2013. április 12., péntek

A Gagyi mami-trilógia

"Nem mondom, félelmetesen jó ez a gumimaszk."

(A Maszk)



 
Martin Lawrence bármit elvállal, hogy felszínen maradjon. Ezt merem állítani. A Nekem 8 és a 2 Bad Boys-movie sztárját sosem kedveltem, mivel többnyire ugyanazt a típusfigurát szokta alakítani: az improvizatív, városi nagydumást, aki mindig lehetetlen bajba keveredik, és még lehetetlenebb cselekkel vágja ki magát belőlük.



Elképesztő, hogy egy annyira vérszegény, imbecil selejttorony, mint a Gagyi Mami, nem egy, hanem két ízben is kapott sequel-t. Mindhárom film kiindulópontja egy ódivatú tanmese, ahol egy FBI-ügynök, Malcolm Turner egy túl szorgos, túlsúlyos nagyivá maszkírozza magát, s így olyan kényesebb gondokat tud megoldani, amiket "normális" énje nem. Mint egy afroamerikai Mrs. Doubtfire: az eredeti személy jolly-kártyaként alkalmazza 1 nagyobb személyes ügyéhez az álalakját, "Big Momma"-t. Sejteni lehet, hogy itt csak a poénkészletben lehet bizakodni élmény gyanánt. És az nem jön be, megette a fene az egészet.


A 3 Gagyi Mami viszont nem egyszerűen "gagyi". Felvállalja azt a gagyifaktort, és büszke az abszurditására. Azzal a régi trükkel próbál derűt kelteni, miszerint egy kedves, de raplizós öreghölgy mindenkit megnevel maga körül, kortól függetlenül. Nagyon megfáradt formula ez humorforrásnak. Kivitelezése pedig bűzlik (de még mennyire!). Ha folytatásos vígjátékok közül a Csupasz Pisztolyt vennénk alfának, akkor emez a trilógia lenne: az omega. A fekete sztárok Fantom Zónája. Az árnyas völgy, túl a Büszke Birtok határán, ahová filmkészítőnek sosem lenne szabad mennie.
Szóval mi értelme van végigülni a mind a három filmet? Nekem: repeta önostorozásból. Mindenki másnak: sematikus, nyomasztóan buta idétlenkedés.



A premissza alig egy-egy sornyit különbözik:
  1. az első rész Turner családi problémáiról,
  2. a második egy másik család saját - részben bűnügyi - problémáiról,
  3. a 3. rész pedig újra Turnerékről szól. Sőt: a gagyi nagyi itt már egy gagyi unokahugit is kap, Turner fia szerepében.
És mindhárom esetben a gumimaszkos szupernagyi menti meg a napot, más-más helyszíneken, illetve más-más antikarakterekkel. Legfájdalmasabb számomra ezek közül az, akit a Miami Helyszínelők Calleigh-je, Emily Procter alakít. El nem tudom képzelni, miért mondott igent a színésznő a Gagyi Mami 2.-re.


Habár a komédiafaktor végig békaülep-szinten mozog, az az igazság, hogy a 2. rész legalább elképzelésében egy tücsökfejnyit nagyratörőbb. Ott érződik leginkább, hogy a "nagymama" és affektáló hantája a filmbéli ügynöknek pusztán a munkaszerszáma. Egy eszköz, amit egy karakter konkrétan használ egy bűnügy kapcsán, nem pedig csak az írók és producerek elfajzott viccgyára. Csak felszínesen sorolható akciófilmnek, tanulság terén sem tesz túl az 1.-en és a 3.-on: foglalkozz a családdal, különben szarban találhatod, mire odafigyelsz rá.





A trilógia egyes felvonásainak értéke, számozási sorrendben: ; szintén  és újra csak  .

4 megjegyzés:

Slater4 írta...

"És mindhárom esetben a gumimaszkos szupernagyi menti meg a napot, más-más helyszíneken, illetve más-más antikarakterekkel. Legfájdalmasabb számomra ezek közül a Miami Helyszínelők Calleigh-je, Emily Procter. El nem tudom képzelni, miért mondott igent a Gagyi Mami 2.-re."

Hú, azt reméltem hoszabban fogod elmezni.Élveztem volna, biztos vagyok benne...

Szerintem azért vállalta el, hogy másban is kiprbálhassa magát.
itt vége nem a szőke bombanő és egyben jéghideg rendőrnőként tűnik fel, hanem mint eey feleség és családanyuka.Szerintem kellemes kikapcsolódásként élte meg a szerepet.
(egyébként meglehetősen jól tartja magát, ha azt vesszük, hogy 1968-ban született)
Talán azért mondott igent a Gagyi mami 2-re mert nem tudta, hogy ez a szerep menni foge neki, és sejtette nem sikerül neki a szerep, akkor sem fog komoly negatív kritikát kapni, lévén, hogy egy hát hogy egy i ilyen filmről van szó.És sejthette, hogy inkább a főszerepőt és a forgatókönyvet fogják megkritizálni.
Szóval ez egy jó alkalom volt neki, hogy különösebb aggodalom nélkül kipróbálja magát családi szerepben.

Angelus írta...

"Hú, azt reméltem hoszabban fogod elmezni."

Tudod, ennél a filmcsokornál úgy gondoltam, hogy elemezni olyasféle volna, mintha a kutyának egy radiokatív csontot adnék rágcsálni. Csak azért adtam rá pontot, hogy maga az alapszitu még lehetne vicces. Most már biztos vagyok benne, hogy a 10/10-hez hasonlóan a 0/10-es pontszám is hordoz egyfajta privilégiumértékességet. (Amúgy úgy jött ki eddig, hogy véletlenül pont ugyannyi filmet {11 db-ot} tartok nyilván 0, illetve 10 per 10-en.)

"Szerintem azért vállalta el, hogy másban is kiprbálhassa magát"

Igen, ez az evidens ok, de azt azért nem hiszem el, hogy pont egy ilyen szub-C-kategóriás szutyokszatyorba jelenetkezett meghallgatásra. Szerencsére a másik sorozat még nem ért véget 2006-ban, mert akkor ez rosszabbat tett volna a pályájának, elsősorban presztizsre.


"És sejthette, hogy inkább a főszerepőt és a forgatókönyvet fogják megkritizálni"

Igaz. Legalább a trilógia "legjobb" darabjába jelentkezett. És - bár ennek még nem néztem utána - valószínűnek tartom, hogy anyagilag is jól jött ki a szerepből. Nem tudod véletlenül: szerepelt még Procter ebben a "feleség és családanyuka" szerepekörben valamelyik filmjében?

Slater4 írta...

"Igaz. Legalább a trilógia "legjobb" darabjába jelentkezett. És - bár ennek még nem néztem utána - valószínűnek tartom, hogy anyagilag is jól jött ki a szerepből. Nem tudod véletlenül: szerepelt még Procter ebben a "feleség és családanyuka" szerepekörben valamelyik filmjében?"

Hát nem igazán.Én ezt a két szerepét ismerem a Miam Helyszínelőket, met ezt aggyi Mama 2-t.Mondjuk nem is szereplt sok filmben.
Nézd meg talán az angol Wikipédáján:
http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Procter

Jószínésznnek találod őt?Csak azért mert ugye ezt írtad "Legfájdalmasabb számomra ezek közül az, akit a Miami Helyszínelők Calleigh-je, Emily Procter alakít. El nem tudom képzelni, miért mondott igent a színésznő a Gagyi Mami 2.-re."

Ja egyébként miért az a trilógia " "legjobb" darabja"?

Angelus írta...


"Ja egyébként miért az a trilógia " "legjobb" darabja"?"


Habár a komédiafaktor végig békaülep-szinten mozog, az az igazság, hogy a 2. rész legalább elképzelésében egy tücsökfejnyit nagyratörőbb. Ott érződik leginkább, hogy a "nagymama" és affektáló hantája a filmbéli ügynöknek pusztán a munkaszerszáma. Egy eszköz, amit egy karakter konkrétan használ egy bűnügy kapcsán, nem pedig csak az írók és producerek elfajzott viccgyára. Csak felszínesen sorolható akciófilmnek, tanulság terén sem tesz túl az 1.-en és a 3.-on: foglalkozz a családdal, különben szarban találhatod, mire odafigyelsz rá.