2011. április 24., vasárnap

Batman és Robin



Képtalálat a következőre: „movie poster blogspot.com "batman and robin"”
Játékreklám.
Paródia.
Gyenge utánzat.
Sokan sokféleképpen illették negatív jelzőkkel ezt a filmet, de a népszerű közvélemény most igencsak megalapozott. Semmi sem komolyan vehető a Batman és Robinban, a '95-ös Mindörökké Batman folytatásában - kivéve talán Alfred, az inas ritka betegségét. Sokak szerint ez minden idők egyik legrosszabb filmje. Szerintem inkább "csak" a legalantasabb szándékkal készült képregényfilmje. 


A Warner Testvérek filmvállalata mindenkit igyekezett bevonni a készítésbe, mindenkit ki akart szolgálni, mindent belesűríteni válogatás nélkül. Rögtön a tervezőmunkába bevonták azt a játékvállalatot, melynek termékeit a movie elkészülte után reklámozták. Így kaptak egy gyors és üzletileg kiterjedt befektetői körre építkező pénzcsináló automatát.
Épp ezért működésképtelen a film: híján van bármilyen egységnek vagy koncepciónak. A film egész neonnal teletömött, szivárványnál is sokszínűbb stílusáról üvölt, mennyire nem történetmondás céljából készült. Hanem hogy eladjon nekünk játékokat, amiket a filmbéli figurákról és képtelen masinákról mintáztak.

A készítők meg sem próbálják palástolni a tényt, hogy a Mindörökké Batman szkriptjét másolják.
  1. Batman felöltözik/szerelkezik, előforog a Batmobil és egy futó vicc hangzik el Alfreddel. Csak most Robin révén mindez kettőzve van.
  2. Jön egy nagyjelenet, ahol a főgonosz megütközik a címszereplővel, csapdába ejti, elszökik, de a főhős megmenekül.
  3. Egy zöld ruhás dilis tudóst elutasít a főnöke Bruce Wayne, ezért átvedlik második főgonosszá, megkeresi az első főgonoszt, és szövetkezik vele.
  4. Hamis kinézetű science-fiction-efektekkel mutatják a főgonosz erejének forrását.
  5. És van egy tragikus múltú tinédzser, akit Alfred támogat, felfedezi a Batbarlang titkát, és eldönti, hogy segíteni akar Batmannek. Ő végül segédként maga mellé veszi, megállítják a két főgonoszt, akik közül az egyik mentálisan rokkant lesz.
  6. Zárómontázsként a szuperhősök ellenfényben futnak felénk.
  7. És a teljes másfél óra mentén: rikító neon és nyomoronc poénok minden mennyiségben.

Akárcsak az előzmény, a Batman és Robin szerkezete is már a kezdő képsorok után stilisztikai tömbökre szakad szét. Mindegyik tömbhöz kapcsolódik egy-egy főszereplő.


 MR. FREEZE


Arnold Schwarzenegger harmatos színészi játéka még a legjobb a figurával kapcsolatban.  Hűtőruhája egy idegenre hasonlít a Nehéz napok a Föld nevű bolygón c. sorozatból, kivéve a gumióvszerre hasonlító fejrészt. Freeze fagyasztósugara pedig még annyira se hiteles látvány, mint Rébusz agyhullámai. Még illik is hibbant külleméhez, hogy elsőtől utolsó jelentéig jég-szóvicceket szór.

Terve arra, hogy feleségét megmentse, nagyon hézagos. Soha nem kapunk normális magyarázatot arra, hogy páncélját vagy fagyasztógépét hogyan működtetik gyémántok. Legnagyobb gyémántjai szinte tekegolyó nagyságúak, kisebbekből is annyi van neki, amik csillagászati összeget adnak együtt. Az nem volna elég a kutatásaira?
Nem túl átlátszó, hogy Nora Freeze és Alfred ritka betegsége ugyanaz? A nőt még nem, de a Bat-inast már ki tudja kúrálni. Imádott és magasztalt felesége hibernált halálos beteg, de Freeze-nek mégis van ideje "mozizásra" és kórust vezényelni. 


Fegyvertára - akárcsak Batmané - tobzódik a könnyfakasztóan röhejes cuccokban:
  • A rakétákkal ellátott, űrbe fellőhető járgánya;
  • Műanyag szárnyai, amikkel siklórepülhet;
  • Reflektorokkal agyonvilágított halloween-tökfej-alakú búvóhelye;
  • Halálra vacogó magán-hokicsapata, akiket egy "Mr. Fehér Karácsony" nevű táncikáló fabábu énekére tanít a TV-ből, a mikrofont pedig egy fehér kombinés néger kéjhölgy rázza;
  • Egy ún. fagyasztógépe, ami pont belepasszol egy nemrég épült csillagász-obszervatóriumba, közösen működik azzal, pedig alkotójának csak az utolsó harmadig eszébe se jut odamenni. A fagyasztógépet belerakva a távcsővel le lehet fagyasztani egy egész várost.


DINAMIT TRIO

6 gumipáncél, ami kidomborítja az emberi test legapróbb porcikáját is mellbimbótól a lábuk közti részig. El vannak látva Bat-korcsolyával, Bat-hitelkártyával, Bat-olvasztólézerrel. Az ő inventóriumuk szintén olyan futurisztikus járműveket tartogatnak, mint: Bat-repülő-szörfdeszka, Bat-hómobil, Bat-bike, Bat-jeges-felületen-sikló-kétkaros-jármű lézertükröző reflektorral.
Sokatmondó a főszereplő színészek utólagos viszonyulása a movie-hoz. George Clooney bocsánatot kért egysíkú alakításáért, Chris O'Donnell pedig elsőként jött rá a színészek közül, hogy film helyett voltaképp játékreklámban szerepelnek.

Michael Gough az egyetlen, aki normálisan alakít, de a vacak írói munka az ő szálát sem kíméli. A halálos beteg Alfred titokban akarta tartani Bruce és Dick titkát, de a biztonság kedvéért:
  1.   lemezre másolt minden létező anyagot róluk;
  2.   egy hárombetűs pofonegyszerű szóval levédte;
  3.   rábízta Barbarára, hogy még véletlenül se nézze meg;
  4.   "betáplálta az agyi algoritmusát a Bat-computerbe", hogy az majd elmagyarázza Barbarának, hogy egy teljes gumi-denevérruhát készített neki, ha esetleg mégis kedve szottyan belenézni a lemez tartalmába.


MÉRGES SZÖMÖRCE

Fogj egy túl gyakran rikácsoló, csapzott hajú tudósnőt; nézesd végig vele, ahogy főnöke egy rajzfilmszerű-efekttel gumicsövön keresztül felpumpál egy vézna alakot agyatlan verőgéppé; boríts rá egy szekrényt tele vegyszerekkel; és várd meg, amíg szexi, mérgező csókú dominaként liánon kinő a földből. És megkapod Poison Ivyt, civil nevén dr. Pamela Islyt. A karakter minden nyilvános szereplése negatív csúcsot mutat fantázia terén:
  1. Az obszervatóriumban fennhangon szidalmazza az emlősöket egy TV-adásban, amit az egész világon élőben közvetítenek;
  2. A virágbálon egy rózsaszín gorillaruhában táncot lejt, majd egy csapat Tarzan-formájú férfi hátán bevonaglik a többi licitre váró hölgy elé. Feromonport hint mindenkire, amitől a tömeg elaléltan szédeleg, Batman és a pénztelen Robin pedig licitálni kezdenek, hogy melyikük töltsön vele egy forró estét;
  3. Grandiózus terve, hogy Freeze-lel lefagyasztatja Gothamet, majd a világot, hogy aztán minden földrészt a szupernövényeivel népesítene be, melyek két centimétert nőnek egy másodperc alatt;
  4. Transzvesztita sminkkel és tornyozott frizurával csalja be Robint a liánokkal teli kertjébe, de amikor megcsókolja, kiderül, hogy a férfi gumiajkakkal védekezett. Emberevő növényében percekig henyélt, de amikor visszaterül rá, a műanyag levelek rácsukódnak, mintha valami miatt meg akarná enni őt.
(...)

Képtalálat a következőre: „movie poster blogspot.com "batman and robin"”
Ha nem hangzana el a denevér szó a filmben, alighanem fel se tűnne a nézőnek, hogy nem az Óz, a nagy varázsló remake-jét látja. Paródiaként hozzáállva  tartalmas szórakozást nyújt bárkinek. Ami a leginkább zavaró benne, hogy ezt az 1989-es Batman harmadik utódjának szánták. Alfred és betegsége a sztori egyetlen stabil pontja, ahol ez a szándék ténylegesen tetten érhető.

Nincsenek megjegyzések: