2013. július 27., szombat

Ijesztő film 2. (Horrorra akadva 2., avagy még mindig tudom, kit ettél tavalyelőtt nyárson)

Ördögűzés nem való paródiába, ezt biztosra veszem! Először a Bújj, bújj, ördög! okozott letargikus csalódást a téma poénosításában, most meg a Scary Movie 2.-nek a prológusa. Még a létező legolcsóbb, ingyenes fageget is átvették amonnan: a megszállt leányzó lehányó mozdulata a 2 papra. Megtoldva ezt azzal, hogy a 3 személy a szobában hányóversenyt rendez.


Messze nem az utolsó eset, hogy ilyen szánnivaló vécéhumort alkalmaz a film: hányás, szellentés, nyelvmunka, nonsztop szexista beszólások, trancsírozások, dugások, ondóváladék spriccolása stb.
Pedig a forgatókönyv ugyanúgy a Wayans testvérek tollából származik, még egyes szereplők is visszatérnek az első részből, immár egyetemistákként. (Aki esetleg nem tudja: némelyiket maguk a Wayans-ok játsszák.) Látni, hogy ugyanazt a fiatalos stílust próbálták megütni, de egyáltalán nem sikerült. Alig akadt olyan másodperc, ahol a poénok tényleg nevettetőek tudtak lenni.



Kísértetkastély a helyszín. 1 év telt el az első rész zárása óta, akárcsak a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron elején. A visszatérő szereplők közül kettőt tartottam jó választásnak: 
  1. Cindyt, a főszereplő hősnőt,
  2. és az "izgága fekete"-archetípus díszpintyét, Kurtát.
Szerintem is ők ketten voltak a legjellegzetesebb figurák az eredetiben. Közülük is Kurta az egyetlen, akinek a hülyülésein sikerült nevetnem: el is kereszteltem magamban Dumbest-nek. Neki jól állt az, mikor idétlenkedett, többnyire. Egyetlen másik eleme sincs az egész alkotásnak, ami jókedvre derített volna.


Cindy karaktere felismerhetően ugyanaz, de itt mást se tesz, mint zihálva beszél, rohangál és műpánikot ad elő. A túldramatizált reagálásait a folytatás nemcsak rosszul használja, de túl sokszor is. Egyszerűen fárasztó volt látni, ahogy rendre óbégat és megsérül, vagy valaki nekiesik (tanár, szellem, fiúbarát, démonmacska, stb.).
Megvetéssel fogadtam a homokos fekete srác visszatérését is: lejárt lemez ez a poén, a karakter untat, ráadásul az ötlet környékezi a rasszizmust. Az ő csúcsjelenete, mikor egy életre kelt bohócjáték az ágy alá rántja, hogy meggyilkolja. Ő pedig erre másfél méteres péniszt növeszt, amivel berántja vele a már iszkolni akaró bohócot. "Ray bácsi is tud egy játékot!"




Az új jövevények mintha ott se lettek volna. Van két lehetséges jelölt az antagonista szerepére: egyikük Tim Curry figurája, egy tanár, aki a kísértetkastélyba invitálja a fiatalokat. A másik a groteszk komornyik. Őt így tudnám tömören leírni: keresztezés Michael Keaton Beetlejuice-a és a Dracula-mitológiából Igor között. Megemlíteném még a tolókocsis feltalálót: csúcspillanata, mikor szemtől szemben nekimenjen egy szellemnek, csak azért, mert az is tolókocsis.
Különleges vendégként a szereplőgárdában üdvözölhetjük Tori Spellinget. Őt én abba a színészkategóriába sorolom, akik küszködnek egy klasszikus sorozat emlékével, és bármilyen szerepet vállalnak, hogy kitörjenek a skatulyából. Az ő figurája akkor éri el a filmben a csúcsot, amikor egy szellem egyéjszakás kalandot rittyent vele.



Kategóriája szerint a folytatás szintén fekete humor, mint az 1. Scary Movie. Viszont elődjével ellentétben már nemcsak a horror zsáneréből vesz elő célpontokat, amiket aztán lejáratni próbál. Előfordulnak felismerhető jelenetek a Charlie Angyalaiból, a Szellemirtókból, Anthony Hopkins Hannibál c. pszichothrilleréből vagy a Titanicból. De ezeket mind humorérzék nélkül használják; az ötletmagok, a csattanók, az időzítés, a helyzetkomikum egyáltalán nem szellemesek. A humorérzékem végig éhezett a film 1 és 1/4 órája alatt!
Ügyetlen zárójelenetként pedig megismétlik, mikor Cindyt elgázolta egy kocsi, csak most a rosszfiúval történik ez. Ja, majd elfelejtem: Cindy barátnőjének apja helyett a drogkedvelő Kurta az, akit élettársa éppen lerendez, miközben fogja a volánt. Valószínűleg így akarták a készítők hangsúlyozni, hogy ez a sikeres Scary Movie folytatása, tehát most is kellemes szájízzel kellene felállnunk a székünkből.




1 vacak pontot adok rá. Eszetlen gyökerek állatkertje, melyből minden mozgatóerő kihalt - beleértve a humort is.

Nincsenek megjegyzések: