2014. január 4., szombat

Haláli fegyver

"Évnyitó" alkalmából tartanék egy gyors leltározást, csak az áttekinthetőség kedvéért:

Pontszám, jelentése, filmek száma eddig:

5/5(9 vagy 10 pont): Fantasztikus: 38 db. █
4/5 (7 vagy 8 pont): Jó: 90 db. █
3/5 (5 vagy 6 pont): Középszerű: 98 db. █
2/5 (3 vagy 4 pont): Gyenge: 106 db. █
1/5 (0 vagy 1 vagy 2 pont): Trágya: 108 db. █
_
Összesen: 440 db.




Amikor 2013. április 11.-én meghalt a Paródia Műfaja Hollywood-ban, újfent igazolást nyert egy régi szabályszerűség: minél több minél rosszabb filmet látunk, annál több hasonló filmet hajlunk jobb színben látni utólag. Ezt (is) hív(hat)juk optikai csalódásnak. És egy olyan humor-fekete-lyuk után, mint a "Horrorra akadVa", szinte bármilyen paródián többet tudunk nevetni, mint "csak úgy magában".


A Haláli fegyver évekkel a Halálos fegyver 4. előtt készült, mégis olyan, mintha az AZutáni bőrlehúzása lenne az eredeti trilógiának. Egy kifakult 5. rész. Pedig könnyen kiszúrható, mely figurákat és jeleneteket másolja át az első 3 Halálos fegyverből. De a viccek, amiket ezek köré sző, csak néhol érik el a kívánt hatást, a felnevetést. (Abszolút mélypont az elején a bérgyilkos Tim Curry, amint kislány-álruhában, borostás vigyorral árul sütit, mint valami hibbant transzvesztita.)
Ennek oka szerintem főleg az, hogy a humornak itt nincs vezérfonala. Nincs ami mentén eszkalálódna a bonyodalom, és maguktól sokasodhatnának a poénok, áramlatszerűen. A Haláli fegyver sok átvett Halálos fegyver-poén laza tákolmánya, melybe itt-ott más klasszikusokból is be-beszórtak 1-2 jelenet kifigurázott verzióját. Mindezt semmi se kapcsolja össze rendesen, nincs igazi táptalaj a csattanóknak. 
 
Oké, nagyon jól tudom, hogy ez egy könnyed kis vígjáték. Nem azt állítom, hogy vérlázítóan rossz volna, csak nincs benne erős motor, ami igazán előrevinné. A Halálos fegyver már eleve több, akkor már zsaruklisének számító sztoriszálat használt, de új fogást tudott találni rajtuk. Egyszerre vettük komolyan csak találtuk murisnak pl. ahogy Martin Riggs úgy beszél le egy öngyilkos-jelöltet, hogy vele együtt ugrik a biztonsági matracra.
Persze, zsaruklisékből "a kistestvér" is próbál vicceket gyártani. Ilyen pl. az ordibáló rendőrfőnök sztereotípiája, aki csakhamar leveszi a pisztolyhőst és társát az ügyről, de a sikeres magánakciójuk után gratulál nekik. Megkapjuk a femme-fatale alakját (Lorna karikatúrája), a köpcös pénzmosót (Leo Getz karikatúrája), még a Murtaugh-család tagjait is letükrözi a Luger-család. Vicclehetőség bőven van, csak ezek hatása nem tud összeadódni. Kicsit olyan ez, mint a vásárlási láz: csomó holmit beszerzünk a boltból, otthon meg csak porosodnak.


Wes Luger los angeles-i hekus társát megölik, így ő a faarcú akciómániást, Jack Coltot kapja partnerül. A nyomozás során eljutnak egy ex-tábornokhoz, akinek bombanő titkárnője, "Destiny" (="Végzet") összejön Colttal.
Az ügy végére pedig 1 dolog változik:
  1. a fekete-bajszos pasas megtanul csakúgy alapon szabály szegni,
  2. hosszú-sérójú társa pedig már nemcsak pisztollyal képes felrobbantani valamit.


A más klasszikusokból átemelt részek se sokat segítettek. Mint sok paródiánál, pont ott működik a film, ahol nem egy másikra próbál hasonlítani: sohasem azért nevettem, mert 1-1 beállításról beugrott volna A bárányok hallgatnak, az Elemi ösztön vagy a Kommandó.
A helyi poénkészletből ez 4 volt, melyen szívből kacagni tudtam:
  • Luger, amint a befont hajú csajt vizslatja a szemével;
  • Destiny Sharon Stone-pózban megfordul a székkel, és egy cigiző mókus jelenik meg a helyén;
  • A klotyóbomba jelenet (a helikoptertámadás utánra áttéve, hogy Colt potyára parázzon)
  • Colt pózolása Destiny előtt a gyertyákkal teli lakásban.
Már az eredeti művek is feszegették a határt, mennyi lehet akcióvígjátékban a vígjáték-jelleg. Az első 3-ban kellően erős sztori és dráma tartotta meg a humort. A 4. rész inkább epilógus volt, ürügy cselekménnyel, hogy lássák a rajongók kedvenceik utóéletét. Középszerű volt, de még meg tudta idézni a régi légkört.
A Haláli fegyver pedig márcsak imitálómozi lett, ujjból kirázható zsebparódia. Küllemre és címre hasonlít ugyan a nagy elődökre, saját motor híján viszont olyan, mint egy "fan-made" (="rajongó-készítette") trailer a trilógia legvagányabb pillanataiból.




Nincsenek megjegyzések: