2012. április 14., szombat

Batman: Denevérnő rejtélye

A Denevérnő rejtélye relikvia. Abban az értelemben, hogy egy, a képregények korai szakaszából származó karakternek állít emléket, még az Adam West-féle komédiasorozat előttről. Még mielőtt 1964-ben Julius Schwartz szerkesztő újraszabta volna a Batman-képregények karaktertárát, Bruce Wayne-nek valóságos denevércsaládja létezett: Robin,  Batwoman, Bat-Girl, és Bat-Hound, akire utal is Harvey Bullock, a Batmant utáló nyomozó egyik megjegyzése: "Mi jön legközelebb? Bat-Hound?!"




Az eredeti Batwomant Kathy Kane-nek hívták (ejtsd: Kéjn). Létrehozásának oka az volt, hogy tagadja a képregény-Batman és -Robin közti homoszexualitás gyanúját - amit a "Seduction of the Innocent" c. könyv bizonygatott az ötvenes évek közepén.

Nos: itt a neve Kathy Duquesne (ejtsd: Dükéjn).
Legalábbis: az egyiküknek.

Igen: a nagy csavar a nyomozás menetében, hogy mindhárom nő, akik felmerülnek lehetséges gyanúsítottként, közösen használják Batwoman maszkját. A klasszikus "vegyél be egy partnert, hogy eltereld vele a gyanút" trükk.
De az elővezetése viszonylag elmésen sikerült: a képregény ismerői Kathyre asszociálnak, ő az első "emberünk". Batwoman high-tech eszközeit ő meg tudja fizetni, és a filmbéli bűnszövetkezete feje, Carlton Duquesne az apja. Aztán egy feltűnően ügyetlen tudósnő, Roxanne "Rocky" Ballantine kerül képbe, és a kettejük közti kapocs adja ki végül a harmadik személyt.



Rocky, Kathy és Sonya ügyesen szervezett triót alkot, hasonlóképp Charlie angyalaihoz. A tény, hogy egy időben szobatársak voltak, hasonló a meggyőződésük, elégségesnek bizonyul, hogy a szövetség hatékony legyen. Nemcsak mindhárman hozzáteszik a buliban, ami az erősségük (pénz, technikai tudás, eltökéltség). A fegyverüzlet 3 kulcsembere hozzárendelhető 1-1 Batwomanhez: Carlton Duquesne a lányához, Rupert Thorne Sonyához, Pingvin pedig Rocky fiúbarátját juttatta egyszer bűnbakként a sittre. 




Mindhárom nő jelen van valamilyen formában Bruce Wayne életében: 
  1. Kathy Bruce véletlenül megismert barátnője;
  2. Rocky a Wayne-vállalat alkalmazottja;
  3. Sonya Alcana pedig Bullock új társa, aki ismeri Batmant. Azonnal tájékoztatja titkos cinkostársait, ha bármi fejlemény van.
Bruce Wayne-t és alteregóját újfajta dilemma elé állítja a Batwoman-ügy. Az álarcos igazságtevők köre eléggé kiterebélyesedett:
  • Alfred mellett ott van neki az új Robin, Tim Drake;
  • Dick Greyson már korábban megvált a csapattól;
  • Selina Kyle alteregója nyílt titok a városnak;
  • Barbara Gordon pedig épp nincs a városban.

Tetszik, hogy Bruce nem kezeli egyből lesittelendő bűnözőként a jövevényt. Többször előfordul, hogy Batman, Robin és Batwoman közösen harcol, igaz, csak az improvizálás szüksége miatt.
Továbbá: furcsa, hogy éppen Bruce nem veszi számba már az elején az eshetőséget, hogy nem egy álarcossal áll szemben. Mégse láttatja a tévedés a karaktert ostobának, két okból is:
  1. Bruce Batwomant a Duquesne-házhoz követte, majd másnap elszökteti Kathyt az apja testőrei elől, eltöltenek egy kis időt, s a nő mesél magáról, hogy mit jelent a maffiózó apja árnyékában élnie. Mikor a következő szcénában Batman Gordonékkal konzultál, már Kathyt nevezi tettesnek. Minden passzolni látszik: indíték, termet, beállítottság. És ebből zökkenti majd ki, mikor randijukon egy helyszínen látja Kathyt és Batwomant egyszerre.
  2. A nem túl bonyolult koncepció saját tapasztalatainak az ellentéte - legalábbis a többi animációs filmből. A rém álarcában azt hitte, Andrea Beaumont az apjának segédkezik akcióiban, ám a lány egyedül cselekedett. Most rájön, hogy több tettes a hangja elváltoztatásával, egymásnak átadott harcművészeti és technikai alaptudással elkendőzte a többkezűséget.






Adja magát a kérdés: lehet-e jogosult Batwoman - akármelyik -, hogy azt tegye, amit tesz. Eszköztárának fejlettsége vetekszik Batmanével: távirányítású siklórepülőn közlekedik, hajítópengéket és egy különleges oldatot, amivel agyagként formázható a fém. Nagyszerűen ábrázolják Batwoman harci mozdulatait, a rúgások, ütések, védések gyors váltását, a reflexeket.

De ezekkel a hasonlóság ki is merül. Már első akcióján kitűnik, hogy a maszkos nő önbíráskodó: a fegyverszállítmányok elpusztítása érdekli, és csak harmadlagosan, hogy célpontjai életben maradnak-e.
Amikor aztán a lányok lelepleződnek, és egyenként érvelni próbálnak, a különbség csupaszon hever a néző előtt. Hiába nem ölnek meg senkit: a Denevérszimbólum számukra is csak annyit jelent, hogy high-tech kütyükkel meg jiu-jitsuval 3 fő rosszfiúnak tesznek keresztbe. Batman értékrendje, hogy tovább lásson a bosszún, függetlenül a szerettei emlékétől, mellékes a számukra. Ez pedig indokolttá teszi, hogy Pingvinék lekapcsolása után örökre bezárjon a Batwoman nevű intézmény.



A movie koncepciója tehát terebélyesen meg volt írva, sok érdekes ötletlehetőséggel fűszerezve. És mégis, mindennek az összekovácsolása, a kivitelezés valahogy félúton megakadt. Túl nyilvánvalónak érzem, hogy a kapcsolati rendszerek szinte matematikailag vannak kiszámítva:

3 bűnöző + 4. maszkos férfi = 3 önbíráskodó + 4. maszkos férfi

A másik "4. maszkos férfi" alatt Bane-t értem. Pingvin ugye a Batwoman probléma kezelésére hívja be, és sikerül is leleplezni Kathyt. De nem ő jön rá, hogy többen is vannak, hanem Pingvin.
Ennek kapcsán tenném szóvá, hogy szerintem túl sok szereplő van összezsúfolva 1 bizonyos szerepkörre. 3 szupergonosz, 3 denevérnő és 3 Batbarlang-béli ember (Alfred, Bruce, Tim). Batwoman motivációja egyformán szimpla ahhoz képest, hogy milyen horderejű munkába fognak bele. Batman ténykedésével és szimbólumával csak takaróznak, és meglepetésként éri őket, mikor egy váratlan tényező, Bane keresztbe tesz nekik.


Fontos momentumokat nem mutat a kamera, mintha a film megrettenne a saját komolyságától. Nem látjuk, hogy Kathy rákényszerülne harcolni Bane-nel. Roxanne engem alapból idegesített, a megjátszott kelekótyaságával, és ahogy ráakaszkodik a börtönben levő fiújára: "Az én életem! Úgy pazarlom el, ahogy akarom!"
Sonjáról is talán pozitívabban gondolkodnék, ha nem valamikor kamerán kívül kérné meg Batmant, hogy segítsen megmenteni Kathyt Pingvinék fogságából. Többet elárulna róla, minthogy a végén egy nagyon átlátszó szimpátia-keltő montázsban megmenti Batmant attól, hogy lezuhanjon a nyílt vizen.


Miért van feltornyozva ennyi közismert rosszfiú az animációs sorozatból Carlton Duquesne mellé? Gondolkodásuk alapján egyikük se valami nagy koponya. Főként Bane kapcsán bánt ez engem, aki a képregényekben Batman egyik legtaktikusabb ellenfele. A rajzfilmek mindig valahogy a verőlegény szerepére korlátozzák őt (persze közel se annyira, mint Schumacher Batman & Robinja), és elvész az intelligenciafaktor fontossága.


És itt a befejezés is, mikor Kathy viszontlátja civilben Bruce-t. Az arcán látszik, hogy mintha töprengene valamin, miközben udvarlóját méregeti. Lehet, hogy esetleg pont ő...? Tiszta szerencse, hogy vége a filmnek, és Bruce együtt vacsorázhatott 2 Denevérnővel! A 3.-tól pedig elbúcsúzhat, miután kiderült: mindhárman megúszták a vádemelést, és még Roxanne fiúját is kiengedték a börtönből. Komolyan mondom: a Bűbájos Boszorkák c. sorozat óta nem láttam ennyire ellenszenves női triót.


Szóvá tenném még, ami leginkább szemet szúrt a látványvilágban: az emberalakok ábrázolása. Imádtam az animációs sorozat első 85 részét, amit Magyarországon eredeti és szinkronizált változatban leadtak. Felnőttként - a Beyond megnézése után - tudtam csak meg, hogy 3. évad is készült (The New Batman Adventures), ahol "gyerekbarátabbra" szabták a dark deko stílusvilágot.
Ezért néznek ki Gordon, Alfred, Bullock és Pingvin fejformái úgy, mintha marionett-bábuk lennének. Utáltam ezt. Ugyanígy Joker - aki a filmben nem szerepel - olyan arcot kapott szinte, mint a korai Mickey Mouse. Röhejesen hangzik, de örültem, hogy legalább a női szereplők test- és arcvonásait tisztességgel kidolgozták.

Megjegyzés: az összes, korábbról ismert karakter közül egyedül Bane külsejének újraalkotása az, ami véleményem szerint jó munka volt: félelmetesebb a külseje.



A Batman: Denevérnő rejtélye nálam egy közepest ér. Jobban megírt munkadarab, mint mondjuk a Subzero. De minden téren a minőség kárára hajt a mennyiségre, szereplői pedig soha nem nőnek túl mindennapi foglalatosságaikon.


15 megjegyzés:

Slater4 írta...

Érdekes volt, de valahogy hiányzik valami a filmből:Batman világára jellemző sötét hangulat.A rajzfilmsorozatok megtartották a sötét hangulatot, de ebből a filmből hiányzik a Batman-es hangulat.Mondjuk az animáció egész jó volt.
Nekem igazán megdöbbentő volt látnom ezt a filmet.Ugy értem 2003-ban készült tehát évekkel a Batman Beyond sorozat és a Return of the Joker után.
Komolyan, nagyon furcsa volt (mert hát én azt is láttam)újra a New Batman Adventures-ös formájában fiatalon látni Bruce-t, Batman-ként.(Igaz, az Igazság Ligája rajzfilm-ben is serepel, de ott egy kicsit változtattak a kinézetén)Gordon rendőrfőnököt és Bullock-ot nagy örömmel néztem újra, bár nekem az az érzésem, hogy mindketten olyan kidolgozatlanok maradtak.De Tim Drake-t látni Robin-ként volt a legzavaróbb.Úgy értem, tudjuk Joker mit tett (vagy fog tenni) vele, ám nem kapunk utalásojat erre.De egyébként az is furcsa volt, hogy Tim itt idősebb-nek tűnik mint akkor.
Nem tudom, te hogy vagy vele, de én hiányoltam Dick Greysont(Vagy Grayson?)Úgy értem nem is szerepel a filmben egy jelenet erejéig sem, és még csak meg sincs említve!A neve sem hangzik el!Ez azért már frusztráló, hogy így "eltűntették".Hát de nem?
A Barbara Gordon-os jelenet szintén furi volt, talán a legfurább.Úgy értem nézzük meg Brbarát a New Batman Adventures-ben, a karaktere igazán felnőttes, érett, és mindig azt is lehet érezni, hogy tökéletesen megérti Bruce-t.Ezzel párhuzamosan, gondoljunk a Beyond "touch of Cuarare" epizódra, ahol mit is mondott Terry-nek?"Burce mellet meradtam - mint a társa? - a barátnője? - Az utcán olyan volt mint egy balett, mi voltunk a tökéletes pár, de bruce-nak mindene a küldetés volt," stb.Meg amikor Bruce nézegeti a barétnői képeit(AMIN ANDRE NINCSN RAJTA!)akkor az utolsó kettő Barbarát ábrázolja, elöször egyedül, aztán a tengerparton Bruce és Barbara egymást átkarolva állnak, és Bruce ezt a két képet nézi a legtovább.
Ehhez képest itt ez a telefonbeszélgetés Bruce és Barbara között, meg Alfred és Tim reakciói nem igazán utalnak ilyesmikre...
A történet nekem amúgy tetszett, öröltem Pingvin-nek, annak pedig nagyon örültem hogy Rupert Thorneis szerepel.(Az igazi persze az lett volna, ha Joker is feltűnik de hát nem lehet minden tökéletes) és ahogy mondtad, igaz,nem alázzák meg Bruce-t mint nyomozót, de azért még pont nem érezzük úgy, hogy elszúrta.
Mondom, történet nem rossz, animáció oké, csak itt vannak a fent leírt furcsa jelenetek.

Slater4 írta...

Amúgy szerinted mire volt ez jó?Úgyértem ez a furcsaságok, miért ábrázolták DRake-t idősebb-nek, és mire volt jó az a telefonhívás Barbarával?
És minek hagyták ki Grays-ont a filmből?Komolyan nem értem ezeket.

Angelus írta...

Hogy Drake idősebb-e, mint a ROTJ-ban, az bevallom, nem igen tűnt föl.

Barbarát meg hát... anti-fan-service-nek sejtem ezt. Ugye a Subzeróban vért izzadtak az írók, hogy mindképp Batgirl legyen a női főszereplő. Itt 3 nő keveri az ürüléket Batwomanként, ezért csak említik Macskanőt és egy jelenetben látjuk Batgirlt: túl sok lett volna a női szereplő. Persze, így is sok a férfi szereplő, de őket beleírták a sztoriba, mert "szuperbűnözők". Meg aztán így kábé szimmetrikus a 2 "szuperoldal" eloszlása, ezt le is írtam. Könnyen lehet, hogy tévedek, de tényleg ezt az észjárást olvasom ki a döntéseikből.

Slater4 írta...

De Drake -en látszik ha nem is sokkal, de határozottan magasabb termetű mint, a ROTJ-ben.Pedig ez elvileg az elött játszódik.
Félreértetted a kérédsemet, nem azt nem értettem, Barbara miért nincsen, (a 3 denevérnő mellett Batgirl-nek nemigen lett volna hely a filmbe), hanem a beszélgetés tartalmát.Mármint a Batman Beyond epizódjai szerint Barbara és Bruce között elég szoros kapcoslat volt, de ez a beszélgetés enyhén szólva máshogy mutatja.
Ez az amit nem értek, ez mire volt jó?Te érted?

Angelus írta...

Nem nagyon. Úgy látom, neked eléggé szívügyed ez a Bruce-Barbara kapcsolat. Nem néztem a 3. évadjától az animációs sorozatot, így Drake-ről se tudtam a ROTJ-ig. De Barbarát egyetlen beszélgetés elejéig b
ehozni, aztán elfelejteni, ez szerintem léhaság volt az íróktól. A film egyik nagy hibája, hogy nem igen tudja súlyozni a karaktereit, csak azt nézik, hány és melyek legyenek belőlük.

Slater4 írta...

HÁt igen, elismerem, ez a Bruce-Barbara-Dick szerelmi háromszög dolgot borzasztóan utálom.MIután láttam a New Batman Adventures Old Wound című epizódját, és aztán a Batman Beyond-ban meg kiderült, hogy Bruce és Barbar egy pár voltak, ez számomra valóban komoly csalódás volt.
ÉS igen azokban az epizódokban éreztem, hogy Batgirl itt szuper, ott szuper, amott olyan jó mint Batman, Bruce annyira de annyira jóba van vele, Grayson és Drake meg itt ostobák, ot buták, amott gyerekesek, és így Bruce annyira nem bízhat meg bennük....
A Beyodn-ban meg ugye Grayson sose szerepel, Drake pedig meglítve is csak a ROTJ-ben volt, míg Barbar aazért (főleg a képregényhez képest) egy elég szép jövőt kapott.
igen bevallom, a karakterek közti egyensúly teljes felbomlása igen rosszul esett.(Persze nem kell annyira oda lenni ezért, de hát az sajnálatos ha egy jó rajzfilmet így elrontanak)

Angelus írta...

Annyi haszna talán volt, hogy a rajzfilmsorozatban eltakarított a side-kick-eket Batman mellől, így jobban érvényesült a karakter morális elszigeteltsége a Beyondra.

"side-kick" <= "{saját}-oldal{on}-rúgó"
;)

Slater4 írta...

Jó, de te nem tartottad furcsának, hogy Bruce gyakorlatilag elcsaklizta a fia barátnőjét?Bruce nem volt ostoba, tudnia kellett, hogy ez a kapcsolat úgysem tarthat sokáig és Dick-et biztos örökre száműzi az életéből.Nem volt furi?
Vagy Barbara: Elöször a fiúval van együtt, azután az apával.(persze Bruce örökbefogadta DIck-et de hát akkor is)
És tudja, hogy Bruce miről/kiről mondott le, azért, hogy együtt legyenek, mégis minden lelkiismeretfurdalás nélkül faképnél hagyta.
ÉS mindkettőjükről elég lenézően nyilatkozott, és közben mindkettőt Ő dobta!
És ennek a kérdés-nek igen kényelmes megoldása, hogy Grayson egyszer sem szerepel....
Ezen még nem gondolkodtál így?

Angelus írta...

Ilyen szemszögből nézve igazad lehet. Legalább eggyel több okom van rá, hogy csak az első 85 részt számítsam a normális szeletének. Egyébként Bruce 65 évvel később azt mondta Terrynek: "Azért léptek ki, mert mikor a neheze jött, nem volt szívük a misszióhoz."

Slater4 írta...

Amúgy,ha olyan szempontból vizsgáljuk meg ezt a Batwoman-filmet, higy Batman és a "sidekick 2jeit nézzük, akkor szerintem remek alkotás.
Ebben a filmben ugy Bruce Wayne/Batman és Tim Drake/Robin jól szerepeltek együtt.
Ugy a fiatal fiú a normál identitásában Bruce gyámja, és mint Robin pont eléggé ott volt annxira, hogy azért ott legyen,de azért Batmané maradjon a munka nagy része.
Ezt így kelett volna, nem zat mint Barbaraával, aki PERSZE mindig mindig ott volt Batman oldalán, mindig csupán az ügy egy szeletéből maradva ki....
bruce és Tim,mint a Dyna,ic Duó nekem tetszett csapatként.Kár, hogy ne ilyen volt a többi is.
Illetve ami még jó, a filmben és az egyetlen ahola TNBA mégis job volt:A Pingvin.Nekem jobban tetszett az itteni megrajzolása, és a helyzete is:Hogy nem zárhák be mindig Arkham-ba, hanem van neki egy menő klubbja Gotham-ben.

Angelus írta...

Nekem igazából tetszett volna, ha a trió egy évadzáró apokalipszisben Nightwing-gel kiegészítve menne a csatába, Alfred meg bátoríthatta és a háttérből segíthette volna őket. Pofás lehetett volna.

Bocs, hogy eltérek a tárgytól, de van egy film, aminek utólag kezdem megkérdőjelezni a pontszámát, amit ráadtam. A remény rabjai szerinted megérdemli, hogy maximális ponton álljon?

Slater4 írta...

Igazából a Batwoman-ben úgy éreztem, hogy ez pont így volt jó.Bruc/Batman Tim/Robin.
Bruce nincs egyedül, de a partner/fiú elégé a háttérben marad, és ugye mint az ő gyámolítottja így jól össze is vannak kötve.
Szerintem ennél többre nem lett volna szükség, így ez a csapat így a filmben tök jó volt, több szerintem nem is kellett volna.
Azzal a film-mel kaocslatban:Nagyon szívesen segítenék, de nem volt hozzá szerencsém.Sajnálom.Tényleg.
Elvitted már a leptoppdat megjavíttatni, vagy kerestél egy számítógépet?Bocs, hogy ennyire nyaggatlak vele, de tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy tetszenének azok a rajzfilmes Batman-képregémyfüzetek.

Angelus írta...

Már megtisztították a laptopom szoftverjét, most már jól működik.
Csak tisztázás végett: ugye arra a 25 számból álló, '95 és '97 között futó képregényfolyamra gondoltál, ami a Batman The animated series történeteit dolgozza föl illetve folytatja?

Slater4 írta...

Hát, persze!Illetve nemcsak arra, hanem a többi-re is!De ott ahova alinket küldtem, én leírtam milyen képregényekre gondolok.
Olyan ijesztő volt a hosszúsága, hogy nem olvastad eel?Azért nem olyan hosszú!Ja és majdértékelést azokról légyszi!

Angelus írta...

Nagyon sajnálom. Sikerült végre letöltenem őket, de az összes fájl teljesen használhatatlan volt. Az ismételt próbálkozás és a formátum változtatása sem segített. Letöltés útján nem tudom megtekinteni őket: kellene egy honlap, ahol kész állapotban, ingyen és egyszerű kattintással lapozhatók a már eleve ott lévő oldalak. Több japán képregényt is így sikerült végigolvasnom.

Még annyit kérdeznék: te beraktad volna Éjszárnyat vagy Macskanőt ebbe a filmbe?