2015. szeptember 11., péntek

Vakáció

A legvisszataszítóbb vígjáték a
Csábítunk és védünk
óta!



Émelyítően sekélyes elmemocsár a Warner legújabb nosztalgiaparádéja, a Vakáció. Formailag ez az 1983-as Családi vakáció c. film kései folytatása, és annak több szereplője - köztük az eredeti családfő, Clark Griswold - visszatér néhány perc erejéig. Bárcsak ne tenné! Ennek a darabnak ugyanis köze sincs nemhogy a könnyed országúti vígjátékok szelleméhez, de a jóízléshez vagy az könnyed családi kikapcsolódáshoz sem. Sok pontján egyszerűen nem bírtam ránézni a vetítővászonra, és befogadni azokat az agyzüllesztő hangingereket, amiknek a dialógusoknak kellett volna lenniük...!



Rusty Griswold családos pilóta egy délután elhatározza, hogy feleségével és 2 fiával felkeresik egyik nagy gyerekkori élményének színterét, a Walley World nevű vidámpark hullámvasútját, a Velociraptort. Csakhogy a sokszáz km-es út minden egyes megállója egy kisebb katasztrófát tartogat a család számára - akár épp rokonnál szállnak meg, akár nem. 




Egyszerűen szégyenletes a színészgárdának, amit itt rájuk kényszerítenek; az egyik jelenetben szó szerint is úsznak a szarban! A film tudása a helyzetkomikumról kimerül abban, hogy önelégült lelki torzók más-más helyeken csinálnak hülyét magukból, két ásítás között egymás hibáin tipródnak, közben erőnek erejével próbálnak újabb csávába belekerülni.
Mióta hiszik azt Hollywood-ban, hogy minél utálatosabbak egy família tagjai, annál több poént lehet majd rájuk ragasztani? A férj cikizi neje újonnan megismert "Buli Bula"-énjét, beszari nagyobbik fiát pedig felváltva cikizi ő és a seggfej kistestvér, Kevin (!?!). Még arra sincs tekintettel, mikor fia életében először megtetszik egy vele egykorú tinilánynak. Ezek az emberek - és elnézést kérek az alpári szóismétlésért - szarba se nézik egymást. Fogalmuk sincs egymás érzéseiről, és az utazás során csak hányódnak a még tőlük is nagyobb amerikai sztereotípiák között. A néző végig a nem létező UZI-ját keresi a széke alatt, ahogy a Griswoldok nyaralását kénytelen figyelni...!




A leglátványosabb poénok egyben a legviszolyogtatóbbak is.
  • Röhögnöm kellene talán Rusty kanos sógorán, a kockahasú cowboy-időjóson?
  • Vagy a szánalmas bizonyítási kísérleten, ahol Debbie 40-es anya létére a régi kolija előtt, saját mászóterepén szanaszét okádja sörrel a gyepet, majd rázuhan?
  • De említhetném még a sötét tehén telibe gázolását kamerán kívül. 
  • És a "kedvencem": Rusty és Debbie befuccsolt szexszáma 4 államhatár metszésénél, ahol éppen egy nudistatelepet oszlatnak fel a hőbörgő határőrök.


Nem állítom azt, hogy kínjában nem tud néhol felkuncogni az ember. Ez azonban aligha másítja meg az összképet: a Vakáció egy érzéketlen, tahó, tompaagyú országúti film, amely sértés minden egyes névre, melynek köze van hozzá. Egy nagy nulla!





Nincsenek megjegyzések: