2012. szeptember 5., szerda

Batman: Gotham lovagja




A Batman: Gotham lovagja egy 2008-ban készült amerikai-japán koprodukció. Eredetileg arra szolgált, hogy összekötő kapcsot képezzen a Batman Kezdődik és A sötét lovag eseményei között. Nem törekszik azok realizmusát követni. Ellenkezőleg: törleszteni akar azoknak a rajongóknak, akik szerint Batman: Kezdődik, még inkább A sötét lovag már "túlságosan valóságszagú" lett, és régi Batman-művek gótikus, kísérteties bája valahol kipárolgott a nolani koncepcióból.


Már nem egy alkotásnál hoztam föl olyan jellemzőjét, hogy ilyen és olyan szokatlan alkotásnak számít, bizonyos mérce szerint nézve. A Gotham lovagja több szempontból egyedi az animációs filmverziók között:
  1. Először is, mert ez egyben japán animénak is számít.
  2. Cselekménye nem egyetlen történet, hanem 6 rövidfilm tablója.
  3. Kuriózumként szerepelteti Batman ellenfél-gallériájából Gyilkos Krokot, illetve Lövészt ("Deadshot" = "Halállövés").
  4. Ennek van a legszürreálisabb, legpszichotikusabb külseje, mivel gyakran az egyes szereplők elvont vagy eltorzult látásmódjához igazodik.
Nem kevés fantáziát iktattak tehát bele a látványvilágba, és ennek egy része a történetbe is begyűrűzik.
Mind a 6-ba.




Általában idegenkedek attól, ha több rövidfilm kirakósa kellene kiadja egy film cselekményét. Ez olyan, mint a kártyapiramis: ha nincs adva valamiféle tengely, ami mentén összekapcsolhatóak a nagyrészek, akkor az egész egy dirib-darab tákolmány lesz, nem valódi történetmesélés. Ragasztóanyagként kell legalább 1 állandó személy, ugyanaz a földrajzi hely, többé-kevésbé azonos vizuális stílussal megjelenítve. Az egyes "fejezetkontinenseket" összegyúrni könnyebb, ha nincsenek direkt mesterségesen különválasztva (pl. fejezet-kiírásokkal), előfordul néhány ismétlődő helyszín a részek között, illetve viszontlátott szereplők, hol nagyobb, hol csekélyebb műsoridővel.

Nagyon jó példa erre a Sin City, ami 3 rövidtörténet 4 fejezettömbre elosztva: az 1. és utolsó tömb egyazon sztori két fele, melyek mintegy bekeretezik az alkotást eseményláncát. Pedig pl. az utolsó nagyrészben olyan szereplők is cameóznak, akik egy korábbi nagyrészben már bizony kinyiffantak.


A Gotham lovagját NEM tekintem jó példának erre a koncepcióra. Mi több: miután legalább egy tucatszor láttam, meggyőződésem, hogy az "átvezető periódus"-mese csak reklámfogás volt, hogy a Warnernél megsarcolják a franchise akkortájt tetőző népszerűségét. A 6 főfejezet nem ad ki tartalmilag egy koherens egészet, főleg, ha a nolani trilógiát hozzánézzük.
Nem kozmetikáz ezen sokat az sem, hogy előbukkan szórványban pár visszatérő dolog egyes fejezetek között, pl. a pisztoly motivuma vagy a fájdalom témája. Főleg az megragadó, ahogy Bruce nyilatkozza az utolsó nagykörben, hogy érti és látja a lőfegyver vonzerejét. Sohasem használná, de ismeri, ami ellen harcol.



Ez a movie véleményem szerint teljesen befürdik abban, amiben később a Batman: A vörös sisak alatt annyira ügyesen tudott bánni: több gonosz alak egyidejű mozgatása és súlyozása. Mégcsak nem is "egyidejű": más-más negatív figurát hoznak be az egyes nagyfejezetekbe, akiknek semmi közük nincs egymáshoz - és direkt ignorálom a cérnavékony háttérsztorit Madárijesztő és Gyilkos Krok ismerettségéről.



Egyenként térek ki mind a 6 darabra, úgy talán pontosabb lesz a véleményem:




 Ó r i á s i    s z t o r i m    v a n


Az eldeformálódott grafika a "visszaemlékező" fiatalok hiperes, túlfűtött, tinédzseresen laza stílusát hivatott kifejezni. Erősen expresszionista beütésű flashback-eket látunk, melyek lényegében ugyanarról szólnak: mindegyik fiatal látta Batmant ténykedni - némelyikük még nappal is. Hogy? A Mindörökké Batman után ismét megbizonyosodtam róla, hogy az expresszionizmus, a girbe-gurba kontúrvonalak és amorf embertorzók nem valóak Batman-filmbe (lásd: Rébusz hullámzó, nyitott szájú feje a végső harcnál). Ha ez ízelítő akart lenni abból, ami a 75 perc során részünk lesz, akkor siralmas lett.




 K e r e s z t t ű z

Anna Ramirez karakterét rengetegen - mint én is - A sötét lovagból ismertük meg. Itt ő és külföldről hazaért társa, Allen kell egy pszichopatát A Szigetre, azaz Arkhamba szállítaniuk. A Sziget elvileg szinte teljesen az őrültek által lakott: a Batman Kezdődikben az elmegyógyintézet összes fogja kiszabadult, és a fele társaságot még nem kapták el.

De nem értem, miként lakják be a szigetet. Hogyan, milyen módon élnek ott? Pusztán drótkerítésekkel tartják őket vissza a hatóságok, hogy kijussanak? Hogy képesek a hatóságok rendet tartani ebben az egyre gyarapodó létszámú tűzfészekben?

A tűzpárbaj Maroni és a titokzatos "Orosz" abszolút nem fogott meg. Kezdve azzal, hogy Gordon hadnagy 2 szál zsarut küld a veszélyzóna szívébe, akik persze magukra maradnak. Allen karaktere, a szkeptikus zsaru, aki nem bízik Batmanben, képtelen normálisan megindokolni, mi ellenszenves neki a fickóban. Ahogy afölött is lazán elsiklik a cselekmény, hogy mit gondol róla Ramirez megmentése után.

2 képsor volt, ami kiemelhető itt: az egyik ez, ahogy Batman a lángok közül előbukkan, és megállítja a gyilkost, aki Ramirez fejének pisztolyt szegez. A másik Ramirez és Allen párbeszéde közben, mikor Batmant látjuk egy sziklaperemnél állni: a DC-képregények egyik legismertebb képe róla, átültetve ide:
Batman Lee.png
 T e r e p g y a k o r l a t 



Avagy Fox szuperkütyüi. Lucius Fox cameója ellenére ez a filmegység emlékeztetett a legkevésbé egy Batman-mozira. Annál inkább egy 13 részes animesorozatra, a Vasemberre: az is az eredeti amerikai mozifilm japán átirata volt, és az elnagyolt történet ellenére az legalább felismerhetően Tony Stark története maradt, minden túlzása mellett is.


Sajnos a Gotham lovagja 3. részlege is teljesen úgy néz ki: az emberalakok - egyébként részletgazdag - megrajzolása, Batman giroszkóp-technológiás energiapajzsa, ami ugye egy bűnözőt megsebesít, és Batman kórházba viszi.
Az az erőtér - megrajzolása és működése szerint is - szakasztott olyan, mint a Vasember-animében Stark páncéljának erőmezeje. Még ha nem is olyan hatalmas. Megcsúfolásának tartom ezt annak a vékony mezsgyének, amelyben Nolan még igyekezett realisztikus fejlettségi szintet prezentálni Batman masinériájával. És azok az eszközök - mint a mikrohullám-sugárzó, a szonárlencsék, etc - kreatívabbak is voltak. Lucius hosszas technikai kiselőadása sem segített megértenem, hogy tud impulzusokból erőteret varázsolni a Bat-páncél elé. 



Nem tudtam elhinni a főszereplő kinézetéről, hogy ez tényleg Bruce Wayne. Ebben a nagyfejezetben - nyilván Fox miatt - még próbálták Wayne-t Christian Bale-hez hasonlóra rajzolni, de a film hátralévő részén már sokkal inkább emlékeztet a Vasember-anime egyik emberalakjára. Nem az zavart, hogy a közös szereplők nem hasonlítanak a TAS-rajzfilmsorozat-béli másaikra (ahogy az Under the Red Hood-nál se) De annak ellenére, hogy Bruce hangját itt ismét Kevin Conroy adta, nem hittem el, hogy a rajzalak az igazi Wayne. Csak egy kigyúrt Action-Man-utánzat, aki csak pózol Denevéremberként.




 A   s ö t é t s é g   l a k ó j a 


Itt Batman a gothami csatornákban egy fantom nyomába ered, és még Madárijesztő vadonatúj bandájába is belebotlik, akik a gázfegyverével őrültté tett. Ez a rész tette világossá előttem, hogy szó sincs hídról a BB és TDK között. Miféle ötlet ez, hogy Dr. Crane kezelte Gyilkos Krokot korábban? És tud róla, hogy Krok is a csatornarendszerben garázdálkodik? 
Utánanéztem a képregényeknek, és az a Krok-nak nevezett... paca, amit itt látni, biztosan nem az. Ahogy a Batman & Robin Bane-je is csak egy maszkos jeti, papagájbeszéddel. Krok harapása Crane mérgét tartalmazza?? De még ha így is van: hogy lehet, hogy Bruce hallucinál tőle, mikor a Batman Kezdődikben Fox ellenszéruma immunissá tette? Innentől kezdve nem tudott érdekelni, hogy keveredik ki a címszereplő a csatornákból. Semmi értelme nem volt ennek a chapter-nek, leszámítva, hogy egy küzdelem során elhangozzon az alábbi mondat: "A fájdalom segít".



 A   f á j d a l o m   s e g í t 


Itt egy hosszas flashback ecseteli, hogy egy Kassandra nevű indiai fakír miképp tanította ki Bruce-t a fájdalom elviselésére. Kronológiailag ez azelőtt történhetett, hogy Wayne találkozott Ra's al Ghullal, aki üdítő módon nincs jelen a történetben.
Kassandra háttértörténete egész szívhez szóló. Saját tapasztalat alapján tudja, hogy a fájdalom sosem szüntethető meg, de elviselhető, sőt idővel talán alárendelhető is az akaratnak. Bár zavarónak találom a karakter közömbös jellemét, hogy sose érezte az igényt meghurcolásai közepette kiállni az igazáért. Bruce is megvédi egy csapat agyhalott huligán ellen, mire ő elküldi a fiút.

A film legjobb mondata hangzik el, mikor Kassandra némán megindokolja, miért küldte el valójában az útját kereső ifjút. "De téged olyan ösvényen visz a fájdalmad, amire vágysz." Kassandra felismeri, hogy a tudása nem szünteti meg a fiú fájdalmát meggyilkolt szülei miatt. Ő valójában nem gyógymódot keres, hanem az igazságot, az azt érvényesítő eszközt.

Ezt Alfred is megerősíti az utolsó jelenetben, mondván: az ő célja több, minthogy megállítsa a 2 golyót, ami végzett a szüleivel. Több, mint fájdalomból kísérteni az utcákat Gothamben. Ez legalább igaz: Nolan felfogásában Batman nemcsak a Joe Jillhez hasonló sötét figurákat hajszolja. Belülről próbálja megváltoztatni a várost.
Sajnálatosnak érzem, hogy ezt a gondolatmenetet nem tudták ügyesebben kiaknázni az írók. A pisztoly mint a fájdalom motívuma és eszköze; erről kellett volna szóljon az egész átfogó történet.


 D e a d s h o t


Magyarosan "Lövész"-nek fordítható ez a név. Ő a fő ellenfél - ha nevezhetjük annak - Batman számára, egy profi mesterlövész, aki pénzért öl. Deadshot ugyanaz, aminek A sötét lovag első felében Jokert hiszik: a maffia bérgyilkosa.
Deadshot Gordont fenyegetve előcsalja Batmant, és golyózáport zúdít rá a vasútról. Itt tenném hozzá, hogy még a rajzfilmek miliőjén is túlzó az, ahogy lassított felvételben Batman elkapja a golyót, a nyílt utca fölött, műszaki célzóberendezés nélkül. Könnyebb elhinni a jégolvasztó lézert a Batman & Robinból.

Deadshot legyőzése a robogó metrón kissé gyanús áthallás Ducard és Batman bunyójára a Batman Kezdődik végéről. Ducard legalább komolyan vehető ellenfél volt, nemcsak egy fennkölten pózoló puskabolond. Vitába szállnék továbbá Lövész azzal a kijelentésével, hogy "közelről semmilyen páncél nem golyóálló". Tény, hogy minden páncélon átüt egy kellően hatékony fegyver töltete. De ha nem, akkor közelről is tüzelhet rá, ugyanúgy felsül vele.


Egyéb

A látványvilágról borítékolható, hogy végig sötét, még az éjszakai fények mellett se túl színes vagy rikító. Nincs neon. A harci jelenetek azonban bőven hagynak kívánnivalót maguk után. Bár akad egy-két bíztató pillanat, ahol koponyát átüt a golyó, vagy Bruce hasi oldalán véres seb virít (újabb áthallás a Kezdődikből), sehol nincsenek ezek pl. A sötét lovag vagy Batman: A vörös sisak alatt akciójeleneteihez és mozdulatsoraihoz képest (bár ott is kicsit furcsák voltak a Fearsome Four banda villogó fegyverei).



Kiegyensúlyozatlan romhalmaz ez a produkció. Rengeteg japán animefilmet láttam már, így tudom, hogy ha ezeket sorozat előzte meg, akkor többnyire csak annak egy hosszított epizódjaként működnek. De a Batman: Gotham lovagja minden értelemben gyenge:
  • mint a rajzfilm-sorozatok kiegészítője,
  • mint önállóan állóképes alkotás,
  • mint átvezető híd a Kezdődik és a TDK között,
  • mint több nagyobb történetegységből kirajzolódó sziluett,
  • mint a gothami univerzumot új oldalról megközelítő képregényadaptáció.
Tényleg nem több egy esetlen tablónál, ami megbukik benne, hogy valami módon továbbépítse a Batman-mitológiát. Szerepelt néhány ötlet, ami talán célt ért volna, ha egyetlen cselekményt követ a rajzfilm. De úgy, ahogy van, a Batman: Gotham lovagjára Elégségest adok osztályzatként.

35 megjegyzés:

Slater4 írta...

HÁt, a történet alapján nem tudok mire godnoltak, amikor azt reklémozták, hogy ez átvezető lesz.
Mi volt ebben az átvezetés?
Egyszerűen a két iflm között játszódó sztori.
Valami ehhez hasonló a 2008-ban vetített"Klónok Háborúja" animációs film, illetve az azt követő rajzfilmsorozat.De ott legalább mindneki tudta, hogy ez már úgysem az igazi Star Wars, és néha ténlyeg egészérdekes epizódok is voltak.
De egyébként ltáom az a női figura, Kassandra azért megfogott benne.
Valami nem értek:egyszer azt írod:"Ra's al Ghul"
később "Ducard".Ugye tudod, hogy a filmben ugyanaz volt a kettő?
Mond: ezzel a Kssandrával mi lett?Nem írtad le.
Biztos, hogy annyira rossz volta a film?
Más: az Under the Red Hood-ról felvettem pár gondolatot Alfred-ról és a Jasonr/Robin-ról, és hát szeretném ha válaszolnál.
A free-mail-en megint megpróbáltam elküldeni.Azt írtam a levélben, hogy "próbaképpen megint megpróbálom elküldeni"
Most sem müködik?

Angelus írta...

Annyi, hogy felbukkant benne Gordon, Ramirez, felvetődött, hogy Arkhamban volt valami szökés, meg szerepeltették Madárijesztőt. Ennyi.

Ducard valószínűleg tényleg az igazi Ra's al Ghul volt, de itt most mindegy: a Watanabe játszotta hasonmást is 1 vagy 2 nappal utána ismerte meg, hogy Ducard megkereste.

Ami az üzenetedet illeti: találtam egy ismerőst, akinek a gépn bejön, majd délután megtekintem újra.
Hogy ne legyen félreértés: az általad küldött 2 óriásfájl úgy jön be az ismerősöm gépén, hogy van két könyvcsomagos ikon, benne sok-sok képfájl, mindegyikre kattintva 1-1 lap. jön be. A két könycsomagos ikon összesen kb. 50 képet tartalmaz (csak saccolom), mind a Batman and Robin Adventures-ről.

Ennek a kb. 50 db. képnek kell bejönnie, vagy a teljesen számok összes lapjának? Csak elővigyázatosságból kérdezem.

Slater4 írta...

Pontosan, ezek ilyen könyvcsomagok.
Pont így, ahogy leírtad.

Angelus írta...

Megnéztem. A Two-faces epizód nagyjából olyan, amilyenre számítottam. A The animated series stílusát próbálja képregényre vinni, de az eredményről valahogy hiányzik amannak a hangulata, és főleg a Conroy-Hamill páros játéka. Másolatnak éreztem, bőrlehúzásnak. A történet, miszerint Joker bogarat ültet Dent fülébe, hogy Grace Bruce-szal csalja, és Harleyval hamis fotót szerez, még hihető is volna, de hogy az újságot hogy csinálta, Kétarc hogy szökött meg, az hézag. Harvey annyira szimplaelméjűnek éreztem a lapok között, nem jött át az a lélektani hatás, mint a mozifilmből. Robin egyik megállapításával értek egyet: Kétarc nem Harvey, és gyakorlatilag várt valami ilyesmire, hogy történjen. Grace is valahogy önzőbb volt itt, mint a TAS-ban.

Slater4 írta...

Ó, nem is tudod, hogy megkönnyebbültem!
NAgyon örülök, hogy végre sikeürlt eljutattnom hozzád.
Mond:Mind a kettőt elolvastad?És mjad küldhetek még néhányat?

Hát ne haragudj, de mintha benned lenne egy ilyen elhatározás: "azért sem fog tetszeni!"
Conroy és Hamill mégis hogy játszahtnának egy képregéynbe!?
A képregénynek ez a lényege hogy cska olvasod.Az emberek több mint 50 évig csak olvashatták a Batman történeteket.
Én azért tartom nagyon érdkes-nek, mert emlékszel, a Két Arc dupla epizódban a végén Hervey eldobja az értmét, és elmegy gArce-szel eg ykúrára.ÉS később csak úgy minden magyarázat nélkül megjelent Két Arc-ként.Garce-ről meg nem ahlolttunk semmit.Ez egy fontos fejezet szerintem.
NEm értem, milyen hamis fotóról beszélsz.Az a fotó IGAZI!
És az újságot sem Joker csinálta.Harle-ynak le kellett adnia egy újságnak azt a képet.Egy olyan újságba amit a rabok Arkham-ban kapnak.A kép is, az újság is igazzi.
Ne feled, hogy Haryve most beteg.Gógyulófélben van az őrületéből.
biztos vagy benne, hogy várt rá hogy valami ilyesmi történjen?AZ elején még a Joker képébe üvölti, hogy Bruc e abarátja, és Joker egy beteg állat.
AMik a Dark Knight-ra emlékeztettek(bár pesrze ez volt elöbb):
Joker a beteg harvey-t győzködi.POnt mint a filmben akórházban, ott is elöször még rátámadna, aztán Joker meggyőzi.Grace szerepe, egy kicsit Rachel-re melékezetet:AZ eszköz amivel Harvey-t a rossz útra terelheti.És nagyon jól használja ki Harvey sebezhetőségét.
És aza mi igazán a filmte ifézte:"I knew Harvey needs for a push - so I pushed!"A filmebn is így volt.
Két ARc szökése:MOndd a rajzfilmben látuke egszer is ahogy valaki megszökik?JOker vagy valaki szökése valaha benne volt a rajzfilmben?Nem hiszem.
AZtán:Két Arc bosszúja is egy kicsit emlékeztetett a filmre, nem?AZokat veszi célba akiket úgy érez elárulták őt.
Grace, Bruce, és DIck-et Bruce maiatt veszi célba.
És bocsássd meg, hogy megint ezzel jövök, mert biztos már a könyöködön jön, ki de az a beszélgetés Batman és Robin között, amit te is említettél, hogy egyetértesz:
Meg kell mondjam, eéggé csalódást és elszomorítást okoz:Tehát: Szóval Bruce felelősséget érez HArvey-ért,mert Grace adott neki egy búcsúpuszit amibe tulajdonképpen Bruce "nem volt benne", ha érted.
EMlékszel:Hogy Ő tette tönkre Harvey felgyógyulását, és hogy a "A vér Grace és Bruce Wayne kezéhez tapad"
DE amikor összejött Barbarával(nemcsak egy búcspuszi volt, gyakorlatilag Elcsaklizta a nevelt fia barátnőjét) Dick iránt egy csepp bűntudatot sem érzett.Kissé képmutató.

Angelus írta...

Mind a kettőt elolvastam. Küldhetsz más számokat is, csak arra kérlek, hogy ne naponta 1-et. Nem a saját gépemen tudtam megnézni, azon egyszer se volt használható.

Arra utaltam Conroyékkal, hogy a hangjátékuk nélkül, a dark deko rajzstílus átmásolásával valahogy elvész a sajátsága. És az árnyékhatások sem úgy jöttek le nekem, mintha a TAS-t néztem volna a TV-ben.

Az újsággal kapcsolatban elnézést a félrefogalmazásért.

Oké, nők: a búcsúpuszi Grace-szel szerintem olyasmi, ami miatt Bruce-nak lelkifurdalást csak akkor kellene érezzen, ha eldöntötte, hogy flörtöl vele. Az első 85 epizódból ismert Wayne erre nem ragadtatta volna magát.

Hogy a The New Batman Adventures Bruce-a mit művelt Barbarával, azt én nem a TAS-Batman-inkarnációjának, hanem az alkotógárdája elfogultsága és hibás koncepció-továbbgondolásának tudom be.

Szerintem így próbálták továbbépíteni a rajzfilm-világot: Dick-nek legyen nyomós oka kilépni, és felnőttként folytatni, legyen gyerek-Robin az immár gyerekbarátabb rajzstílusú világba, Barbara pedig ténylegesen többként legyen csapattag, mint szimplán "a 3. tag". És ebből lett a megcsalásos vicc, ami úgy sejtem, sokaknak kiverte a biztosítékot.

Slater4 írta...

Szeretném, ha ezt a mostani hozzászólásomat jó alaposan elolvasnád.De tényleg.Ugynais részetelesn szeretném megindokolni.
NEm mondanám, hogy tovább akarták építeni a rajzfilmvilágot ezzel.A New Batman ADventures-ben ugyanis Dick Grayson mint NIghtwing többször is szerepel.GOtham.ben.Ha nem szerepelne, akkor igazad lenne.
És egéybként ott teljesen törekedtek arra, hogy ezt a Bruce-Barbara dolgot elfogadtassák.
Mert DIcket gyerekes-nek, forrófejűnek, és a legroszabb:ügyetlennek állítottákbe.
Hogy a fenéb elehetne ő ügyetlen?Nem tudom, te lttál e a valóságban cirkuszi akrobatákat, de azok tényleg Batmank-ént ugrálnak.
Mint a Flying Graysons család tagja, Dick tehetsége megkérdőjelezhetetlen szerintem.És hány évig volt Bruce tanítványa.Mérföldekkel le kéne köröznie Barbarát.Nem vagyok hímsoviniszta, de ez így van.
Barbarát pedig mindig felnőttes-nek, tehetséges-nek(d enagyon de nagyon tehetséges-nek) ezen felül pedig szexi, igazi szellemiség, tehát röviden:igen vonzó.Tehát:TÖKÉLETES.
Az ember nem is azt érzi, hogy Barbara Bruce szerlmére is méltó lehet:AZt érezzük, Bruce az egyetlen kai talán méltó arra, hogy Barbara alávesse magát.
ÉS ráadásul azt is igyekztek, hogy Ick utálja Bruce-t, de mintegy véletlenül Barbarával Bruce tökéletesen kijön.
Az egész arra ment rá, hogy Dick-et megutáltassák, és nevetségessé tegyék.TUti azért kapott Nightwing lófarkat, hogy már a megjelenése is nevetéges legyen.
Remek példa az New Batman ADventures epizód, amiben Catwoman karalterét démonizálték, ez fenn an a youtube-on is.

link: http://www.youtube.com/watch?v=wsA2QfpjPAE



Ó, és egy fontos dolog:"Hogy a The New Batman Adventures Bruce-a mit művelt Barbarával, azt én nem a TAS-Batman-inkarnációjának, hanem az alkotógárdája elfogultsága és hibás koncepció-továbbgondolásának tudom be. "
Azt, hogy Bruce mit művel Barbarával, csak a Beyond-ban, a Touch of Curare-ban dőlt el végleg.
Sok rajongó (akik látták a NBTA-t) zat várta, hogy Dick lesz Barbara férje.
A Bruce-Barbara párosítáts az alkotók már egy ideje, de legalább a Subzero óta akarták, de végül a Beyond-ban valósították meg.


"legyen gyerek-Robin az immár gyerekbarátabb rajzstílusú világba, Barbara pedig ténylegesen többként legyen csapattag, mint szimplán "a 3. tag". "

Ó, az agyerek RObin is a legegyszerűbb koncepció volt.
Az is Barbara megerősítését szolgálta:
Egy új RObin, aki bRabara után jött csapatba, és még gyerek.
Akivel érztethetik, Barbara mennyivel inkább felér Bruce-hoz.
Barbara mint Bruce társa, megerősödött, a robin karalter iránti megvetésüket iskifejezésre jutatták, hiszen a rajzfilm-ben Tim Jason-höz hasonlóan utcakölyök volt.
Persze a csatlakozásánál igyencsak ellenszenves-nek érezzük, és persze Bruce mellett Barbara is ugyanúgy figylememmel kísíri a bescatlakozását,(persze Dick kimarad az új Robin-ból) és így volt újabb ürügy, hogy Dick kevesebbet szerepljen, hozs van egy új RObin karakter.
ÉS minthogy RIbin-ból kettő van, az értékük már alapból kevesebbet ér.

Megteszed, hogy válaszlsz?

Angelus írta...

"A New Batman ADventures-ben ugyanis Dick Grayson mint NIghtwing." Pontosan! Már felnőtt, jobban megért fizikailag és tapasztalati téren.
Barbarát pedig lehet, hogy telepumpálták sztárerővel, de az én szememben mindig is ellenszenves volt a Batman Beyondban, és most már tudom, hogy jogosan. Számomra AZT A BIZONYOS Denevérember-történetet egyébként sem a rajzfilmek adják ki, hanem a Sötét Lovag Trilógia Christopher Nolantől.

Slater4 írta...

De az epizódot, aminek leírtam a linkjét, milyennek találtad?
Mert amennyire én látom, az egész arra ment, ki, hogy megmutassák, Dick, mint NIghtwing nevetséges(hát egy olyan lófarokkal!), gyerekes, és igazából épphogy csak boldogul.
Barbara felnőttes, tehetséges, egész önálló, és emelett még szxi is.A hagnját is azért változtatták meg, mert Tara Strong hangja sokkal szexisebb volt.
Tényleg ez:Dick nevetséges, Gyerekes, Barbara tehetséges, érett.
Mi a véleményed? Te hogy látod?

Angelus írta...

Változatlanul úgy látom, hogy még éppen idejében hagytam fel a TAS nézésével, helyesebben fogalmazva örülök, hogy csak az első 85 részt láttam régen.

Viszont el kell ismernem, hogy ennek a résznek az első fele tetszett. Macskanő besegít Éjszárnynak, Dick meg kiosztja Barbarát. Dick-et én nem láttam annyira nevetségesnek, mint gondolom te úgy érezted, de Barbara modora tényleg elég idegesítő. Batman pedig némely pillanatában mintha egy másik karakter lenne, túl megszokottnak látja a találkáikat.

A rész második fele pedig a legrégibb klisé: jön egy sötétes figura, egy ideig bizarr, de megbízható valakinek tűnik, majd kevésbé tűnik szimpinek. Ez azért lehangoló. És furcsamód az epizód 2. felére meg mintha Barbara látszott volna normálisnak. Nem tudom, mi ütött a rajzfilm-sorozat üzemeltetőibe, de össze-vissza variálgatnak a szereplők személyiségjegyeivel.

Slater4 írta...

Hát, most megleptél.Nem hittem volna hogy tetszeni fog.
Lehet, hogy túl negatívra festettem le, és roszabra számítottál?
Hadd próbáljam meg elmagyarézni, hogy mire gondolok(előre szólok hosszú, de meg vagyok róla győződve, hogy nem egszerűen utálom Barbarát é skész, komolyan úgy gondolom, hogy a karakterekkel igazságtalaok voltak):

Dehogynem nevetséges!
Ne már, egy lófarokkal !?....Ez csakis nevetségessé tette a megjelneséét.Azon túl, hogy nevetségesebbé tette semmi értelme nincs.AZt se értem mire jó ez, hogy NIghtiwng-nak saját dobócsillagai(?) vannak, nem batarang.
És rohadt gyerekesre vették.Már úgy értem, ahogy a verekedés után ő tzistogatja a ruháját azzal a hülye mosolyával....
És később, amikor együtt verekednek, Batman mondja: "Not bad" Nightonwg: "Not bad in your age". Kmolyan akár egy tízéves kifiú aki ép haragudott az apukájára.....
És ez viszony a Macskanővel.....
Ez annyira kiábrándító.Már zaért is mert Selina rohadt ronda lett, és olyan gonosz majdnem mint Joker-ék.Nagyon kár azért a se nem jó, se nem gonosz Catwoman-ért.Aztán:

SZóval Dick viszatuatsítja, hogy Barbara vele menjen, de a Macskanő, akine már a szeme sem áll jól, elfogadja.ÉS ezt tezsi az a Dikc Grayson, akinek közös a tragédiája Bruce-szal hosszú ideig társak voltak, aztán Bruce-hpz haosnlóan utazott a világ körül.Az alkotógárda megtagadta a karalterétől azt hogy komolyan vegyék, és hogy tehetségesnek láttassák.
Az egyetlen epizód, ahol normális volt az "Old Wounds"
MEg persze tisztázni akarták, hogy nem Dick az aki "gey húron pendül" Bruce-szal hanem Barbara.Ha mbelegondolsz, Dick ellenszenves, nem fogadja el az észérveket, míg Barbar végig nyugodt, és higgadt marad.Nem kezd el féltékenykedni, nem kezd el jelneeteket rendezni, mindig megvárja Batman utasítását.És persze végig Bruce mlette áll.
De tényleg:Végig ők ketten, Bruce és Barbara elejétől a végéig együtt mutatkoznak az epizód alatt.(nem tudom feltűt-e ez neked.)
ÉS az a csók jelenet,(elöször is, mennyivel idősebb Catwoman Nightwing-nál!, és emlékszel, a Subzero-ban amikor Barbarával csokolózott volna mközbejött valami, de persze CAtwoman-nel összejön) meg persze, hogy Macskanő elkpja Nighting-ot a hálóval.Nem éreztek gátlást, hogy megalázzák őt.szemben Barbarával, akit bizony elég meggyőzőre alkottak meg.Ahogy ő elbánik a roszdiúkkal, sokkal meggyőzőgg volt, mint Dick.És persze ő is élvez aharcot, de abszolúte nincs olyan érzésünk, hogy olyan szörenyen gyerekes lenne, mint NIghtwing.
És ha megfigyelted, mindig ot mutatták, hogy Barbara ott áll Bruce mellett, és hogy ők milyen jóban vannak.
Az egésze pizód azt sugallta, hogy Bruce és Barbara a két józan, Dick meg egy idióta, akinek mázlija, hogy Bruce-ék törődnek vele, és vigyáznak rá.

És még azt is hozzátenném, mint a Subzero-nál:Dicket rendre megalázták, és nevetségessé is teték, de az epizód legvégén azért csak békült Barbarával.De persze ennek ellenére később Bruce és Barbara összejönnek, Dick meg elhagjy a avárost.

És persze, a végén is megalázzát Dicket.Gondolj bele:
Mit látunk? hogy Nightinwg Catwoman-nel együtt a vízbe kerül, és Barbara PERSZE, hogy a Bat-motorcsónakot használva, teljesen szárazon, szinte "leereszkedik Dick-hez" Hát de nem?É spersze, hogy azt ahogy felsegíti konkrétan már nem is látjuk.
Meglepődtem, hogy jónak találtad az epizódot.Azt hittem, mind Catwoman mind NIghtwing forma- és jellemrajzolása irritálni fog téged is, de hát tévedtem.Én elég egysíkúnak, és irritálónak találtam Catwoman gonoszságát, DIck szerencsétlenségét szemben Barbrar tökéletességével.

Slater4 írta...

Amúgy találtam más New Batman ADventures epizódokat.Többet is ajánlanék, de most kettő linket írnék le:

A második Robin becsatlakozása:

http://www.youtube.com/watch?v=fguQxD0tqt4

A Mr. Freeze-es epizód:

http://www.youtube.com/watch?v=xQOU6UnxntM&feature=relmfu

Gondoltam, hogyha még nem ebszélhetünk a 3.Batman filmről, ezekről is írhatnál véleményt.Mindig nagyon kíváncsi vagyok rá, a Batman-es sztorikról mit gondolsz.

Angelus írta...

"Ne már, egy lófarokkal !?" Belejátszhat, hogy korábban animefan voltam, ugyanis ott nem ritka az ilyen hajviselet férfiaknál. Hogy Nightwing saját dobócsillagokat használ, az nyilván a különállását jelzi Batman segédfiguráitól, valamint azt, hogy egyenrangú bűnüldözőnek számít Bruce-szal. Nem éreztem kényeskedőnek a figuráját, ellenben "Master Timothy" Drake a kötelező hebrencs sidekick imidzaét azonnal bevillantotta nekem. Láttam a bemutatkozó részét, amit linkeltél: csipetnyi önmérsékletet leszámítva csak egy izgága földkinövés benyomását keltette ott bennem, egy karaktézó karalabé, aki nem érzi a cselekedetei súlyát.


A Nw-Cw "viszony" elgondolás szinten tetszett, de Selina, ebben egyetértek veled, "rohadt ronda lett". Nem értem, minek kellett őt, meg Freeze-t is egyébként ilyen groteszk és deformált vandállá imidzselni, mikor az előző 85 rész, valamint Freeze-t még a Subzero is pluszba érző lénnyé tudta feltüntetni, akinek a sorsa és karaktere kijukad valamerre. Ebből a szempontból is csalódás nekem a The New Batman Adventures.


"Az alkotógárda megtagadta a karalterétől azt hogy komolyan vegyék, és hogy tehetségesnek láttassák." Ez is igaz Nightwingről, az Under the Red Hood csak keveset törlesztett, amiért kiválása után teljesen mellőzték az animációs kontinuitásból. Ezen inkább nem is bosszantom magamat: az ő nagy dobása a DC-nél még hátra van.


Dick-et én is inkább éreztem a Subzero-ban protagonistának, aki Barbaráért többet tesz, mint azt a lány emptaikussági szintje indokolttá tenné. Barbara nekem egyszerűen nem Denevérlányként tűnik őszintének, hanem mogorva rendőrhadnagyként a Beyondban, ott meg viszont már gyakorta utálatos.

Röviden: Catwoman-t deformálták, NIghtwing-et mellőzték, a 2 nagyjából egyformán szíven ütött. A sorozat írói és epziódrendezői véleményem szerint szégyellhetnék magukat, hogy hova tuszkolták le a főkaraktereik jellemfejlődését.


Angelus írta...

Még valami: láttam a korábban általad küldött számok a The New Batman and Robin adventures-ből. Hát, elég zsengécskék letek, bocsi, hogy ezt mondom.
Beszéltünk ugye Catwomanről: újfent nem értem, miért kellett a rajzfilm készítőinek olyan erőltetetten kidémonizálni belőle a lelket is, miközben Riddlerből meg egy unatkozó jancsibohóc lett, aki nem tud mit kezdeni a millióival, ezért Batmannek sopánkodik: "de én játszani akarok veled" stílusban.

Az a szám, egyébként, amiben Bruce felidézi a korábbi gonosztevőkkel való találkozásait, még érdekes gyűjtősztori is lehetett volna, de nincs olyan csattanó a végén, mint a TAS-ból az "Almost Got'em"-nél.

Slater4 írta...

És, az a kettő, amiben ANdrea Bleamunt szerepel?
Arról mi volt a véleményed?Elsőrsorban azokkal kapcsolatban vagyok kíváncsi a véleményedre.(egyébként ezek a képregényszámok a The Batman AdventuresV2 höz tartoznak.nem a Batman Robin adventures-höz)

Az epizódokra visszatérve:
A DObócsillagokat én túlzásnak, és mutogatónak éreztem.
Olyan volt, kb. "ide nézzetek, én nem batarangot használok, mert én aztán annyira önálló vagyok immár"
Fölösleges.Ez is csak nevetségessé tette.És olyan hülyén néztek ezek ki.Sokkal jobban muatott volna a batarang.
Ja, és Nigthwing-ról egyébként hiányoltam egy öv megrajzolsását, ahinnan elő vehetné az eszközeit.
A Nightwing-Catwoman viszonyban mit találhattál jónak....
De most kmolyan:A Subzero alapján Dick és Barbara között egy komolyodó kapcsolat volt.Emlékszel, Bruce maga célzott erre.
Erre most Nightwing-ként nem lehetne, hogy a kapcsolatukat felújítsák, nem, egy vizsony kellett Catwoman-nel.
Tényleg ez kellett most ide?Én inkább láttam volna együtt Barbarát és Dicket.
És abzsólut nem találtam meggyőzőnek a Batman-Nightwing kapcsolatot.Az Under the Red Hood ebben végre jó volt:Nibghtinw felbukkan, és elég hasznos segítséget nyújt Batman-nek.Az összhang közöttük tökéletes, és hihető módon.
Viszont ebben az epizódbna az ügyessége egyátalán nem vitték túlzásba.Érted, mire gondolok?A képességeit a minmális szinten tartották.Pedig igzaán lehetett volna erősebb és jobb is.
És amit végig utálok, az a gyerekssége.Folyton úgy viselkedik, mint egy 10 éves bosszús kisfiú.MIkor épp az lenne a lényeg, hog most már (majdnem) egynenrangú Batman-nel.
Nem tudom, de érezted-e, de bennem határozottan az volt az érzés, hogy Bruce és Barbara egy csapat, ők ketten tökéletesen dolgoznak, Dick pedig amolyan renegát:Valaha a része volt a csapatnak, de többé nem akar.
Ennek se láttam semmi értelmét.Akkor miért nem ment el egy másik városba?
Szóval min dBruce, mind Barbara irányába nem értem ahozzáállását.
Pedig a DRake-es cstalakozós rész végén olyannak látszott, mint aki békülni akar.
Hogy mire volt jó a Catwoman-Nightwing vozsony, Dick lejáratásán kívűl, fel nem foghatom.
talán ez:Barbar DIcket szerette,(bár erre meglepően kevés jelet kapunk) de egy ostoba hülyegyerekké vált.Bruce Seilinát szerette, aki egy rohadt bűnöző volt.
És Bruce és Barbar észre sem veszik, hogy ők ketten milyen jól érzik magukat együtt.....
Ez az egy, ami talán magyarázza az epizód felépítését.
Szerintem pontosan ezért démoinzálták Catwomant- hogy Dick lejáratása még nagyobb legyen.Más magyarázatot nem látok.

Angelus írta...

Amiben a Phantasm szerepelt? Hát, ha az Andrea Bleamunt akart lenni, akkor én meg Christopher Reeve a balesete előtt. Kicsit örültem, mikor sikerült elkapnia Batgirlt, dehát ugye, meg kell menekülnie. Fekete Álarcot szerettem A vörös sisak alattban, ebben a képregényszámban viszont butának és kissé követelőzőnek éreztem. Apropó: az viszont nagyon tetszett, mikor az utolsó képen feltűnt a Red Hood, azzal a hengeres sisakkal a fején, amiben a későbbi Joker is belezuhant a kemikáliába.

:) Nyugodj meg, nem arról van szó, hogy "jónak találtam" a Nw-Cw kapcsolatot, csak az elgondolás tetszett, míg nem jött a szokásos "ugye hogy mégis bűnös és rossz útjáró vagyok, hehee!" típusú műcsavar a történet vége felé.



Én is kíváncsi lettem volna, hogy sikerül, ha Dick és Barb újra megpróbálják együtt. Olyan lehetett volna, mint Bruce és Andrea, mikor előbbi még nem tudta utóbbi véreskezűségét.

Nightwing és Batman viszonyulása egymás munkájához elég semmitmondó volt nekem. Az együttműködésükre kíváncsi voltam, és úgy érzem, nem használták ki az ilyen pillanatokat eléggé a készítők. Jól mutatott, csak több is lehetett volna.
Az egyetlen találkozásuk eddig, ami már határozottabban tetszett, az - bocs, ha csalódást okozok ezzel a kijelentéssel - Tim Drake beszervezésének részében a vége, mikor előtűnik Dick, azzal a szöveggel, hogy: "Nem maradhatsz fiúcsoda örökké." Persze ez csak én vagyok, de az a pillanat magában bejött nekem abban a rajzfilm-részben.


"Szerintem pontosan ezért démoinzálták Catwomant- hogy Dick lejáratása még nagyobb legyen." Ezzel nem értek egyet. Catwomannel és Éjszárnnyal más-más módon toltak ki a készítők, mégha egyes tulajdonságaik mindkettejüknek le is lettek gyalulva. Szerintem semmi köze egyik bebutításának a másikéhoz. És Catwomannél ezt erősebb mértékűnek is éreztem.

Mi az utolsó epizód egyébként, amelyben Éjszárny szerepelt a TNBA-ban?

Slater4 írta...

A Nightwing-Catwoman dologgal én majdenem úgy vagyok, mint a a Barbara Bruce-szal.
Ha emlékszel, Catwomant Batman-hez fűzték bizonyos érzelmek, és fordítva,és amúgy is Selina gondolom jópár évvel idősebb Dick-nél, ere most Dick-nek egy vizsony vele, az én szemembe ez minden csak jó nem.még gondolati szinten sem.De úgy látom, te nem érezted ezt.De most gondolj bele:Bruce és Barbra SCAK KETTEn Mr. Freeze ellen harcoltak, Dick-nek meg megírtak eg y Catwoman-viszonyt.Szörnyűség.Nem értem, miért lett volna nehéz Dick-et Barbarával szerepeltetni.Én nem kifejezetten kíváncsi lettem volna, az a véleményem, hogy az alkotóknak Dicket és Barbarát együtt KELLETt volna, hogy szerepeltessék.Barbarához elég rendesek voltak a készítők, legalább ennyit megthettek volna Dick-ért.
De észrevetted, a képregényben Batman gondolatait?
"Nightwing-ban vagy Robin-ban sosem tudok igazán megbízni.De Batgirl...."
Komlyan, amikor ezt elolvastam volt az a pilanat, amikor magmban megfogalmaztam:Minek szerepltették Dicket és Timet?Ha ennyire Barbara Gordon volt számukra az isten(nő) csinálták volna úgy az egész rajzfilmet, hogy csak Bruce és Barbara szerepel.Jobban tették volna.
Mond te nem érezted idegesítően gyerekes-nek Dick-et az epizódban?Mert én eléggé.
A képregényben a Phatasm-jelenettel mi volt a véleményed?
Úgy értem, mégiscsak Bruce és Andrea újra találkoztak, iután annak idején eltűnt a füstfelhőben.
A nEw Btaman Adventures-ben az utolsó, ahol Dick szerepelt, ugyanaz ameliykben Barbara is:

http://www.youtube.com/watch?v=-1wp9KNhbfM&feature=plcp

Most is több kérdést felvetettem, de megtennéd, hogy válaszolsz rájuk(ha még ne mentem nagyon az agyadra)

Angelus írta...

Épp csak gondolati szinten tetszett a Nw-Cw párosítás, hosszútávon nem hiszem, hogy működött volna még a szőke Selinával se (bár jobban meggondolva annak a Selinának ez eszébe se jutott volna).
Ha ez a Macskanős flörtölés hosszútávú valami lett volna, az már erős perverziót sugallna az írókról.

Szerintem Robin amolyan tartozék volt a képregények világából, hisz a század közepe után volt egy nagy rostálás Batman társaiból: nem volt többé Bathound, Batwoman, Robin viszont maradt. Robint nem lehet kihagyni, de legalább háttérbe tuszkolhatjuk, gondolhatták biztosan.

Ami a linkelt epizódot illeti...: EGEK!
Bruce egy frissiben megismert, nem különösebben feltűnő nőről ábrándozik a denevérmunka közben?? Na én ezen kaptam a fejemhez. Poison Ivyról ábrándozott így denevérmunka közben a Batman és Robinban.
És nem is véletlenül juttatta eszembe azt. Azért PI ennyire nem zsonglőrje az anyatermészetnek, még TAS standardok szerint se. Újabb érv, hogy csak 85 részt tekintsek mérvadónak az eredeti TAS-nemzedékről.


Nem bánom, hogy láttam, de meg kell mondjam, ez a rész egy röhejtenyészet volt számomra. Teljesen emberivé tett, mindenféle hormonokkal kezelt, beszélő növényemberek, beépülve a társadalomba, akik elvetetik magukat férfiakkal meg nőkkel??! Mintha a TAS "Heart of Steel" és "Eternal Youth" részeinek alapötleteit olvasztották volna egybe. Hát nem működik, számomra bizonyosan egy túlpörgött, ostoba koncepció.

Az ismert karakterek közül Bruce annyira ostobán viselkedik itt, hogy túltesz Timen és Barbarán együttvéve. Nem gyanús neki, hogy nem tud semmit a nőről, és rögtön elveszi feleségül, csomó más frissiben nősült pasas mintájára? Hogy nem gyanús ez neki? Pedig a TAS kihangsúlyozza mindig, hogy ő detektív.

Dick volt négyük közül a legnormálisabb.

Slater4 írta...

LÁtom, nem érted.
A Catwoman-NIghtwing viszony alapvetően rossz ötlet.
Az alkotók szándéka ezzel az lehetett, hogy Dick és Barbara közötti dolgokat ne vehessük komolyan.
És te el tdod képzelni, hogy Dick és Selina együttmaradnak?CSak képzeld el!Szerinted ez lhetséges lett volna?Semmiképp.
Ezzel csakis Dicket akarták lejáratni, hogy annyira hülye, hogy ezt fontolgatja.Ez ugyanolyan hülyeség, mint a Pison Ivy-féle trükk abban az epizódban, amiben Bruce elveszi azt a nőt.
Illetve:Emlékszel a BTAS 85. (utolsó) epzódjára?A "Batgirl Returns"-re?
Tudod, abban az epizódban Batgirl összeáll Catwoman-nel, míg RObin azon a véleményen van, hogy Catwoman bűnöző, és igyekszik ezt Batgirl-nek is bebizonyítani.
És érted:a szerpek megcserélődtek.
Barbara fejlődött, tudja, hogy Selina nem olyan, mint ők.
Dick viszont visszafejlődött, ráadásul romantikus gondolatai vannak, tehát még rosszabb, ráadásul úgy, hogy BRuce szeretne újra vele dolgozni, ás Barbara is flörtölt vele, amit eliutasított.ÉS mindezt, nem egy senemjósenemgonosz, hanem egy ilyen Démoni CAtwoman miatt, tehát még rosszabb.
Látod?AHogy így végiggondolod, teljesen logikus, hogy az egész Dic lejáratásánra, és a közte és Barbara lévő dolgok (Subzero) lekicsinyítésére ment.
Az egészből az jött le, hogy Dick egy ostoba forrófejű valaki, aki bár felnőtt, nagyjából 10 éves szinten van.
Ezzel, hogy Nightwing flörtöl Catwoman-nel ezt akarhatták jelezni, hogy közte és Barbara között semmi kmoly nem volt.
Pedig a Subzero-ban talán ez volt az egyetlen, amit Dick-nek medtak.
De itt még ezt is magtagadták tőle.
Rövidebben:Az a véleményem, hogy ha van Catwoman-nek szerelmi szála, azt csakis Batman-nel keleltt volna, ha Dick-nek van szerelmi szála, azt Barbarával kellett volna.
Tudom, hogy ezek a "természetes párosítások" de ezt így kellett volna.
Azt már meg s eemlítem(na jó mégis) hogy a Mr. Freeze-es epizódban Nightwing-nak os szerepelnie kellett volna.

Abban a hülye Pison Ivy-s epizódnak ebben az egben pozitívumot kell adnom:Ezzel a dologgal nem hinnénk, hogy bruce és Barbara között bármi lenne, illetve az "esküvőn" mintha látnánk is Dick és Barbara között valamit.
SIkerült átadnom, hogy mire gondolok?




Angelus írta...

Emlékszel?

".... hosszútávon nem hiszem, hogy működött volna még a szőke Selinával se (bár jobban meggondolva annak a Selinának ez eszébe se jutott volna).
Ha ez a Macskanős flörtölés hosszútávú valami lett volna, az már erős perverziót sugallna az írókról...."

Tudom, hogy nem működne.

Ami a Dick-Barbara kapcsolatot illeti, Dick őszintébb csajt érdemelne, mint ez a vörös hajú, cserfes, ál-érett csaj. Ha meg a készítők Dick-et ostobának próbálták beállítani, hát Mariana-mélységekig sajnálom: nálam az írók eme sunyi, alattomos törekvése nem ért célba.

Nem tartom ostobának vagy éretlennek a TAS utáni Nightwinget, mégha úgy is próbálták beállítani.

Slater4 írta...

Hú, basszus, még most sem sikerült jól mefogalmaznom.Megpróbálom még egyszer de ezúttal ígérem utoljára.
Arra gondolok, hogy Nightwing nagyon keveset szerepelt a Nwe Batman ADventures-ben.Nagyon keveset.Néha indokolatlanul, például ahogy már mondtam, a Mr. Freeze-es epizódban egyértelműen szerpelnie kellett volna.Egy ilyen fontos ügyből kihagyták.
És mit tdunuk?A Subzero alapján Dick és Barbara között alakul valami komoly.Ami szerintem azért nem elhanyagolandó dolog.
És erre itt mi van? Meígrtak neki egy Catwoman-es szerelmi szálat, és ezt egy démonizált Selinával....Mikor pedig ahogy te is mondod "hosszútávon nem hiszem, hogy működött volna még a szőke Selinával se (bár jobban meggondolva annak a Selinának ez eszébe se jutott volna). "
Mi értelme van?A TNBA-ban Dick mondom, alapjában véve elég keveset szerepel, tehát legalább annyit adtak volna meg neki, hogy ebben a kevésben Barbarával írnak neki szerelmi szálat.
De nem, ebben a kevésben is inkább ezt csinálták meg helyette....
Tudod, ahogy próbáltam végig gondolni, mire gondolhattak az alkotók, erre lyukadtam ki, mert azon túl, hogy Dick-et gyerekessé, nevetségessé és ellensznevesé akarták tenni,meg a Barbarval való kapcsolatát hitelteleníteni, nem látom értelmét.Illetve még az, hogy a háttérben de mégis jól láthatóan Bruce és Barbara egymással teljesen jó vizsonyban vannak.Na vajon az mire utalhat....
Én is szomorú vagyok, hogy Bruce Timm-ék erre törekedtek, de ahogy végiggondoltam, minden részlet beleillik.Nem értem, miért csinálták, de bizony minden jel erre mutat.
Tényleg nagy kár.
Amúgy volt még egy epizód a TNBA-ban, ahol Selina szerepel.
Káíváncsi vagyok arról mit mondasz.

http://www.youtube.com/watch?v=mFigG-tFFTQ&feature=relmfu

Más:Ha még nem elemzed ki a Felemelkedést, nem írnál az első rajzfilbeli Batman-Superman találkozóról?
Tudod, ami három Superman epizód alatt zajlott, hogy Joker Metroplisba megy, egy ajánlattal Luthor-hoz.
MAinek "World'S Finest" a címe, de "batman-Superman movie"-ként is emlegetik.

Angelus írta...

A szülővárosomban is vetíteni fogják a hét utolsó napjaiban. Ha rajtam kívül még előkerül 4 másik néző aznap, akkor meglesz a létszámminimum, és megnézhetem - sajna csak szinkronosan.

Angelus írta...

Mellesleg: ez most egy jobban sikerült epizódnak számít a TAS utáni részek közül. Egyedül azt csípte benne a szemem, ami viszont már a TAS-ra is jellemző volt: ha egy rosszfiú elkapja Batmant, a világ minden kincséért se venné le azt a csuhát.

Slater4 írta...

AMúgy szerintem a Felemekedéshez jobban sikerült a szinkron, mint a Sötét Lovag-hoz, persze nyilván nem múlja fel az eredetit....
amúgy hallottál róla, hogy egy angol előzetesben, ami Bane egyik szövegét tartalmazta annyira érthetetlen volt, hogy Nolan-nek újra kellett szinkronizáltatnia az egészet.
Na szegény....
Megint ledöbbentem.
"ez most egy jobban sikerült epizódnak számít a TAS utáni részek közül."
Mi tetszett benne?
Én amikokr láttam, eléé taszított.
Azek az emberkék akik feltűntek benne, olyan rondák voltak, hogy az hihetetlen.
Emellett az, ahogy Batman-t elkapják iszonyú.
Mármint Selina miután smárolt vele, hátulról leüti...
Na neee.....MInd Bruce mind Selina undorító.
És a helyszín, hát mi volt ez?
HOl volt ez?Mi volt ez a hely?
Az egészet nem értettem.
Amúgy már érted mire gondoltam azzal a Catwoman-Nightwing-Batgirl-Batman dologgal?
Amúgy is keveset szerepel, igazán megírhatták volna abban a kevésben normálisabban a sztoriját, és nem belekzedeni egy ilyen lejárató, és "úgy-mindenki-tudja-hogy-nem igaz" marhaságot.Nem igaz, hogy nem voltak képesek a normélis szerelmi szálra Dick-nek.
ÉS az utolsó:Nagyon örülök, hogy kielmzed majd a filmet.
De azért ugy tudod, melyik a World Finest, amit említettem?

Angelus írta...

Egyrészt a macskaszerű emberek olyanok voltak elsőre, mint megannyi Batman, hasonlóak, mint amilyen szekót Terry visel a Beyondban.

A helyszín valami gothami kastély volt, benne egy templomszerű résszel. Selina viselkedése valóban undorítóan csalárd és köpönyegforgató, de az itteni, lebutított verziójából kiindulva (csak azért kreálták ilyenre szerintem, hogy továbbra is macskanősködjön!) hozzátesz valamit az itteni karakteréhez, amilyen ügyesen manipulálja az embereket maga körül.

Slater4 írta...

Hát, végülis...
Én nem találtam jónak az epiódot, de hát ahogy mondják "ízélések és pofonok"
Bocs, hogy ennyiszer megkérdezem, de elemeznédki esetleg azt a "Batman-SUperman movie"-t?Vagy leaglább eg y rdövid véleményt.
A másik, amire szeretnélek megkérni, hogy azokról a képregényfüzetekről, amiben Andrea/Phatasm szerepel írnál eg y hosszbab véleményt?
Komolyan érdekelene.

Angelus írta...

Az a baj, hogy én alapból nem érzem, hogy ezekről a képregényre visszavitt epizódokról olyan sokat tudnék írni. Nem érzem őket önálló stílusnak őket. De ahogy a Phantasm-ot szerepeltetik, azt bóvli és elcsépelt forszírozásnak láttam: csak arra kellett, hogy valaki "méltó" kapja el Batgirlt.

A Batman-Superman movie-nek mi a pontos címe? Lehet, hogy majd sort kerítek rá, csak most egy darabig kevesebb időm lesz a cikkírásra.

Slater4 írta...

Hát, igen, az tényleg arra volt jó, hogy megmutassák, hogy Barbara/BAtgirl ő a legszuperebb valaki.
Úgy értem ez az összehasonltíás, Bruce Andreát most már véglegesenmegveti, Barbarával pedig eélgedettebb, mint valaha!
ÉS olvasd el figyelmesen!Az elején ugy Bruce és Barbara kettesben egy akcióban, és ANdrea mondja "nice girl"
És persze Barbara azonnal tudja, hogy valaki elvágta a drótot, és persze nem úgy kapják el, mint Dick-et és Timet, tudod egy fjere mért és kész, NEm Andre bemutatkozik, és Brabra egy szép védekezést mmutt be.
És később Bruce mennyit segít nek?ALig!PERSZE jelzi, hog yot van utod összenéznek, DE Barbar EGYEDÜL szabdul ki, Bruce eltreli az őrök figyelmét, de a Phatasm-tól Barbar EGYEDül szökik el.....
Kész: Barbar Gorodn a TÖKÉLETES.
Az sem roszz, ahogy párhuzamba állítják Leslie-t és Alfred-ot, valamint Bruce-t és Barbarát.
Alfred feltűzi Leslie-nek "MRS.Wayne" kitűzőt, és ezután Bruce lemegy a Bat-barlangba Barbarához...
Öregem, ez már tényleg sok volt.
És az sem utolsó, hogy Lesli-nek ez az egy szereplése volt a TAS után.Ez az egy.Semmit több.Kár, énnekem tetszett a karaktere, hogy Bruce-nak van egy anyafigurája is.És ez volt az egyetlen, ahol szerepelt, és csak azér,t hogy Barbarával párhuzamba legyen állítva.
Ahogy Batman gondokodik "nightwing-ban vagy RObin-ban sosem tudok igazán megbízni.De Batgirl....Úgy látszik Barbarában meg tudok bízni"
MOst mondd meg.....
Ezzel kapcsolatban kérlek mindeképp válaszolja kérdésemre:Én ekkor amikor olvastam, mondtam magmaban:Ha ennire Barbara Gordon/Batgirl volt a szuper-kedvenc karakterük, Dick-et és Timet minek szerpeltették egyátalán? Ha a többiek pedig ennyire nem ragadta meg a fantáziájukat, csinálták volna meg az egész Batman-rajzfilmet, hogy cska Brcue és Barbara szerepel.Jobb lett volna.
Téged nem fogott le hasonló érzés?Légyszi válaszolj!

Slater4 írta...

Ja, a Batman-Superman:
Hát nem tudom, lehet, hogy nem ismerted, 1996 és 2000 között volt egy "Superman Animated Series", ami rajzolásban nagyjából a Beyond-dal egyenértékű..Furcsálnám, ha nem ismernéd, azt még Magyarországon is vetítették.

Aabban volt három epizód, aminek "World's Finest"
volt a címe.Egyébként az eredeti vetítése 1997 októberében volt.
itt egy tök jó trailer hozzá:
http://www.youtube.com/watch?v=He4K-V502Xg

első rész: http://www.animeflavor.com/index.php?q=node/28413

második rész: http://www.youtube.com/watch?v=ec5n9hl4XR0

harmadik rész: http://www.youtube.com/watch?v=dOYwdijjfPI&feature=relmfu


Mondjuk talán márismered, csak elfeljetted....
Az előző hozzászólásomra majd válaszolj kérlek!

Angelus írta...

Robin bevonása a képregények miatt kikerülhetetlen volt. A TAS több dolgot hozzáköltött (Harley Quinn léte, Mr. Freeze eredetsztorija), de a képregényvilág főszereplői közül épp Robin kihagyni a rajzfilm-sorozatból nem lett volna engedélyezve.

Angelus írta...

De hiszen már válaszoltam. Egyébként kezdem úgy érezni magamat Barbara-Dick ügyben, mintha egy körhintán volnék. Már nem jut eszembe, mi mást mondhatnék a kérdésről: elkönyveltem, hogy banális tévedés volt Gordon lányát Bruce barinőjévé és a TAS-univerzum központi nőalakjává tenni, degradálva mindkét Robint.

Slater4 írta...

Egyszerű:a két hozzászólást egymás után írtam, mielött válaszoltál.
Megkönnyebülés, hogy meggyőztelek, hogy banális tévedést volt ez az egészXD

Egyébként amit írtál, igaz, a készítőket a TAS-nál kötelezték rá, hogy Robin szerepeljen.
A 65 epizód után is azért lett Batman és RObin kalandjai, mert utasította a csatorna, hogy Robin szerepeljen többet.
De péládul a New Batman ADventures-ben semmi az égvilágon nem kötelezte őket arra, hogy ezt tegyék.
Pont ahogy monod, az ötleteket lehet jól és rosszul is megcsinálni, de a rajzfilmbeli második RObin-nál, mintha szándékosan arra törekedtek volna, hogy rossz legyen.
Igazából az peizód számos részlete erre utal, de csak ketpt említenék: említenék:a rajzfilmbeli Tim DRake mindösze egy epizód alatt lesz csapattag miközben ügyetlen és ellenszenves, és pesrze Barbara végig jelen van míg Dick kimarad az egészből.Mindenki, Terry is két epizódot kapott.
Ennél jobb lett volna, ha Dick marad RObin.
És az egész: HOgy DIck-et egy ellenszenves Nightwing-gá tegyék, és csináljanak egy ilyen hülye gyerek RObint, Barbara az istennő, Bruce szerelme, rendőrfőnök, stb.
LÁtod, nem egyszerűen mellőzni akarták, hanem nevetségessé és szánalmassá tenni, és Barbara-t egy nem is tudom, mondjuk a magasba emelni.És ugye még az, hogy kettő van belőlük, már alapból kevesebbet érnek.(Mígy ugye Batgirl-ből csak egy van, stb.)Ha mellőzni akarták volna robint egyszerűen normálisan megoldva nem szerepeltteték volna a TNBA-ban.De nem ezt tették.
Azt pedig egyátalán nem értem, hogy ha a Robin - karaktert, és különösen Dick Grayson-t így utálták, BarbaraGordon/Batgirl-be meg miért voltak ennyire szerelmesek?

Egyébként
A Batman-Superman movie-t fogod elemezni?

Angelus írta...

Hát, talán, még nem döntöttem el. Viszont nemrég megtekintettem A sötét lovag - Felemelkedést, úgyhogy valószínűleg annak fogok most nekiállni.

Slater4 írta...

Légyszi, csak annyit árulj el, hogy láttad-e ezt a három Superman epizódot, amit ide tettem.CSak enyit.
Még az előző hozzászólásomhoz tenném hozzá, hogy azért ment nagyoon az agyamra ez a dolog, mert

1.Nem választható nagyo le a többitől.Az egész Batman ANimációs Univerzumot végigkíséri, a TAS Barbarás epizódjai(különösen a Batgirl Returns)-tól a Subzero-n ahol ez száz zázaslékosan révéseysült és a TNBA on át a Batman Beyond-ban egészen a Return of the Joker-ig.
Még abban is ez volt.Vlahaogy az egészet tönkrették ezzel.
2.Ha lett volna valami normális feldogozása!
HOgy Dick Grason is szerepeljen néhányszor, és ez a Bruce-Barbara-Dick ki lett volna fejtve, és komolyabban megbírálni mind Barbarát mind Bruce-t ebben a kérdésben.
Meg őszintén szólva, a ROTJ-ben én egyátalán nem értettem, hogy Barbara és Tim hogy lehetnek jóban.Barabara az égvilágon semmit nem tett érte.Részletesen is kifejthetném, de most inkább nem.

ÉS végül: Tudod, azért is "nyomatom" neked az észrevételeimet erről, mert a kiritkáidban a Batman ANimációs Univerzum-ról sosem említetted ezt, amin komolyan megéepődtem, mert más filmeknél(pl.Alien), az ilyesmiket mindig észrevetted.

NA VÉGRE! JÖN A FELMELKEDÉS!
Nagyon kíváncsian várom!Jó kritika-írást!

Angelus írta...

A Superman animated sorozatát néztem, amikor angolul ment és részben mikor magyarul ment, akkor is. Nem nyűgözött le, de tetszett maga a jelenség, hogy a TAS sikere visszahat a Superman-franchise-ra valamilyen szinten. Ha úgy vesszük, most a mozivásznon is ez figyelhető meg.