2013. május 7., kedd

Spy Hard

Nincs mégegy hollywood-i ikon, akit annyiszor bíráltak volna egy-egy komikus átiratában, mint James Bond-ot. Miután maga is a paródia műfajára szakosodott, Leslie Nielsen mindenképpen ki akarta próbálni magát, mint az angol szuperkém ferde tükre. Meg kell hagyni, egész ügyesen boldogult a szereppel a Drágám, add az életed!-ben. Mégha a film nem is nagyon nő föl a kiadós nevetésre vágyó néző elvárásaihoz.

 

Ha a film egészét nézem, akkor Nielsen Dick Steele-e a vezérhangya a humorbolyban. Ő a dupla 0-ás ügynök, a nőbálvány profi, akivel az ügynökségi titkárnő szinte "Dugj meg!"-cetlivel felérően  flörtöl. Szabiról hívják be, mikor régi ellensége, a félkarú Rancor új világuralmi terv előkészületeibe fog. Az ügyben Dick mellé szegődik a dögös femme-fatale, Veronique, akivel - a szüntelen nyomozás, menekülés és balfácánkodás közben - tipikus "bondos" románcba keveredik.
Nielsen poénjai - akár verbális, akár tettleges - nem ütnek olyan gyakran és akkora erővel itt, mint azt szeretném, de legalább van stílusa a különböző viccszituációknak. Dick csak annyira kelekótya fickó, ami még felismerhetővé teszi rajta, melyik karakter lejáratása ő. Nemcsak úgy nyersen idétlen vagy barmoltan hülye, mint pölö Austin Powers. Amaz a karakter azért nem működött mind Bond-karikatúra, mert az eredeti embert túltorzították, a pontos ellentétévé, aki ugyan nevetséget tud kelteni, de önmagában nézve nem több egy gyengeelméjű, taszító gnómfiguránál.


Steele-en kívül kívül még aki mulatságos karakter, az az ügynökség igazgatója, akinek mániája, hogy mindig álcázza magát, munkán kívül és belül. Pont mint Clusoe felügyelő A rózsaszín párducból. 2 roppant felvidító jelenést idéznék itt, amelyben szerepel: egyik a belépője Dick szellentésekor, másik mikor egy röntgen-szemüveg tesztelésekor egy hájas férfi melltartóját látja meg vele:
1.
"Gratulálok, Döglesz. A feleségem ügyvédje egy hónap alatt se tudott rám találni. Isten hozta, WC-00!"
2.
"Ha itt beállítunk egy bizonyos kombinációt, akkor a táska robban, igaz?"
"Nem. Ez egy zár. Arra szolgál, hogy csak én tudjam kinyitni a táskámat."
"Bámulatos; hogy mit ki nem találnak manapság."
"Oh, a szemüveg, hehe..."



Nemcsak Bond-paródiát kapunk; már maga az eredeti cím is bökdösés a Die Hardnak. Ugyanúgy karikizálja ez a vígjáték pl. Whoopy Goldberg Apácashow-ját, vagy a Jurassic Parkot. Dick és Veronique egyik segítője egy szőke kölyök, aki Macauley Culkin Kevinjét reprezentálja a Home Alone-ból. És Rancor egyik embere nem más, mint Hulk Hogan. Ezek közül az Apácashow- és  Kevin-utalások az én szememben nem illenek egy komikus kémtörténetbe. De az utóbbi semmiképpen!
A Jurassic Park-parodizálása viszont nem volt rossz húzás az alkotóktól. Egy őrült tábornok rezidenciájához remekül illik a prehisztorikus szörnyek világa, mintha szabadidejében a megalomán Rancor tábornok kihalt fajok felélesztgetésével ütné el az időt.




Nem tartom jó vígjátéknak a Spy Hardot, de vannak kimondottan humoros részletei, és mozgalmas. Azonkívül kerüli a gyomorforgató vécés poénokat, a toaletthumort. Azt is lehet jól felhasználni (pl. Ace Ventura), de jóval nehezebb nevettetővé tenni, mint mondjuk egy profi akcióhős különleges felszerelését. A befejezést - ahol a főgonoszt kilövik a nukleáris rakétával együtt - szintén nem tartom olyan stílusosnak, mint mondjuk a Hot Shots vagy Naked Gun zárását.



Egy Elégségest adok rá. Gyenge, de vállalható kikapcsolódás.




4 megjegyzés:

Slater4 írta...

Két dolgot szeretnék megkérdezni:
1.Hol maradnak most az idézetek a cikkek eleljérl?Persze nem lényegesek, de hangulatilag jók vltak.

2.:Ha már filmparódiákról van szó, ismered az Űrgolyhók című Star Wars paródiát?

Angelus írta...

1.Most épp nem nem találtam elég frappánsan odavágó részletet.

2.Ismerem. Az Űrgolyhókban a töpszli Vader-karikatúra egész nevettető tudott lenni néha.

Slater4 írta...

"Ismerem. Az Űrgolyhókban a töpszli Vader-karikatúra egész nevettető tudott lenni néha."

Hát, igazából arra gondoltam, hogy azt nem fogod felvenni az elemzéseid közé?Szerintem méltó rá.

A Superman II Donner féle változat-nál válaszolnál a hozzászólásomra?
Feltettem néhány kérdést, és két Superman epizódot is belinkeltem.

Angelus írta...

Tervbe van véve. Rengeteg sokat nevettem rajta hangosan, mikor nemrég - sok év után először - újra megnéztem.