter, Ray és Egon segítségére.


Mindhárman egyetemi agytrösztök, akiket kirúgnak, bérelnek egy lepukkant helyet, és reménykednek a tutiban. Aztán sorra érkeznek a megrendelések a városból kísértetekről: hírbe jönnek, TV-adásban is megfordulnak, cikkek és karikatúrák sora készül róluk az újságokban, sőt egy 4. tagot is felvesznek. Winston először még kevésbé elhivatott, mint a többiek: pénzfüggővé teszi, miben hisz, és külön cellát kér, mikor egy dühös környezetvédelmi hivatalnok bezáratja őket, és kiengedi az összes addig bezárt kísértetüket. Aztán persze, mikor a Habcsókemberrel is leszámoltak a végén, ez megváltozik: "Imádom New Yorkot!"

A történet többszöri fricskákkal teszi nevetségessé a közelgő nemezist, de valahogy mulattató módon:
  • Kiderül, hogy a trió/quartet esetei egy ősi mezopotámiai istenség műve, aki át készül jönni a mi világunkba;
  • Ezen esemény jeleit első kuncsaftjuk, Dana vélte felfedezni a saját fridzsiderében, de Peter először persze nyomát se találja;
  • A nemezis egy felborzolt, szakadt nő képében jelenik meg, majd egy Godzilla-méretű címerfigura képében készül "halált hozni" rájuk.


A Szellemirtók a maga bugyuta miliőjén el tudja szórakoztatni az embert, már ez bóknak vehető. Szeles, felejthető, néhol egészen csúcsra járatott (pl. a pozitronágyúk sugarait keresztezése), de nekem akkor is vérszegény darab.



2 megjegyzés:

Slater4 írta...

Basszus, erről a filmről még csak nem is hallottam.
ÉN régebben egy rajzfilm szellemirtókat láttam.Úgy emlékszem, hogy azt mindig is egy kicsit félelmetes-nek találtam.De ha jól értem, ez inkább egy vígjátlokosra vette a dolgot.
Most jövök rá, mi a baj az amerikai filmekkel:állandóan kitalálnak valami "világvége" sztorit.
Ha ebből visszavennének jobban is sikerülhetnének.
Érdekes, Nolan Batman Keződik-je ebben is megtalálta a jó megoldást.Persze az is egyfajta hülyeség, hogy gázzal elárasztanak egy egész amerikai várost, de mégis sjobb sztori.
NEm tudom, NOlan ezt hogy cisnálta, de de minél többet gondolkodtam rajta annál jobb-nak találom a filmjét.Lehet, hogy más filmjét is felkutatom.
Remléem jövőre a SUperman filmje is a Kezdődikhez hasonlóan egy szépet ütve fogja feléleszteni a mozifilm világában az Aceélembert.
Jut eszembe mikor fogsz írni a Sötét Lovag Felemelkedésről?Nagyon szívesen elolvasnám.
Amúgy, én most küldtem neked újabb képregénykeket, csak kettpt akartam, de csomagba tudtam csak.EZt leírtam az e-mail-be, hogy meilsikeket olvasd el.

Angelus írta...

Tervezem, de a hónapban már nem valószínű, hogy a fővárosba tudok utazni, hogy megnézzem. Valószínűleg ezt is letöltve fogom tudni csak megnézni, ha a mozik már levették műsortervről.

Amúgy nem kell szégyenkezned: bármilyen kultklasszikus alkotásól van szó, mégha a Star Warsról vagy a Supermanről is lenne szó, nem biztos, hogy mindenki ismeri, mindenkihez eljut. Én például kevésbé vagy elnéző a 80-as évek akciófilmjeiért, csak azért van bennük trágár duma és lövöldözés.

Nem tudom, tudsz-e róla, a filmnek amúgy folytatása is készült.