2011. július 2., szombat

Fekete Szakáll szelleme

 
Dean Jones és Peter Ustinov olyan páros, amihez élőszereplős Disney-filmben még nem volt fogható. Pörölyként erősítették egymás játékát, minden szavuk, arcrezdülésük színesbítette az általuk játszott figurákat. A Feketeszakáll szelleme olyan vígjáték, amit kevesen ismernek, nem z a tinédzser korosztály által favorizálható történet; de a legtöbb XXI. században készült vígjátéknál máig nagyobb kikapcsolódást nyújt.

Steve Walker történetét bárki sajátjának érezheti. A férfi tréner, és a félreeső Godolphine-be hívják az atlétikai csapat edzőjének. Walkert szálláshelyén, a Feketeszakáll Fogadóban kellemetlen meglepetések sora éri. Csapata hihetetlenül gyenge fizikumú diákokból áll. A helyi lakosok vagy bizalmatlanok vagy flúgosak, és egy Silky Seymour nevű üzletember le akarja bontatni a fogadót. Ennek miértjét Jo Anne karaktere magyarázza el. A helyet fenntartó idős hölgyekről említik, hogy Feketeszakáll legénységének leszármazottai. Ez irányítja később a címszereplő figyelmét feléjük.
De a fő attrakció maga Feketeszakáll, Edward Teach hajóskapitány. A kalózvezér teljes életnagyságban életre kel előtte, amikor egy árverésen nyert relikviában varázsigés iratra bukkan. Teach-t annak idején egyik felesége, Aldita átkozta el mágiával, hogy az élők és holtak között bolyongjon örökre. Sir Peter Ustinov színészi teljesítményét dicséri, hogy bár Disney-vígjátékról van szó, soha nem láttam színesebb, meggyőzőbb alakítást tengeri rablóvezér szerepében, mint az ő Edward Teach-e.200 év után már nem "a Pokol tornácán" sínylődik, hanem Steve jóvoltából már hús-vér emberként járkálhat. Szabadsága így sem korlátlan: hogy megidézőjén kívül senki nem láthatja és hallhatja őt, és a tetejébe átok az ő közelségébe láncolja.
Nemcsak arról van szó, hogy a komoly, de lovagias Steve-hez egy kéretlen társ szegődik. Időnként látszik, hogy Feketeszakáll visszavágyik saját korába: "Ez a ti modern életetek nyomorúságosan szűk; itt minden összezsugorodott!" Mi persze tudjuk, mi mindent formálta világunkat az elmúlt két évszázad alatt. De ha a hétköznapi egyént nézzük, az ő mozgástere valóban beszűkült. A rengeteg jogi, moráli és etikai szabály között borzasztó nehéz célt, lendületet vinni a városi életformába.


Az atlétikai bajnokság lehetőséget kínál Feketeszakállnak, hogy megoldja a problémáit. Mint azt Steve kiokoskodta: egy nagy jócselekedet feloldozhatja az átok alól. Walker godolphine-i csapatát "győzelemre segíti", és a titokban rákötött fogadással előteremti a fogadó jelzálogát kiváltó pénzösszeget. Steve-nek emiatt komoly összetűzése támad a korábban vele randevúzgató Jo Anne-nel, és saját megrögözött elvei is ellenzik a pofátlan csalást. Az egyébként jószándékú férfi a film során ráeszmél, hogy nemcsak Feketeszakáll szorul némi megjavulásra. Néhány manipulált győzelem után Steve szitkaival eltántorítja Teach-et a tervétől. Az idős hölgyek és Seymour láttán azonban felsejlik előtte a kérdés: melyikük tette a rosszabb? Tudtukon kívül segíteni valakiken, vagy egyenes őszinteséggel nézni, ahogy kisemmizik őket? Saját lelkiismerete fordítja régi elvei ellen, amikor visszaordibálja Feketeszakállt a pályára. 
Mikor aztán Seymour megtagadja a fizetést, Jo Anne, Steve és Feketeszakáll felkeresik a gazembert, és a saját pályáján győzik le: szerencsejátékkal. Feketeszakáll felfedezi, hogy a rulettjátékot levezető fickó elektromos vezet az asztalba, hogy a golyó kipattanjon a helyéről. Korábban említette Steve-nek, hogy a legendás kalózkincse nem létezik, mert játékszenvedélye felőrölte. Amikor azt mondja: "Átkozott csaló!", ezt alighanem saját esetére is érti. Lehet, hogy a legendás kincse, amivel annyi jót tehetett volna, ilyen trükközések miatt úszott el, érdemtelenül? Szóval ez is felfogható előző élete elrendezésének.
A záró nagyjelenet tisztességgel lezárja a cselekményt. Elégedettséget okoz, hogy az öreglányok és Jo Anne végre meglátják Feketeszakállt, miután Steve elmondatta velük a ráolvasást. Az átoktól megszabadult Teach búcsúja keserkés szájízt hagy maga után, ahogy elhajózik a ködben. A távolban pedig mintha a kalóztársai hangját lehetne hallani. Erre sem kapunk magyarázatot, de azt hiszem, értem a logikáját. Teach fizikai valója újramanifesztálódott abban a korban és helyszínen, ahol előzőleg meghalt. Így egy kicsit tovább szőheti eredeti életútját.



Könnyed dramaturgiája mellett a film humora teljesen rendben van. Visszafogott ugyan, de a helyzetkomikum és a megjegyzések is mulattatóak. "Ahelyett, hogy kifognék egy tisztességes szellemet magamnak... egy vén rumoshordót kapok a nyakamba!" Legjobban a bajnokságon lehet mulatni, ahol Feketeszakállnak kellő tér kínálkozik, hogy kiélje a kreativitását. Kedvenc gegem tőle, amikor Steve-et a pomponlányok közé állva hecceli.



Azóta is mindig megnézem a Feketeszakáll szellemét. Élvezetes film és tanulságos mese, ami bármilyen ember lelkiállapotába képes derűt vinni.

Nincsenek megjegyzések: