2013. május 18., szombat

Űrgolyók


"A tied éppen akkora, mint az enyém."

"Sajnálom, kapitány; fogalmam sincs, mi történhetett...!"
"Hogy lehetsz ennyire hülye, azt mondd meg nekem?!"

(Bűnvadászok)



Spaceballs-nak hívják a Star Wars máig leghíresebb parodizációját. Aki látta, bármikor fel tudja idézni Rick Moranis mikrobi Darth Vader-karikatúráját, Dark Helmet-et. A cselekménygerincről lehetetlen nem ráismerni az Új reményre, illetve beazonosítani a többi torztükör elé állított művet - legyen az sci-fi- vagy nem-sci-fi.


Az még nem garancia egy jó spoof-movie-ra, ha sok művet figuráz ki. De az Űrgolyók a pozitív példák egyike. Nekem ehhez a produkcióhoz megintcsak nem fűződik gyerekkori emlékem. Nem érzem úgy, hogy megváltotta volna a világot vagy a szubzsánert. Azt azonban kijelenthetem, hogy típusának egyik legjobban sikerült darabja. Ez egy nevettető produkció, sok frappáns vizuális, kevesebb frappáns szóbeli viccel, és korrekt helyzetkomikummal. Nem mindig működik a viccek ötlete és időzítése, de ha igen, akkor nagyon.





Mikor megismertem a mű korabeli bírálatait, egyszerűen nevetségesnek találtam a leggyakoribb ellenérvet. Eszerint az Űrgolyhók "túl későn készült", mert "ma nincs sok aktualitása egy Star Wars-paródiának". Rossz duma. Mi; 4 évvel A Jedi visszatér után?? De mégha úgy is lenne: a premier időzítése a legutolsó tényező, ami megtolja a hangulat vagy a humor szekerét egy vígjátékban, vagy bármely másik műfajnál, ha már itt tartunk.
Ben Hur: legendás retroszinema, mely premierje 50. évfordulójára kapott egy álmos, szétfakult tévés remake-et, a legretardáltabb ifjú harcoshőssel Anakin Skywalker óta.



A cselekmény döntően a IV. Epizód variálása: Skroob elnök elküldi Dark Helmetet és Sandurz parancsnokot a Spaceball-1-gyel, hogy szívják és hozzák el a Druida bolygó minden levegőjét halódó hazájuknak, az "Űrgolyónak". Tervük részeként Vespa hercegnő elrablásával akarják kizsarolni a helyiek együttműködését. A lány apja ezért felbérli Lone Starr kapitányt és segédjét Barfot, hogy vigyázzanak a nem kicsit beképzelt hölgyre. Közben találkoznak egy remetével, aki Starrt kiokítja a misztikus "Schwarz" használatára, hogy üldözőiket legyőzhessék.


A nevek kiválasztása nyilvánvalóan kiforgatás: a Sith "Sötét Nagyúr" sisakja, termete és örökké fedett arca a vicc tárgya "Sötét Sisak" figuráján. Lone Starr kapitány az Han Solo és Luke Skywalker keresztezése. "Pizza, the Hutt" a Pizza Hot és tudjátokki összemosva. A "Schwarz" ugyebár a Force (Erő) helyi megfelelője; talán ezzel Schwarzenegger nevére is asszociálnak, akinek filmjeiben "az Erő" kicsit mást szokott jelenteni. A gonosz szereplők otthona "az Űrgolyó bolygó"... Ha valaki ezt a nevet így csillagászati témában hangosan elismétli, előbb-utóbb biztos, hogy elcsuklik majd a hangja. :)
Yogurt az, akiről csak sejtésem van, miért hívják így. Külsőre Obi-wan és Yoda antiimidzse, de a neve nem tudom, mire utalhat. Esetleg a Yoghurt (Joghurt) szóra, mert az árucikk, és ő a film marketingtermékeit mutogatja egy jelenetben Starréknak? Amellett, hogy homályos a képtársítás, nagyon megfáradt maga a poénötlet, hogy egy filmet a benne szereplő karakter is filmnek nevezzen.


Ahelyett, hogy tovább majmolnám a wikipediát, hogy mi mit jelent vagy gúnyol ki, inkább leírom a tapasztalataimat a filmmel. Jól összeszedett és változatos, a casting-je pedig éppcsak annyira sztárpakolt, hogy 1-2 más híres TV-műsorból ráismerjünk a főbb színészekre. Bill Pullman remek B-kategóriás Han Solo-klón, ám John Candy látványa se semmi: egy nagy, félig ember, félig szőrmók másodpilóta. Különös módon bennem nem annyira Csukabbát idézte meg a kinézete. Hanem inkább a kutyájával összeolvadt Szaddamot.
Daphne Zuniga a Melrose Place-ből teljes meglepetés volt az itteni Leia-klón szerepében, mikor 10-15 év után újranéztem a produkciót. A druidaiak hercegnőjeként komfortorientált, ragaszkodik hozzá, hogy kiszemeltje csakis egy jóképű, de hercegi rangú férfi lehet. Starr kapitány és ő ugyanazt az utat járják be gyorsítva, mint Leia és Han: utálják, tűrik, majd kedvelik egymást.



Több, azóta ikonikussá vált képet lehet felidézni ebből az alkotásból. Mint pl. ahogy Dark Helmeték egy monitoron nézik magukat: az Incepciót megszégyeníti, mennyi "kép a képben" másukat nézhetik az űrgolyóiak. "Most vagyunk a mostban!" Starr kapitány és Helmet párbaja szintén a legvelősebb tréfák egyike.  Még a pengék színe is burkoltan üzen valamit George Lucas-nak:
  1. a gonosz nagyúrnak nem kell mindig feltétlenül vörös szablyával vívnia,
  2. egyszer a Jedi-szerű főszereplő kaphatna talán végre sárgát is,
  3. és már 1976-ban gondolhattál volna rá, hogy energikusabbra koreografáltasd a párbaj-jeleneteket!
John Hurt a legnagyobb húzónév a filmben. Egyperces cameója nekem nem sokat tett hozzá az összképhez, de rendben volt. Nem semmi lehetett megcsinálni, hogy a Kane-ből kikelt alien-bébi-utánzat felálljon, és elkezdjen táncikálni. (Ezt a poént ismételte el később A Maszk fia című hulladékhegy.)



Igazából egymástól független pillanatok nevettetik a nézőt. Helmet babázós jeleneténél az egész utcában hallani lehetett a saját kacagásomat.  Mégis, úgy kerek egésszé mégsem egészen áll össze. Az írói munka nem annyira kiváló, mint azt szerettem volna látni. Hogy ez mitől fontos? Mert úgy hiszem, a koherencia igenis segíti, hogy egy nevetségesítő történet folyamatosabb legyen, és jobban beolvadjanak a poénok a humor áramába, lendületébe. Nem mondom azt, hogy leült volna a film, csak néhol érezhetően megtorpant, akadozott.






Két visszatérően látott karaktert teljesen fölöslegesnek tartok, mivel egyszer sem nevettetőek, nincs jelentős szerepük; csak foglalják a helyet a többiektől:
  1. Egyikük Pizza The Hutt. Viszolyogtam tőle, negatív értelemben. Értem én, hogy a névhasonlóság nem elég: Jabba nyálasságát és tohonyaságát próbálják kifigurázni, de ez a geg teljesen visszafelé sült el nekem. 
  2. A másik Scroob elnök, aki a Császár helyett szereplő vezetője a gonosz erőknek. Ez az ürge olyan, mintha a Rózsaszín Párcuc 5.-be menet eltévedt volna: egyetlen poénján nem nevettem, koloncként csüngött Helmeten és a parancsnokon, egész amíg a Spaceballs-1 feje le nem zuhant.
Apropó: a Szabadság-szobor alakú űrhajó ötlete önmagában passzol a sci-fi-paródiába, mivel - legalábbis én így látom - a régebbi sci-fik még merészebbek voltak az űrhajók méreteinek ábrázolásában. Még ehhez pluszpont, hogy A majmok bolygója-viccet az űrhajó-fejjel is sikerült ízlésesen elsütni.




Michael Winslow ugyanazt csinálja itt, mint Richard Crenna a Nagy Durranás 2.-ben: kifigurázza egyik korábbi filmes szereplését. A Rendőrakadémia-utalás Larvell Jones-szal egyetlen okból szerepel: a régi sci-fikre jellemző, cifra géphangokat hivatott kifigurázni. Mert hát ki lenne alkalmasabb erre, mint Hollywood legtehetségesebb hangutánzója?




Szóval, mit is kaptam az Űrgolyóktól? Sok nevetést, némi izgalmat és látványosságot. Mindezt tisztes keretbe fogva, többnyire jópofa karakterekkel, illetve változó szintű szellemességgel a párbeszédeikben. És egy olyan happy endet, ami olyan erőltetett, hogy az már önmagában kiad egy ütős csattanót még a végére. Ez egy kifejezetten ügyes kiforgató vígjáték.




3 megjegyzés:

Slater4 írta...

Na egy film ami nagyon jó4
én nem szoktam kedvelni a paródiákat, mert azt látom, hogy általában arra állnak be, hogy valami iszonyat marhaságot csiáljanak az egészből.De ez a film nagoyn jól sikerült.
nem tudom, hogy miről van szó de határozottan "Űrgolyhók a cme, nem "űrgolyók".
Meg úgy emlékszem, nem Dark Hemet-nek hívták, hanem csak lord Helmet-nek".
Eredeti nyleven nem látam, ezért vannak ezek a ferdítések?

"Még a pengék színe is burkoltan üzen valamit George Lucas-nak:
1. a gonosz nagyúrnak nem kell mindig feltétlenül vörös szablyával vívnia,
2. egyszer a Jedi-szerű főszereplő kaphatna talán végre sárgát is,
3. már 1976-ban gondolhattál volna rá, hogy koreografáld a párbaj-jeleneteket!"
Gondolodd?Érdekes felvetés, nem vitás.de szerinted Helmet és Lone Starr "párbaja" megfelelően volt koreografálva?

"John Hurt a legnagyobb húzónév a filmben. Egyperces cameója nekem nem sokat tett hozzá az összképhez, de rendben volt. Nem semmi lehetett megcsinálni, hogy a Kane-ből kikelt alien-bébi-utánzat felálljon, és elkezdjen táncikálni."

Az egész filmben azt a jelenetet értettem a legkevésbé, ennek ellenére tetszett, szóval akor ez egy Alien filmparódia akart lenni?

Angelus írta...

Gondolom, észrevetted, hogy a magyar forgalmazók valamiért mindig átalakítják az eredeti címeket, olykor teljes mássá. Ennek akarok a magam miliőjén gátat szabni, hogy a hivatalos magyar címfordítás helyett jobban próbálok szorítkozni az eredeti értelmére a címeknek. Spaceballs szó szerint Űrgolyók. Ritkán, de előfordul, hogy épp ennek az ellenkezőjét, pont hogy a szó szerinti címlehetőség magyarosítását díjazom. Pl. mikor egy magyar író vagy költő - ha jól emlékszem a gimis éveimre, talán Balassi Bálint - Dante Comediájából a "Ronda bugyrok" helynevet Rondabugyrodnak fordította. Ez leleményes variálása egy alkotás eredeti címének. És baromi ritkán fedezem fel a mai hivatalos magyar szinkronmunkák között.

Dark Helmet a főgonoszocska neve itt, de ahogy az eredeti ihletőjénél, úgy itt is hívható Lordnak, vagy simán Helmetnek. Ez ugye nem baj?


"de szerinted Helmet és Lone Starr "párbaja" megfelelően volt koreografálva?"

Mármint poénosság szempontjából? Abból ötletes volt: annyira megragadt bennem a fénykard bekapcsolása és az összecsavarodás, hogy ezt választottam a cikkem címképének. A dialógustársítás pedig szokásos magánasszociáció, ami beötlött róla. Örülök neki amúgy, hogy tetszenek.

Nagyon nem értek a honlap-dekorációhoz, főleg a blog adta szűkös eszköztár mellett, hát igyekszem kreatív lenni. Videókat is azért nem szoktam átrakni, mert sosem tudható, mikor veszi vagy tiltja le őket a youtube.

Az Alien-paródia tényleg nagyon futólagosan kapcsolódik a film egészéhez. Merő díszként éktelenkedik, nem látom más okát, minthogy a Star Wars-zal meg A majmok bolygójával hasonló rangú sci-fi-eposz, így szabad ezt is 1 filmen belül kifigurázni, valahol.

Slater4 írta...

"Mármint poénosság szempontjából? Abból ötletes volt: annyira megragadt bennem a fénykard bekapcsolása és az összecsavarodás, hogy ezt választottam a cikkem címképének. A dialógustársítás pedig szokásos magánasszociáció, ami beötlött róla. Örülök neki amúgy, hogy tetszenek. "

Nem egészen.Arra gondoltam, hogy ez joban volt koreografálva, mint az eredtei Star Wars párbajok?
Tudom, ezt a kérdést feletenni így vlahogy butaság, hisz ez egy paródia, de a cikkedet olvava, hogy "Lucas gondolhatptt volna a harcjelenetek megfelelő koreografálására", vaéhaogy ilyen érzetem volt, mintha ezt mondand, hogy ez a párbaj jobban sikerült.
Igen a monológok azok szuperek voltak."Én vagyok az apád... unokaöccsének az unkabátyjának a régi szobatársa"XD

Az Alien paródiát pedig arra voltam csak igazából kíváncsi, hogy Alien paródia volt-e.De ha jól értem akkor ez jól sikerült.

Nem szeretem ilyesmit írni, de a Sperman-es fórumnál is írál választ?