2012. augusztus 6., hétfő

Vadiúj Vadnyugat


"Mitől olyan klasszak a robotok?!"
"Mert biztonságosak!"


(Én, robot)





Will Smith kedveli a tudományos fantasztikumot. De mégha szerepe netán jól is lenne megírva és eljátszva, az aktuális művek koncepciója mindig hatásvadász. Megengedik, hogy az elénk tárt világok alkotóelemei rendre kilógjanak a józan mérték és realizmus mezsgyéin, megakadályozva, hogy érdekes vagy akár gondolatprovokatív moziélményben legyen részünk.


Bár nálam a vígjáték külön lapra tartozik, Smith még abban sem tud remekelni. A Vadiúj Vadnyugat éppoly többszörösen amputált szellemesség vagy derű terén, mint az egydimenziós főgonosz, Dr. Loveless. És nem mert tele van mészárlással, nem ezzel van a baj. A Nagy Durranás 2. egyik kifigurázandó zsánereszköze éppen az volt, hogy lövőbajnok főhős körül úgy hullanak a katonák, mint a legyek. Ott ezt viccesen állították be, és legtöbb elsütéskor működött a poén.
Itt viszont nemcsak nem viccesek a halálozások, hanem kifejezetten morbidak. Ha még személyiséget is kaptak volna, hovatovább depresszív lenne. 


Nehezemre esett műfajilag behatárolnom ezt a filmet. Westernparódia eleve nem lehet, mivel nem törekszik ismert westernpanelek nevettető beállítására. Ha törekedett volna, akkor se bírna mosolyra fakasztani. Sci-fi-ként kb. a Waterworld szintjét üti meg: nyilván onnan kellene eredjen a humor, hogy felturbózzák a polgárháború utáni Amerika technikai fejlettségét. A század második felében zajlott majd a második ipari forradalom, ahol a maxim géppuska, a dinamit és más haditechnikai újítások honosodtak meg a hadvezetés kelléktárában.
Szóval az alapötlet nem volna ostobaság. Sok vicclehetőség adódhatna a sok korabeliesre fazonírozott tárgyból, mint McGrath tábornok hallókészüléke, Gordon ügynök motorbiciklije, gyorstüzelő melltartója, vagy Dr. Loveless abszurd óriás robottarantulája, ami szinte a Bay-féle Transformerek előfutára a kinézetében. A technikai eszközök a valódi főszereplők, nem a sztereotípiák szintjéig se felnövő karakterpótlékok, mint James T. West (James T. Kirk név-átfaragása?). De a legtöbb csúcsfejlesztés fegyver, és a hatékonyabb pusztításért használják, merő dicsekvésből. Így magában ez nem annyira mulatságosnak hat, mint inkább bosszantónak.

A legtöbb nem-technikai geg az ügynöki munkára utal: az elején West épp egy nővel fürdőzik, majd pucéron ott reked egy rablóbanda szeme előtt, Gordon hol az elnöknek, hol nagy darab táncosnőnek álcázza magát, később pedig West hastáncosnak. Ezeket a kliséket már számtalanszor vették elő más filmek, és ettől bizony mindegyikük ügyesebben sütötte el.


Salma Hayek jelenlétének 1 nyilvánvaló oka van itt: masszázs a férfiretinának. Karaktere, Rita Escobar 1 igazi okból követi Gordont és Westet az elnöki megbízatáson: mert kalandvágyó.


Mezeien: a forgatókönyv kiszámítható, a csattanókészlet fárasztóan ingerszegény, a színészet pedig a semmivel határos. Indokoltnak tartom mind az 5 Arany-Málna-díjat, és meg vagyok lepve, hogy Will Smith-t magában nem jelölték legrosszabb színésznek, de Kevin Kline-t igen.


A Vadiúj Vadnyugatra Elégtelent adok. Nagy költségvetésű filmes roncstelep, annyi emberséggel, ami egy csavarhúzónak talán elég.


(Megjegyzés: tudom, hogy az későbbi film, de a nitro-glicerines üvegek láttán nem tudtam nem a Zorro legendájára asszociálni.)

Nincsenek megjegyzések: