2012. augusztus 24., péntek

Batman: A vörös sisak alatt


Mint a karakter rajongója, gyakorlatilag minden egyes Batman-mozialkotást szándékomban áll kielemezni a blogon. Ez feljogosít, szóval nekikezdek.




1. Bevezető 


A 2010-es Batman: A vörös sisak szokatlan alkotás a Batman animációs filmek mércéje szerint. Egyik másikban se szerepel a cselekmény több résztvevője, elsősorban Jason Todd, aki Greyson után a 2. Robin; illetve Roman Sionis a.k.a. Fekete Maszk (aki néhol szó szerint ugyanazt mondja, mint a képregényben). A movie hangszínészei sem a megszokott emberek a T(he)A(nimated)S(eriesből), Mark Hamill, Kevin Conroy és társaik. De a szinkron, a hanghordozás, a játszott személyiségek az őket helyettesítő színészek révén is majdnem ugyanolyan hatásos lett.
Azonkívül: ez egy PG-13-as alkotás, ami az erős brutalitás, sőt vér miatt szerencsénkre nemcsak trükk, hogy minél több felnőtt is megnézze. A közelharcok koreográfiája is jól követhető, hihető testi képességekkel, (eltekintve néhány irreális ugrástól). Hatásvadász pillanat is csak néhol szerepel: a látványosságok legtöbbször tényleg a történet mesélését segítik. Kivétel ezalól Éjszárny belépőjekor az a behemót robot, akit még felrobbantani is alig-alig sikerült neki és Bamannek.


Főleg Joker kapcsán válthat ki nem-tetszést az itteni verzió. Nem mert nem hasonlít a képregény-forrásanyagra, vagy mert rosszabb lenne a figura bármely másik inkarnációjától. Hanem főleg megszokásból, mert ez "nem az ő Jokerük". Sokaknak, ha Joker nem csontvelőig olyan, mint Mark Hamill verziója, onnantól nem érdekli őket. Megint mások Jack Nicholson ábrázolására esküsznek. Ezt az álláspontot is megértem: ha sorra vesszük a képregényhősről készült mozifilmeket, alighanem Tim Burton '89-es filmje gyakorolta a legnagyobb hatást az összegzett Batman-mitológiára.
Az itteni Joker - Heath Ledger verziójához hasonlóan - anarchiát, szabályok és maffia nélküli alvilágot akar, és pusztán saját szórakoztatásra öl és kínoz. Minél őrültebb, szövevényesebb konfliktus keveredik valamiből, annál jobban érzi magát. Jórészt miatta vált Jason Toddból az új Vörös Sisak. A rajzfilm főleg kettejük kapcsán nagyon ragaszkodik a TAS előtti képregényekhez, pl. a Killing Joke, vagy a Death in the family.


Akik nem ismerik: a Killing Joke tartalmaz egy eredettörténetet Jokerről. Ő ebben egy be nem futott komikus volt, akit terhes felesége halálakor 2 bűnöző rávett: játssza el Vörös Sisakot, Batman egyik korabeli ellenfelét. A vörös sisakban zuhant be abba a gyengén maró savas anyagba, ami a bőrét kifakította. Ekkor őrült meg. A Batman: A vörös sisak alatt c. rajzfilm meg is tartja ezt a hátterét, sokkal pontosabban, mint a '89-es filmben látott Joker-eredetsztori.


A Death in the family pedig Jason Toddról szól. Korabeli batfanok nem szerették a figurát, elsősorban lázadó, rebellis és időnként arrogáns viselkedése miatt. Így aztán a képregényben Joker keze által meghalt egy robbanásban. Ugyanez történt itt is. Mikor Vörös Sisak felfedi magát Joker előtt, az szemmel láthatóan örül neki, hogy mivé vált EZ a korábbi side-kick (Éjszárnynál már persze kevésbé): "Muszáj pontot adnom a fiúnak! Visszajött egészen a halálból, hogy véghezvigye ezt a szar ügyet!"




2. Az alkotás maga


Az írók nagyon ügyesen bánnak az idővel. Rövid idő alatt fontos, de össze nem csapott magyarázatokat kapunk, gyakran vizuálisan is hangsúlyozva. Szereplőknél dettó: minden fő karakter nemcsak megkapja a kellő műsoridőt és motivációt, de más-más szemszöget is képvisel a moralitási spektrumban. Válogatni lehet, melyik típussal értünk egyet, melyikük álláspontját érezzük a "befutónak". Ezt utoljára Chris Nolan A sötét lovagjáról tudtam volna így elmondani.
Ahogy A Rém álarcában, most is Joker volt felelős az új, komorabb antagonista születéséért. És akárcsak a Denevérnő rejtélyében, most is egy ismeretlen, felszerelt, hatékony önbíráskodó indítja be az eseményeket, aki külsőre hasonlít Batmanre, de nem bánja, ha a bűnözők halnak meg. Viszont hál'Istennek itt nem egy rakás szupergonosz üzérkedik az alvilágban: jelenleg a fő keresztapa Roman Sionis, akinek üzleteit Vörös Sisak főként meghiúsítja. 



Egy ilyen sokszereplős alkotásban fennáll a veszély, hogy a címszereplő elveszlik a kavalkádban. Nem így történt. Bruce Wayne az, akiről végülis szól a sztori. Ő képviseli az átlagember számára még épphogy elfogadható határt jó és rossz között. Neki kell a legtöbb kritikus döntést meghoznia, a legtöbb morális dilemmával szembenézni. Jason haláláért mekkora részben felelős? Szabályai tényleg túl merevek, vagy csak Gothamre nem szabhatóak többé?
Talán kicsit tompítja a dilemma hatását és élét Éjszárny szereplése. Az eredeti Robin ugyanis puszta létével igazolja: Batman segédje igenis felnőhet maszkos igazságtevővé, anélkül, hogy feladná a Wayne-től tanult morális kódexet. Szó se róla: érdekes volt látni, ahogy újra együtt van ő, Bruce, sőt egyszer Alfred is. És miután évekig teljesen elhanyagolta őt a rajzfilm-univerzum, márcsak elégtételként is kijárt neki, hogy itt a cselekmény részese legyen.



Egyetlen fontosabb szereplőt érzek erőltetettnek, hogy betoloncoltak ide: Ra's al Ghul. Elvileg ő bérelte fel Jokert azon a végzetes éjszakán, de amaz túllőtt a célon, így Ghul kötelességének érezte, hogy a Lazarus Forrás segítségével feltámassza Jasont. Ha már feltámadás szerepel a történetben, akkor azt a Batman-rajzfilm-világban így a legcélszerűbb megíni. A Lazarus Pit ugyebár átmeneti őrületet is okoz a célszemélyen: nem tudjuk, Jason pszichéjére hosszútávon is kihatott-e a mellékhatás. Hogy bosszúhadjáratát ez is érlelte-e. Az írók a morális kérdések mellett ennek eldöntését is ránk bízzák.
És nemcsak azért támasztják fel, mert a hasukra csaptak, hogy most ez az elfeledett karakter legyen az új nemezis. A cselekmény, a rejtély egésze Jason múltja köré épül: hogyan lett Jasonből 2. Robin, majd 2. (legalább) Vörös Sisak. Nem a hatalomvágy hajtja, hanem a meggyőződés, hogy Batman módszere túl merev és idealista, túl érzéketlen a soha vissza nem kapható életek kritikus száma felé. (Ő maga is halott lenne a Lazarus Pit nélkül). Vörös Sisak nagy feladványa: Nem jobb üzlet-e a nagy szennyfészkeket erővel szétzúzni, minthogy kisebb tüzeket loholunk eloltogatni?



Különösen a végén, a tetőpontnál érezhető át a konfliktus filozófiai természete. A 3 leginkább érintett személy együtt. Jason választás elé állítja Batmant: vagy a fogoly Jokert iktassa ki a világból, vagy őt, a bukott tanítványt. Ha rajta múlik, Joker biztos meghal. És nagyon jellemző a leggonoszabb karakterre, hogy ez a kusza, drámai szcenárió gyönyörködteti. Hiába nem az ő terve volt, extázist okoz neki a többoldalú konfliktushelyzet.
Jason és volt mentora itt tárgyalják legtöbbet a kettejük közti nézetkülönbséget. Jason szerint nem lehet megállítani a bűnözést, legfeljebb irányítani. Az egész alvilág sosem fog félni egy maszkos igazságtevőtől. Ezért nevezte magát Vörös Sisak "a jobb Batmannek": egyszerre önbíráskodó, harcos és kezdő maffiózó. Batmanről pedig tudjuk, miért nem engedi magának a gyilkolást: mert ezzel azt hirdetné, ilyen-olyan okkal bárkinek joga lehet hozzá, és akkor a valódi béke egyik feltételét dobná el.




3. Összegzés


A cselekmény tehát egyszerre feszes, fordulatos és elgondolkodtató. Nincsenek túl hosszú pihenők az akciók között, a látvány thrilleri, és végig súlyos kérdéseket feszegetnek arról, hogyan álljunk hozzá a bűnözés meglétéhez, létezik-e tolerálható formája. Mondom: mindegyik fontosabb szereplő más-más látásmóddal rendelkezik róla, hogy álljanak hozzá a kérdéshez, ami talán a legnagyobb erőssége ennek az alkotásnak.  
Utoljára még megpróbálom rendszerezni, ki hol foglal helyet a skálán:

Bűnözés:
  • Éjszárny: Küzdeni ellene, de nem kérlelhetetlenül.
  • Batman: Kérlelhetetlenül küzdeni ellene, de gyilkolás nélkül
  • Ra's al Ghul: Kérlelhetetlenül küzdeni ellene, gyilkolva, de nem irányítva a menetét
  • Vörös Sisak: Kérlelhetetlenül küzdeni ellene, gyilkolva, irányítva a menetét
  • Fekete Maszk: Gyilkolni és irányítani, a hierarchia és a hatalom céljából 
  • Joker: Irányítás és hatalom nélkül gyilkolni.



Gyakran elnagyolt és hatásvadász benne az akció, és a negatív főszereplők terveinek gondolatmenete is. Valószerűtlen, hogy mind Ra's al Ghul, mind Fekete Álarc épp egy, akkortájt már közismerten őrült vadállatnak ad megbízást, mint Joker. Utóbbi esetre Jason is számít. Miért épp Joker a nyilvánvaló vészmegoldás? Várható volt, hogy visszaél az ilyesfajta helyzettel! Ugyan tetszett az ötlet, hogy Jasont a Lazarus forrással támasztják föl, Ra's megbízása mintha csak ürügy volna, hogy a karakter - és vele a forrást - behozhassák a sztoriba.



Ennek ellenére nagyon jó Batman-rajzfilmnek tartom, és a képregények néhány leghíresebb pillanatát remekük foglalja bele a történetébe. 

14 megjegyzés:

Slater4 írta...

Hát végre sikerült megtalálni? Látom, most elég hamar több filmről is írtál.GOndolom ki szeretnéd használni a nyár még hátralévő részét.....
NEm tudom, tudsz e válaszolni rre:Miért dötöt úgy a DC animéciós Univerzumának stábja, hogy elkészíti ezt?
Látom egész sokra értékeled ezt a filmet.Biztos, hogy olyan jó?
A denevérnő relytéjénl nyilván érdekesebb, de biztos vagy benne, hogy a ROTJ vagy a Subzero nem múlja fleül?(rajzoásilag például mindeképp nehezbbek voltak azok szerintem.Persze a töréneteikre gondolok előssorban)
NIghtwing karalterének én nagyon örültem egyébként.Nem azért mert annyira imédtam volna, de tudod, a rajzfilm olyan szemét módon bánt a karalterével....Érdekes, hogy barbar meg kimaradt a iflmből voszont.Se mint Btagirl, se mint Oracle nincs benne.
Joker karaktere egyébként mintha ötvözni próbálná a Nicholson és a Ledger féle verziót.Mert kinézetre elöbbihez hasonlít, személyiségben utobbihoz.
Látom, te elégedett voltál itt Joker-rel, én valhaogy leegyszerűsítettnek éreztem.
A Sötét Loavg-gal ellnetétben számomra nem volt túl tetszetős ahogy csinálja a tréfáit, vagy ahogy szinte ujjong a helyzetekben.Úgy értem, az akit megölt, feltámad, és semmi ijedelem nincs benne, aztán a végén, olyan örömteli, higy együtt robbannak fel.....
A Sötét lovag-gla ellentétben ez olyan nevetségesnek hatott it szerintem.
ÉS látja, hogy Batman és a feltámadt Jason között valami komoly vita van, é semmit se próbál emg megtudni, a helzetet maga javára fordítani.
Úgy értem gondolj a ROTJ-re!Ott Joker hhietetlenül felkészült volt, gyakorlatilga Bruce elött járt egy lépéssel, zseniálisan tervezte meg minden lépést, a flasback-ben, meg Terry-vel szemben is.ÉS emlékszel, egyátalán nem akart meghalni!Ahhoz képest Joker it elég szánalmas.
Illetve:Azt mondod, jól bántak az idővel.
Hát én ezzel nem értek egyet:Tehát már volt Robin DIck Grayson, aki Nightwing lett, ezután felvett egy utcagyereket, aki megpróbálta ellopni a BAtmobil kerkeit, ugye tbb évig együtt dolgoznak, akkor volt ez az incindens, mely soránJAson meghalt, majd mondják, hogy 6 év telt el azóta.Joker és Batman hány évesek akkor már?
Pedig a végén Bruce arca tök fiatalnak tűnik.
Talán furi, de nekem pont az az egyetlen Rhas Al Gul-os jeelenet tetszett a legjobban:AMikor mondja "nem lett volna szabad egy őrült-tel szövetséget kötnöm"Meg hogy ők értesítették Batman-t, és amikor a szolgája mondja, hogy Bruce "nem fog időben odaérni" és Rhas lesüti a szemét...Nem emlékszem, hogy valaha láthattunk volna tőle ilyen ememberi megnyilvánulást.Végre láthattunk valami jelét, ohgy nem akkora szörnyeteg, mint a Joker.Én örültem volna több hasonlónak is.
ELég sok dolgot vettem fel most egyszerre, mégis örülnék, ha válaszolnál.

Angelus írta...

Oké, vegyük sorra:

0.: Sikerült megkerítenem. Érdekes, hogy a TDKR majd több mint kétszer akkora lesz, mint ez, remélem, nem ül majd a cselekmény, ahogy a TDK-ban sem.

1.: Rajzolás terén ezen a rajzfilmen érződik bizonyos fokú keleti stílus (pl. a 4 bérgyilkos, akivel Vörös Sisak és Batman harcol), de szerintem ennek ellenére jó: még borongósabb, de nem amorf vagy deviáns kontúrú. A történet pedig szerintem igenis feszes, sokrétű, rendkívül jól hangolja össze a szálakat és karaktereket, csak 1-2 megoldás talán erőltetett. Olyan, mint egy enciklopédia rajzfilmes és képregényes sztorikból.

2.: Éjszárnnyal szerintem is igazságot szolgáltott a rajzfilm. (esküszöm, mikor "barbar"-t olvastam, előbb még "Babar"-nak néztem :D )
3.: Jokernél megértem, hogy nem tetszik neked ez a kissé módosított verzió. Ha már hibridnek nevezzük, akkor tényleg hasonlít L.-re és N.-re, de akkor nem vagyok biztos, hogy a 2 kombinációja. Ennyire nem egyértelmű, hogy sémát követnének az alkotók, amikor megalkotják az itteni stílusárnyalatát Jokernek. Miért rettegjen, amikor tömény őrület és a káosz, a trükközött vérontás áhítata hajtja? Őt lenyűgözi, amit Jason most művel, főleg a végén: "Ez jobban sül el, mint vártam volna...!" És én épphogy a ROTJ-ban éreztem erőltetett a tervét a szatellittel. Persze, hogy Bruce előtt járt, hisz Timtől ott egy csomó titkot tudott meg, amit nyilván Tim chipje is rögzített.

4.: Bruce már huszonévesen megkezdte ténykedését Denevéremberként. Nem tudok biztosat, de szerintem A rém álarcában volt kb 30 éves. Itt szerintem olyan 40 lehet a Vörös Sisak-ügy idején.

5.: Ghul pedig tényleg több humánumot mutat itt, mint a rajzfilmes sorozatokban. Néha épp ez volt az a vonása, ami kicsit visszarántotta a karaktert a komolyan vehetőségtől a TAS-ban, öncélú volt időnként az aljassága.

Slater4 írta...

EGyébként meglepődtem, hogy a harc.jeleneteket nem elemzted ki jobban.
GOndolok itt arra amikor Batman és Nightwing üldözik a Red Hood-t, meg a mikor JAson és Bruce összecsap.
Az ebszélgetés több szempontból is érdekes.Például amit JOker-ről mond, az nemcsak erre a filmre, de a képrgeényektől a rajzfilmeken át egészen Nolan Sötét Lovagjáig érvényes:
"Nem azt akarom, hogy öld meg Pingvint Madárijesztőt vagy Dentet.A JOker-ről bezsélek!"
Ezt tök érdekes.Annál kevésbé talátam annak Bruce válaszát:"Azért nem ölöm meg mert csak."
HA belegondolunk a jelnetben van némi szomorúság is.
Úgy értem Bruce akárhogy mérjük, jobbá tette Jason életét, amikor felvette.Sok mindent kapot és tanult Bruce-tól, mégis a film végére eljut arra apontra, hogy megöli őt.
EMlékszel amikor Burce hátat fordít, JAson felmeli a fegyverét, és lő.Elég érdekes belegondolni, hogy gyűlölhette meg így mentorát.
TUdod, azért is tartom érdekes.nek a filmet, mert a ROTJ-hez hasonlóan rávilágít, hogy asokak által lenézett Robin-nak lenni majdnhogynem sokkal nehezebb, mint Batman-nek lenni.
Különösen ezen a "második RObin" dolgon mintha ülne valami átok....(A rajzfilmbeli második RObin ugye a képregénybeli második és harmadik Robin kombinációjából állt össze)
ÉS tudom, hogy ez hihetetlenül hangzik, de a film végén én megharagudtam ALfred-ra.
A dolgo végeztével, ott a Robin jelmez elött álva, megkérdezi:"Eltüntessem?"
Mitha ennyivel el lehetne intézni az egészet.ezzel a krédésével azt jelzi, hogy Bruce nem felelős a történtekért.Mith aezt mondaná:"Robin hiba volt, és JAson még nagyobb,hisz DIc-kel ellentétben nem volt elég tehetséges, és ostoba lázadó volt. de ön jószándékkal tette.NE érezze rosszul magát.MAjd én eltüntetem az emlékét, hogy önnek könnyebb legyen."
Szerintem elég szomorú, hogy ez Alfred véleménye.Rendben van, hogy törődik Bruce-szal de ez nem volt szép tőle.
Hú, hát megint öbb gondolatot is felvetettem....

Angelus írta...

Nem igaz, hogy Batman összecsapja a szóbeli felelét Jasonnek. Kifejtette, hogy ha megengedné magának, hogy "arra a helyre", a gyilkolás megengedéséhez leereszkedjen, talán nem jön vissza. Túl könnyű lenne; ő maga is azt akarja tenni Jokerrel, mint Jason. Bizonyos értelemben ez Batman szuperereje: az önuralma és értékrendje.

Slater4 írta...

Hát, jólavn. az Alfred-os és RObin-os felvetésemről mi a véleményed?

Angelus írta...

"a sokak által lenézett Robin-nak lenni majdnhogynem sokkal nehezebb"

Robinnak lenni szerintem nem nehezebb Batmannél, mert Batman nélkül Robin alakjának nincs önálló jelentésköre. Menthetetlenül csak egy félretehető tartozéka a figura értelme a Batman körüli legendáriumnak. Nem a Robin-kosztüm konkrét megformálóira gondolok, de nekik is egyszer fel kell nőniük, és akkor mindenképp több választási lehetőségük marad, mint Bruce-nal.

.

Alfred "a Robin jelmez elött álva, megkérdezi: Eltüntessem? Mitha ennyivel el lehetne intézni az egészet.ezzel a krédésével azt jelzi, hogy Bruce nem felelős a történtekért.Mith aezt mondaná:"

Alfred az, akire nem nagyon figyeltem ebben a filmben. Tény, hogy ez az elkendőző magatartás nagyon öncélú, hisz a TDK-val ellentétben itt nem volt közvetlen oka így vélekedni (Rachel halála, Joker randalírozása). Azt hiszem, igazad van ebben.


Slater4 írta...

Hát pont ezért jutott ez esezmbe, hogy Robin-nak lenni elég nehéz:Mármint ugye csak Batman árnyékában élve, és ugyanakkor Batman ellenfelei, főleg Joker egyik játlkszerének tekinti.
Tehát az eredményei nem kapnak elismerést, és még a küldetések is elég vezsélesek számára, hizs Batman-nel ellentétben Robin-t JOker nem tekinti számára fontos figurának.

Egyébként elmodnanám, hogy a Robin iránti "Kiállásom" tulajdonképpen a BAtgirl-utálatomból fakad.
Mert mikor én néztem a rajzfilmeket, Batman-en kívűl a többiek nem igazán érdekeltek.CSak tudod,visszatekintve, ahogy mmármondtam, a készítők nagyon odafigyeltek, hogy Barbara esetében ne az érvényesüljön, mint Robin-nál.
Tényleg minden elfogultság nlkül próbálom mondani, hogy ha megnézzük Robin-t a rajzfilmekben is nemegszer hozták megalázó helyzetbe, és nemegyszer azt az érzetet keletették, hogy Robin egy tehetségtelen hülyegyerek, ezzel szemben Barbaránál mindent megtettek, hogy teljesen önállóra alkossák meg a Batgirl karaltert, aki inteligenciában, ügyességben is Batman társa, illetve női megfellelője lehet, illetve őt sosem hozták olyan helyzetekbe, mint Robint.A youtube-on lttam olyan Anmiated Series epizódot, hogy "Lost episode" ahol például Joker és Harley Dick-et csirkeruhába rakja.Mondjuk ki: ez elég meglaázó volt.
Barbarát sosem hozták ilyen helyzetekbe.
a legjobb összehsonlítás egyébként a Rhas Algul-os rész és Mr.Freeze movie.
Mármint hasonlítsuk össze, hogyan történik, Dick illetve Barbara elrablása, mennyit tudunk meg arról, mi történik velük, illetv emennyi szerepük van a végén az ügy megoldásában.
ÉS akkor még nem említettük DRake-t, akinél aztán nagyon kihangsúlyozták a New Batman ADventures-ben, hogy "Barbara idősebb nála, már régebb óta Batman társa, Barbara okosabb nlála, felnőttesebb nála, sokkal ügyesebb nála, sokkal inkább egyhúron pendül Batman-nel", de persze azért a Bayond-ban hozzátették "ja egyébként őt elrbaolta a JOker, mert bár Bruce nem bízott benne azért lenedgedte egyedül"
Már elnézést, de mi ez!?Barbara mindig a hosszabbat húzta, DRake mindig a rövidebbet?
ÉS az sem tudolsó dolog, hogy a Beyond ezt is sugallja:Robin-ból kettő volt,Batgirl-ből azoban csak egy.
Persze Tery az új Batman, de ugye ez végog egy konfliktus, hogy most ő-e Batman, méltó-e rá, stb.
Robin-ból akérki lehet, Batgir-ből pedig csak egyetlen egy volt.
Tudod, ez a (szerintem) meglehetősen igazságtalan megközelítése a Robin és a BAtgirl karakternek nálam azt eredményzete, hogy Robin-t inkább pártfogolom.
JA és a feniektől teljesen függetlenül:Robin-t azért találtam érdekes-nek, mert a mentori kapcsolata Batman-nel szerintem jó volt.Robin karakterén keresztűl láthatjuk, Batman milyen atnár-ként, és támogatóként.
Hát sokat írtam, de megtennéd, hogy most is válaszolsz?

Angelus írta...

Ha valaki hozzászól egy irományomhoz, annak szívesen válaszolok.

Az első Robin kétségkívül a legsikeresebb a 3-ból. A második teljesen félrement, a harmadik pedig olykor egész kick-ass segédfigura lett szerintem. Épp ezért örülök, hogy csak sokkal később láttam a The New Batman Adventures-t, mint az első 85 epizódot és a Beyond-ot. Batgirl miatt nem hergeltem magam, úgy voltam vele, hogy jó bőr, hátha összejön Dick-kel. A Subzero óta tudom, hogy tényleg összejött, és örülök, hogy nem láttam, amint Bruce és Barb közt is kialakul valami.

Érdekesebbnek találtam, ahogy Barbara Comissioner Gordon lett a Beyondban, Terry pedig új Batman. Barbara cinizmusa így is bosszantott, de csak az 1. évadban. Amikor Varázsszem bűnözőnek állította be Terryt, de leleplezték, szerintem kellően elszégyellte magát. Aztán látszott, hogy Terryt a bizalmába fogadta, és kissé sokkolta, mikor Terryből az egyik részben Man-Bat-et csinált egy állati génmódosító szereket reklámozó bűnöző.

Éjszárny teljes mellőzését a Beyondban szerintem már nem Bruce Timmék Barbara-kíméletének volt a hozadéka, egyszerűen több figyelmet akartak hagyni Terrynek.

Te erről mit gondolsz?

Slater4 írta...

Érdekes.A második RObin-t tényleg elszúrták a képregényesek.Egyébként pont ezért is tartom nagyon jó-nak a Batman: Death in the Family, mert ennek ellenére elérte, hogy JAson halála szomorú legyen.Én a haramdik RObin-t is szeretem a képregénybeli Tim Drake Bruce-hoz hasonlóan detektíveskedő típus.És tetszik a belépője is. Mármint "Robin - a hero reborn"
Ez szerintem nagony szép.
A vélemynyemet a animációs sorozatokka kapcsolatban fenntartom.
Bruce Timm-ék akkor Barbara-imádatuk volt, hogy az tlejesen elrontott mindent.
Már ez is, hogy Barbra rendőrfönök lett.Kimondom Nem érdemlete ezt meg!
Emlékszel a képregényben például még csak nem is rendőr.Könyvtáros!És emlékszel, miután felhagy BAtgirl szerepével, Joker miatt megbénul.
Barbarát már a legleső epizódban meglítik, és több epizódban is szerepel, miletöt Terry-vel találkzik.Vették a fárdaságot, hogy ezt megcsinálják mert imdáták a karalterét.
Ne mondaj nekem, hogy Dick Grayson-nak nem bírtak volna néhány epizódot öszehozni!
De most már kimodnom így gondolkodtak:A Robin karaktert(minden formáját) megvtették, külön Dick Grayosn-t utálták, Barbara Gordon/BAtgirl volt aző "ultra-hiper-szuper-kedvenc karalterük"
Azért is dönöttek úgy a BAyond-ban, hogy Barabar Bruce-szal alkotott egy párt.Mert hát valjuk be:egy zserelmi kapcsolat Batman-nel sokkal magasabbra emeli, mintha DIck-kel jöt voln aössze.Ha megnézed a Subzero-nak is van egy ilyen hanglatja:
"Dick cska egy fiú, Bruce férfi, Barbara nő, és Barbarának egy férfira van szüksége"De komlyan, ha megnézed teljesen látszik.CSak avahogy akor még nem merték megtenni.
ÉS ezért száműzték Dick-et Rajzfilm-univerzumból BAyond-ban.
A Subzero-ban egyet nem lehet tagadni:Dick és Barbara között kezd komoyodni a kapcsolat, és Barbara fontos Dick számára.ÉS ezek után Bruce és barbar összejöttek a Beyond-ban.
Sőt ezke után hozzáment egy másik féfihoz.Sam YOung-nak egyetlen szerepe van:A készítők boztisítani akarták Barbara magánéletét is.A karaltere lég emmitmondó, hogy ne vessen rá árnyékot, ám ugyanakkor biztosította barbarának normális életet.Gerekeik azért nincsnek, mert a készítők is tudták, hogy akkor Barbarának bizony problémái lehetne velük, így ezt kikerülték, illetve így hogy Barbar és a férjét ilyen sozor szál nem fűzi össze, mindig nyugodtan visszaemlékezhetett arra, hogy ő valamikor Bruce-szal alkotott egy párt.
A készítők tudták, hgy ha meg kéne ehallgatni Dick Grayson-t is erről a dologról Barbara örök szégyenbne maradt volna, mint eyg törtető bigámista.És ettől mindenképp meg akrták óvni.
ÉS még az is idegsít, hogy Bruce MEGBÍZIK BARBARÁBAN.
Soha senki nem volt neki elég jó, de Barbara igen.Ez is a készítők Barbara-imádata.
Terry is modnta egyzser: "Tudom, hogy sosem leszek eég jó neki"
Barbarában annyiszor csalódhatott volna!
MRá enléézést:Bruce eltaszította Dick-et Barbaráért, aki később csak úgy faképnél hagyta!
AMikor Barbara bűnös-nek hiszi Terry-t, Bruce elsözsör hisz Barbarának.
ÉS az egész fleépítésére:Dick, Tim, és Terry is gyakran nevezték "old-man"-nek BRuce-t.Barbar ugyanilen?NEm, számára Bruce Bruce volt, egy partiképes férfi.Nála közelebb senki semkerült hozzá.Így jelezték,hogy BArbara sokkal mélyebb kapcsolat fűzte BRuce-hoz mint akármelyiküket.
2.:Batman ugye mindig is együttműködöt a rendőrséggel.Gordon ugy Batman támogatója volt a rendőrségnél.Az ő támogatás anélkül algha fogadták volna el Batman-t a rendőrök.
Barbara támogathatná Terry-t, de nem teszi.Annak ellenére, hogy ő is önbíráskodó volt.Ezt Bruce sosem rótta fel neki.ÉS miért nem?Az egyetlen igaz válasz az, hogy a készítők nem akarták felhíni a figyelmet BArbar kétszítűségére.
Hát már tudtam volna rövidebben is, de csak ilyen hosszan sikerült leírnom hogy hogy ogndolom.Azért remélem elolvasod.



Angelus írta...

Tudod, rengeteg animében éreztem úgy, hogy vagy a főszereplőt, vagy egy túl nagy hangsúlyt/tekintélyt kapott mellékszereplőt valami hatalmas tragikus eseménnyel kellene sújtani, hogy meghasonoljon és rájöjön, milyen cinikus, másokat kihasználó, önmagának hazudó karakter.
Akárcsak te az animációs univerzumban Barbaránál. Ami meg Terryt illeti, ő a ROTJ-film végén kapta meg azt az elismerést, ami a sorozatban csak néhol pislákolt.

Angelus írta...

Még valami: te fedeztél föl komolyabb hibákat/hiányosságokat a filmen? Pl. főleg annak élvezhető, aki jártas a Batman-képregények között, "haloványabb Joker", etc.? Bármi ilyesmi?

Slater4 írta...

HIányosságot?HÁt gondolkodom....
Hát JOker-t kicsit gyengének éreztem, nem voltak se céljai se tervei.Pedig általában vannak.Persze igaz ez a iflm nem róla szólt, szóval ez igazából nem baki.
A legnagyobb bajom az idővel van.Ezt már korábban elmyagaráztam.De nem is értem, iért kell eltelnie 6 év-nek JAson haláka óta.Miért nem csak 6 hónap? Nem láttam értelmét.
AMi furcsa volt, amikor JAson és Bruce küzdenek, egy ablakon keresztül ugranak be valami fürdőszobába, majd Bruce a faoln kerezstűl átlöki JAson-t.
Csak egy a baj: NEm láttam ajtót.
Meg igazából azt nem értettem, Nigthwing miért tűnt el.Mert ugye megsérül, a BAtcave-ben marad, aztán már a háztetőn látjuk egyedül.Nem értettem, miért tűnt el csak így onnan.
Illetve még egyvalami:Nem volt világos mi történt JAson-nal.Meghalt, életben maradt, smemi.
Nem azt mondom, hogy látnunk kellett volna, csak mondjuk valami utalás, mondjuk mondhatták volna a televízióban, hogy egy holttest sem került elő.

Angelus írta...

Mondjuk abban igazat adok, hogy Jason már a feltámadása után elkezdené megtervezni és kivitelezni az alvilági hadjáratát. Nem hiszem, hogy sokmindenre kellett volna várnia.

A harci jelenetekben sok helyen voltak erősen hatásvadász mozzanatok, ezt el is ismertem.

Ra's al Ghul és Joker valamivel tényleg haloványabb árnyalatot kapott, mint a TAS-ban. Fekete Álarc (és Éjszárny is) többször erőltetetten adott elő frappánsnak szánt mondatokat: "What do you think this is?! A tennis tournament?!" (képregényből átvett szöveg)

Érzem, hogy valami még nincs egészen a helyén, csak még nem tudom megfogalmazni, hogy mi. Valami a karakterek kapcsán.

Slater4 írta...

hát igen, jól csináltad a leértékelést..
Szerintem Joker bevonásával nincs komoly probléma:Ghul-lal egy tök érdekes összehasonlítást kapunk, láthatjuk hogy ginoszsága nem éri el Joker szintjét,.Mit mármondtam korábban, én Rhas ALgul-nak mindig is szerettem volna egy pozitívabb képet, és ez abban akevésben jól megcsillantotta.
Black Mask miért őt vonja be, magától értetődő.AVörös Sisak nagyon veszélyes, elképesztő módon, tehát egy hasonló erejű fickó kell ellene.Joker-re gondol.Batman-nel nem lépne szövetségre, mert a denevér el akarná kapni, JOker-t kisebb veszélyforrásnak értékelte.Meg talán az is közrejátszik, hogy Batman nem szokott ölni, Balck Mask pedig véglegesen le szeretne számolni ezzel a veszéllyel.