2011. július 6., szerda

Transmorphers - Robotinvázió

trans22
Az Asylum-stúdióról köztudott, hogy szándékosan sablonfilmeket gyárt. Nem paródiák, inkább kisköltségvetésű másolatai, görbe tükörképei híres filmeknek. A film eleve nem a meggyőzés vagy a humoros időtöltés célzatával készült, ez egyértelmű. Nem az a kérdés tehát, hogy mennyi hibát találunk benne, hanem hogy mit sikerült jól megcsinálni, véletlenül.

A film szerkezete tulajdonképpen három részből áll: 2 perc prológus, első félidő, második félidő. A film legeleje annyiban releváns a cselekménnyel, hogy a főkonfliktus első médiaszenzációvá tett áldozatát mutatja: egy kényeskedő fiatal lányt, akinek diplomata szülei révén a félsivatagi kisvárosban mindenki megtudja az esetet. Azt viszont csak Hadley Ryan seriff és Dr. Jo Summers orvosszakértő tudják: a lány homlokán ütött seb égéstermék - miután a seriff felhívta erre a nemzetbiztonságnak dolgozó Jo figyelmét!

Mivel ez egy ún. trashfilm, itt a szereplők puszta ottléte a kritikus helyzetekben már elegendő ok, hogy főszereplőknek nevezzük őket. Nem szabad elvárni tőlük, hogy azonnal reagáljanak egyesek halálára, azonnal feismerjék a veszély nagyságát, azonnal válaszoljanak egymásnak, stb. Bőven elég, ha megismerjük a további főszereplőket, Jake Van Ryberg leszerelt katonatisztet, rég látott barátnőjét Madison Ryant, aki egyben a seriff lánya és egy fekete bőrű fickót, akinek annyi a szerepe, hogy később egy - tucatnyi emberből álló - ellenállási góc vezetője lesz, és meghal.
Vagyis: elég, ha elmondatunk béna szövegeket papírmasé karakterekkel, részt vesznek néhány koreográfia nélküli akciójelenetben, és aggódva néznek egymásra, megtámogatva némi slendrián CG-efektussal.


A "transzmorferek" bámulatosan trehány kreációk. Nemcsak a róluk szóló ismeretanyag, de a külsejük és viselkedésük is. Egyszer se látunk többet belőlük egyszerre ötnél, mozgásuk darabos, csak átalakulni, golyót szórni és lángot lövellni tudnak. Az eredeti Transformers-trilógiában is nagyjából ennyi az, amit bonyolultabb cselekvésként a harcirobotok felmutatnak. Ember és robot között itt nem az "emberi szellem ereje" a különbség, ahogy Jake narrációjában elhangzik a legvégén. Hanem csak a Computer Generált Imázsok.


Kizárólag azoknak ajánlom ezt, akik gyűjtik a szemétfilmeket.


Nincsenek megjegyzések: