2012. július 2., hétfő

A majmok bolygója 2.

A második Planet of the Apes-movie szorosan követi az elsőt, de sajnos nemcsak sztorijában, hanem a forgatás ideje szerint is. Az első film sikere után, mint oly sokszor, most is hamis önbizalmat kölcsönzött a készítőknek, akik ezt követően évente adtak 1-1 újabb részt. Ez sosem tesz jót egy franchise-nak. 


Hogy a kinézetre ugyanolyan folytatás mitől annyival rosszabb elődjétől, az két dologban látszik erősen:


  1. A cselekmény első fele szó szerint "majmolása" a korábbi eseménysornak, csak egy új férfi főszereplővel. Brent űrhajója is lezuhant, Taylorékat keresi, találkozik Novával, majd a majmok fogságában találkozik Zirával és Corneliusszal, és megszökik. Már annak örültem, hogy csak a film elején vágtak oda az 1. film képsoraiból párat. Ezek a részek nekem teljesen üresek és érdektelenek voltak.
  2. Az eredeti "emberhőst", Charlton Heston Taylorát alig negyedórát, ha szerepeltetik - feltétezem anyagi okokból. Persze, Taylor keresése, fogvatartói kiléte az új rejtély. És ha azt vesszük, hogy Marlon Brandót teljesen kihagyták a Superman 2. Lester-vágatából, Heston itt még viszonylag elnéző módon lett hanyagolva. 



Ami az első részt annyira kiemelte a sci-fi alkotások közt, hogy eredeti hozzáállással tárgyalt sokrétű, kritikus tárgyakat, mint a rasszizmus, az emberi természet destruktivitása, az egyéni álláspont megvédése. Válogatott ínyenc témák.
A folytatás cammogó öszvér az elődhöz képest! Közel se olyan elmés, vagy éles hangvételű benne a társadalomkritika, mint az elődnél. Szó szerint primitív látványt nyújtott a táblákkal tüntető csimpánzifjúság az úton, ahol elállták a sereg útját. Mit várnak egy ilyen kis létszámú "demonstrációtól, amit cseppet sem megerőltető feloszlatni? Még egy dolog: "jogokat" és "szabadságot" követelnek. Oké: de ha ezt beemeljük, nem ártana - nem is tudom - tisztázni, hogy miféle "szabadságot" akarnak kialkudni. Véleménynyilvánítási? Gyülekezeti?


Ami egy picit talán tisztábban látszik az előző filmhez képest, az a csoportok elhelyezkedése a ranglétrán:


  1. orángutánok a törvényhozók és bírák
  2. gorillák a katonák és rendfenntartók.
  3. csimpánzok az értelmiség.

Nem mintha ezt eddig ne tudtuk volna...

A mutáns közösség az elzárt barlangban szintén antiutópiát vázol föl, úgy, mint a majomváros. De attól teljesen más természetű: dogmatikus, de tökéletesen rideg és kötelezően egyenlő. Az utolsó lépcsőfog a életmód merevségi skáláján. Elméjük transzcendens képességgel bír, ami leigázhat egy kicsit is "primitívebb" másik elmét.
Jól hangzik papíron, de ahogy megjelenítik, az túlegyszerűsített. Hogyan működik ez a speciális képesség, hogy az elméjük manipulálni tudja a hominidákat? Rettentően sántít nekem az, amivel igazolják, hogy egymás ellen uszítják Taylor, Brentet és Novát: "Mi békés nép vagyunk." "Egymást fogjátok megölni." Példásan közömbös és kegyetlen. De Taylorék szökése és a majmok jövetele olyan veszély, ami ellen évtizedek, ha nem évszázadok óta készülhettek volna. Erre ők teljes döbbenettel fogadják. Nem; ez nem egyszerűen túlzott merevséget sugall egy közösségről, hanem életképtelen, alamuszi nézetvilágot.



És ott a Végítélet  bombája, amit a közösség tagjai imádnak. Képtelen vagyok elképzelni, hogy így beszűkíti saját perspektíváit egy ennyire fejlett tudati sémával rendelkező, teleptata nemzet. Annál röhejesebb fényben tünteti fel az imádatot, hogy
   A.) nem tudják kint tartani a majomhadat az összes képességükkel.
   B.) a legutolsó pillanatokban épp a haldokló Taylor aktiválja a bombát.



A zárópillanat tagadhatatlanul hatásos, majdnem felér a Szabadság-szobor jelenetével. Azt mondják, Heston saját ötlete volt, hogy Taylor aktiválja a bombát a harc végén. Így lett volna egy Majmok bolygója-eposz, I. és II. résszel. Nem folytatása egyik a másiknak, hanem a kiegészítő másik fele.
Egy évtizeddel később Richard Donner ugyanígy akart egyetlen, 2 filmbe vágott Superman-eposzt. Párhuzam még, hogy mindkét esetben kierőszakoltak még 3 folytatást. Plusz: hogy mindkét filmcsokornál messze az 1. a legjobbra megírt darab (bár a Superman esetében ezt utóbb helyrehozták).



A majmok bolygója 2.-re egy "Elégséges"-t adok Teljesen hiányzik belőle mindaz, ami az eredeti művet egyáltalán jó filmmé tette, nemhogy mesterművé.



"Az Univerzum megszámlálhatatlan galaxisainak egyikében van egy közepes termetű csillag. Ennek egyik kísérője egy zöld színű, azonosítatlan planéta, immár halott."


Nincsenek megjegyzések: