2013. február 17., vasárnap

Alkonyat 4. - Hajnalhasadás (2. rész)

Bella S. Cullen olyasfajta antihős, mint Yagami Light, azon értelemben, hogy formailag ő áll a történet középpontjában, az ő vesztére törnek, tehát őérte kellene a leginkább szurkolnunk. Alapjában véve azonban sötét, közönyös és manipulatív személyiség, aki vágyja a természetfeletti hatalmat, és természetesnek veszi, ha szinte félistenként segítik a hozzá hasonló lelkek.



Nem leszek irgalmas. Az Alkonyat 4. - Hajnalhasadás 2. kizárólag az előző részek viszonylatában nevezhető jobbik fajta moziélménynek. Újfent a forrás regénytetralógia rajongóitól várja és kapja rekordbevételeit. Ez azonban nem változtat a tényeken: a Twilight - formátumától függetlenül - egy igénytelenebb foltja a kortárs irodalomnak. Tartalma teljes hosszában felfedezhetőek az emberi viselkedés bágyadtabb devianciái, és az eredeti írónő önámító látásmódja a szerelem és a felnőtté válás témáiról. 


A történetvonal közismert: klánháború. Vámpírtanács egy vérfarkas-vámpír szövetség ellen. A szituáció annyiban más a Napfogyatkozás klimaxharcához képest, hogy Bella immár vámpír és anya. Ám Renesmee egy vámpír és egy akkor még halandó lány gyermekeként született, ami a Volturi törvényei szerint tilos, egy hajdanán történt hasonló gyerekvámpíros eset miatt. Tehát a Volturi motivációja döntően hatalmi, tekintélyuralmi természetű.

A forgatókönyvírók most legalább próbálnak valami történetféleséget eszkábálni, és ez az, amit tavaly abszolút nem láttam a munkájukon. A Cullen-família világszerte vámpírtanúk keresésébe fog, először Renesmee veszélytelenségét bizonygatni. Aztán, mikor a Volturi megkezdi a potenciális tanúk levadászását, jöhet a B-terv, azaz a nyílt sisakos harc.
Kezdeném azzal, hogy a Volturi leginkább a Vatikán karikatúrájaként viselkedik az egész saga-ban. Elég egyértelmű, hogy Renesmee csupán ürügy a testületnek, hogy félreállítsák a Culleneket, akikre egyre zavaróbb helyi ellensúlyként tekintenek saját befolyásukkal szemben. Ezt a vezetőjük, Aro előbb színfalak mögött, majd nyíltan is bizonyítja. Egyértelműen leolvasható róla a Volturi egész személyisége: önelégült, elkényelmesedett, nem bírja az ellenvéleményt, és nem különösebben okos - különösen, mikor vigyorogni próbál.




Stephenie Meyer úgy érzem, megérdemelné a "mikrosátán" jelzőt, ha azon írókat rangsoroljuk, kiknek könyvéből hollywood-i mozi készült. Nem csupán amiatt, hogy művei tartalmilag megvezetőek és totál egyoldalú beállításúak - kifejezetten a romantikus novellák és regények rendszeres olvasóra szabva. Direkt vagy akaratlanul, de olyan célzásokat, illetve olyan emberi viselkedésbeli szimptómákat jelenített meg a főszereplőin, amiket komoly direktor sosem emelne be egy eposzi történetfolyamba:
  1. merev abortuszellenesség,
  2. dicséretesnek beállított önző magatartás,
  3. életveszély hajszolása szerelmi indíttatásból,
  4. házasság előtti követendő szűznek lenni,
  5. érzelmi zsarolással hatni a másikra,
  6. impotencia egy párkapcsolatban,
  7. lassú reagálókészségű apa,
  8. az anyai ösztön arroganciával való párosítása,
  9. homoszexuális áthallások,
  10. nimfomán kényszer a vetkőzésre,
  11. gyerekpedofil viselkedés.
Ki-ki döntse el, hogy a 3 főszereplő közül melyik vonás kire illik.


Renesmee és Bella vámpírizálása még a lassú eseményfolyás mellett is elsietett. Pár klip alatt látjuk, hogy Bella villámgyorsan hozzászokik a vámpíri létállapothoz, szakadékokba ugrálva az erdőben, kontaktlencsét hordva a szemei miatt. Szkanderjelenete ugyanúgy nem tudom, mire szolgálhatna ténylegesen, mint az előző filmben a nászsakk. És kiderül, hogy valamiért akad még egy pluszképessége is: egy tudati sorompó, amivel védeni tudja magát, ha valaki olvasni vagy kárt okozni akar az elméjében. Egója a Hajnalhasadásban éri el az igazi tetőfokát: "Arra születtem, hogy vámpír legyek." Alice jóstehetsége ehhez képest majdhogynem könnyen hihető.


Teljesítmény, hogy Renesmee még anyját is alulmúlta karakterként, és nemcsak a színészi játékra gondolok itt. A történet szerint Renesmee vámpírgyerekként exponenciális tempóban cseperedik, és nem tudni, mivé válik majd. Mindössze 1 vagy 2 jelenetben (CG-)csecsemő, azután már egy kislány, és egy röpke ideig felnőttnek is láthatjuk.
Alice egyik látomása nem kevesebbet előlegez meg, minthogy Jacob és a felnőtt Renesmee összejönnek. Ennek a jelentése valami elborzasztóan ambivalens és kétértelmű - vagy inkább  egyértelmű a rossz irányba. Nem tudom, örülnöm kellene-e, hogy Jacob így túlteheti magát rajta, hogy Bella végül Edwardé lett. Ha ezt akarta kihozni az írónő, akkor ez bizony nyomatékosan groteszk elképzelés!



Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy már trailer-ek sem ajánlanak fel sokat; leszámítva azt a híres csatajelenetet, ami egyébként nem is szerepel a könyvben. Az a csata egy merő rohangálás, és még annak sem igazi. Renesmé elmenekítése farkasháton sem tudott meghatni, Aro pedig túl hamar fújt visszavonulót, tekintve, hányan vesztek oda. Szinte szolgai az, ahogy mindenki kötelezően hazamegy, hogy a végén márcsak Bella és Edward végső, megindítónak szánt bájolgását láthassuk.
A látványvilágot nagytotálok és CG-kiegészítők próbálják feljavítani, negyedsikerrel. A farkasok megjelenítése megint ingadozik a félkész és a darabos színvonal között. Igazat kell adnom azoknak, akik szerint nem hat természtesnek a kinézetük: némely szögből egészen olyanok, mint a Disney-mesekutyák. Jacob egy jelenetben még alakváltásos bemutatót is tart Bella apjának, Charlie-nak (aki egyébként az egyedüli normális szereplője a "saga"-nak). Nehéz röhögés nélkül megállni azt a közjátékot.




Összegezve: az Alkonyat - egészében és nagyegységenként is - nem egyéb, mint egy szadomizált tini-vágyálom, unalmas történettel, különféle élethelyzetek értelmezési ficamaival, és gyakorlatilag minősíthetetlen színészi repertoárral. Befejező része nyomába sem ér olyan fantasy-zárásoknak, mint A király visszatér vagy A Halál ereklyéi 2.! A saga kedvelőit nyilván nem tudom, és nem is próbálom megingatni, egyetérteni velük azonban soha nem fogok. Mi több: drukkolok az ehavi Arany-Málna-kiosztón, hogy minél több jelölését válthassa díjra, valódi értékéhez mérten megkoronázva a meyerista vámpírkultusz dekadenciáját.
  

Az utolsó Alkonyatra megintcsak Elégtelent adok.

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Hát nagyon okosnak véled magad, de szerintem csak inkább becsömörödött vagy.
Én már akkor sem voltam tini mikor az első alkonyat megjelent, és nem is vagyok és leszek alkonyatfüggő. Először a filmet láttam, az alapján gondoltam úgy, hogy elolvasom.
Nem értek veled egyet, szinte semmiben.
Túl könnyen kritizálsz és nem látod meg a jót.
Nagyon sok mindenben más a film, főleg hogy azt az oldalmennyiséget nem lehet időben belesűríteni 2 órába.
Nem vagyok Bella rajongó, ez tény, de amit képvisel az tetszik, egyáltalán nem várja el, hogy megmentsék, és ki ne akarna vámpír lenni, főleg ha még gyereke is lehet. Minden film egy fantázia, nem a valóság, nem kell ebben élni naphosszat, arra kell h kikapcsolj, lazíts és elrugaszkodj egy kifejezetten szar nap után.
Ha nem érted a szkander jelenetet akkor szimplán csak hülye vagy, még a pasim is értette, pedig ő közelébe se került a könyveknek (nem is fog soha) :) Az a lényege, hogy végre megtalálta a helyét, mert Bella nem vágyott másra, csak arra mint a legtöbbünk, hogy ne legyen kívülálló.
Erősebb Emmettnél, nem lehet többé félresöpörni, nem kell másokra támaszkodnia. Végre elengedheti magát, nem kell semmit belemagyarázni, csak egy kicsit jól érzi magát...
A sakk jelenet pedig arról szól, hogy nem akarja bántani Edward Bellát, ezért próbálja elterelni a figyelmét, ezen mit nem lehet érteni???
A 15 pontos felsorolásod egyszerűen röhejes,kérnék hozzá magyarázatot, gondolom azért nem tettél, mert megmagyarázni sem tudnád!
Nagyon szépen és körmönfontan fogalmazol, de nem látod meg a lényeget, mindig voltak és lesznek olyanok akiknek ezért vagy azért nem fog tetszeni egy film, de egy kritika akkor lesz jó, ha szívből jön, és nem csak szapulsz, mert az már nem kritika csak rágalom.
És nem azt fogod elérni, hogy mások elgondolkozzanak rajta, hanem azt hogy kiborulnak.
Ez az én szerény véleményem, nem vagyok író, csak egy egyszerű olvasó.

Angelus írta...

"Nagyon sok mindenben más a film, főleg hogy azt az oldalmennyiséget nem lehet időben belesűríteni 2 órába"

Úgy, hogy gyakorlatilag a teljes könyv tartalmát bele akarják sűríteni, természetesen nem lehet. De magával a könyvvel is az a bajom, hogy túl sok a jelentéktelen mellékszál, a beemelt témák, gondolatok és történések pedig nem kapnak akkora súlyt, mint kéne. Nincsenek valódi konzekvenciák. Nagyon rossz és igénytelen írói munkának tartom az Alkonyatot, amiért nem kezeli érdemben azt, amit beemel és tárgyalni próbál. Nagyon oskszor teljesen valószerűtlen a szereplők viselkdése. És egyáltalán ahogy a vámpír és vérfarkas mítoszokat divattermékekké degradálja az írónő, egy olyan koncepciót erőltetve, ami a felnőtt ember morális alapfogékonysága és a logika szerint se működőképes.

"Nem vagyok Bella rajongó, ez tény, de amit képvisel az tetszik,"

Nem azt képviseli a filmekben, aminek a megjelenítésére eredetileg létre lett hozva. Az átlagos 17-18 éves lányt igazából nem testesíti meg, mert viselkedése, érzelmi skálája, a cselekedeteiből lejövő gondolkodás alapján nem esendő, hanem instabil és egoista. És a változása nem példaértékű, hanem a személyiségében lakozó sötétség felvállalásának folyamataként jön le a vásznon. Ezért hoztam fel párhuzamként Yagami Light-ot, akinél az anime-sorozat első részeiben ugyanezt figyeltem meg.



"egyáltalán nem várja el, hogy megmentsék, és ki ne akarna vámpír lenni, főleg ha még gyereke is lehet."

A vámpír tulajdonképpen élőhalott, aki bizonyos fizikai korlátokkal bír egy homo sapiens-hez képest. Nem állítom, hogy maradéktalanul hihetőnek tartom a Twilight előtti vámpír-ábrázolást, de azok legalább jelleget adtak a halhatatlanságnak. Ez nem csak filmes tradíció volt, és nem úgy kellett volna megújítani, ahogy az itteni sagá-nál történt.



"Minden film egy fantázia, nem a valóság, nem kell ebben élni naphosszat, arra kell h kikapcsolj, lazíts és elrugaszkodj egy kifejezetten szar nap után"

Használható erre is, de ugyanennyi erővel a zenehallgatás, az olvasás, a pihenés vagy bármilyen más szabadidő-tevékenység is megfelel ugyanennek. Én nemcsak élményként, hanem alkotásként, konstrukcióként tekintek egy filmre, úgy a cselekmény szerkezete, mint a tartalmi összefüggései miatt. Korántsem biztos, hogy helyesen értelmezek valamit egy filmben, hisz én is csak ember vagyok. De ha úgy érzem, hogy sántít az, ahogy próbálnak beállítani valaminek vagy valakinek a szerepét, azt igenis szóvá teszem, mikor írok az adott filmről.

"Ha nem érted a szkander jelenetet akkor szimplán csak hülye vagy,"

Látod, pontosan az ilyen reakciókra számítva nem fogtam vissza magamat az íráskor. Mert akárhogy indokolnám, az a rajongóknak semmit nem jelentene. Nem tudom megbecsülni, hányan szeretik a könyveket vagy a filmeket, de legalább 30 millióan biztos megvannak világszerte. Egyáltalán nem örülök annak a trendnek és mércének, amit az Alkonyat képvisel.


Angelus írta...

"Az a lényege, hogy végre megtalálta a helyét, mert Bella nem vágyott másra, csak arra mint a legtöbbünk, hogy ne legyen kívülálló"

"A sakk jelenet pedig arról szól, hogy nem akarja bántani Edward Bellát, ezért próbálja elterelni a figyelmét, ezen mit nem lehet érteni???"

Na erre céloztam fentebb. Erőltetett ez a két magyarázat, részben azért is, mert valódi személyiségrajzot a szereplőknek nem sikerült kölcsönözni. Nem érezni, hogy Bellának érdemes volna közéjük tartozni, vagy azt, hogy ebben nekünk nézőknek szorítanunk kellenen neki. Túl szürke és jellegtelen karakterek adják a helyzetet.

"A 15 pontos felsorolásod egyszerűen röhejes,kérnék hozzá magyarázatot, gondolom azért nem tettél, mert megmagyarázni sem tudnád"

Ebben nagyon tévedsz. Az 5 filmről egyszerre beszéltem. Egyébként pedig nyitott vagyok a vitára, sosem akarok konkrét filmkedvelő személyekkel rosszba lenni, bármennyi ellenérzésem is legyen a film irányába.

Azt 15 "pontot" csupán felsorolásnak szántam arra, amiket felfedezni véltem a szereplők közti kapcsolatok között; némelyik talán tényleg túl halovány. De kész vagyok módosítani egy pontig azon, amit írtam, ha rávezetnek a kommentekben, hogy tévedtem, vagy hogy valóban hibás/hiányos valamelyik gondolatmenetem.


"de egy kritika akkor lesz jó, ha szívből jön, és nem csak szapulsz, mert az már nem kritika csak rágalom"

Ebben teljesen igazad van, elismerem. Megpróbálok finomítani az erről a filmről szóló írásomon, természetesen úgy, hogy azzal ne hazudtoljam meg magát az álláspontomat.

Unknown írta...

"Ebben teljesen igazad van, elismerem. Megpróbálok finomítani az erről a filmről szóló írásomon, természetesen úgy, hogy azzal ne hazudtoljam meg magát az álláspontomat."
Na tudsz te ha akarsz, még mindig nem értek veled egyet, de ez így van rendjén.
Erről szól a disputa :)
Talán ha máskor finomabban fogalmazol, és azt is leírod ami tetszik, nem csak azt ami nem, akkor több olvasód lesz.
Szerintem ez az egész blogozás arról szól, hogy elgondolkodjunk, mert a mai világ arra késztet, hogy robotként éld az életed, és kövesd a tömeget.
Ezért is nem tartom kikapcsolódásnak a tévét, nem számítógépezem, nem ülök naphosszat a facebook előtt. Nekem a kikapcsolódás, egy jó könyvet jelent.
Nem tudom ki vagy, nem is szoktam ilyen oldalra tévedni, egy barátnőm hívta fel a figyelmemet az irományodra, nem is tudtam erről az oldalról ezelőtt.
De ha megfogadsz pár tanácsot, lehet én is rendszeresen visszatérek.

Amion írta...

"Talán ha máskor finomabban fogalmazol..."

OMG! Mondod ezt azok után, hogy lehülyézted a vélemény emiatt. :D Hát, gratulálok, le sem tagadhatnád, hogy Alkonyat-fan vagy. -.- Igaz, hogy ő csak egy filmről írt negatívumokat, de te egyből róla. Ez mindent elárul. Kézcsókom, és ne fáraszd magad azzal, hogy válaszolsz, mert nem érdekel.

Unknown írta...

"lehülyézted a vélemény emiatt."
tanulj meg írni :)

Tárkányi Rozália Lilla írta...

Én se szeretem a filmet, de a paródiáját bírom. Rengeteget nevettem rajta. Amúgy mefg az, h vki nevet egy paródián nem minden esetben azt jelenti, h nem szereti a filmet ( ez esetben viszont egy kicsikét igen,) Ja.. Hanem, hogy van humorérzéke, s nem sértődős. Például Dancsó kiparodizálta a szépség és a szörnyet, de attól még nem lettem mérges, hanem tudtam rajta kacagni. Ugyanez a helyzet, ha valakileszólja a kedvenc filmeteket twilight fanok. Ne legyetek dühösek! Azt, h tetszik a film. Senki nem veheti el tőletek. Mindenkinek joga van a saját egyedi véleménye kinyílvánításához. Attól. Hogy másoknak nem jön be a film, lehetnek jó emberek. S ez fordítva is igaz. Mindenkineik szíve joga, mit gondol. Szereted? Utálod? Mindegy. Olyan ember vagy, mint bárki más. Se több, se kevesebb. Együtt élünk. Különbözőek vagyunk mind... Ó, s még valami. Nem akkor vagy igazi rajongó. Ha szerinted a könyv vagy film maga a tökély, hanem ha elismered, vannak hibái. De te még ezek ellenére is szereted és kitartasz mellette. Például ott van a kedvenc könyvsorozatom a Zizi naplójaja. Nem tökéletes. Korántsem. Mégis igazi kikapcsolódást nyújt, s ami ezt el tudja érni, azt
Számomra jó írásmű. Olvasd azt, ami neked tetszik, s ne mások véleménye befolyásoljon. S lehetőleg te is hagyj békét másoknak. Egyébkéntnt van egy barátomtom. Aki csak azért nézi a Twilightot, mert vámpírlázban ég és mindegs mit néz, csak v _s legyen. De gondolom a legtöbb rajongó ezzel másként van. Mit szerettek benne annyira? Ha valaki erre szeretne válaszolni, akkor jó lenne értelmes, érveket felsorokaztató és okokat kifejtő komment formájában. Köszönöm. De ha nem akartok, nem kell. Úgy sem az én oldalam. Nem veszem el a megtiszteltetést akkor az üzemeltetőjétől. Bár már gondolkoztam azon, h én is blogolhatnék, de egy ideig még csak elképzelés marad, bizony. Rendszeresen foglalkozni kéne vele.. S sajna nekem nem mindig lenne kedvem. Bocs a hibákért, nem szánđekost csinálom. Csak az ujjam legalább akkora, mint öt betű ezen a.billentyűzeten.

Tárkányi Rozália Lilla írta...

Köszönet, sok sok köszönettel annak, aki az előzőt végig olvasta! Nem mintha olyan hosszú lett volna, hanem mert hemzseg a hibáktól!

Tárkányi Rozália Lilla írta...

Én se szeretem a filmet, de a paródiáját bírom. Rengeteget nevettem rajta. Amúgy mefg az, h vki nevet egy paródián nem minden esetben azt jelenti, h nem szereti a filmet ( ez esetben viszont egy kicsikét igen,) Ja.. Hanem, hogy van humorérzéke, s nem sértődős. Például Dancsó kiparodizálta a szépség és a szörnyet, de attól még nem lettem mérges, hanem tudtam rajta kacagni. Ugyanez a helyzet, ha valakileszólja a kedvenc filmeteket twilight fanok. Ne legyetek dühösek! Azt, h tetszik a film. Senki nem veheti el tőletek. Mindenkinek joga van a saját egyedi véleménye kinyílvánításához. Attól. Hogy másoknak nem jön be a film, lehetnek jó emberek. S ez fordítva is igaz. Mindenkineik szíve joga, mit gondol. Szereted? Utálod? Mindegy. Olyan ember vagy, mint bárki más. Se több, se kevesebb. Együtt élünk. Különbözőek vagyunk mind... Ó, s még valami. Nem akkor vagy igazi rajongó. Ha szerinted a könyv vagy film maga a tökély, hanem ha elismered, vannak hibái. De te még ezek ellenére is szereted és kitartasz mellette. Például ott van a kedvenc könyvsorozatom a Zizi naplójaja. Nem tökéletes. Korántsem. Mégis igazi kikapcsolódást nyújt, s ami ezt el tudja érni, azt
Számomra jó írásmű. Olvasd azt, ami neked tetszik, s ne mások véleménye befolyásoljon. S lehetőleg te is hagyj békét másoknak. Egyébkéntnt van egy barátomtom. Aki csak azért nézi a Twilightot, mert vámpírlázban ég és mindegs mit néz, csak v _s legyen. De gondolom a legtöbb rajongó ezzel másként van. Mit szerettek benne annyira? Ha valaki erre szeretne válaszolni, akkor jó lenne értelmes, érveket felsorokaztató és okokat kifejtő komment formájában. Köszönöm. De ha nem akartok, nem kell. Úgy sem az én oldalam. Nem veszem el a megtiszteltetést akkor az üzemeltetőjétől. Bár már gondolkoztam azon, h én is blogolhatnék, de egy ideig még csak elképzelés marad, bizony. Rendszeresen foglalkozni kéne vele.. S sajna nekem nem mindig lenne kedvem. Bocs a hibákért, nem szánđekost csinálom. Csak az ujjam legalább akkora, mint öt betű ezen a.billentyűzeten.

Tárkányi Rozália Lilla írta...

Én se szeretem a filmet, de a paródiáját bírom. Rengeteget nevettem rajta. Amúgy mefg az, h vki nevet egy paródián nem minden esetben azt jelenti, h nem szereti a filmet ( ez esetben viszont egy kicsikét igen,) Ja.. Hanem, hogy van humorérzéke, s nem sértődős. Például Dancsó kiparodizálta a szépség és a szörnyet, de attól még nem lettem mérges, hanem tudtam rajta kacagni. Ugyanez a helyzet, ha valakileszólja a kedvenc filmeteket twilight fanok. Ne legyetek dühösek! Azt, h tetszik a film. Senki nem veheti el tőletek. Mindenkinek joga van a saját egyedi véleménye kinyílvánításához. Attól. Hogy másoknak nem jön be a film, lehetnek jó emberek. S ez fordítva is igaz. Mindenkineik szíve joga, mit gondol. Szereted? Utálod? Mindegy. Olyan ember vagy, mint bárki más. Se több, se kevesebb. Együtt élünk. Különbözőek vagyunk mind... Ó, s még valami. Nem akkor vagy igazi rajongó. Ha szerinted a könyv vagy film maga a tökély, hanem ha elismered, vannak hibái. De te még ezek ellenére is szereted és kitartasz mellette. Például ott van a kedvenc könyvsorozatom a Zizi naplójaja. Nem tökéletes. Korántsem. Mégis igazi kikapcsolódást nyújt, s ami ezt el tudja érni, azt
Számomra jó írásmű. Olvasd azt, ami neked tetszik, s ne mások véleménye befolyásoljon. S lehetőleg te is hagyj békét másoknak. Egyébkéntnt van egy barátomtom. Aki csak azért nézi a Twilightot, mert vámpírlázban ég és mindegs mit néz, csak v _s legyen. De gondolom a legtöbb rajongó ezzel másként van. Mit szerettek benne annyira? Ha valaki erre szeretne válaszolni, akkor jó lenne értelmes, érveket felsorokaztató és okokat kifejtő komment formájában. Köszönöm. De ha nem akartok, nem kell. Úgy sem az én oldalam. Nem veszem el a megtiszteltetést akkor az üzemeltetőjétől. Bár már gondolkoztam azon, h én is blogolhatnék, de egy ideig még csak elképzelés marad, bizony. Rendszeresen foglalkozni kéne vele.. S sajna nekem nem mindig lenne kedvem. Bocs a hibákért, nem szánđekost csinálom. Csak az ujjam legalább akkora, mint öt betű ezen a.billentyűzeten.