2012. október 5., péntek

A sötét lovag - Felemelkedés

 
"Nem jut eszébe valami különös ismertetőjegye?"
"Izmok. Izom izom hátán! Másból sem állt, csak izomból..."
"Oké-oké, értjük! Szereti az izmokat; tovább!"

(Szuperhekusok)





A sötét lovag - Felemelkedés Batman alkonyának története. Amiként egy utolsó nagy fenyegetéstől megvédi szülővárosát Gothamet, beteljesítve életművét. Ez egy rendkívül bonyolult film volt megcsinálni: alapból A sötét lovaghoz mérik minőségét, így a rajongók egy csoportja eufória nélkül élte át a premiert. Ez a leghosszabb és legambíciózusabb darab, bizonyos vonásaiban pedig valóban a legjobb is a mesterhármasból.


 

Tekintve, mennyi magasztaló, fújoló, majd higgadtan méltató cikket kapott már a 2. epizód, képtelenségnek tűnik újat mutatnom a zárófelvonásról. A szkeptikusok leggyakoribb érvei, hogy a 3. rész túlzsúfolt, a gyors vágások megfosztják a karaktereket, hogy kerekké váljanak, illetve hogy a sztoriban taglalt kilátástalanság megfakítják a címhős karizmáját és ütőerejét.

Nos, "sans phrase": imádtam a művet. Jonathan és Christopher Nolan betartotta a trailerek szlogenmondatát, és "epikus konklúzióval" kerekítették ki a történelem első valódi Batman-trilógiáját. Egyáltalán nem éreztem túlépítettnek vagy szétforgácsoltnak, mert bár tényleg hajszálon egyensúlyoz egy minisorozatra elég tartalmi elemet, sikerrel és mondanivalóval teszi azt.


Mint ismert, tragédia történt a premier során, mikor Aurórában egy pszichopata férfi célba vette a gyanútlan közönséget. 12 emberélet örökre odaveszett, többször annyian pedig súlyosan sebesültek. Ezért úgy döntöttem, én is követem a Warner stúdió példáját, és tartózkodok bevételi adatok, a korábbi "Bosszúállók vs. TDKR" médiavita, vagy más reklámjellegű témák firtatásáról. Hogy a trilógiával egyes nézők története is véget ért, iszonyattal és megvetéssel tölti el a cikk íróját.






Búcsúfilmről révén szó, teljesen a kétség légköre lengi be a TDKR-t. Bruce Wayne visszavonult remete lett, sérülései és keserű tapasztalatai kiábrándították az életből. Alfreden kívül nincs állandó kapcsolata a külvilággal. Bizonyos értelemben Gotham is "vegetál": a Harvey Dentről elnevezett törvény meggyorsította a rendrakást az utcákon. De ez inkább látszatbéke. Meglepett a bejelentés, miszerint Batman 8 év múltán kényszerül visszatérni. Persze, évek kellenek, míg bármiféle törvény egy egész várost minimalizál szervezett bűnözés terén.
Míg A sötét lovagban egy titkos szövetség (Batman-Dent-Gordon) váltja ki Joker színrelépését, addig a fennálló látszatbékére válasz egy régi, megújult veszély eljövetele. Bane-t (="Csapás-t") Nolan bevallottan ugyanazért választotta, amiért eredetileg is létrehozták a képregénybe: mert - amiként Supermannek Doomsday, úgy - Bane Batman torzképe. Nem ellentétpárja, mint Joker, hanem a szörnymása: ugyanaz az Árnyak Ligája nevelte őket harcossá, de Bane értékrendje sokkal agresszívebb. Mindaz a csapássorozat, amit Bruce átél a cselekményben, amit át kell vészelnie, annak Bane a közvetlen katalizátora.


Tom Hardy alakításáról nem tudok rosszat mondani. Ő Bane, minden ízében. Egészen furcsa hangot kevert ki, ami inkább sajátos, mintsem komolytalan vonása lenne. Nem egy olyan sokszínű bábmestert jelenít meg, mint amilyen Joker, de legalább olyan karizmatikus. Másfajta rombolóerőt képvisel, anarchia helyett diktatúrát, statáriumot hoz létre. Hangjából, szemeiből és mozgásából süt a közöny, a kíméletlenség. Arcát a trilógia legstílusosabb maszkja takarja: ami bestiális,csaknem szürreális kreatúrának láttatja, míg praktikus oka, hogy fájdalomcsillapító gázzal lássa el őt.
Szerte az Interneten rengeteg embert láttam és hallgattam azon fanyalogni, hogy a nolenizált Bane "nem elég izmos", meg hogy "túl kicsi". Nem értek egyet: Bane nem egyszerűen "nagy fickó", ahogy a prológusban nevezik. Reflexív és taktikus, amolyan átmenet egy pankrátor és egy katonai diktátor között. Nem szabad Bud Spencer-féle pofozógépet elképzelnünk: a minél hatékonyabb testi és pszichikai roncsolásra törekszik, nemcsak leütögetni a támadóit. Akit már nem tart fontosnak, azt azonnal kivégzi.








Van egy régi mondás: "Ha baj van, keresd a nőt", és ez itt is eléggé igaz. Selina Kyle profi tolvaj, akinek megvan a maga etikai kódexe. Úgy adódik, hogy ő ébreszti fel Bruce Wayne-t civilben az apátiából. Fantasztikus az ötletek összehangolása: belépőjekor Selina szobalány a Wayne-nagyházban, és mialatt emlékünnepséget tartanak Dentnek, ő megfújja a néhai Mrs. Wayne gyöngysorát. Mesteri írás! Volt valami különösképp megmosolyogtató abban, ahogy ez a csalfa, hetyke, de talpraesett nő incselkedik Bruce-szal. Amikor ellopja Bruce sportkocsiját, a "feleségének" kiadva magát, stílusosan torolja meg a gyöngysor visszavételét.
A film során egyszer sem nevezik Macskanőnek Kyle-t, de így is látszik a hasonlóság. Batman tapasztalja, hogy ő is "képes eltűnni". A női főszereplő hátteréről a priuszát ismerjük meg, azonkívül csak 1-1 futó megjegyzést. Engem ez nem zavart. Annyit mutatnak a múltjából, amennyi releváns a történetgerinccel: az ál-tiszta Gotham ál-felszabadítása az Árnyak Ligája által.



Egyértelműen a Batman: Knightfall hatása (is) érződik a filmen. Mikor Kyle tőrbe csalja Batmant, a DC képregényvilág egyik legismertebb eseménye kel életre: Bane legyőzi Batmant. A harci koreográfia a jelenetben talán picit szögletesre sikerült, de ez még kimagyarázható: Bruce csak nemrég tud lábmerevítővel járni és rúgni. Lehet, hogy most a fanboy beszél belőlem, de nem vártam olyan sebességű végtag-cikázást, mint amiket Jackie Chan szokott produkálni.  

A jelenet atmoszférája profi módon lett felvezetve. Alfred hiába próbálja szembesíteni Bruce-t, hogy - mint korábban Jokert - megint nem érti, mi teszi ellenfelét olyan veszélyessé. A hite. Ő teljes lényével hisz a céljában, míg Bruce nem; hogy csak azért porolta le a köpenyét, hogy szép halála legyen, miután 8 éve - mióta Rachel meghalt - képtelen volt új irányt keresni az életének.
Bane pedig nemcsak a kilétét ismeri, de mintha olvasna a gondolataiban. A légző-álarcos férfi egy rémálom-szcenáriót készít elő Bruce-nak. Előbb cégét (Wayne Enterprise) tőzsdei aknamunkával kisemmizte, majd alteregóját elárultatta Kyle-lal, akiben pillanatnyilag bízott - párhuzamként arra, ahogy Bruce hajdan elárulta a Ligát. Előbb pszichikailag, majd fizikailag is megalázza: Bruce bevált módszereit sorra ellene fordítja, puszta kézzel töri el a gerincoszlopát, majd abba a börtönbe viteti, ahol ő született és nőtt föl.








Nem újdonság a trilógiában, hogy egy antagonista személyét valamilyen rejtély övezi, mely körül fokozatosan oszlik el a köd. Így volt ez Madárijesztő főnökével a Begins-ben, illetve Joker valódi célja Batman megölése helyett a TDK-ban. Itt Bane múltja a rejtély, és Bruce a börtön rabjaitól tudomást szerez a gyerekről, aki egyedüliként tudott kijutni a hatalmas kúton át. Mivel hosszan nyomon követjük Wayne felépülését, ezért vele együtt elhisszük a következtetését is: a gyerek, Ra's al Ghul gyermeke, csak Bane lehet. És Bane legyőzése kell, hogy rájöjjön: tévedett!



A nem-rajongó nézők értetlenül álltak, hogy tudott Wayne "ilyen gyorsan felépülni", alig 4 hónap alatt. Jó: ennyi erővel abba is bele lehetne kötni, hogy Bane miért nem ölte meg, és miért nem leplezte le stadioni nagybeszédében a kilétét, miközben a hazugságot Dent-ről kitálalta. Tény, hogy rengeteg magyarázat szövődik a börtön köré, de ezek nem tűnnek túlbonyolítottnak nekem. A válasz ugyanaz: azzal, hogy halvány reményt ad Bruce-nak - mint a gödör kijárata a raboknak -, tovább kínozza, több úton is elnyújtja a halálához vezető lelki terrort.



Pl.:

  1. Kimozdult hátcsigolyával kell vergődjön, mint egy állat;
  2. másik kontinensen, a külvilágtól elzárva, egy koszos cellában;
  3. a börtönnek van egy kínálkozó, de megközelíthetetlen felső kijárata;
  4. Közben egy nagyképernyős TV-n nézheti, ahogy Bane serege átvette a hatalmat Gotham Cityben.


Az "elölről kezdeni" motivációról lehetetlen nem ráismerni a Batman Kezdődik elejére. Bruce Wayne-nek itt is önmagát meghaladva kell eljutnia oda, hogy Denevéremberré váljon. A karakter legnagyobb felismerése a jellemfejlődés alatt, hogy a félelem valójában őbenne volt. Bane csak testet adott annak, így kerekedett fölé. (Érdekes párhuzam, hogy a marketingkampány "deshi-bassarah" kántálásáról is az kiderül, hogy Bruce buzdítása, hiába sugallta minden videóanyag Bane témazenéjének.)


A kimászás pillanata valóban epikus, és felemelő érzésnyomatot hagy az emberben. Nem vagyok biztos benne, hogy jól értelmezem, ezért erre is még kitérek. A börtön kútja a Wayne-birtoki kút nagyobb kiadása. Úgy sejtem, hogy Bruce sose mászott saját lábán ott ki, ahol bezuhant. Azzal, hogy utolsó próbálkozásakor kötél nélkül veselkedik neki, tetézi és azzal újra akarata áramába tereli félelmét. Batman pszichológiai magja pedig ez: elszántság, félelem, kontrollált düh.
Egyedül talán a fali lyukból kitörő denevérek tűnhetnek hatásvadász dísznek. Tökéletesen értem az ottlétük jelentését, csak furcsa, hogy Wayne épp ott koptatja meg a kövezetet, ahová beszorult egy helyi denevérraj.



Nolan maga is elismerte, hogy A sötét lovag - Felemelkedés a legnagyobb szabású film volt, amin eddig dolgozott. A fél műsoridőben térhatású IMAX-képsorokat látunk, ami irdatlan munkát igényelt nemcsak az operatőrtől. Logikusan Joker terrorizálását városmiliőn csak egyvalamivé lehet még tovább fokozni: ostromállapottá. Azt gyanítom, hogy az "elementáris konfliktus", amit egy interjúja szerint ábrázolni akart, a gazdag tőkések, és az adózó, munkakereső átlagpolgárok közti ellentét.


Szemben Ra's al Ghul színfalak mögötti ténykedésével, az Árnyak Ligája most Bane nyílt sisakos modorát követi:
  • felrobbantják a szárazföldi kiutakat,
  • megszállják a gothami futball-stadiont,
  • és egy atomreaktort használnak arra, hogy vesztegzár alá vonják a települést.


A sötét lovag komoly morális kérdéseihez mérve ez egyszerűbb veszélyforma: izolálni, megtisztogatni, majd lerombolni a várost. Bloggerek tiltakoztak, hogy a Felemelkedésben nincs összekötő kapocs a morális üzenet és  a társadalmi kiváltóokok között. Hogy nincs mélyebb látható gyökere a fő konfliktusnak, minthogy egy rakás őrült beszambázik, és a gazdagokat szó szerint "jégre teszi". Nem alaptalan vád, de befejezetlen.
Mi jellemző egy olyan "city-re", ahol a maffiákat, nos, "kimiskárolták"? Hogy még nehezebb boldogulni a szegény néprétegeknek, hisz alig maradtak számukra kiskapuk a megélhetéshez (csúszópénz, könnyűmeló, üzérkedés, szerencsejáték etc.). És ha bármikor elkövettél bármi csekély szabálytalanságot, az másnap már örökre ott lesz az Interneten. (pl. Selina Kyle bármit megadott volna egy diszkért, ami törölné kompromitáló múltja adatait.) Lehet, hogy a movie nem merül szociálpedagógiai mélységekbe, ám ez magában nem hibapont: A sötét lovag ellen az egyik fő reklamáció, hogy annyira sokat beszéltette ilyesmikről a szereplőket, hogy karaktereik elvesztek a filozófiai monologizálásban. Fújolónak sehogy se jó.



Annál érdekesebbnek találtam Bane "új rendjét". Mint afféle modern jakobinus, forradalmi ítélőszéket és irányított terrort vezet be, ahol nem szól bele a "népítéletekbe". Selina egy álarcosbálon elsuttogta Bruce-nak, hogy vihar jön, mely főleg a gazdagokat fogja sújtani. Szavai jobban beteljesülnek, mint gondolta: 5 hónapon át nagytőkéseket kényszerítenek kirakatperekben, hogy válasszanak: vagy lelövik őket, vagy a téli befagyott vizen kell elsétálniuk. Olyan, mintha Kétarc mindkét felén megégett érmével döntené el, kit küld a halálba.
Nolan érzésem szerint egyfajta visszajáró szellemként szereti szerepeltetni Cillian Murphyt: mint az egyik népbíró, kíváncsi vagyok, hogy a Liga miként döntötte el, hogy újra alkalmazzák Dr. Crane-t.



Egyetlen "öklös" gyengeséget látok a TDKR cselekményszövésében, ami miatt nem tökéletes számomra az élmény. Nem az "elnagyolt motivációk" a szapora vágások miatt, bár ezek kivitele valóban nem tökéletes. Az Achilles-sarok a képregényfilmek örök ludasa: a bomba. Már a Pókember 2.-ben nehéz volt megemésztenem, hogy egy fúziós reaktor a bűnöző a "titkos fegyvere". Olcsó áramszolgáltatás millióknak, melyet Bane Dr. Pavollal átalakíttat bombává, s nyilvánosan kivégzi a tudóst.
Maga az elgondolás azonban kissé ódivatú. Túlhasznált. Ez egy kifejezetten kreatív produkció, és a cselekmény tárgyi kulcselemeként kilóg egy nukleáris fegyver, egy instant atombomba. Ezt a Wayne-technoabrakot már azért több figyelemmel ("normális" működése mutatásával) kellett volna hihetővé kimunkálni, mint a mikrohullám-sugárzót a Kezdődikben, vagy akár az új levitációs repülőgépet, amit Fox úgy hív: A "Bat".




A végjáték Batman és Kyle újbóli szövetkezésével megint vita tárgya: hatásvadász vagy adrenalinos? Utóbbi mellett teszem le a voksot. Selinától korábban lakótársa is megkérdezte: "Nem ez az, amit akartál?" Visszakapta szabadságát, mikor Bane kinyittatta a börtönöket, a gazdag réteget megfosztják vagyonuktól. Szabadon rabolhatna, ha már el nem mehet. Józan esze viszont ráinti: idővel Bane ugyanúgy fog tenni, mint az amerikai kormány és a haderők: sorsára hagyja Gothamet. (Bruce igazolja is ezt, mikor újratalálkoznak.)
Ahogy azt nyilván ki lehet találni, a "visszavágó meccset" Batman nyeri. Küzdelmeik menete hasonló a Rocky III. felállásához: az elpuhult főhős előbb kikap egy nálánál keményebb fickótól, a fél movie-n át készül a revansra, és sikerül kiütnie. Bane maszkjából egy ütésnél egy vékony cső mozdul ki, úgy, mint korábban Bruce egyik csigolyája. A prológusban elmondta, hogy álarca nélkül lélegeznie "extrémmód fájdalmas" volna, így nem csak lélektanilag érthető, hogy immár ő kerül vert helyzetbe.




Heves találgatás kísérte Marion Cotillard karakterét, Miranda Tate-et, akiről sejteni vélték, hogy valójában Ghul lánya, Talia al Ghul. A nolani sakkjátszmában t'án ez volt a legrizikósabb lépés. A csavar, hogy mégsem Bane volt a fő irányító, hanem egy addig jelentéktelen segítőnek tűnő nő. És ez nem kelti a becsapottság érzetét a nézőben, mert nem redukálja Bane érdemeit. Talia egyszerűen úgy használta Bane-t helyettesnek, ahogy Ducard a Ken Watanabe által játszotta ál-Ra'st.  
Nálam ez a csavar "bevált": tényleg váratlanul ért, mikor kiderült, hogy nem Bane Ra's gyermeke, hanem Talia. Egyértelmű, hogy behálózta Bruce-t, aki idővel cége projekt-jeit is rábízta. Batmant késsel oldalbaszúrva tulajdonképpen Ra's egyik tételét alkalmazza: "Ha valaki az igazság útjába áll, egyszerűen mögé lopózol, és a szívébe szúrsz." Nem igaz, hogy a fordulat felvezetés nélküli lenne: amikor Bruce lefeküdt vele Alfred távozása és a csőd után, látszott a hátán egy sebhely, illetve ahogy gyerekkoráról és a tűz szeretetéről beszél.

Akiknek pedig csalódást okozott a mára már hírhedt  fejlövés, azok szerintem próbálják így nézni a dolgot: Batman nyílt harcban legyőzte Bane-t. Miranda/Talia húzása, ha úgy vesszük, csalás volt. Erre a hasonlóképp előbukkanó Selina is elkövet egy csalást Bruce helyett és hasznára. Érdekes, hogy míg Selina a köpönyegforgató jellemét nyíltan vállalta, ő bizonyul az igazi asszonyszövetségesnek.



"Akárkiből lehet hős. Még az is, aki csupán annyit tesz, hogy ráteríti a kabátját egy gyerek vállára, hogy érezze, nincs egyedül."

Az egész trilógia egyik központi gondolata, hogy Batman a tenni akarás szimbóluma. Hogy egy ember is jelenthet különbséget. Ennek a kiteljesedése itt következik be: Batman a Bat repülőszerkezettel elvontatja a bombát a nyílt óceán felé, s a robbanás csóvájában örökre eltűnik szem elől. Más Nolan-movie-khoz hasonlóan  a befejezés ismét nyitva hagyott, és egyéni interpretáció függvénye. Frenetikusnak tartom, és kreatívnak értem meg a záró képsorokat: Batmannek szobrot állítanak hőstette emlékére egy gothami nagycsarnokban, Bruce Wayne-t pedig az a 3-4 ember temeti el szülei sírja mellé, akik ismerik titkát. Köztük immár Gordon. 
Persze a sírhely üres, de minden okunk megvan feltételezni, hogy Bruce elpusztult a robbanásban. Alfred a befejezésnél kettős szerepet kap: egyrészt a Wayne-házból otthon lesz az árvagyerekek számára, és őt nevezik meg a végrendeletben tulajdonosnak. A temetésen látjuk, hogy teljesen magába roskad, és ez épp elég, hogy kétségbe vonjuk, hogy mikor elutazik a firenzei kávézóba, tényleg látni véli Bruce-t és Selinát. Ahogy Bruce-nak a képzelete feltámasztotta Ducardot, talán Alfred is azt látja, amit bevallása szerint oly sokszor szeretett volna látni: fogadott fiát, amint új életet kezdett, távol Gothamtől, a tragédiák színterétől. Ez az első olyan Batman-inkarnáció, amely története végén - feltehetően - boldogságra talál az életben.



A casting szokás szerint fenomenális, és egyáltalán nem zavaró, hogy a fél gárda egyezik az Incepcióéval.

John Blake karakterét direkt a végére hagytam, mivel itt nyeri el igazi rendeltetését a szkriptben. Fiatal, elszánt rendőr, akinek vág az esze. Sejtette, hogy a hivatalos álláspont a "gyilkos Batről" humbug. A másik: Wayne amolyan sztárárvaként volt ismert John és régi árvatársai között. Egyszer felismerte a híres playboy-on a hamis mosolyt, amit ő is begyakorolt, hogy elfogadott  normák mögé rejthesse fájdalmát és indulatait. Így jött rá, ki és mi lehet a "Batman" voltaképpen.
Ez egy erőltetett gondolatbehajítás lenne sokadik szálnak, ha nem szolgálna egy fontos utolsó csavart. Megtudjuk, hogy John középső neve: "Robin". Utána, miután közölte, hogy leszerel a rendőrségtől, eljut a Bat-barlangba. Az ok világos: Wayne meglátta benne annak lehetőségét, hogy egy következő igazságosztó legyen, ha a helyzet orvoslatául csupán a Batman-módszer szolgálhat. Mindegy, mit képzelünk el Blake jövőbeli sorsának: egy 2. Batmant, a képregény-Robint vagy -Éjszárnyat: a lényeg a lehetőség, hogy egy kivételes valaki idővel Bruce Wayne nyomdokaiba léphet.






Még néhány gondolat, amit külön említenék. A cselekmény haladási üteme szokatlan, 4 részre elosztva így lehetne felvázolni: pár nap, pár nap, 5 hónap, pár nap. Az utolsó 40 perc pedig - noha átlagember nehezen képzeli el az utcai harcot benne - fokozottan katarikus. A színészstáb tagjai jelesre vizsgáztak fizikai felkészülésből, különösen Tom Hardy és Anne Hathaway. Bale pedig most is olyan Batmant alakít, akinek sikeréért lehet szorítani, legalább a második félidőben. Nagyzoló olvasatban azt is mondhatnánk, hogy a mai kor emberélet-központú jogrendjét reprezentálja, szemben a rideg történelmi szükségszerűséggel (Árnyak Ligája).
Látvány terén ismét pazar a felhozatal. A "Bat", a képregénybéli Batwing utódja igazán impozáns jármű, ideális helyettese a Batmobilnak, melynek ágyúval felszerelt albínóit aztán Bane birtokba veszi és szolgálatába állítja. A megszállásról és a társadalom reakciójáról pedig napestig lehet vitázni, hogy valóban így zajlana-e le. De tudván, hogy családjaik és ismerőseik általános és halálos veszélynek vannak kitéve, előbb-utóbb muszáj eljutni a fegyveres ellenállás tervéig.


Az USA-ban ez volt az év hivatalosan legvártabb filmje, konklúziója pedig éppcsak annyira nyitva hagyott, hogy a dinamika, az ígéretesség az utolsó perceiben is fennmaradjon. Jómagam azt remélem, hogy az évtized során a Warner Brothers stúdió újabb Batman-mozialkotást már nem kísérel meg életre hívni. De bármi is legyen a márkanév jövője: néhány egészen rendkívüli ember gyűlt össze, hogy megalkosson egy időtálló, modern mítoszt. Egy ember azért ölt maszkot, hogy másokon segítsen, miközben döntése visszahatásai nem okozzák szerettei kárát. Egy extrém alternatívát kínál arra, hogy mélyebb értelmet és nagyobb hasznot adjunk földi ittlétünknek, amíg tart.




A sötét lovag - Felemelkedésre 5-ös skálán súrolva, de megadom az 5 pontot. 



A kritikát egy talált zenevideóval egészíteném ki, az aurórai áldozatok emlékére. Talán a legmagasztosabb inkarnációja a figura eddigi zenetémáinak:



52 megjegyzés:

Slater4 írta...

Álmomban s ehittem volna, hogy máris felteszed.Előre szólok, jó hosszú hozzászólás lesz.
HÁt....
Azt kell mondjam, hogy most elfogult voltál.Más filmeknél, boztos szigorúbb lettél volna.Ez a film óriási csalódás volt.Egyátalán nem volt méltó lezárása a trilógiának.
Érdekes, most az idézeted nem a filmről alkotott véleményedet foglalja össze, heanem csak egy tréfa.
Azt kell mondjam az idézetnek ennek kellett volna lennie(talán a SOrs iróniája, de ebből a filmből van):
"Most megteszem ami Gordon-nak nem sikerült!
Éspedig?
Letartóztatom Batman-t"

Mert bizony ez érvényes a filmre.NOlan-ék nem nagy fába vágták a fejszéjüket,.
Volt nekik egy nagyszerű fejszéjűk, és rosszul használták, így a fa rosszul lett kivágva.
HOgy 8 év eltelt, arra van jó magyarázatom:
Tudod, a Batman Kezdődik forgatását 2004-ben kezdték, ez a harmadik film pedig 2012-ben került a mozikba.Pont 8 év.
De hogy Bruce mi a feméért hagyta abba Batman szerepét?A Sötét Lovag végén Batman számkivtetetté vált, és akko rkész abbahagyta.
HIsz mondták, akkor látták utoljára Batman-t.
És kész, Bruce győzőtt, és csak azért boldogtalan, mert Rachel meghalt.
Ha Rachel életben lenne, minden szép és jó lenne.
Ez annira gyenge.a Batman Kezdődik-nél pont azt becsültem, hogy a szülei halála valami mélyebb kérdéseket is felvetettek benne.Itt meg csak ennyi.
Mellesleg, ahhoz képest, amikor Alfred beszél nke a levélrő, és Bruce mondja, hogy "Maga egy világot rombol le bennem" NEm hittem el!
Semmi rekció.Ezt kimondja aztána nnyi.Nem azt mondom, hogy kezdjen el tombolni, persze, hogy nem, de VALAMi kellett volna.

Selina Kyl:
A fiugárja teljesen kidolgozalan.
Mondja meg nekem hogy a fneébe képes ő is ugyanúgy harcolni, meg eltűni, mint Batman?Akit az Árnyak ligáj aképzett ki, és a milliárdos cégével szerezte a ruháját meg az eszközeit.
Hogy a fenébe csinálja?
Azt meg mi volt, hogy csapdába csalja Batman-t?
Ismerte Bane-t?Honnan ismerte?
ÉS meg kell mondja, igencsak lassan jött rá, hogy Bane az ellensége.
ÉS mia afene volt aza csók a végén!?
A bomba mindjárt felrobban, de még van idejük egy kis szerelmeskedésre.
anne Hatway egyébként szerintem remekül játszott.
Az áltlaa megformált Selina nem őrült, nem dörgölőzős undormány, és a céljai, és az értékrendje is egy köztes helyet foglalnak el.
Az alakítás, és a karakter jelleme teljesen jó.
Bevallom, amikor láttam a képét egy előzetesben tökre azt hittem, hogy ő lesz Talia.
Pont azért, mert olyan jól verekedett.
És a ruhája is valahogy Talia -t jutatta eszembe nem Catwoman-t.
"Érdekes, hogy míg Selina a köpönyegforgató jellemét nyíltan vállalta, ő bizonyul az igazi asszonyszövetségesnek."
Tetszett ez a mondatod.Bocs, hogy megint ezzel jövök, de ebben az egy filmben sokkal hihetőbb-nek éreztem Bruce és Selina románcát, mint a rajzfilmekben Bruce és Barbara párosítását, akiket pedig sokat lehetett együtt áltni a rajzfilmekben.
A Madárijesztő karalterének semmi értelme.Akárki lehetett volna a székben.CSak egy ismerős arcot akartak berakni.Semmi utalás nincs Madárijesztő voltára.





Slater4 írta...

Egyébjén az tetszett, hogy Grdon közsimert, ésnpeszerű rdenőrfőnök a városban, és a szövetségük Batman-nel is remek hatású volt.Tudod, több ismerősöm is azt mondta, hogy Nolan túl szerepeta adott Grodon-nak.Én ezzel egyátalán ne értek egyet, szerintem fanstasztius cspaatot alkottak Batman-nel ők ketten, főleg ismét a rajzfilmre gondolva, ahol bármit is mondasz, Gordon legfontosabb szerepe az volt, hogy megadta Barbar-nak a komolyan vehető hátteret a Batgirlködéshez.Abban igazta kell adnom, hogy ebben a filmbne Gordon gyakorlatilag sebezhetetlen volt.Annyiszor meglőtték, de mindent túlélt.
Bane akarltere nagyon el volt találva.
Ha sorrdnet állítanánk, a Batman és RObin film Bane -je iszonyat, a rajzfilmek Bane-je már jobb, és itt végre láthatjuk, mint Batman egyik legtaktiuksabb ellnefelét.
Az egyik legjobb jelenet, amikor azt hiszem rendőr nyakára rátapos, és ezt kérdezte:
"NEM IS TUDOM, MID TÖRIK MEG ELÖBB: A LELKED - VAGY A TESTED!?"
Marha jó volt.Sajnos aonban csalódnom kellett.Talia:HÁt, az ő felbukkanása iszonyat hülyeség volt.
Bane végig irányítja az egészet, elő áll Gotham "leleplezésével", aztán kiderül, egszerűen csak egy szomorú, sérült ember.Darth Vader-rel elletétben, azonban itt ennek sehogy sem volt hatása.
Bane ezzel kb. olyan szinten van akkor, mint Mr. Freze abban TNBA-s epizódban, tuod, amikor bár nóra meggógyult, hozzáment egy másik férféihoz, Freeze-nek pedig csak a feje létezik már, és ekleseredésében le akarta fagyasztani az egész várost.
BAne akkor itt ezt a szintet éri el.AZonban azzal, hogy ezt a film végén kitalálják, Bane egész addigi tényledését nevetségessé teszi.
Talia karkaterét egyébként sajnáltam.Már úgy értem ezt, hoy csak ennyit hoztak ki belőle.Szinte nulla.AMikor én elsöször meistertem Talia karakterét, sokkal töb lehetőséget láttam benne.Szegény sose kap jó feldogozást.
VIszont, ismét a rajzfilmekre visszautalva, itt legalább annyit megadtak Taliának, hogy abszólút gonosz legyen.Nem mintha meggyőző lenne, se a ténykedlse, se a színésznő sem volt hiteles. Hogy miért feküdt le Bruce-sazl azt egyébként ne értem.Talán ezzel is meg akarta alázni.
De legalább nincs az, hogy "apám céljaival egyetértek, de Bruce -t szeretem"
LEgalább ettől megkímélték.
És tudod, az összehaosnlítása Selinával sem alázzák meg Taliát.Nem mutogatják, hogy na ő mennyivel jpbb, stb. NOrmálisan volt megcsinálva.

Slater4 írta...

Bane halála:a film mélypontja.
Épp kivégezné Batman-t és Selina csak így lelövi.Egy pillanat az egséz.
Az egész arra volt jó, hogy ne Batman öéje meg.De attól még szánalmas volt.
A harmadik rész Batman-nel szmebeni főszereplője ennyivel távozott?
Gondolj Rhas halálára Kezdődik végén!Vagy JOker életben maradására a Sötét Lovagban.Ez irtó szar volt.
ÉS a tervük:Megtisztítják a Búnös Gotham-et?
Mért?A városban béke van.
Azért, mert "egy hazugság Batman győzelme"
ÉS?????
Ők mnenyi szörnyűséget műveltek?A városban rend volt, ők tazsították Githam-et káoszba.
A LIga azért akarta elpusztítani a várost, mert menthetetlenn-nek tartották, erre ők azért mert "hazugsággal győzőtt"?
Nevetséges.És a tervük, 5 hónapon át a várost kéoszba tazsítják, hogy aztán előuszttítsák.Ezt is minek?Talán Bruce megkínzására, mindenester nem erre helyezték a hangsúlyt.
Akkor eleve úgy kellett volna, hogy Bruce-on kaar BAne bosszút állni.De nem hangsúlyozták ki, hanem Gotham pusztzlását, Brcue peidg pusztán, mintl egfőbb aakdály volt fonots.
És semmi tervök nics, hogy mi lesz.Felrobbantják a várost, vele együtt magukat is.
Önygilkos merénylők.Ilyen hüly koncepciót.
És a bomba:egyzserűen szánalmas.Ez esetben nem a megvalüsítással van a bajom, hanem maga az ötlet:
Az elsőr észben Madárijesztő gázátakarják szétterjesztni, a második részben Joker bombákat rak a hajókra.Mindkettő meggyőzőbb volt ennél.

Slater4 írta...

hát, Blake karakterével én nem tuodm mit akarhattak.
Ránézett Wayne-re és tudta, hogy ő Batman?Ez akkora ,marjaság...Ennyi erővel minden árva tudhatta volna, akivel Burce valah találkozott.
a Sötét Lovagban sokkal jobban elhittem, hogy a fickó a pénzeket vizgsálva rájött a dologra.
És a vége:Megtalálja a Bat-barlangot, és gyakarolni kezd.Hogy a fenébe?
Csak így egy,aga?Bruce utazott, és mseterektőltanlt meg mndent.Erre ő csak megtalálja a bralangot, és tök egyedül ő lesz Batman?Mviel gyakorlogtaott, ez erre utal.
Ismét a rajzfilmre utalnék vissza:
EMlékszel, egyszerz modta, az Epliógus-ról, szerinted nem volt jó ez a Batman Beyond Project.
NOs most láthttuk milyen, ha valakit pusztán a jellem miatt alkalmasnak ítélnek Batman szerepéhez.Nem túl meggyőző sajnos.
A rzajfilmben Terry mint új Batman meggyőzőbb volt.Úgy egséészében is, és hogy végül a az Epilógusban egészen őt lett Batman.A rajzfilm ot rtonotta el, hogy úgy állította be, hgoy robin akárki lehet, aki árva, és van egy szerencsés napja, hogy Batman megsajnálja, és magához vegye é skiképezze bármkekora hülye is, míg Batgirl Batman-hez haosnlóan fontos, és csak különleges személy lehet Batgirl.Anyira mutogató és hamis volt.Nem etehetek róla, de ez mindig idegesít.

Az abörtön:Azt se értem hogy az mi volt.
Kié aza börtön?Mifééééle rbaok vannak ott?
MInek ez a lyuk a tetején?Nem Bane-é, hosz ő is ott volt rab.
Talán úgy múködött, hogy aza kötél, mindig viszarántotta azt aki kia akart mászni.
Lehet, hogy igazából sokan ki tudtak volna mászni, csak nem mertek kötél nélkül mászni.És aki kötéllel, tehát biztosítékkal mészott, azt mindig visszarántotta a kötél.
SZerintem gy múködött.
Amőgy tetszett, hogy szól az amerikai himnusz, meg hogy ahasereg körbe vette a várost, meg kormány melgetése.
Egyszerűen zaért,mert egy kcsit valóságosabb ehllyé tette Gotham-et.
Szerettem Nolan-nak ezt a stílusát, hogy Gotha-et valóságosabb ehllyé igykezett tenni.
Bruce egéybként biztos, hogy életbenmarad.
Nem értem miért írtad kisbetűkkel, amit Fox mgtalált.Az pont azt jelezte, hogy életben mradt.
A memenekülése:A bomba nema vzíben robbant fel, hanem alevegőben.Tehát nem okozhatott szökőárat.
Elött kataplutájóhatott, és így megúszta.
Bár hogy miért dönött úgy, hogy ne tér vissza a városba, és nem folyttaja a küldetést, fgoalmam sincs.HOgy "túl sok volt ez már neki?
Én nem érezetem azt, hogy most nehezebb lenne folytatnia, mint korábban.Pesrze ha mgerögezsik, abba kell hagynia, de ,ég évekig csinálhatta volna.
És hogy akor Balke veszi át a helyét, ha kell Batman hülyeésg volt, ahogy mér fentebb is írtam.Erre az us utal, hogy Gordon, az épület tetején épp tisztította Denevér-jelet.
Egyébjén jó vo,t hogy Grdon közsimert, ésnpeszerű rdenőrfőnök a városban.
Tudod, több ismerősöm is azt mondta, hogy Nolan túl szerepeta dott Grodon-nak.Abban igazta kell adnom, hogy ebben a filmbne Gordon gyakorlatilag sebezhetetlen volt.
Végezetűl:Ez nem volt méltó lezárása a trilógiának, a denevérember törétnetének sem.
Nagy kár, főleg az első két rézs miatt, de Nolan ezúttal elszúrta.
Be kell vallanom nem hottem volna, hogy ennyire nem sikerül neki.
Amúgya aza zene, amit ide kiraktál nagyon jó.Ténlyeg Batman-hanglata van.
Nem egszerűen sötét, vámpír( ugye denevér miatt), vagy zorró, , dicsőség, bukás... Tényleg Batman zene.

Angelus írta...

És én még azt hittem, az Aliens-szel voltam talán elfogult…
Az idézetet annak a már többektől olvasott vélekedésnek szólt, hogy Bane nem elég „izomállat”, mint egyes képregényekben.

Batman NEM győzött a TDK végén. Patthelyzet maradt fenn Joker és közte. Rachel halála (és ami azt illeti: Dent halála is) csak a személyes tragédiája volt. „Ha Rachel életben lenne, minden szép és jó lenne”? Ez erős túlzás: akkor meg is mondta volna Bruce-nak: „bocs, Harvey-val megyek el”.

Abban igazat adtam annak az ellenérvnek, hogy a morális-társadalmi ellentétek ezúttal futólagosabban vannak hozzáfűzve a cselekménybéli konfliktus-eszkalációhoz, mint a BB és a TDK esetében. De ezt nem éreztem hiányosságnak, mert kompenzálta, hogy részletezve látjuk Bane vízióját az igazságos társadalomról.

„hogy a fneébe képes ő is ugyanúgy harcolni, meg eltűni, mint Batman? Akit az Árnyak ligáj aképzett ki”
Hogy a fenébe tudott egy ligatagot leütni egy 70 éves komornyik, mikor a Wayne-ház égett?

„Ismerte Bane-t?Honnan ismerte?” Bane nyilván megkereste a címét, hisz tudta, hogy Batman és Catwoman találkozott.


Előre próbáltam lecsitítani ezt az ellenérvet: Talia léte nem butítja utólag Bane eszét és alakját, ahogy az izomember halála SEM! Ellenben tényleg úgy éreztem, hogy a karakter (már azért se, mert nem látszik vélekedése Gotham jelen állapotáról) nem bírja el a sztoricsavart, ami hozzá kötődik: hogy ő volt az egyik háttérszereplő.

„Erre ő csak megtalálja a bralangot, és tök egyedül ő lesz Batman?” Csak a lehetőséget adta meg neki, hogy ha úgy dönt, hogy olyasmivé akar válni, ennyivel több segédeszköze lesz hozzá. Épp Bruce characterarc-ja a Rises-ban bizonyítja, hogy nem lehet csak felrántani a kosztümöt, és bumm! Batman lettem. Nem: legfeljebb a folyamat kezdetének a lehetőségét látjuk. Úgyhogy légy szíves mellőzzük most a Beyond-ot: napestig spekulálhatnánk megannyi fanfiction-t, ami Batmanszerűséggé avanzsálja Blake-et.


„A memenekülése:A bomba nema vzíben robbant fel, hanem alevegőben.” Akkor viszont vagy a „Battel” együtt robbant föl a levegőben, vagy levált róla, épp mielőtt vízbe ért.


„ebben a filmbne Gordon gyakorlatilag sebezhetetlen volt”. Most nem tiltkozásból kérdezem, hanem tisztázás végett: hány lövés találta el szerinted?

Slater4 írta...

"Batman NEM győzött a TDK végén. Patthelyzet maradt fenn Joker és közte. Rachel halála (és ami azt illeti: Dent halála is) csak a személyes tragédiája volt. „Ha Rachel életben lenne, minden szép és jó lenne”? Ez erős túlzás: akkor meg is mondta volna Bruce-nak: „bocs, Harvey-val megyek el”.

Hát pont ez az!A TDK végén én is úgy gondoltam:A JOker és Batman között patthelyzet van.
De itt harmadik filmben azt mondják, hogy magára vállalta a Dent által elkövetett szörnyűségeket, így bevezethették a Dent-törvényt, és a bűnözőket féken tartthatták.
Tehát Batman győzőtt, Gotham-ben béke van.
Bruce azonban nem boldog, mert bár a város-nak nincs szüksége Batman-re, mivel Rachel meghalt az életének nincs értelme.
Ez az, ami nem teszett nekem.
Annyira leegyszerűsíti az egészet.A 2.rész végén nem hittem, hogy Bruce úgy hajt el, hogy kész, Batman-nek vége.
Suámomra ez csalódás volt.
És egyébként nem is értettem, mi ez a sebe a lábán. neki.EZt csak most a 3.részre találták ki, gondolom annak jeleként, hogy Batman nincs túl jó formában.

"hogy a fneébe képes ő is ugyanúgy harcolni, meg eltűni, mint Batman? Akit az Árnyak ligáj aképzett ki”
Hogy a fenébe tudott egy ligatagot leütni egy 70 éves komornyik, mikor a Wayne-ház égett? "

Te is tudod, hogy az más volt.AHogy mondod, tűz volt, és kéosz, és váratlanul is érhette.EZ szerintem hihető.
Plusz a "mesének" is egy aranyos része ez a tett Alfredtól.
Ja ezt cssak úgy mellékesen, de Nolan Alfred-ban is tökéleteset alkotott, sokkal jobban teszett, mint a Burton-os, de a rajzfilmes Alfred is valahogy olyan semmitmondó, és túlzottan mellékes.
De visszatérve:Selina egy szemtől szembeni több ellenséggel szemben harcolva képes ilyesmire, és ott állt Batman mellett, és eltűnt.
Hogy hogy csinálta ezt én el nem tuodm képzelni.
Engem bizony érdekelt volna, hol és hogyan tanulta meg ezeket.

"
Előre próbáltam lecsitítani ezt az ellenérvet: Talia léte nem butítja utólag Bane eszét és alakját, ahogy az izomember halála SEM! "
HIába írod, hogy nem, ha nem tudsz komoly érvet adni, akkor ez bizony hiba marad.
És elnétést, de bane végigcsinálja az egész műsort, Bruce-nak is mondja, hogy bosszút áll az Árnyak Ligájáért, habár maga Liga is kivetette magából Bane-t, az őrülete elég hatásos volt - ere kiderül, hogy az egészet Talia parancsára tette, mert szereti őt.HOgy ezt úgy érti, hogy azt a kislányt szereti, akinek segített a börtönben, vagy hogy időközben belezúgott, nem tudom eldönteni, mindenesetre bármennyire is nem szeretnénk kimondani, de szánalmas.
A halála meg:hát amikor Tim lelötte Joker-t, annka volt egy hatása, de ennek...
Az egész csak arra volt jó, hogy "Hát nehogy már Batman megöljön valakit"
Pedig szerintem hatásos és kidolgozhatóan bonyoult téma lett volna ez a dolog.

A Blake-es mgyarázatod tetszik, komolyan, de kihagysz pár dolgot:A film végefelé, Gordon az épület tetején állva tisztogatja a megjavított denevér-jelet.
ÉS arra még nem váaszoltál:Szerintem elég hülyeség, hogy látta Bruce-t és tudta, hogy ő Btman.Ennyi erővel minden gotham-i árva rájönne.

A bomábval arra céloztam, hogy nem okozhatott szökőárat, mert nem a vízben, hanem a levegőben robbant fel.
És igen, ahogy Fox is megállapítja Bruce katapultált.

De az számomra egyátalán nem jött le, hogy miért ne megy vissza a városba, és folytatja tovább.
Nem hiszem, hogy most nehzebb szituációban lenne, mint eddig.

„ebben a filmbne Gordon gyakorlatilag sebezhetetlen volt”. Most nem tiltkozásból kérdezem, hanem tisztázás végett: hány lövés találta el szerinted?"

Hát arra gondok, hogy ugye az elején lövöldöznek, majd felrobbantják a csatornát, megszökik Bane elöl, a bérgyilkosokat elintézi, a lázadás vezetője lesz, és a végén peidg ott kapaszkodik a bombát szállító kamionon, ésemmit baja sem lesz, végig harképes is marad.
Egy kicsit sok-nk találtam.

Angelus írta...

"Tehát Batman győzőtt, Gotham-ben béke van."

Igen, ez a látszat. Elvileg a szervezett bűnözést hatékonyabban számolják föl, de a kiváltóokok, pl. a széleskörű nélkülözés és nagyfokú megélhetési nehézségek, megmaradtak. Abban igazat adok neked, hogy Nolan szerintem nem szentelt elég időt ennek a vagyoni különbségnek az exakt részletezésére, a konfliktus általánosságban értendő. Hogy ilyenkor egy Bane-hez hasonló fickó tisztítómunkának hiheti a tehetős emberek kiráncigálását a "dekadens fészkeikből."


Ami Bruc életét illeti: a legnagyobb luxusban bárki kényelmesen elvegetál, anélkül, hogy felelősséget vállalna egy kapcsolatért, ami előbb-utóbb az egész magánéletét egy bizonyos irányba magával húzná. Látta az életet, és úgy véli, nem éri meg. (Ez egyébként olyan vonás, ami személy szerint énbennem is megtalálható, mivel én is úgy látom, hogy szinte semmi nem éri meg életcéllá nemesedni ebben az országban.)

A seb a lábán vagy tényleg kitaláció, vagy mikor Harvey-val zuhantak egy olyan 10 métert, nem tudta kinyitni a szárnyát, mert nem nyílt terepen zuhan.

Nekem kimondottan tetszett, ahogy Selina eltűnt Bruce mellől, mikor maszkban voltak. Nem "vált láthatatlanná", csak odébbosont, míg amaz másmerre figyelt.

Bane nemcsak utasításokat hajtott végre Taliával, hanem közösen fundálták ki a tervet. Társak voltak a tervben, nem alá és fölé rendelt, mégha úgy is tűnt. Gondolj csak pl. a múltjukra. Lehet, hogy ez pusztán ízlés kérdése, de ez a Bane-Talia dolog önmagában nézve nekem nem volt erőltetett. Egyedül Talia karakterét éreztem, hogy leegyszerűsödött az önfelfedéssel.

"Az egész csak arra volt jó, hogy "Hát nehogy már Batman megöljön valakit"
Abban igazat adok, hogy kissé praktikus. De ha jobban meggondolod: Bruce-nak nem dönteni kellett, hogy öljön-e szükségből vagy sem, hanem hogy egyáltalán védekezni tudjon a sebe miatt.


"látta Bruce-t és tudta, hogy ő Btman.Ennyi erővel minden gotham-i árva rájönne." John nemcsak ennyiből jött rá. Gondolj bele: ő rendőr, és Gothamben nyomozhat magánszemélyek után. Onnantól kezdve, hogy Bruce-ban valaki meglátja azt a sötét haragot, amit palástolni próbál, és lehetősége van tüzetesen utánajárni a dolgainak, elég erőssé válhat benne a gyanú, hogy "kiugrassza a nyulat a bokorból". Szerintem nem tudta olyan biztosan, hogy ő-e az, mint mutatta.

"A bomábval arra céloztam, hogy nem okozhatott szökőárat, mert nem a vízben, hanem a levegőben robbant fel.
És igen, ahogy Fox is megállapítja Bruce katapultált." Szerinted akkor ezt a részt módosítsam a cikkben arra, hogy egyszerűen találgatás kérdése? Azért kérdezem, hogy ne legyen túlbonyolított cicoma, amin csak én csámcsogok itt.


"Hát arra gondok, hogy ugye az elején lövöldöznek, majd felrobbantják a csatornát, megszökik Bane elöl, a bérgyilkosokat elintézi, a lázadás vezetője lesz, és a végén peidg ott kapaszkodik a bombát szállító kamionon, ésemmit baja sem lesz, végig harcképes is marad."

Azért ez akciófilm-standardok között nem olyan meglepő. Nézd csak meg a Halálos fegyver 2.-t: Roger mindenütt elkerüli, hogy bekapjon egy kis fémet (nem úgy mint Riggs).

Slater4 írta...

"És igen, ahogy Fox is megállapítja Bruce katapultált." Szerinted akkor ezt a részt módosítsam a cikkben arra, hogy egyszerűen találgatás kérdése? Azért kérdezem, hogy ne legyen túlbonyolított cicoma, amin csak én csámcsogok itt."
Hát, igazából szerintem arra módosítsd, hogy Bruce életben marad.
A cikked elég bizonytalan azzel az "ALfred képzeleg" elmélettel, amikor Fox-tól világosan megtdujuk, hogy életben maradt.

"Nekem kimondottan tetszett, ahogy Selina eltűnt Bruce mellől, mikor maszkban voltak. Nem "vált láthatatlanná", csak odébbosont, míg amaz másmerre figyelt. "
Nem azt mondom, hogy nekem nem teszett, cska valahogy nem tudom elhinni, hogy erre képes volt.
Egyébként tetszett kettejük összefonódása.Ez a film jól megmuatatja miért Selina a megfelelő pár Bruce számára.
Az is egy jó ötlet, hogy mind a ketten hátra akarnák hagyni a maszkos életet.Ez eddig még nem volt feldogozásban.
De azt a csókot akkor sem tudom elnézni.Mindjárt robban de még jut ilyesmire idő.

"John nemcsak ennyiből jött rá. Gondolj bele: ő rendőr, és Gothamben nyomozhat magánszemélyek után. Onnantól kezdve, hogy Bruce-ban valaki meglátja azt a sötét haragot, amit palástolni próbál, és lehetősége van tüzetesen utánajárni a dolgainak, elég erőssé válhat benne a gyanú, hogy "kiugrassza a nyulat a bokorból". Szerintem nem tudta olyan biztosan, hogy ő-e az, mint mutatta. "
Na, megk ell modnjam ebben teljesen meggyőztél. Igazad van.
Viszont Blake minden bizonnyal olyasmi lesz, mint BUrce, hisz ahogy mondtam korábban is, Gordon a végén tizstogatja a denevérjelet.
Tehát Gotham-ben valaki ismét Batman lesz.

"Bane nemcsak utasításokat hajtott végre Taliával, hanem közösen fundálták ki a tervet. Társak voltak a tervben, nem alá és fölé rendelt, mégha úgy is tűnt. Gondolj csak pl. a múltjukra. Lehet, hogy ez pusztán ízlés kérdése, de ez a Bane-Talia dolog önmagában nézve nekem nem volt erőltetett. Egyedül Talia karakterét éreztem, hogy leegyszerűsödött az önfelfedéssel."

Hát, végülis igen, talán egyanrangúnak mondhatjuk őket.Két szörnyeteg.Nem mondom, hogy ez jó ötlet volt, de hát akarhattak a végére valami fordulatot.
Talia nagyon-nagyon-nagyon gyenge lett, ez igaz.
De őszintéén szólva még mindig tiszteségesebben bántak vele Nolan-ék, mint a rajzfilmek alkotógárdája.
Itt legalább annyit megkapott, hogy gonosz legyen.
Persze nem túl meggyőző, de ez még mingi jobb, mint a rajzfilm-ben.
Egybként kmolyan, én sajnálom Tali karalterét.Sose kapott érdekes feldolgozást.

"Igen, ez a látszat. Elvileg a szervezett bűnözést hatékonyabban számolják föl, de a kiváltóokok, pl. a széleskörű nélkülözés és nagyfokú megélhetési nehézségek, megmaradtak. "
Na ebben is tökre igazad van, köszi!Igazad van.Nekem nem jutott eszembe.

"Ami Bruc életét illeti: a legnagyobb luxusban bárki kényelmesen elvegetál, anélkül, hogy felelősséget vállalna egy kapcsolatért, ami előbb-utóbb az egész magánéletét egy bizonyos irányba magával húzná. Látta az életet, és úgy véli, nem éri meg."

Hú, ne haragudj, de egyátalán nem értettem,mire gondolsz.
Tudod, én arra értettem, hogy Bruce ugye már nem cisnálja a küldetést.
Ezt én sajnáltam.Mennyivel érdekesebb lett volna, ha Batman-ként röpdösne, de immár számkivettetként.
Küzd a városért éjjelente, és a város pedig gyilkos-nak tarja.Mindkettőt a városért téve.
De nem, ez a helzyet, hanem ez:
AZ élete azér thever romkban, mert Rachel meghalt.
A város-nak nincs szüksége Batman-re, pont ez volt Bruce cálja és vágya, de Rachel elvesztésével teljesen összetört.
Csak képzeljük el, hogy Rachel életben van!Akkor ubrce boldog lenne vele.
Ez az, amit olyan leegyszerűsített-nek éreztem.
A Söétét Lovag végén egyátalán nem gnodoltam volna, hogy ez Batman utolsó éjszakája.
Ugyanúgy, ahogy a film végén se értettem miért nem tér visz városba.Nem értem mitől nehezebb neki a feledat most, mint eddig.
Maga az ötlet jó, mert mondom, így Selinával egyfajta sorközösséget alkot-nak, ám Bruce részéről nem értttem a dolgot.

Angelus írta...

"Bruce vegetálásánál" arra gondoltam, hogy a felnőtteknél szinte azonnal szóva jön egy kapcsolat létrejöttekor, hogy hogyan él, mi a célja, mekkora a szűkebb ismertségi köre, mit szeret és mit kellene csinálnia, stb.

Ami Bruce küldetését illeti: a TDK arról szólt, hogy Bruce mást se csinál éjjelente, csak Batmankedik meg ápolja play-boy-álcáját. A TDK végén levonta a konzekvenciát: ha rendszeresen portyázik, azzal hergeli a társadalmat, és előbb-utóbb megint valami olyan negatív visszahatás lesz, mint Jokernél. Morális jogosultságát vesztette el a bűnüldözéshez. Amúgy a TDKR elején még tényleg "számkivetettként repdes".

Rachel halála meg csak a TDK-s kihátrálásának a személyes oldala, annak is csak egy része, hisz ott van még Harvey, akit utódnak remélt, mint törvényes bűnüldözőt. Rachel meg Harvey mellett döntött, úgyhogy biztos nem lett volna köztük azontúl semmi, ha nincs a duplarobbanás.

Hogy mitől nehezebb Wayne-nek most betmenkedni? Nézzük:
1. Kijött a formából,
2. Egyik lába nem teljesen működik jól,
3. Mentálisan nincs még benne igazi harcitűz.

De ezek összhatása akkor ütközik majd ki igazán, amikor Bane-nel kerül szembe.

Ha egyébként ebből indulunk ki: ez, hogy lelkileg még nincs a toppon, elvileg azt is jelenti, hogy érzékei is 1-1 pillanatra lankadhatnak annyira, hogy egy profi betörő, mint Macskanő elosonhasson mellőle. Nem kizárt.

Slater4 írta...

""Bruce vegetálásánál" arra gondoltam, hogy a felnőtteknél szinte azonnal szóva jön egy kapcsolat létrejöttekor, hogy hogyan él, mi a célja, mekkora a szűkebb ismertségi köre, mit szeret és mit kellene csinálnia, stb. "

Azt akarod ezzel mondani, hogy Bruce a Batmankedés miatt nem képes komoly kapcsolatra mert hazugságra épülne?

Burce küldetésére vonatkozó magyarázatod érdekes....
Végülis igen, ha úgy vesszük, felelősség terheli Joker "tréfáiért"
Ez tényleg tök érdekes, azért hagyja abba akkor ezek szerint, mert Batman veszélyeket is hordoz.
Ilyen alapon Bruce-t mint Batman-t még nem érte kritika.
Ez jó ötlet.

"Rachel meg Harvey mellett döntött, úgyhogy biztos nem lett volna köztük azontúl semmi, ha nincs a duplarobbanás."
Ezzel nem értek egyet. Ha Rachel történetesen életben marad, valószínúleg visszatér bruce-hoz.
ez az amit leegyszerűsített-nek éreztem Bruce érzelmeit illetően:
Ahogy Alfred-dal beszél teljesen az a hangulat lengte körbe, hogy "ha Rachel élne boldog lehetnék, nélküle nincs életem"

"Hogy mitől nehezebb Wayne-nek most betmenkedni? Nézzük:
1. Kijött a formából,
2. Egyik lába nem teljesen működik jól,
3. Mentálisan nincs még benne igazi harcitűz."

It félreértettél.
Nem azt nem értettem miért nehezebb számára most csinálni - arra értettem, hogy a film végén miért nem tér vissza a városba.Hogy a Bane-Talia ügy után miér tlenne nehezebb számára a Batman-kedés.Azt nem értettem.


"Amúgy a TDKR elején még tényleg "számkivetettként repdes".

Na ezt nem is értettem.Azt mondják 8 éve látták utoljára Batman-t - akkor meg mit keres Gordon beszédekor a tetőn?
És hogy nem látja meg senki?(értsd: nemcsak a tetőn, amikor felment, lement, felszállt a motorra, stb)

A vége meg kifejezetten furi volt, hogy Gordon a felújított denevér-jle mellett állt.

Angelus írta...

"Azt akarod ezzel mondani, hogy Bruce a Batmankedés miatt nem képes komoly kapcsolatra mert hazugságra épülne?"

Nem: azt mondom, hogy egy kapcsolat egy idő után megkövetel bizonyos fokú körültekintést a felektől. "Sima szórakozásból" nőzni pedig olyasmi, amihez kedv, hajlam és beállítottság kell: ezt Bruce playboy-ként csak színlelte.

"a film végén miért nem tér vissza a városba.Hogy a Bane-Talia ügy után miér tlenne nehezebb számára a Batman-kedés."

Alfred elmondása szerint tudta, hogy Gothamben Bruce valószínűleg nem sok eséllyel kezdhetne új életet. Nem azért nem ment vissza (ha egyáltalán túlélte) Gothambe a Bane-Talia ügy után, mert nehezebb volna Batmankedni. Hanem mert már megtette a fő kötelességét: megmentette a várost, ami belső viszonyaiban már normalizálódott, marad a rendfenntartás és a romeltakarítás.


"8 éve látták utoljára Batman-t - akkor meg mit keres Gordon beszédekor a tetőn? És hogy nem látja meg senki?"

Az nem Batman, hanem Bruce Wayne a botjával. :) Közelről mi is épphogycsak látjuk a sötétben osonni. És - lehet, hogy én emlékszem rosszul - de a sánta Bruce hol motorozott Gordon beszéde alatt?

"A vége meg kifejezetten furi volt, hogy Gordon a felújított denevér-jle mellett állt."

Gordon szerintem azért hozatta rendbe a signal-t, mert arra számít, hogy hátha jön új Denevérember.

Slater4 írta...

Az nem Batman, hanem Bruce Wayne a botjával. :) Közelről mi is épphogycsak látjuk a sötétben osonni. És - lehet, hogy én emlékszem rosszul - de a sánta Bruce hol motorozott Gordon beszéde alatt? "
Hát, én nem hinném, hogy az Bruce volt..Hisz sötét van, látunk egy fiugurát a tetőn - ez nem Bruce-ra, hanem Batman-re vall.
Bruce Wayne-nek inkáb ot kellett volna lennie az ünnepségen.
És nem emlékszel rosszul, tényleg nem látjuk, ahogy motorozik, de azt látás nélkül is tudjuk, hogy Batman járművel közlekedik a városban, tehát többen is simán megláthatták volna mégha a film nem is mutatta.

"azt mondom, hogy egy kapcsolat egy idő után megkövetel bizonyos fokú körültekintést a felektől. "Sima szórakozásból" nőzni pedig olyasmi, amihez kedv, hajlam és beállítottság kell: ezt Bruce playboy-ként csak színlelte."

Ezt továbbra sem értem, hogy mit akarsz ezzel mondani.
Ezt kérlek magyarázd el, hogy mire gondolsz.Tudom, hogy valószínűleg egyátalán nm olyan bonyolult, de tényleg lemaradtam.

De egyébként azért Tallia/Mirnda-val azért alakulgattak a dolgok, márpedig az azért "nőzésnek" számít nem?
Amúgy azt továbbra sem értem Talia miért feküdt le Bruce-szal.Talán így akarta megalázni?
Ennek nincs sok értelme, hisz a terv szerint ő a börtönben hal tvolna meg.
Amit szintén nem értek, hogy gonodlták, hiszen egy öngyilkos akció volt a tervük, Gotham-et és önmagukat is el akarták puszíttani.

Jut eszembe, mé nem említttem a film egy másik nagy bakiját:
Batman vs. Bane összecsapásokra.
Elvileg azért mert elsőre nem tudta hova kellene ütni.Hát mert ugye egy rabtárstól megtudta, hogy BAne-nek a maszkjában van a gyenge pontja!Mert Batman-nek magától nme jutna eszébe megpróbálni.
"hát itt van ez fickó, akin egy különös maszkot látok, de azt meg se próbálom megütni, mert biztos nem számít"
EZt komolyan gondolták?Ha csak ennyi eszébe jt elsőre is legyőzi.Borzastó.

"Nem azért nem ment vissza (ha egyáltalán túlélte) Gothambe a Bane-Talia ügy után, mert nehezebb volna Batmankedni. Hanem mert már megtette a fő kötelességét: megmentette a várost, ami belső viszonyaiban már normalizálódott, marad a rendfenntartás és a romeltakarítás. "

Ha ez így van, Gordon miért hozatta rendbe a denevér-jelet, és Blake-t miért juttatta ela Bat-barlang-hoz?
A városnak e szerint szüksége lesz Batman-re, és mivel ez így van, én nem értem igazán Bruce miért nem csinálja tovább.

Miért írod, "ha egyátalán túlélte?"
Fox eléggé pontosan megállapította, hogy megúszta.
És a film elején már éttuk, ahogy Alfred azt hiszi Bruce-t látja, de rájön, hogy nem, a film végén, pedig amikor azt hitte, többé nem kátja, mégis ....
Szerintem az elfogultságodd szól belőled, szeretted volna, ha Nolan-ék betartják ígéretüket, és ezt próbálod mentegetni.
Mert mondjuk ki:Nolan-ék "Hiehetetlen véget" "Epic conclusion"-t ígértek, meg, hogy "még mindig jobb elvarrni a szálakat" ehhez képest, se epikus, se lezárás, hoszen több kérést is nyitva hagyott.SZóval csalódás a film, nem méltó az előző kettőhöz, pláne nem a trilógia lezárására.

Angelus írta...

Bruce-nak 3 oldala van: Batman, Playboy-Wayne, és simán Bruce. "Sima Bruce-t" pedig nem érdekli a tömeg, ellenben egy rövid kinézés Harvey emlékére még belefér. Úgy érzem, te tényleg nehezen fogadod el, hogy Bruce 8 évre jegelte a páncélját.

A párkapcsolat vagy komoly, vagy szórakozás. Egy remeteségbe vonuló ex-Batman aligha kap kedvet szórakozni. Komoly kapcsolatra meg képtelennek érzi magát. Macerás rátalálni a megfelelő nőre, egy ex-Batmannek pláne. És még ha össze is jönne, akkor megint el kellene járnia mindenféle találkákra, majd idővel a nyilvánosság előtt is meg kéne mutatni az ábrázatát. Nem tudom értesz-e: a kesergő Bruce-nak túl problémásnak tűnik, hogy komolyan belebonyolódjon egy nőügybe.

Talia meg szerintem azért feküdt le Bruce-szal, mert ez is a terve része volt, hogy végképp a bizalmába kerüljön.

"egy öngyilkos akció volt a tervük, Gotham-et és önmagukat is el akarták puszíttani."

Talia énszerintem nem akart ténylegesen öngyilkos lenni, ezért lépett le. A végső fázist Bane-re bízta, hogy majd ő kamikázézzon a bombával.

Bane maszkját Bruce megütötte az első küzdelmükkor (még azon a hídon), csak a jelek szerint nem elég erősen, elégszer vagy jó ponton.

"Fox eléggé pontosan megállapította, hogy megúszta."
Azért ennyire nem egyértelmű énszerintem. Valaki megcsinálta a robit a Bat-en, és sejteni lehet, hogy Bruce volt az.

Nehogy azt hidd, hogy siratom a "Bruce Wayne elpatkol" verzió lehetőséget, nem! Viszont szerintem nyitva hagyott a befejezés, mégha a valószínűsíthetőség alapján én is arra tippelek, hogy megúszta.
Olyan ez, mint a pörgettyű az Incepció végén: nem biztos, de valószínűleg a főhős nem hullott el.

Slater4 írta...

"a kesergő Bruce-nak túl problémásnak tűnik, hogy komolyan belebonyolódjon egy nőügybe. "
Köszi, most már értem, mire gondoltál.

"Talia énszerintem nem akart ténylegesen öngyilkos lenni, ezért lépett le. A végső fázist Bane-re bízta, hogy majd ő kamikázézzon a bombával."

Elfelejtesz valamit: Ez a bomba AZ EGÉSZ várost elpusztítja.
Tehát mindegy ki, hol robbantja fel, mind meghalnak.
És én ne emlékszem, hogy bármiféle menekülési tervet, vagy védőhelyet említettek volna, ahol túlélhetnék a robbanást.

"Bane maszkját Bruce megütötte az első küzdelmükkor (még azon a hídon), csak a jelek szerint nem elég erősen, elégszer vagy jó ponton."
Na ebben úgy érzem mentegeted NOlan-éket.
Amúgy én úgy emlékszem, hogy Bruce akkor a testét támadta.
Aztán a második küzdelemben már a maszkot.
És elég nagy hülyeség, hogy nem amaszkra megy rá már az elején.Ez szörnyű nagy baki.Batman már csak egy verőlegény, nem gondolkodó személy.

"Nehogy azt hidd, hogy siratom a "Bruce Wayne elpatkol" verzió lehetőséget, nem! Viszont szerintem nyitva hagyott a befejezés, mégha a valószínűsíthetőség alapján én is arra tippelek, hogy megúszta. "
Ezen meglepődtem.De egéyként szerintem eléggé biztosan túlélte.
Úgy értem a zene ami akkor szól meg az egész...Olyan hogy "a nyelvem hegyén van csak nem mondom ki"...
Érdekes arra gondolni, hogy Bruce és Selina talán ezitán együtt éltek.
Amennyiben megvizsgálnád a Bruce túléli verziót,(bár mondom, én biztosnak éreztem e megmenekülését) te mit gonolsz a jövőjéről?

"Bruce-nak 3 oldala van: Batman, Playboy-Wayne, és simán Bruce. "Sima Bruce-t" pedig nem érdekli a tömeg, ellenben egy rövid kinézés Harvey emlékére még belefér. Úgy érzem, te tényleg nehezen fogadod el, hogy Bruce 8 évre jegelte a páncélját. "

Hát igazad van. Nehezen fogadtam el.
Ez nagyon érdekes amit felvetsz.
Hogy Bruce-nak három énje van.Hiszen mindig kettőt szoktak emlegetni:Bruce és Batman.HOgy egy harmadik is lenne, ez nekem sosem jutott eszembe.Honnan jött ez az ötlet?
Mint amit korábban felvtettél, hogy "Ami Bruce küldetését illeti: a TDK arról szólt, hogy Bruce mást se csinál éjjelente, csak Batmankedik meg ápolja play-boy-álcáját. A TDK végén levonta a konzekvenciát: ha rendszeresen portyázik, azzal hergeli a társadalmat, és előbb-utóbb megint valami olyan negatív visszahatás lesz, mint Jokernél. Morális jogosultságát vesztette el a bűnüldözéshez. "
Hát nem erről szól Gotham City őrangyalának, Bruce Wayne/ Batman élete 1939 óta?
mindkét ötleted érdekes, és kíváncsi vagyok honnan jöttek.

Egyébként most küldtem neked free-mail-en egy újabb füzetet.
Ez agy TNBA-s sztori, 1998-ban adták ki.
Catwomannel foglalkozik.Nálam ennek az elolvasása ébresztett szimpátiát a karaltere iránt.
Amikor elolvastam az is eszembe jutott, hogy lehet, hogy Burce rosszul tette a "The Cat and the Claw" epizódban, hogy hogy bilincset rakott Selina kezére.

Ja és egy másik fontos kérdésre nem válaszoltá:
Ha Batman küldetését véghez vitte/befejzte miért állította helyre GOrdona denevér-jelet, és Bruce miér tvezette el Blake-t a barlanghoz?(szerintem ez is a túlélsé verziót támastja alá)
Ha pedig a véros-nak szüksége van Batman-re, Bruce miért nem folytatja?

Angelus írta...

"Amennyiben megvizsgálnád a Bruce túléli verziót, te mit gonolsz a jövőjéről?"

Ezesetben én is hajlok azthinni, hogy Bruce megfogadta Selina tanácsát, és örökre elhagyta Gothamnek még a környékét is. És Kyle-t ismerve (most lehet, hogy naiv vagyok) garantáltan nem hagyott neki békét, amíg a fickó el nem fogadta barátnőül.


"Honnan jött ez az ötlet?"

Bevallom, ezt nem én találtam ki. Christian Bale egy interjújában nyilatkozta, hogy vázlatában így lehet átlátni Batman pszichés felépítését: hogy van ez a 3 oldala az egyéniségének.

"Hát nem erről szól Gotham City őrangyalának, Bruce Wayne/ Batman élete 1939 óta?"

De, viszont egy dolog "csak" a törvényen kívül operálni, és más, ha a batmanesdi káros hatást kelt, ellentétét annak, ami miatt egyáltalán létrehozta.

Mert Bruce tudja, hogy most egy darabig megint nem lesz szükség kimondottan Batman-re. Előbb-utóbb megint előállhat olyan helyzet, amikor LEHETSÉGESEN kell majd Batman Gothambe, ha a dolgok megint igennagyon rosszra fordulnak. Gordon is ezért állította helyre: mert LEHETSÉGES, hogy ez bekövetkezik, és valaki eldönti, hogy felnő az eredeti Batmanhez és átveszi a köpenyét. A dolog esélye adott, kérdés, hogy mikor lesz égető szükség rá.

Slater4 írta...

HÁt, látom, benned nem keletett akkora csalódást, mint bennem, én.
Persze, azt sejtettem, hogy Heath Ledger elhunytával(2008)
nem leehet nagyot ütő a film, de annyi mindent ki lehetett volna hozni ebből még!Biztps vagyok benne! De csalódást okzott.
Őszintén szólva én valami többet vártam ettől a filmtől, főleg a nagy beharangozások után, hogy "pic conlsion" meg hogy "ellvarja a szálakat".
A hibákat már részletesen ismeretetem.
De tényleg, egyszerűen nem érzem méltó-nk sem az első két részhez, sem a trilógia lezárásának.
Azt a razjfilm-képregényfüzetet elolvastad?

Angelus írta...

Amelyikben Kyle azzal a Mercedes állatgyűlölő nővel került szembe? Igen. Meg kell mondjam, kicsit emberközelibb volt a karakter, mint a TNBA-ban vagy az eddig olvasott TAS-átiratos képregényekben. Látszik rajta, hogy odavan a macskákért, és hogy Batmant túl erkölcsösnek tartja. A TAS-Batman több szabályt állít fel magának, mint a Nolan-trilógiában: mikor Selina összekarmolja annak a nőnek a képét (mégis hány plasztikai műtét kell egy olyat helyrehozni?), látszik, hogy a rajzfilmes Batman inkább maszkos polgárőr, mint szélsőséges igazságosztó. "Civilizáltabb" egy hajszállal, ha úgy tetszik.


Visszatérve a TDKR-re: megértem és van némi sejtésem, hogy sokaknak miért nem "jött át" a 3. installáció. Van, akinek túl sietős és túlzsúfolt, van aki szerint a cselekmény szövésében hézagok támadnak és a társadalmi mondandó nincs olyan jól összekötve a személyes történésekkel. Megint mások szimplán úgy érzik, Batmannek az első negyedóra után már teljes fényében kell visszatérnie, hogy még fényesebbé váljon a sztoriban a "felemelkedésére".

Persze, biztos vannak még más indokok, kinek mi az. Számomra nagyjából 1 nagyobb és 2 kisebb hiba
volt, de mint alkotás, mint élmény és mint a trilógia zárórésze megfelelt. Nagyon is. Próbáltam függetleníteni magamat az elvárásoktól, hogy ne legyen a hype áldozata (mint 4 éve némelyek a TDK-nál).

Amúgy arról, hogy Nolan fogalmam sincs, mit rendez legközelebb, de most, hogy a DK-triász kész, a Man of Steelt fogom leginkább várni mozikban.



Slater4 írta...

"Amúgy arról, hogy Nolan fogalmam sincs, mit rendez legközelebb, de most, hogy a DK-triász kész, a Man of Steelt fogom leginkább várni mozikban."

Szerintem tuti, hogy azt a Superman-es filmet csinálja, hiszen 2013-ban be fog kerülni a mozikba.

"mint alkotás, mint élmény és mint a trilógia zárórésze megfelelt. Nagyon is. "
Hát, én nem így éreztem.Jó lenne, ha egyetérthetnék veled, de ahogy összehasonlítottam a másik két részel, sehogy sem éreztem méltónak aokhoz.
De hát mondegy.Az mindenestre jó jel, hogy te jónak találtad.

"Meg kell mondjam, kicsit emberközelibb volt a karakter, mint a TNBA-ban vagy az eddig olvasott TAS-átiratos képregényekben. "
Ugye? Bennem ennek az elolvasása keltett igazi szimpátiát a karaktere iránt.
Örültem is neki, hogy a Felemelkedésben ilyen szépen szerepelt.

"ogy Batmant túl erkölcsösnek tartja. A TAS-Batman több szabályt állít fel magának, mint a Nolan-trilógiában: mikor Selina összekarmolja annak a nőnek a képét (mégis hány plasztikai műtét kell egy olyat helyrehozni?), látszik, hogy a rajzfilmes Batman inkább maszkos polgárőr, mint szélsőséges igazságosztó. "Civilizáltabb" egy hajszállal, ha úgy tetszik."

Nos, lehet, hogy civilizáltabb, de szerintem sokkal kevésbé "az a bizonyos denevérember", ahogy egszer te fogalmaztad.
Batman-t itt én szinte teljesen negatív-nak éreztem.
Hogy egy hasonló példát mondjak:Az az epizód, amikor Tony Zukko, Grayson szüleinek gyilkosa volt.
Bruce nem árulja el neki mi az ügy, egszerűen kiparancsolja az autóból, zatán mikor RObin kideríti, még a rádión keresztűl is elutasító.
Pont ezt éreztem it Selinával is: adot helyzetben, adott körülmények között igazából mire számíthatott?A nő cselekedtei, stílusa (tök ellenszenves volt)? stb.
Ha legalább támogatta volna őket.
De csak ott áll és szinte leste az alkalmat, hogy mikor kiálthatja ki őket gonosztevőnek.(ez így talán túlzás, de majdnem)
Ez egy olyan vonása volt a rajzfilmbeli Batman-nek, amit mindig is utáltam.Hogy minden embernél azt lesi, hogy mikor csalódhat benne, és támogatást nem nyújt nekik, csak felételeket szab.
Az meg már hab a tortán, hogy barbara Gordon/Batgirl ez alól a szabály alól mindig mentesült.....

Ha megnézed, ebben a füzetben is, Batman szinte várja, hogy Selina lesújtson.Nem próbál meg hatni rá, nem próbálja a nőt rávenni arra, hogy ismerje el a bűneit, csak Selinával szemben ilyen szigorú......
Az a nő tök ellenszenves volt, stb., de Bruce csak azért is zat mondja: "Selina gonosz vagy, semmi közöm hozzád"
Ez nagyon aljas dolog volt.

Angelus írta...

Igen, ez nekem is szemet szúrt. Kevin Conroy Batmanét a sorozat olyanra szabta, hogy mindenképp elsőként akar rájönni mindenre, elsőként akar csalódni másokban, mielőtt azok csalódnának benne. Hajlamos az erkölcscsőszködésre és a főnökösködésre. És minden hibát/protohibát mindig szóvá tette nekik Dick-nek, Jason-nek, Tim-nek, Barbarának és Selinának, sőt néha még Alfrednek is, önmagának viszont nem. A JL-rajzfilm Epilogue-jában is ezt tükrözi, mikor azt mondja Terrynek: "Azért léptek ki, mert mikor arra került sor, nem volt meg a szívük a küldetéshez." Kapott is érte közönyt.

Nolan trilógiája meg magánvéleményem, hogy szerintem okosabb és megfoghatóbb például a Gyűrűk Urától.


Még valami: gondolom láttad, hogy megfogadtam, amit mondtál, és a magamnak engedett 1 pontnyi kiigazítást A vörös sisak alattnál is megtettem. Mostanra már azért elég sok filmnél engedtem meg ezt magamnak, de Isten rá a tanúm: soha egyszer se tervezem ezt el már a cikk írásakor.
Csak nem tudom, hogy vajon az olvasókat nem zavarja-e, függetlenül, hogy indoklom-e vagy sem.

Slater4 írta...

"Nolan trilógiája meg magánvéleményem, hogy szerintem okosabb és megfoghatóbb például a Gyűrűk Urától. "

Szerintem kár a kettőt összehasonlítani, nemcsak a műfajmiatt, delvégre azok könyvadaptációk voltak, és egy történetet meséltek el, itt pedig 3 különböző történetet, ugyanazon szereplőkkel.
Igazából én azért se nagyon vittem volna bele ezt az Árnyak Ligáját, mert olyan, mintha az 1. és a 3.egységes lenne, a 2. pedig csak egy közbevetés.
És nem azt mondom, hogy nem kerek a trilógiája, hanem azt, hogy a Felmelkedés nem volt méltó sem az első két részhez, sem a trilógia lezárására.
Nem azt mondom, hogy rossz film, dehogy, jó film, de a másik kettő üstökösként ragyog, ez meg pusztán egy kicsi hullócsillag.

"És minden hibát/protohibát mindig szóvá tette nekik Dick-nek, Jason-nek, Tim-nek, Barbarának és Selinának, sőt néha még Alfrednek is, önmagának viszont nem."

Hiába írod, hogy Barabar-val ilyen volt mert nem volt az.
EZt nincs értelme kertelni, ez egyátalán nem így volt.
Emlékszel pl. a TNBA MR.Frezze-es epizód-ban, Mikor Freeze lefygaztotta ALfred-ot, volt köztük az apárbeszéd:
"Sajnálom, hogy elengedtem Freeze.Elkaphattam volna"
"We all did."
Azt mondja:"Semmi baj, Barbar, előfordul."

Vag yemlkszel a "Batgirl Returns"-re?
Amikor RObin említi Bruce-nak, aki Párizsban van, hogy Batgirl Catwoman-nel összeállt, semmi idegeskedsét, vagy előítéletet nem tanúsít.
AMikor leteszi a telefont, Párizsbn azt mondja "Remélem Batgirl nem kerül nagy bajba"(vagy valami ilyesmit)

Semmi düh, bizalmatlanság, egszerűen aggódik Batgirl-ért.
A többeikért sosem mutaott ilyesmit, csak Barbara irányába.
Soha, senki mással nem volt ilyen kedves és támogató.


Angelus írta...

"olyan, mintha az 1. és a 3.egységes lenne, a 2. pedig csak egy közbevetés."

Pontosan értem, hogy a Liga és a Ghulok miatt úgy tűnik, mintha a 2. rész Jokerrel csak átvezető híd lenne. De nekem meg pont ez volt az egyik legkritikusabb pontja A két toronynak: szerkezetileg olyan, mintha nem is lenne eleje meg vége. Időzünk ebben a világban, résztveszünk egy vonulásban meg egy ostromban, ami véget ér, és mi nézők kiszállunk. (Gondolkodom egyébként, hogy felülbírálom ott is az adott pontszámomat.)

"pusztán egy kicsi hullócsillag."

Ez a megfogalmazás borzasztóan tetszik. :) De látod: erre utaltam, hogy erősen érződik a Knightfall hatása. Elárulom, hogy az volt az első Batman-képregény, amit elolvastam.

Barbaráról meg a TNBA-ból határozottan emlékszem egy esetre, mikor a szimulátorban edzett, és Bruce megszólta: mégha csak egyszer is hibáztál, halál az halál. Nem cáfolom ezzel, amit állítasz, csak szerintem nem volt - legalábbis kezdetben olyan elnéző a TAS_univerzumban Barbarával a Conroy-féle Batman. Ahogy haladt a széria, talán persze, nem vonom kétségbe.

Egyébként tudod, mi lenne szerintem a Warnernek a jó megoldás DC-fronton? Ha Batmant most legalább az évtized végéig jegelnék a mozikban, a tervezett Juistice League mozifilmjükből pedig hagyják ki a gothami univerzumot. A Smallville-nél is a majdani Superman volt a főmuszklis, de mellette ott volt majdnem az összes többi DC-hősalak. Ez lenne szerintem a jó megoldás.

Slater4 írta...

"A két toronynak: szerkezetileg olyan, mintha nem is lenne eleje meg vége. Időzünk ebben a világban, résztveszünk egy vonulásban meg egy ostromban, ami véget ér, és mi nézők kiszállunk. (Gondolkodom egyébként, hogy felülbírálom ott is az adott pontszámomat.)"

Az teljesen más!
A Gyűrűk Ura 3 részét egyzserre forgatták le.Több, mint 9 hónapon át fprgatták a 3 filmet Új-Zélandon.
ÉS az könyvadaptáció.
Ahhoz kéest, hogy a könyv, amit Tolkien saját bevallása szerint nem trilógiának, hanem egy történetnek szánt, a filmben egész jól lezárták.
Indokolatlanul nem pontozhatod le.
Nolan 3 Batman filmjének forgatásai között évek teltek el.A történetét teljes mértékben ők írták.Persze a képregényeket és a rajzfilmek alapján szereztek ihletet, de az más dolog.
Épp ezért nolan-éket jobban le lehetne szidni emiatt.

"
Ez a megfogalmazás borzasztóan tetszik. :) De látod: erre utaltam, hogy erősen érződik a Knightfall hatása. Elárulom, hogy az volt az első Batman-képregény, amit elolvastam."

Hát nekem nem volt szerencsém hozzá...
De igazából én arra utaltam, hogy az első kettő fenomenális, hatalmasat ütő, de ez a haramdik gyenge lett.És nem azt hajtogatom, mint egyesek, hogy "Joker nélkül irtó szar", nem ezt utdomásul ekell venni, hogy nem lehetett benne.
De nem sikerült jól.
Lehet, hogy tudat alatt Nolan-ék Heath LEdger elhunyta miatt elveszetették a varázslatot?

"Barbaráról meg a TNBA-ból határozottan emlékszem egy esetre, mikor a szimulátorban edzett, és Bruce megszólta: mégha csak egyszer is hibáztál, halál az halál. Nem cáfolom ezzel, amit állítasz, csak szerintem nem volt - legalábbis kezdetben olyan elnéző a TAS_univerzumban Barbarával a Conroy-féle Batman. Ahogy haladt a széria, talán persze, nem vonom kétségbe."
Az is abban a Mr. Freez-es epizódban volt.

De vizsgáljuk cak meg!
Barbara kkor hihetetlenül ügyesen csinálta az edzést.Nem tudom emlékszel-e, csak úgy zúgott a BAtgirl-induló(Még zenéjét is utálom Batgirl-nek, anniyra nagyzolós és hamis az is)

AKkor Bruce kézen fogva felsegíti, és megtdjuk, hogy Barbara eredménye jobb, mint korábban.
"Hé, edig a legjobb"
Bruce:"Not bad - for a corps" És mosolyog hozzá!MOSOLYOG! És azután mondja, hogy "a hlál az halál"
De tudod ez olan, mint az úszóknál: ha a versenyen új egyéni csúcsot úsznak, nem lehet őket rosz teljesítményű-nek mondani, mégha nme is aranyérmesek.

ÉS ismét a készítők ravaszág:Utána tör be Freeze a kastélyba, és Barbara EGYEDÜl majdnem elkapta.Ha nem lettek volna Freze-zel az emberei Barbara egyedül elkapja.
Után volt az ebszélgetés, amit korábban idéztem.

Akkor pedig Tim Drake-et hátrahagyva KETTEn mennek Freez ellen, Éjszárnyat még csak meg se említve.
(Ez akkora baki egyébként.Mr.Freeze ellen Bruce nem kéri Dick segístségét)

LÁtod?A brabar elleni szigor minimális volt, és vlgig érezzük, hogy Bruce-nak nincs igaza, és utána pedig meg látjuk, hogy Barbara aztán készen áll a harcra, nem is kicsit.

HA ez nem elfogultság a rajzfilmgárda készítőitől, akkor nem tudom mi az.

"Ha Batmant most legalább az évtized végéig jegelnék a mozikban, a tervezett Juistice League mozifilmjükből pedig hagyják ki a gothami univerzumot. A Smallville-nél is a majdani Superman volt a főmuszklis, de mellette ott volt majdnem az összes többi DC-hősalak. "
Hát, azt a Smalville-t ne emlegesd nekem nagyon.
Olyan volt, mint egy szuperhős-szappanopera.
Főleg az elő 3 évad, de utána is.
Hát, Batman szerintem is egy jó ideig jegelve lesz, legalábbis ezt kellen tenni.
ha lesz IgazságLIga film abba szerintem mindeképp bele kellen venni Batman-t.
Nem azt mondom, hogy muszáj lenne, de én például a Bosszúállók előzetsénél is meglepődtem, hogy Pókmeber ki van hagyva.
Persze egyenlőre nem tartunk ott.
DC szinten amire most várhatunk, az Nolan Superman fillje,ami 2013-ban kerül a mozikba.
Remélem az is lesz olyan szép kezdet, mint a Batman Kezdődik.

Angelus írta...

"Indokolatlanul nem pontozhatod le."

Nem "le". Fel! Úgy értettem, hogy hátha még találok benne valami új pozitívumot, amit eddig nem vettem számításba.



"Nolan 3 Batman filmjének forgatásai között évek teltek el."

Van egy másik franchise, ahol ez az ellentét kifejezetten nagy problémákat okozott, és lassú rothadást eredményezett. A Superman-é. Donner a saját 2 filmjét úgy képzelte el, mint Part I. és Part II., úgy mint pl. a Gerard Butler-ös Attila.
A stúdió viszont folytatásokban, újabb és újabb tárcarobbantókban gondolkodott, így lettek 1., 2., majd 3. és 4.

Ezt most azért hoztam fel, mert a Gyűrűk Ura filmek műsorideje, az alcíme, és a tény, hogy külön rendezői változatban még jelentősen növekszik a hosszuk, az számomra szerkezetileg már túlhízlalja a Part I.-II.-III. koncepciót.

És - mondom: ez a személyes érzületem - eléggé ütközik is a "trilógia" ötletével. Egy trilógia az 1., 2. és 3. kerek egész része ugyanannak a mítosznak/franchise-nak. Nem egyetlen film Part I.-II.-III. részlete, ahogy "könyvadaptáció" révén tekintenem kellene rá. Rendben, az szerintem is dícséretes, ha a 3 film története teljesen egymáshoz simulva illeszkedik. De számomra a Gyűrűk Ura is egy trilógia, egy nagyegység, melyet 3 különálló rész ad végül ki. Talán, sőt nagyon könnyen lehet, hogy ez apróság, ami egyedül nekem szúrja a szemem. És mondom: keresni fogok még valami pozitív dolgot, hogy feljebb kanyarítsam a pontszámát. Ezt megígérem.



"Persze a képregényeket és a rajzfilmek alapján szereztek ihletet, de az más dolog."

:J Hát, ihletet is, de azok voltak az alapanyag, a történetek, amiből a film saját története összeállt.



"Hát nekem nem volt szerencsém hozzá..."

Nem játszott szerepet az írásomban, hogy olvastam.


"Lehet, hogy tudat alatt Nolan-ék Heath LEdger elhunyta miatt elveszetették a varázslatot?"

Nem. Figyelj: Nolan tudat alatt remélte, hogy trilógiát forgathat, mint sok nagy elődje. De nem engedte meg magának, hogy rátervezzen/ráhalogasson valamit egy folytatásra (mégha elő-ötletei támadtak is). A cliffhanger a Begins végén a Joker-kártyával azért kellett, mert Joker a legalapvetőbb nemezise Batmannek. Legalább 1 folytatást akart, a Begins cím is ezt a reményét sugallja.
A TDKR-t viszont csak akkor volt hajlandó vállalni (a színészstábbal együtt), ha megtalálja azt a történetet, ami alkalmas kikerekíteni és konkluzionálni, ami eddig fel lett építve.




"ÉS ismét a készítők ravaszág:Utána tör be Freeze a kastélyba, és Barbara EGYEDÜl majdnem elkapta.Ha nem lettek volna Freze-zel az emberei Barbara egyedül elkapja."

Hát ez a Timm-csapattól tényleg sunyi. Igazad van, hogy neheztelsz Barbarára: talán lehetett volna egy epizód, ahol ő válik valami borzalom kapcsán a főgonosszá.


"Hát, azt a Smalville-t ne emlegesd nekem nagyon.
Olyan volt, mint egy szuperhős-szappanopera."

Szerintem is. Bár a Romantica channel helyett habozás nélkül erre kapcsolnám a tévékészüléket, de tényleg átlagos. Olyan, mint egy lélegeztetőgép a DC-márkanévnek (mint a Returns-film), van mint egy kísérleti labor, hogy rájöjjenek végre, hogy kéne modernizálni ezt a túl tökéletesre megálmodott képregényhőst.


"ha lesz IgazságLIga film abba szerintem mindeképp bele kellen venni Batman-t. Nem azt mondom, hogy muszáj lenne, de én például a Bosszúállók előzetsénél is meglepődtem, hogy Pókmeber ki van hagyva."

Pontosan ugyanerre a párhuzamra gondoltam én is. Ezért is remélem, hogy Pókembert is kihagyják az Avengers-filmekből.


"Remélem az is lesz olyan szép kezdet, mint a Batman Kezdődik."

Bizonyosra veszem. A kétverziós trailer teljesen meggyőzött. És hogy legyen full-circle: abban is egy Gyűrűk-Ura-soundtrack megy, megjegyzem talán a legszebbik.

Slater4 írta...

":J Hát, ihletet is, de azok voltak az alapanyag, a történetek, amiből a film saját története összeállt."

Tudom én, de azok csupán alalpul szolgáltak, a történeteket kedvük szerint keverhetták, öszeolvaszthtták, és vegyítették a saját töleteikkel.
De ez akkor is sokkall magasabb szabadság, mint egy könyvadaptáció.

"Nem egyetlen film Part I.-II.-III. részlete, ahogy "könyvadaptáció" révén tekintenem kellene rá. Rendben, az szerintem is dícséretes, ha a 3 film története teljesen egymáshoz simulva illeszkedik. De számomra a Gyűrűk Ura is egy trilógia, egy nagyegység, melyet 3 különálló rész ad végül ki"

Tudod, egyre inkább az azérzésem, hogy neked meg kellene ismerkedned ezzel a világgal.
Elolvasni Tolkien életrajzát, hogyan élt, alkotott, iletve természetesen magát a könyveit is.
Lehet, hogy az segítene a megértésükben.

"A TDKR-t viszont csak akkor volt hajlandó vállalni (a színészstábbal együtt), ha megtalálja azt a történetet, ami alkalmas kikerekíteni és konkluzionálni, ami eddig fel lett építve. "

HÁt nagyon sajnálom, de nem sikerült.
Mondom, már ez az "Árnyak Liga Bosszúja" vonal nem volt jó.EGy újat kellett volna, épp mint a másodikban Joker-nél.
Vagy valahogy BAne-t is szorosan összekötni Bruce-szal, Hogy Bruce-nak morális felelőssége legyen Bane ámoktfutásában.
Igazából ennek a filmnek amolyan "egyszerű, mégis nagyszerű" ötletekre lett volna szüksége, de ez elmaradt.
Egyátalán nem éreztem, hogy ez "kikerekítette és konkluzionálta" volna az első két részt.

"Hát ez a Timm-csapattól tényleg sunyi. Igazad van, hogy neheztelsz Barbarára: talán lehetett volna egy epizód, ahol ő válik valami borzalom kapcsán a főgonosszá."

Igazából én annak örültem volna, ha Barbara is alaposan megszenvedi a küldetést, mint Dick, Tim, és TErry.
Szívesen láttam volna konfliktust Bruce és Barbara között, ami Barbara engedetlenségére és önteltségére épülhetett volna.
Aminek igazán örültem volna, az, hogy Gordon ténylegesen szerezzen tudomást lánya BAtgirl-ségéről.(és nem olyan kis sunyi módon megoldva, mint abban rémálom-epizódban!)
A ztök jó lett volna: Gordon és lánya között szakítás, ez egy remek próbatétel lett volna Barbarának, hogy emnnyit ér neki ez a munka.Ennek nagyon örültem volna.
Illetve, kimodnodm, illő lett volna, ha jól érthetően és láthatón megmutatják nekünk, hogy Bruce Dick felé kevésbé bizalmatlan.TUdod, a rajzfilmek mindhárom érája Barbarát elképesztően tehetségesenek, és BRuce-szal tökéletes összhnagúnak mutogoatja(ez a jó szó:mutogatja), és teljesen figyelmen kívűl hagyja Dick akrobata múltját(tehetség), és a Dnamic Duo éveket(bizalom)
Végül, de nem utlosó sorban, ez kicsit kemény, de a rajzfilbeli Barbara teljes mértékben megérdemlet volna a "Kiling Joke" esetét.
ÉS ezt mondom úgy, hogy amikor azt olvastam, én nagyon sajnáltam Barbarát, valahogy úgy, mint Tim-et a ROTJ-ben.
De a rajzfilmbeli Barbara teljes mérétkben megérdemlete volna.

"Pontosan ugyanerre a párhuzamra gondoltam én is. Ezért is remélem, hogy Pókembert is kihagyják az Avengers-filmekből."

Hát, én pont azt mondom, hogy Pókember-nek ott kellett volna lennie.És bevallom, pont ezért nem is ültem be a moziba.
Valahogy Pókember nékül szerintem nem az igazi.A marvelből őt mondhatjuk a legjobb-nak.
SZóval egy igazság ligájából is furcsa lenne kihagyni Batman-t.
Bár megmondom őszintén, én az IGazság Ligája filmet szinteelképzelhetetlennek találom.
ANnyi szperhőst egy filmeb belerkni, azt egyszerűen nem lehet normálisan megcsinálni.(főleg nem a DC-ben áltaálban messze meberfletti szupererőkkel)
Ezt ki kell mondani, hogy amit rajzfilmen jól meg lehet csinálni, az filmvásznon elég vacalra sikerülhet.

"A kétverziós trailer teljesen meggyőzött."

Nem értem, mi volt benne meggyőző.A zene egy másik filmé, a film történetéről meg semmi sem derült ki, látjuk ahogy SUperman repül.Ebben mi volt a meggyőző?

Angelus írta...

"ANnyi szperhőst egy filmeb belerkni, azt egyszerűen nem lehet normálisan megcsinálni"

Ha az Expendables megtette a 80-as akciósztárokkal, Marvel meg az Avengers-zel, akkor félő, hogy a JL-film még ebben a dekádban megérkezik. Jobban örülnék neki, ha nem így lenne: túl kell néznie a Warnernek ezen a gyerekes koncepción.



"Nem értem, mi volt benne meggyőző"

A hangulata, a tónus, a képi világ, Jor-El és Jonathan párhuzamba állítása, a végén pedig ahogy Superman áttörti a hangsebességet. És Jonathan monológja külön tetszett, hogy felnőttes és megható üzenettel bírt:

"Nem akárki vagy...
Egy napon választás elé kerülsz...
El kell döntened, milyen férfivá akarsz felnőni...
Akárki is legyen az az ember, jó jellem vagy rossz, a világot fogja megváltoztatni..."


Az egész trailer atmoszférája lehengerlő volt számomra.

Slater4 írta...

"félő, hogy a JL-film még ebben a dekádban megérkezik. Jobban örülnék neki, ha nem így lenne: túl kell néznie a Warnernek ezen a gyerekes koncepción."

Nem tudom igazából, hogy kehetne nem gyerekes koncepcióval több szuperhőst egy filmben szerepeltetni.
AHogy mondtam:rajzfilmben meg lehetett, de a filmvásznon egyzserűen nem lehte jól megcsinálni.


"Az egész trailer atmoszférája lehengerlő volt számomra."

Hát, ne feljetsd el, ez csak egy trailer.
A Sötét Lovag Felmelkedés előzetese is hihetetlen hangulatú volt,
"KI vagy te? - Gotham Bosszúja"
"Ha már nincs remlny - ha elhagy a hit - Új tűz lobban"
"Mindenedet odadtad értük! - Nem mindent.Még nem"
"hamarosan - hihetetlen véget ér - a Sötét Lovag legendája"

elképesztő hangulatú volt a trailer.
De a megvalósítás egyátalán nem volt olyan lehengerlő.Ez az igazság.
Szóval ennél a Superman filmnél se kellen készpénznek venni a trailert.Ne akarok npesszimista lenni, de a Felemelkedés után nem bízom annyira Nolan-ben.

A Barbaraás felvetéseimről mt gondolsz?Nem mitnha ezzel bármi megváltozna, egyik filmen sem változtat, hogy it kielemzed(én pedig néha hozzászólok) a filmek hibáit.De a véleményedre mindig kíváncsi vaygook.

És Pókember?
Szerinted nem baj, hogy kihagyták?Úgy értem, mégiscsak ő a legsikersebb MArvel-karalter!ÉS szerintem a legjobb is.
Tényleg, a BOszzúálokról nem írsz majd elemzést?

Angelus írta...

A felvetésednél egyetértek azzal, hogy Barbarát mindkét Robin rovására helyezték előtérbe, és ezzel Bruce is erkölcsileg kétértelmű figura lett, akit joggal érnek csapások az életében. Azzal már kevésbé, hogy szerinted Éjszárny gügye és panaszkodó lett, szerintem nem éretlenebb, mint egyes részekben Batman (pl. mikor mikor Wayne egy járkáló növényt vesz feleségül, miután 2 napja ismerte).

Pókember? Inkább örvendeztem, hogy kihagyták! A reboot ilyen "korán", egy anyagilag sikeres, csak kritikailag bicsaklott 3. rész után kockázatos lépés volt, és ha a Bosszúállók filmben debütál, önálló filmként tutira nem lett volna sikeres.

Azonkívül jót tett a frissítés. Én pölö sose voltam elégedett Yosemity Sam Raimi Pókkender- trilobitájával, túl megviselt és depresszív volt, önismétlő és szappanoperás konfliktusokkal. Olyan, mint a Szex és New York, csak nem 4 nővel.

Ami meg Nolant illeti: az egyetlen filmje, amit eddig láttam, és nem nyűgözött le, az Álmatlanság volt, de az is, mert csak rendezni engedték neki.

Slater4 írta...

"Azonkívül jót tett a frissítés. Én pölö sose voltam elégedett Yosemity Sam Raimi Pókkender- trilobitájával, túl megviselt és depresszív volt, önismétlő és szappanoperás konfliktusokkal. Olyan, mint a Szex és New York, csak nem 4 nővel."
A nygedik rész ezek szerint jobb lett?Mert bevallom, annak csak a trailer-ét láttam, és nem hozta meg kedvem?
Az jó film lett?

"Ami meg Nolant illeti: az egyetlen filmje, amit eddig láttam, és nem nyűgözött le, az Álmatlanság volt, de az is, mert csak rendezni engedték neki."

Hát remélem igazad lesz.Sajnálom, de a Felemelkedésben nekem csalódást okoztt.Reméjük igazad lesz.



"A felvetésednél egyetértek azzal, hogy Barbarát mindkét Robin rovására helyezték előtérbe, és ezzel Bruce is erkölcsileg kétértelmű figura lett, akit joggal érnek csapások az életében. Azzal már kevésbé, hogy szerinted Éjszárny gügye és panaszkodó lett, szerintem nem éretlenebb, mint egyes részekben Batman (pl. mikor mikor Wayne egy járkáló növényt vesz feleségül, miután 2 napja ismerte). "

Igen, az annyira zavar, hogy Bruce-t egy ilyen utálatos ki szemétté változztatták, csak hogy bizomyítsák Barbara nagyszerűségét.(érted: ha Batman ilyen elégedett vele, hát akkor biztos tud valamit)
Éjszrány-ról fenntartom a véleményem:
A rajzfilmek megalázták és nevetségesé tették.
Amikor Bruce-t "elvarázsolják" azért ne feledd, hogy ez Pison Ivy műve, aki ilyesmiben járatos.
De az, hogy Dick egy démonná változtatott Catwoman-nel összae alar jönni, az szerintem sokkal rosszab.Mert DIck nem állt semminek a befolyása alatt.
Azért olyan roszz, mert ugy Bruce és Brbara is megpróbálank a lelkére beszélni, de nem hallgat rájuk.
EZ bizonyítja Dick "rátermetlenésgét", nevelőapja és mentora, sem nagy szerelme szavai nem hatják meg.
És az,ahogy Barbara ott áll Bruc eoldalán "Bizonyítja" számunkra, hogy ő...hét érted, hogy ő jó.
E
Már említettem, hogy Dick-nek NIghtwing-ként hogyan kellett volna szerepelnie, de mivel az alkotók utálták, így kitalálták ezt a "hülye és gyerekes Éjszrány" dolgot, így tartva távol attól, amilyennek lennie kellett volna.
Hú, nem tudom, hogy most tudtál-e követni.....

SZeretnék mutatni megint egy epizódot.
SZerintem a New Batman ADventures.ből ez volt a legérdekesebb epizód(persze lehet, hogy te nem így vélekedsz:

http://www.youtube.com/watch?v=C4ukJAu1tF8

Angelus írta...

Valóban ez a legdrámaibb és érzelmileg legmegfogóbb epizód a The New Batman Adventures-ből. Mindenképp kedvenc, ha már innen kell választanom.

Kérdezted korábban, hogy a Bosszúállókról írok-e. Majd biztos fogok később, de most nem. Épp a G. I. Joe-król tettem közzé egy cikket, de ez az istenverte számítógép egy másik cikkem tartalmát vágta be! Majdnem földhöz vágtam dühömben a lap-topot, mikor ezt megláttam! És nem volt belőle másolat, úgyhogy kezdhetem előlről.

Slater4 írta...

"Valóban ez a legdrámaibb és érzelmileg legmegfogóbb epizód a The New Batman Adventures-ből. Mindenképp kedvenc, ha már innen kell választanom."

Ugye?Sokkal inkább éreztem érdekes-nek ezt, mint azt a rémálom-epizódot.
Ez is olyan , ahol Bruce-t szinte 100%-osan negítvnak éreztem.
Arra a rendkívűl mély érzéktetlenségére gndolok, amit Tim iránt muatat.Főleg azért kirívó, mert Barbara kapcsán sokszor látjuk, hogy Bruce, ha akar tud rendes is lenni, .
ÉS aztán, az elképesztőség, hogy Batman is látja, milyen a lány "apja", akkor is azt mondja "nem vatkozunk bele, mert nem érthetek egyet veled."
NEm tudom, igazából mire gondoltak, hogy Bruce igazából mit akar ezzel a stílusával.Hogy Tim akkor dühösen kifakad, és otthagyja nem csodáltam.Ebben a helyzetben, amennyi idős, és ahogy Bruce viselkedik vele, ez a logikus.Az annál furcsább volt, hogy Bruce-nak ez a kirohanás kellett, hogy végre foglalkozzon az üggyel.
Erre az apizódra mondták, hogy Tim olyan, mint Jason, de én nem mondanám, lévén erős érzelmi nyomás alatt van.
Két dolog volt igazán rossz: Bruce még a végén is olyan érzéketlen, majdnem mintha örülne, hogy "tim megtanulta a leckét" Mert sajnálatot nem éreztem.
A másik pedig ALfred.Érdekes, pont olyan volt, mint a Vörös Sisakban.AMikor vitte Timet az autóban, teljesen olyan hangulatú volt, hogy "Bruce úrfi miért vette fel ezt a gyereket is hozzánk" , meg valahogy nagyon azt érzetem, hogy ALfre a mga részéről kidobná őt.Pont, mint a Vörös Sisakban: ez nem volt szép tőle.
Ha így belegondolok, ez a epizód, mintha egy kicsit előrevetítené a rajzfilmbeli második RObin tragikus sorsát.

A véleményedre ezekről kíváncsi lennék.

J tényleg: Milyen lett az az új Pókember film?Ha jól veszem ki, akkor jobb lett mint korábbiak.Vagy ez is vacak lett?
(mert megnézni nem mertem)

Angelus írta...

Nem tudom, mit mondhatnék még, ami eddig nem jutott eszembe. Azt viszont látom, hogy míg én a mérvadónak a nolani trilógiát tartom, addig te a rajzfilm-univerzumot. Elkönyvelten, hogy a TNBA kisatnyította a karaktereket: vagy elbánt velük vagy önző sznob fráterré avanzsálta őket. Az írók hibája, és sajnálom, hogy sohasem ismerték be tévedésüket, hogy merre a vitték a szereplő jellemváltozását. A rajzfilm-sorozat mindig olcsóbb formátum, mint a mozifilm, ez tény. Szóval a véleményem: veszett ügy zsörtölődni rajta, hogy elszúrták Timmék a szereplők jellemárnyalását. A Mask of the Phantasm marad nálam a rajzfilm-univerzum csúcspontja.


Az új Pókember-filmből mégcsak részleteket láttam (kb. 20 percnyit), de úgy nézem, hűebb a képregényekhez, és Parker személyiségfejlődését sem próbálják szappanoperává zülleszteni.

Slater4 írta...

"Azt viszont látom, hogy míg én a mérvadónak a nolani trilógiát tartom, addig te a rajzfilm-univerzumot. Elkönyvelten, hogy a TNBA kisatnyította a karaktereket: vagy elbánt velük vagy önző sznob fráterré avanzsálta őket. Az írók hibája, és sajnálom, hogy sohasem ismerték be tévedésüket, hogy merre a vitték a szereplő jellemváltozását. A rajzfilm-sorozat mindig olcsóbb formátum, mint a mozifilm, ez tény. Szóval a véleményem: veszett ügy zsörtölődni rajta, hogy elszúrták Timmék a szereplők jellemárnyalását. A Mask of the Phantasm marad nálam a rajzfilm-univerzum csúcspontja."

Hát igen, tudod,, én elöször a SUperman rajzfilmeket, majd az IGazság Ligája rajzfilmeket látam elöször, amiket mindig élveztem.
és nekem az avéleményem, hogy a képregényvilgáot filmekben csak nagyon átalakítva lehet továbbadni.A rajzfilmekben szerintem jobbban meg lheet tartani a képregényi világot.(gondolj Pókemberre!)
AZért is éltem meg ilyen csalódsásként Bruce Timm-ék soha be nem ismert hibáikat, rossz karalterábrázolásaikat a 3 kifejezetten Batman rajzfilmekben.
Nem tehetek róla:ez nagyon kikiívánkozik belőlem a te fórumaidon.

Most szeretnék megkérdezni néhány dolgot:
Az egyik, hogy a Phatasm movie-ban pontosan mi volt olyan elképesztően jó?
EZt másoktól is hallottam, hogy az volt a leguszperebb DC rajzfilm.Én is jónak találtam, de mivel múlja felül annyival a Subzero-t, vagy a Return of the Joker-t?
(azért kérdezem, mert bár nekem már azzal is jó, hogy barabar nincs(hehe), de nálad a Barbara körüli dolgok nem voltak mérvadók)
2.:AZt szeretném megkérdezni, hogy ezeket a karalterábrázolási hibákat(Barbara Gordon és a többiek) tényleg csak én hívtam fel rá a figyelmededet?
CSak azért, mert te mindig megtaláltad a hibákat.Itt mért nem?
3.:(nyugi utolsó):
Csak én gondolm így, vagy Batman tényleg normálisabb volt a Justice LEague rajzfilmekben?Az ottani jelleme hasonlított a Nolan filmekéhez, és eléggé másmilyen volt, mint a BAtman rajzfilmekben.Ott valahogy sokkaln normálisabban viselkedett nem?
Szerintem a Justice lEague-ben szereplő Batman már elég közel áll "ahhoz a bizonyos denevérember-hez"
Te mit gondolsz?

Angelus írta...

Lássuk...

1. A Subzero-t sokban: A Rém álarcának története Batman alakja, élete és kialakulása köré épült, miközben azt remekül összefonva vezették elő Andrea múltjával. Batmannek lehetősége volt a változásra, miközben meglátta, mi lehetne, ha túllépne az emberölés határán. Alfred is szimpatikusabb volt, Bruce is, nem beszélve, hogy Joker mint második antagonista sokkal jobb volt, mint Freeze mellé az a gazember orvos.
A Return of the Jokerhez képest pedig erősebb a hangulat, a soundtrack, és felnőttesebb a hangvétele. Joker célkitűzése (Terry korában) is valahogy kézzelfoghatóbb, jobban látszik rajta, hogy ez Jokerre vall, nem mint egy szellem Bruce múltjából. És ahogy mondtad: itt még nincsenek side-kick-ek (Barbara, Tim, Harley Quinn), még említőlegesen se (Dick).

2. Ne nyugtalankodj emiatt: te vagy az első filmkedvelő, akivel erről a témáról egyáltalán beszélgettem eddig bármilyen fórumon. A TDKR-nél is megtaláltam a "hibákat", de nem éreztem, hogy súlyosak lennének. Mondom: 1-2 nagyobb kilengést fedeztem fel a Rises-ban, ami a túlzott megfelelési törekvésnek tudható be talán.

3. A JL-rajzfilmből kb. 10 epizódot láttam. Igazat adok neked, mert ott Bruce Wayne végre tényleg humánusabb, érzelmileg fejlettebb lény, amilyen a TAS első 65 részében és a Phantasm-ben volt. Ugye ott van a JL-epizód, ahol Ace-t, azt a parafenomén lányt kellene megölnie, ehelyett mellette marad, amíg még él. Valóban "már elég közel áll "ahhoz a bizonyos denevérember-hez"". És nem mert gyerekbarát ábrázolás, hanem mert a helyzet tükrében támaszt ad egy veszélyes haldoklónak, és ez a gesztus a lehető legkomolyabban van kezelve. Sokkal inkább ez, mint a TNBA Wayne-je.

Slater4 írta...

"A Return of the Jokerhez képest pedig erősebb a hangulat, a soundtrack, és felnőttesebb a hangvétele. Joker célkitűzése (Terry korában) is valahogy kézzelfoghatóbb, jobban látszik rajta, hogy ez Jokerre vall, nem mint egy szellem Bruce múltjából."

Á, igen, kezdem már érteni.
A ROTJ sötétebb tónusó szerintem mint a Phatasm.Mámrint, akárhogy ragozzuk, amikor Joker a Bat-barlangban elkapja Bruce-t, meg amikor látjuk, hogy mit tett Tim-mel, és ahogy felfedi, hogy tudja ki van a maszk mögött sokkal nagyobb hatásúak voltak, mint pl.Andrea eltűnik Joker-el a füstben.
De talán pont ez a baj.Joker túl erős volt a ROTJ-ben.
A gonoszsága is túl nagy lett (Tim), és zsenialáitása is túl sok volt(mindig Bruce és/vagy Terry elött jár, a két denevérember meg jószerével belemennek a játkba - és Bruce-nál nincs mentség, hogy elöször találkozott vele)
Most, hogy belegondolok, a Phatasm-ban ahhoz sem igazán járt közel, hogy megölje Batman-t.A ROTJ-ben meg többször is....
De lehet, hogy pont ezek a dolgok által valóságosabb a figura, mint a ROTJ-ben ott túlságosan "szuper-Joker" volt.

"Ne nyugtalankodj emiatt"

Hát köszönöm, kicsit nyugtalan voltam, azt éreztem, hogy már nagyon unod ezt a témát, és eleged van belőle.("Nem tudom, mit mondhatnék még, ami eddig nem jutott eszembe.")

"A JL-rajzfilmből kb. 10 epizódot láttam. Igazat adok neked, mert ott Bruce Wayne végre tényleg humánusabb, érzelmileg fejlettebb lény, amilyen a TAS első 65 részében és a Phantasm-ben volt. "

Á, örülök, hogy te is így látod!
Kár, ha csak 10 epizódot láttál, abban több is van, ami szerintem még a te leemzséedre s mélt.Például az első, ami a LIga meglaluklásáról mesél:

http://www.youtube.com/watch?v=Y0pNvY8B6Ac&feature=related (Part1)

http://www.youtube.com/watch?v=7nfikOHRwxM&feature=plcp (Part 2)


Tényleg, a BOsszúállók elemzésed mikor lesz?

Angelus írta...

Hát, nem tudom. A hónapban már biztos nem. Egyszer láttam, és bizonyos részeknél sajnos elaludtam alatta. Látványban erős, de a karakterek többnyire csak a kosztümeikből állnak, a világ veszélyben levősége is bagatellizált, néhány pillanat pedig (pl. mikor Hulk püfölni kezdi Lokit) tiszta röhejesnek hatott. A világ ennél sokkal radikálisabban reagálna egy világméretű intervencióra. Ebben a kérdésben a TDKR jobb volt, mégha 1-2 dolgot azzal kapcsolatban se egészen értettem.

A két videóe majd külön válaszolok.

Slater4 írta...

"Sokkal inkább ez, mint a TNBA Wayne-je."

Bocs, hogy megint nem értek egyet veled, de biony a TAS Bruce Wayne-je is ilyen volt.
Gondolj arra amikor Zukko, Grayson szüleinek gyilkosa megszökik a börötnből.Ahogy akkor Dickkel bánik olyan negatív.
És a "Batgirl Returns" epizód-ban pedig szintén megmutatkozik az alkotók hülyesége a karakterekről, Barbaráról és a töbiekről....(ezeket már korábban is említettem)
Csak azért, mert többször is kizárólag a TNBA-hoz kapcsolod ezeket a hibákat.Pedig sajnos a TAS-nál is(és később a Beyond-nál is) jelen voltak.

Viszont- hla Isten-nek a Justice League-ben sokkal normálisabb, hogy ismét kedvenc jellmezésünket használjam, sokkal inkább "az a bizonyos denevérember"(megszerettem ezt a mondatodat)

Ja, és azokra a videókra tényleg írj majd választ, légyszíves!Szívesen olvasnám!

Angelus írta...

"a TAS Bruce Wayne-je is ilyen volt"

Igaz, de az első évadnál azért még nem annyira kirívóan. A 2. évadnál kezdtem görbe szemmel nézni a partnerségükre, aztán a rajzstílus váltással indul a szekér a lejtőről, és Bruce-ból gyakorlatilag egy maradi, cinikus, perverz polgárőr lett.

Ami a videókat illeti: szerintem nagyon ügyes pilot-epizód. Itt most nem érződött erőltettnek, hogy Superman kikap, mint a saját animated sorozatában sokszor. Ellenben ahogy a Liga tagjai végül összejöttek, az a képregények hagyományait egész ügyesen ültette át a mai rajzfilmek stílusába. Az a marsi szuperhős az, akiről korábban semmit nem hallottam, de a többieket felismertem. Főleg Wonder Womanre ráfért már egy elfogadható verzió, mégha cartoon-formátumban is. Az idegen alakváltók igazán ütős ellenfelek voltak. Szerintem akár még egy egészestés animációs film is kikerekedhetett volna.

Csak nekem változatlanul kilóg a sorból Batman. Ő egyszerűen nem szuperhős és nem ligázó alkat. Legyen csak Superman, Zöld Lámpás meg a többi egy csapatban, de a Denevérember nem való ide, ahogy a brit V sem.

Slater4 írta...

"Igaz, de az első évadnál azért még nem annyira kirívóan. A 2. évadnál kezdtem görbe szemmel nézni a partnerségükre,"

Hát, nem nagyon értem, mire gondolsz.MPersze talán nem minden egyes epizódban érződött annyira erőteljesen, de attól még olyan volt.Te másképp látod?

"Csak nekem változatlanul kilóg a sorból Batman. Ő egyszerűen nem szuperhős és nem ligázó alkat. Legyen csak Superman, Zöld Lámpás meg a többi egy csapatban, de a Denevérember nem való ide, ahogy a brit V sem."

Hú, hát bevallom, nem tudom, mikor volt benne a brit V...
De Baman nélklül valljuk be elég unalmas lett volna.
ÉS nem tudom mi a baj az itteni szereplésével.
Elöször is megmarad ő különcnek, le is szögezi, hogy ő nem 100%-osan tagja a csapat-nak.
De egybként egyfajta keretbefoglalja a LIga felépítését: Superman, BAtman a töbiek kettejük között állnak.
És abbanis, hogy Superman javasolta a Ligát, és Batman volt a legkevésbé ltámogatója a dolognak.Ők ketten foglalják keretbe a dolgokat.

Angelus írta...

A Denevérember nem való egy JL-ligába, ahogy például a brit V sem illene. Így értettem. És nem nagyon tud meghatni, milyen régi hagyományai vannak 2 rajzolt univerzumban Batman tagságának, ő nálam nem része a JL-nek. Az alkotók szerintem a rajzfilm-sorozatban érezték, hogy Batman mint ligatag kicsit kilóg, hisz nincsenek szupererői, ennek tudom be a duplarész végén a megjegyzését, hogy ő nem igazán csapatjátékos.

Superman legyen csak a liga vezetője, azt helyénvalónak látom.

Slater4 írta...

"A Denevérember nem való egy JL-ligába, ahogy például a brit V sem illene. Így értettem. És nem nagyon tud meghatni, milyen régi hagyományai vannak 2 rajzolt univerzumban Batman tagságának, ő nálam nem része a JL-nek. Az alkotók szerintem a rajzfilm-sorozatban érezték, hogy Batman mint ligatag kicsit kilóg, hisz nincsenek szupererői, ennek tudom be a duplarész végén a megjegyzését, hogy ő nem igazán csapatjátékos."

Ismételten felhívom a figyelmed, hogy batman-t kihagyni nme let volna jó, hiszen egy igen értékes szereplő ebben.
És szerintem a szerepe is jól megvan: Superman a vezető, Batman meg afféle függeten tanácsadó.
Igazad van, ez már egy méás sint, mint a csak Batman koncepció.
De azért a 3 Batman rajzfilmsorozatban Batman is többször megmentte nemcdak Gotha-et, de az egész olygót.(pl.Rsas Al Guhl)
Szóval szerintem az az akategória amit te mondtál néha, hogy "minden ötletet meg lehet csinálni jól"

Mondjuk nem ez volt a legelső Liga-történet, még a Beyond-ban vot egy dupla-epizód, ami velük foglalkozott.Mondjuk a Beyondban az tetsett a legkevésbé, olyan gysíkú volt a koncepció "Bruce nagyonjó, SUperman és a többeik öntelt hülyék, Terry meg pláne jó"
Leikább azért tarom értkéesnek a Justice League-t, met hát Bruce itt rendelkezett olyan erkölcsökkel, ami batman-nek rendelkeni kell.
Nem tudom, rábehető vagy-e, de lenne két New Batman ADventures epizód, ami tökérdekesnek találtam(annak ellenére, hogy a jellemek idegesíőek):

http://www.youtube.com/watch?v=rV-38Nhmi94

http://www.youtube.com/watch?v=2qH3hCzxxV0

Angelus írta...

Konkrétan a rajzfilm-sorozatban jól oldották meg, hogy a szereplése kellően hatásos legyen, megfelelő mértékben és időben. Csak azt akartam ismételten elmondani, hogy egy mozis Juistice League-nem illene, és nagyon aggódom, hogy a Warner Brothers ezt nem fogja beimsenri.

A Beyond dupla-epizódjához különösebben nem sok hozzáfűuni valóm van. Jó volt arra, hogy Terry bizonyítson a többi szuperhős előtt Batmanként. Nem semmi volt azt a szituációt végigkínlódnia.

A két részt majd este megnézem, és véleményezni is fogom.

Addig is, megkérdezném: Az utolsó mohikán c. filmet Manntól ismered? Érdekelne, hogy szerinted van-e fontosabb hiányossága.


Angelus írta...

A Madárijesztő mintha komolyabbra lett volna szabva a TNBA-ban, legalábbis nekem így tűnt. A félelmet megszűntető toxin jó ötlet az epizódban: Dr. Crane megpróbálkozott a korábbi taktikája ellentétével, és elveszi az emberek félelmét, ahelyett, hogy táplálná.

Robin nagyon tetszett, hogy ilyen talpraesetten ítéli meg Bruce-t, aki a toxintól gátlástalanná vedlett.
Ami viszont nagyon fújolnivaló számomra: hogy Bruce a félelemérzete nélkül nem képes tudatosan megszabni a félelem szerepét, a helyét a pszichéjében és a morális érzékelésében.
Állítólag a rajzfilm-Wayne zseni vagy aközelien intelligens. Ehhez képest félelem nélkül átmegy egy agyszegény verőlegénybe, aki követelőzik és ölne.

Ez csapnivaló írás, majdnem annyira, mint mikor feleségül vette a növényhölgyet.

Slater4 írta...

"Robin nagyon tetszett, hogy ilyen talpraesetten ítéli meg Bruce-t, aki a toxintól gátlástalanná vedlett. "

Igen, nekem is ez volt ami tteszett!Kár, hogy a háttlrtöténetét ilyen vacakul dolgozták fel....
Meg egy kcsit szomorú, hogy mi lesz szegény második Robinnal majd később...
Amúgy ez az epizód bemutatja, hogy miért kedvelem Robin figuráját.Ő az, aki a legjobban ismeri Batman-t, minden erényével és hibjával, és ő alkot róla a legobjektívabb véleményt.
Például Barbaráról én nem tudom elképzelni, hogy ilyen szépen helyre tette volna Brucet.és ere nyugodtan álaszolhatsz, hosz nem azt magyarézom, Barbarát miér tutálom, hanem, hogy Robint miért szeretem.Lehet, hogy kár is volt két robint is csinálni a rajzfilmbe.

"Ami viszont nagyon fújolnivaló számomra: hogy Bruce a félelemérzete nélkül nem képes tudatosan megszabni a félelem szerepét, a helyét a pszichéjében és a morális érzékelésében.Állítólag a rajzfilm-Wayne zseni vagy aközelien intelligens. Ehhez képest félelem nélkül átmegy egy agyszegény verőlegénybe, aki követelőzik és ölne. "

Hát, é nem értem mi a baj ezzel.Az a gáz mondhatni ötnkretette őt.Erről szólt az egész.
Nem hiszem, hogy pusztán anny volt, hogy elveszíi a félelmeit, hizs votl az a fickó az elején, aki "félt a mgasságtól" Attól, hogy megszabadult ettől a félelmétől nem hiszem, hogy olyanokat merne ugratni, meg zuhanni...
Az a gáz szerintm teljese kifordytotta önamából az embereket.

Egem inkbb a Madátrijesztő zavart.úgy értem, ki ő mi ő?Miért csinálja ezt?Úgy néz ki, mint egy zombi, semmi emberi nincs benne.És mit akar igazából elérni?Igazából semmi értelme.(8ár mondjuk ez a Batman ellenségek többségéről bizony elmondható)

Azért is tetszett az eizód, mert olyan vot mint a későbbi Kezdődik.Mármint a madárijesztő gáza a városra, egy vonaton(!) elterjesztve, ami irányíthatatlanná válik, és lezuhan...
ÉS emkkora poén volt már a végén: "Mi lesz madárijesztővel? - Gondosokodm róla. Úgy értem, lehozom a vonatról!"

És a másik aza Jason Blood-os epizód, az hogy tetszett?

Angelus írta...

Az melyik epizód?

Slater4 írta...

Hát a második youtube link amit korábban beírtam.

Angelus írta...

Ja igen, megvan.
Hát, mágia meg alakváltó lények nekem valahogy még a Superman-TAS-ba is csak neccesen férnének bele.
Tetszett az elején az aukció, amikor Bruce felszólalt, hogy "egymillió dollár". Teljesen váratlanul ért és klassz volt.

Elképesztően irritált benne 1 dolog: a gonosz varázslófiú. Komolyan mondom, ilyen beképzelt, segglyuk csodakölyköt a Johnny Bravo cartoon egyik epizódjában is volt szerencsém látni. Ugyanazon a szinten van a két rajzfigura.

Amit csak furcsálltam, hogy ez az epizód teljesen nyugiban van azzal, hogy Merlin halhatatlan a démontól, ami benne él. Örültem neki, hogy Wayne-nek végre nincs kifogása magával a halhatatlansággal, ha valaki nem másokon gázolva. De kissé cinizmusnak érzem, hogy ennyire segíti őt, miközben Ra's al Ghult feszt azért szidta, mert bármiáron tovább és tovább akart élni.

Megkockáztatom, hogy az 5 legrosszabb epizód egyike a TNBA-n belül.

Slater4 írta...

"Megkockáztatom, hogy az 5 legrosszabb epizód egyike a TNBA-n belül."

Attól félek, bizony ezzel nem érthetek egyet....
A legidegesítőbb epizód, azt hoszem ezt már kiveséztük, aza Barbara rémálom volt.
Nem a témája rossz, 8rémálom-epizód), de egserűen amit, és ahogyan megvalósytoták az szörnyű.

Dmost énn itt mkiválogatok hozá 4(!) iszonyú rossz epizódot, megpróbálom sorendbe, hogy én menyire talátam őket rossz.nak:

1. http://www.youtube.com/watch?v=vtZSaN7vC1E

2. http://www.youtube.com/watch?v=4nEqqMmzbJE

3. http://www.youtube.com/watch?v=wKPZLNfWoDM&playnext=1&list=PLkrHhjjzSQVOGXsvrl1ex57xtVlIG9WQ0&feature=results_video

4. http://www.youtube.com/watch?v=2MKWHbxK8ME


Hú, bocs a sok vidóért, de ezaz 5 legosszabb epizód, erre indított....

Angelus írta...

Ebből a 4 itteni epizódból egyedül a Creeper-ről szólóval nem értek egyet. Bevallom, sokat nevettem alatta és szórakoztatott ez a rész, és el is gondolkodtam rajta, mi lenne, ha Joker eljátszaná valakivel, ami ővele történt. Nem tartom kizártnak, hogy - ez csak magánfantázia - Harley végül beadja a derekát ennek a vélhetően újra bediliző hapsinak, miután a ROTJ-ban Joker meghal, ő meg vélhetően túlélte azt a zuhanást.

A Barbara rémálmáról szóló részről: az nálam szintén nem a legrosszabbak egyike, mert az eleje még jó. Egész addig, hogy Jim előveszi azt a "mostantól üldözlek, édes kicsi porontyom megrontója és gyilkosa"-grimaszt. Rossz epizódnak tartom, de nem raknám bele egy top-5-ös negatív listára.

Slater4 írta...

"Ebből a 4 itteni epizódból egyedül a Creeper-ről szólóval nem értek egyet. Bevallom, sokat nevettem alatta és szórakoztatott ez a rész, és el is gondolkodtam rajta, mi lenne, ha Joker eljátszaná valakivel, ami ővele történt. "

Megleptél.Mondjuk az ötlet nem volt roszz, hogy Joker azt műveli az ő életlt ktató riporterrel, ami vele rötént, meg az is egy érdekes pillanat,amikor Batman egy lkeveredik, és Robin és Joker egy pillantra csak ketten vannak...
De hát a megvalósítás....Izgalmat egyátalán nem éreztem amgí a dolog zajlott ot a gyárban.
És ami azután jött....

Hát de nem volt nevetséges? Úgy értem Jokert egy ilyen izé így elintézi?
És Batman védi meg?

Pont a ROTJ-re gondolva tartom nevetsges-nek.Mármint hogy ez a két dolog a Ceeper és a ROTJ ugyanaz a személy.

Bár, ha a Creeper rész szórakoztatott nem értem a Joker milliói hogy hogy nem.A két epizód hasonló.
Az elején Joker eldobja azt a golyót, ami gáz ereszt majd felrobban.egy ahoz nagoyn haosnlót haszált a barlangban a ROTJ-ben.(Persze annál az egy normális jelenetnél sem Nightwing vagy Robin, hanem persze Batgirl van vele)

Amúgy HArley elvileg azért élte túl a zuhanást, mert még a TAS-ban Poison Ivy beadott neki valamit., amivel felvértezte.


A rémálom epizód-ot pedig én aért tartom rossz-nak mert tlejesen rosszul kezeli a reakciókat.Nemcsak James Gordon-ét, ami a rémálom alapja, hanem a töbiekét is.

KOnkrétan nem tarttam megyőzőnek azt sem, ahogy elküldi Timet a végén.úgy értem ártani nem ártott vlna, ha Robin ott lesz vele.De még annyit se mondott, hogy "Majd később, ha helyrehztam, megkerelsek" smmi ilyemsi, egyszerűen elküldi.

De igazán akkor érted talán meg, ha összehasonlítjuk Dick és Bruce reakcióját.
Bruce elképezstően meghatja atörténtek.A ZSülei fotóára nétzve bazt mondja "Sajnálom" És az is, hogy "ugyanolyna tisztán látom, mint a szüleim meggyilkolását"

Dick meg?
hát csak ara utalok, hogy amikor legyőzi avízen Gorodn mebereit, rájuk viyorog, ezt tezsi ésőbb is, amikor a rendőrök rátámadnak.Már elnézést,de ez nem olyna idő amikor vidámnak lehet leni....
ÉS egyátalén, hol van az ő gyásza, a bánata?
Csak a Subzero-ra gondolva, ott is eléggé a kispadra volt küldve, de aért az látszott , hogy Barbara iránt mélyebb érzései vannak, és végig látszik mennyire aggódik Barbaráért, ez itt hol van?
MInthogy rendkívűl mélyhatású epizódnak volt szánva, ez óriási hiányosság, amit én a magam részéről nem tudok elnézni az epizód-nak.

A tbbibvel azért egyetértesz.Bár állítólag a Bruce Timm-ék kedvelték azt a miutnáns vadállatok részt.Bár, hogy miért...

Angelus írta...

A Joker milliói abszolút palimadárrá degradálja Joket, semmi érdekes nincs benne, bugyuta, koncepciótlan filler-episode.

Ezt a Barbara-Robin-ügyet meg nem igazán értem. Már régesrég megbeszéltük több filmnél is, hogy működésképtelen ez a történetvonulat a TNBA-ban, sőt az egész Batman-rajzfilm-verzióban. És a Subzero alatt ennek már több jele is megmutatkozott, bár ott inkább hibás kezelt, mint idegesítő karakter volt "a kis vörös". Jim lánya Barbara egy méregtövis a rajzfilm-univerzum sztorijába, az alkotók kivételezési szándékának torz eredménye.

Slater4 írta...

"Ezt a Barbara-Robin-ügyet meg nem igazán értem. Már régesrég megbeszéltük több filmnél is, hogy működésképtelen ez a történetvonulat a TNBA-ban, sőt az egész Batman-rajzfilm-verzióban."

Hát perzse, csak hát lyan életképtelennek tarttom ebben a rémálom-epizódban a reakciókat.Bruce-é el van túlzova Dick-nek meg semmi.Tim DRake szerpe meg még annyi se.

De azt továbbra sem értem, hgy teteszett a Beware the Creper.Nem nevetséges az egész?Főleg a ROTJ-re gondolva , ha Joker ottani é itteni szereplését összehasonlítjuk.
És jól tudm, hogy Harley azér télte tl a zuhanást, mert még a TAS-ban Ivy beadott neki valami szert?

Angelus írta...

Csak 1-2 epizód volt, ahol a picit gyerekbarátabb tónusváltás a TAS és a TNBA között működött. A Beware the Creeper azok egyike volt, írtam az alapkoncepció, ahogy Joker nyomára bukkana saját kreálmánya, ahogy Harley másodlagos céljává válik a Creepernek, stb. Okos komédiával operált, nemcsak erőltetett slapstick-mamlaszkodással.