2012. november 2., péntek

Garfield 2.

kép
"Mindig mondtam, hogy az én hasonmásom értelmesebb."

(Nincs kettő négy nélkül)





A 2. Garfield-movie-t megnézni az 1. után olyan, mintha egy gépen megnyomnánk a Reset gombot. Mintha ugyanazt a filmet másodjára követnénk végig, csak most egy túl jól ismert új formulával. Nevezetesen, hogy a főfigura átveszi előkelő hasonmása helyét a gazdagságban, hogy "nagynehezen" beleszokva, idővel lefülelje a nagyravágyó cselszövőt.



Nos, a "másik" Garfield neve Herceg, és magától értetődően ő is teljesen komputer generálta szereplő. Ugyanaz a külső, csak más modor. A többi állat tálalja a kiegészítő poénokat Dolittle-módra. S bár a cselszövő nem szívleli őket, de a 2 Garfield-nak semmi sem lehetetlen.




Ásítanom kellett a legtöbb anekdotán és lazának szánt szóviccen, amit elsütöttek. Meglepő módon itt a címszereplő nem volt annyira bosszantó, ellenben a nárcisztikus, nemtörődöm természete változatlan. El lehet mondani, hogy a brit kastélynál bulizó állatsereg vidám kép. Szintén, ahogy Garfield kedvenc ételének, a lasagne-nak receptjét próbálja betanítani nekik. De a humornak ez tényleg a legzsengébb, legemésztettebb formája: ha ettől hamisabbnak érződött volna (pl. Szex és New York movie), az már utálatot keltene.

Jon, Liz és Odie maradtak, akik voltak: gyámoltalan, macskabarát mellékszereplők. Liz továbbra is mindig mosolyog, Jon pedig olyan nehezen szánja rá magát a leánykérésre, mint más a cápabirkózásra. A folytatásban kevesebb figyelem jut rájuk ugyan, de legalább így a cselekmény az esélyt megkapja, hogy "új" területre lyusson. Nevezetesen, hogy az UK-ban Garfield és Herceg egymás életvitelébe sodródhasson.
Garfield-dal egyébként is szerintem túl elnézőek a helyi állatok. Érthető, hogy most már muszáj a macskaherceget játszania. Ha ő meghal, akkor helyette Dargis, a film kelekótya gonosza örököl mindent, és akkor földönfutóvá válnak. Kíváncsi lennék, vajon mennyire támadható egy olyan végrendelet, ami egy állatra hagy egy kastélyt meg egy földbirtokot. Mégha az elhunytnak nem is volt közeli rokona.



Dargis-ról még annyit: ember létére a leginkább ingerszegény poénokat ő süti el a filmben - köztük a gereblyés poént a régi Tom & Jerry rajzfilmekből. 1 poénja volt vicces, amikor a vendégei előtt nyúzottan megjelenik, s a színlelést megunva elpanaszolja: a fránya macsekja "nem akar megdögölni." Jutott volna ez akkor eszébe, amikor Herceg a kezei között volt.




A Garfield 2. az első rész hasonmása, se több, se kevesebb. Nem sértő, nem gusztustalan, tehát 6 éven alattiak el tudják nézegetni. Felnőtt szemmel nézve viszont lehetetlenül lassú, sík és sablonos. Néhol hozza a minimális humort, és a cinikus amerikai kandúrt látni az állatok királyaként talán még egész megmosolyogtató helyzet. 


Nincsenek megjegyzések: