2011. április 22., péntek

Mindörökké Batman



Képtalálat a következőre: „movie poster blogspot.com "batman visszatér"”
Nagyon "Kétarcú" film. Giccses neon, de középmély karakterisztika. Stabil tartalmi szerkezet, de ficamos érzékeltetés. Klassz motorok, de ocsmány Batmobil. És még lehetne folytatni a sort. 

Sokat elárul az elkészüléséről, mikor egy mozinak majdnem annyi kivágott jelenete van, mint pl. A Maszknak - egy szintén Jim Carrey-filmnek. Az indok ugyanaz: azok nélkül kevésbé lesz horrorisztikus a közönség vélt befogadókészségének. Én azokat a jelenteket is bele szoktam számítani: egyenrangú részei a filmnek! Elkészültének körülményeit nem ismertetem, mert őszintén szólva fölöslegesnek tartom. A 4 részben mindössze 2 dolog közös: Alfred és Gordon megformálója.


KÉTARC



Az eredeti prológus, melyben az arkhami doktor Harvey Dent széttört rácsú cellájában bosszúírást talál a falon, igazából csak adrenalinfokozó. Ettől alighanem még kiábrándítóbbnak hat Kétarc, aki most már nem bajszos néger (mint Billy Dee Williams Dent-je a '89-es filmből), hanem borotvált fehér férfi. Deni Devito Pingvinéhez hasonlóan egyfolytában hörög, intelligenciája minimális, Batmannek szánt csapdái pedig túlkomplikáltak.
Trehány az eredettörténete: Maroni perén a vádlott feláll, odahajol, rárak egy savas papírt az egyik arcfelére, és... Harvey nem hajol el, a másik arcfelére csúsztatja, és ott kezdi égetni a sav! Batman pedig addig kosztümben végigülte a tárgyalást, mielőtt felugrott volna a helyéről?!

És ott az érme: ezzel kellene a vakszerencsére bíznia döntéseit. A filmben mindig úgy manipulálja az "eredményt", ahogy előzőleg már eldöntötte. A Wayne-kastélyban is úgy dobálja a cinkelt pénzdarabot, mint kisgyerek a jojót. Halálakor mit érdekli, hogy nem mind a száz érme a tenyerébe hullik - mint mikor a hullája eltűnik a vízben?
Tommy Lee Jones maszkja sem egy savtól égett emberarcra, inkább egy rózsaszín hüllőfejre emlékeztet. Búvóhelye agyonstilizált, két segítője pornófilm-szereplők. Az egyetlen normális ötlet, ami hozzá kapcsolódik, a páncélszekrény-jelenet volt. Azt viszont a mai napig nem értem, mit keres a Szabadság-szobor Gothamban.




BATMAN

A "Batman örökké" legnagyobb érdeme, hogy először kutatja a figura miértjét és eredetét mozivásznon. A főhősnő, Dr. Chase Meridian egy pszichoanalitikus, és ez okos ötlet arra, hogy megközelítsük Batman belső énjét. A probléma  Chase-szel, hogy a szándéka inkább mintha az lenne, hogy ágyba bújjon Batmannel, semmint feltérképezze a pszichéjét.
Hogy tudott csak úgy hozzáférni a Batsignalhoz?
Bruce Wayne gyerekkoráról sok emlékképet mutatnak, pont jó arányban adagolva. Ahogy Chase rámutat: Bruce elnyomta emlékeit a fájdalom miatt, de a Greyson-család gyilkossága beindítja a memóriáját a szülei haláláról, a ravatalról, naplóról, barlangról és denevérről.


A kapocs, ami mindezt összeköti, egy kivágott nagyjelenetben rejtőzik. Miután Bruce-t a homlokfelületén meglövik és felébred, Alfred odasegíti a zavart férfit a Denevérbarlang azon sarkába, ahova beesett a temetés napján. Ha most szembenéz rég eltemetett rettegésével, visszanyerheti híres lelkierejét. Meg is találja a naplót, amelyben az áll: Bruce akart aznap elmenni este a moziba. Mikor ettől magát kezdi vádolni, meglátja rettegése tárgyát: egy embernagyságú óriásdenevért! A képregényekben is létezik ilyen figura. Továbbá: Batman egyik rajzolt ellenfele egy mutálódott őrült, akit Man-Bat-nek hívnak.
Ahogy Bruce odaáll a kreatúra elé, és utánozza szárnycsapását, tényleg visszanyeri a szellemi akaraterejét. Az egész film csúcspontja az a néhány másodperc, így nincs bocsánat arra, hogy ezt kihagyták a filmből. Ami Val Kilmer játékát illeti, tűrhető, de Batmanként nem látszik a viselkedésén akkora karizma és ütőerő, mint kellene.



ROBIN

Egy másik vágásban Robin Kétarc plakátjával ellátott palánkot üt az edzőteremben, mire Bruce maga is mutat egy erős rúgást. Egy eltúlzott látványeffektekkel teli filmben az ilyen apró adalékok hozzátesznek a filmhez. A 4 "hadviselő fél" közül Robin a legemberközelibb karakter: Bruce-hoz hasonlóan bosszúval akarja elűzni bűntudatát, hisz Kétarc bombáját dobta ki a cirkuszból, mikor a torzó végzett a családjával.

Mivel Bruce ismeri ezt az érzést, így először útmutatással fordul felé. De amikor Batmanként segít neki, tiltakozik és elutasítja, hogy mellészegődjön. Ez is egy összefüggő folyamat, nemcsak ide-oda rángatják Bruce hozzáállását a kérdéshez.
A végső bevetés előtt azért fogadja el Robint, mert felismeri rajta, hogy ezúttal ő se bosszúvágyból indul harcba. Mindketten ugyanazt döntötték el tudatosan, egymástól függetlenül. Robin nem Batman segédje itt, hanem valódi partner, bár Bruce eszközeit használja. Jellemfejlődése végén nem öli meg Kétarcot, de láthatja, mikor meghal. Arcán látszik, hogy haragja elégedettségbe fordul: helyesen cselekedett, a szemetet úgyis utolérte a balvégzet.

Mindezek ellenére Dick némely megnyilvánulása idegesítő. Gumipáncélja még Bruce-énál is fetisisztább: nemcsak minden testrész ki van domborítva hímvesszőtől mellbimbóig. De neki ezenkívül az öltözete többszínű, koponyája teljesen védtelen, és a maszkja haszontalan. Abban csak az az élő ember nem ismer rá, aki nem ismeri fel a denevért Chase Rorshach-tesztjén.



REJTVÉNYELŐ


Rejtvényelő/Rébusz is kap eredettörténetet: E. Nygma Bruce zseniálisan elmebeteg ex-alkalmazottja. Jim Carrey sziporkázóan adja a hiperaktív géniuszt, aki rejtvényeivel és üzleti hódításaival akarja Bruce Wayne-t pszichikai úton terrorizálni. Nem vendettát akar, hanem hogy a célszemély "okuljon", leszálljon a magas lóról és gyötrődjön. Ügyesnek találom, ahogy beugratja az ünnepségen, hogy használja a masináját. A rejtvényei ötletes csomagolásúak, de egy gyerek is kitalálná őket. Pedig Batman ezek révén bizonyíthatná, hogy remek detektív, mint a képregényekben.


Rébusszal az a legnagyobb baj, hogy a ruhája túldíszített, a beszéde, testbeszéde és mimikája pedig irritálóan pojácás és tele van sületlen poénokkal. Mesterséges szigete egy fejlett ország GDP-jéből épülhetne fel. Az ottani csapdák fikarcnyival se érnek többet Kétarc malőrjeinél. Oké: ha ezt a sok kínlódást túléli, jutalomképp feláldozhatja egyik szerettét. Gyenge indok, hogy miért nem hagyta Kétarcot kinyírni Bruce-t, de legalább van. A választásban Chase a normális életet, míg Robin a "szuperhősi melót" jelképezi. De azért: sok milliárd dollár egy kimondottan Batmannek szánt halálpályára?

Még egy apróság: kizárt, hogy az emberi agyhullám így működjön. Zöld, villámlik, bárkiből kiüríthető, sőt: egy piros gomb révén lézerfüggönyként is használható! És mikor a sok millió ember (és kutya!) agyhulláma kiszökik Rébusz fejéből, az pontosan úgy fluktuál, mint Edward Munch Sikoly c. rézkarca.


Képtalálat a következőre: „movie poster blogspot.com "batman visszatér"”
Akármekkora stiláris borzalom a Mindörökké Batman, el kell ismerni, hogy lendületesebb és kiterjedtebb a Batman visszatértől. Motivációkat és indokokat próbál felvázolni, a kivágott részekkel pedig majdnem kerek egésszé válik a címszereplő jellemfejlődése. 

Nincsenek megjegyzések: