2012. november 22., csütörtök

Íme a spártaiak (Spárta a köbön)







"Ti viseltek gumibugyit, és rajtam röhögtök?"



Örök dilemma a paródiáknál, hogy a kifigurázó pózoltatás nem helyettesíti a szellemes vicceket. Nem elég más filmekbŐl vagy akár a való életbŐl figurákat behajigálni, ha a poénok többsége lapos és túlszimplázott. Ha gondolkodni kell egy viccen, picit több esély van rá, hogy humoros legyen. Nem mŰködhet egy olyan paródia, ami az eredeti mŰ sajátosságait idétlenkedve, vagy ami még rosszabb: néhol reality-show-ként tálalva próbálja mulattatóvá átimidzselni. nem értem, hogy hihették ezt komolyan a készítŐk humorosnak.



Egy filmklasszikusnak is lehet klasszikus számba menŐ paródiát gyártani. A Hot Shots 2. számomra nagyobb kikapcsolódást nyújtott komédiaként, mint fŐ célpontja, a Rambo 3. akciófilmként. Ott tudták, hogyan kell átemelni más filmek kultmomentumait úgy, hogy az vicces is legyen. Itt nem: néhány csattanó és anekdota ugyan tényleg mŰködik, de egészében nézve elkeserítŐnek találtam a Meet the Spartans-t. És nem mert az eredeti 300-at nagyon kedvelem, hanem mert szinte csak az onnan átvett kellékek mÚködnek a görbe tükrében.

 

A viccötletek közül azok közt fordul elŐ néhány ütŐképes eset, amik a spártai férfiasságot, illetve a 300-nak az ezt hangsúlyozó stíluseszközeire utalnak. És azokhoz is folyton hozzácsapnak valami extrát, ami belerondít a csattanókba, így nem lehet maradéktalanul örülni nekik. pl.:

  • a kemény spártai kiképzés ▬▬► Harc a farkas pingvin ellen ▬▬►de  fenékragacs nélkül!
  • erotikus ágyjelenet ▬▬► Leonidas csak testedzést végez a nejével ▬▬► de a paródiáról szóló prospektus és felolvasása nélkül!
  • hŰ feleség szónokol  ▬▬► szexéhes ribanc, testre írt pasi-névtárral ▬▬►de  a pókember 3. venom- és homokember-effektjei nélkül!
  • hellén biszexualitás említése ▬▬►pacsi a nŐknek, szájrapuszi a perzsa követnek ▬▬► de a halálveremnél ne legyen mindenféle mai valóságból átemelt emberalak!
  • sok kigyúrt férfitest (e téren vetekszik az alkonyat-filmkkel) ▬▬► férfi szépségápolási reklámpózok ▬▬► de szintén mai világból átemelt beszólogató médiaalakok nélkül!
  • Hatalmas perzsa hadsereg ▬▬► kék háttér bevonszolása ▬▬► de xerxész szak-leírása és a filmvégi transformers-effekt nélkül!



És még lehetne folytatni a sort.




Gondolom, már ki lehet találni, mi az, amit elsŐsorban utálok és kárhoztatok ebben a filmben: a mi világunkból való emberalakok (a veremnél az öltönyös fickó, a zsŰri, a szurdoknál a sértegetŐ brigád), melyek révén kb. minden 5. poén érkezik. Ez egyáltalán nem mŰködik. A film végén pedig a reality-táncmŰsor a paródiából való egyik leg-hangulat-rombolóbb jelenet, amit valaha láttam!  Ez már nem szimplán a humorérzék szerint nem jó, hanem kifejezetten sértŐ. olyan benyomást kelt, mintha az alkotók tudatosan kerülnék a hahotaesélyes csattanókat.


A nem sértŐ, csak szimplán nem mŰködŐ gegek azok, amik más filmekbŐl lettek átemelve. Felhoztam a Nagy Durranás 2.-t: nagyjából egyezik a más filmekbŐl átemelt jelenetek mennyisége. jól sejtették a készítŐk, hogy más képregény-adaptációk jellegzetes látványpillanatai jobban illenek egy 300-paródiába, mint a terminátor 2. vagy az új remény. mégis: a pókember 3. két fŐ látványosága - számomra legalábbis - kilógott a környezetbŐl, és nem derŰkeltŐen. hasalt és megFáradt poénnak hatott, akárcsak Paris Hilton, mint az áruló púpos, vagy  xerxész csodafegyvere, mely végül rádŐl a bátor tizenháromra (ez viszont is például egy ügyes poén volt).

KEvin Sorbót okos húzásnak tartom szereposztás terén. a '90-es évek tv-s hercules-e annyira biztos, hogy beillik a látványvilágba, mint Leonidas szŐke ciklon felesége. Amit a szerep megkövetel, hozza, de fájdalmas volt néha látnom, hogy a szkript szerint táncolnia meg a beszédét csavarnia kell.

ugyanaz a problémám, mint a Vampires suck-nál: Az egész paródia annyira küszködve próbál karikatúrás eszközöket összegyŰjteni, hogy mire a lényegre kerülne a sor, a nevetésre, az ember csak a fejét ingatja, és szánakozik az elszalasztott lehetŐségeken. Részben Talán az eredeti alkotás szeretete húzza le a szememben a mú értékét, de pár kóbor eseten kívül egyszer sem tudott kikapcsolódást nyújtani.



2/10 pontot adok rá.

Nincsenek megjegyzések: