2012. március 6., kedd

Városlakó-Gonosz 3. (A kaptár 3.) - Kipusztulás

10\
Kevés franchise-ról köztudott, hogy folytatásai mennyire kiszámítható sablonmunkák. De ilyenkor bizony a róla szóló írások, taglalatok vagy cikkek is könnyen kiszámíthatóvá válhatnak. A Resident Evil 2. kapcsán már szóvá tettem, hogy a történet csak egy nagyon elnagyolt tervezet minél több lövöldözést, robbanást és zombifalkát mutathassanak a széles vásznon. Ez és Milla Jovovich különféle testtartásai a kiindulópont mindig ennél a franchise-nál.

Ellentétben az első két Kaptárral ellentétben itt már világjelenség, hogy T-vírusfertőzött élőholtak járnak kelnek a világban, meghatározatlan élettartammal, minimum alatti agyi kapcitással. Már Alice bevezető sorai a prológus után önmagukért beszélnek: "És nemcsak az embereket ölte meg. Tavak és folyók száradtak ki, erdőkből sivatag lett, egész földrészek váltak terméketlen pusztasággá." És egy holtakat évtizedekre feltámasztó (ezt a szabályt konkrétan lefektetik!) szupervírusról beszélünk: "Lassan, de biztosan, a Föld sorvadni, haldokolni kezdett." Ez kérem, a valódi világvége, ahol a túlélők legnagyobb gondja az országúti fosztogatás, illetve hogy az utazóknak mikor mennyi cigijük van még.


Térjünk is rögtön a lényegre: az akcióra. Ha egy akciófilm agyhalott zombik agyhalott csatározásként reklámozza magát, akkor tényleg csak az akciódús látványvilág jelenthet menedéket az unalom elől. De akkor az az akció jobb, ha elsőosztályú! R-kategóriás filmhez mérten van vér bőven. Sőt a zombikutyák után megismerhetjük a zombivarjakat. 
A közelharcok villámgyorsan kiszúrható, hogy csupa betanult mozdulatok halmozásai. Alice hol átlagos harcos, hol pedig korábban nem használt extraérzékei teremnek, és "ereje meghatványozódik. Nem beszélve arról, stratégiai érzéke nincs. Melyik harcedzett profi szuperkatona dőlne be annak a trükknek, amivel az a sivatagi huligánbanda beeteti? "A kisbabám...!" És kiderül, hogy rablógyilkosok, akik zombikutyákat fogtak be. Ez csak a megszámlálhatatlan értelmetlen, ötletkerülő mozzanat egyike, de a főhős karakteréről máris mindent elárul, amit tudni kell.


Teljesen reménytelen több érdekességet találni a film cselekményében, mint a főgonosz karakter, doktor Isaac (akit egy internet-ismerősöm roppant találóan "Genyó doki" névre keresztelt el). A prológusban látott Alice-klónok a szakterülete, akik véréből antitoxint lehet létrehozni, ami visszafordítja a fertőzést - egy bizonyos fokig. Isaac-et is harapás éri, hogy rájöjjön: egy idő után pont hogy még inkább, még erősebb zombivá lesznek. Ez a legbíztatóbb ötlet az egész filmben! De akárcsak az elnéptelenedett bolygó ötlete, ez is megreked a "heti gonosz elgyepálása" szinten.
Alice-t trófeaként őrizgeti a cselekmény: tucatszor láttuk klónjait meghalni Isaac kísérleteinél, hogy a nézőközönség lássa: még a főhős, Alice is meghalhat. És mikor a nő magával a szörnnyé átvedlett dokival kell megküzdjön, ellenfele rendre alkalmakat szalaszt el, hogy végezzen vele. A film végén pedig újdonsült klónhaverjával megszemlélheti a leendő újabb klónhaverjait.


Őszintén nem értem, miért nem lehetett normális szkriptet, dialógusokat etc. írni ennek a filmnek, vagy ha már itt tartunk: az egész franchise-nak. Még a fő eladási szempont, az akció sem nevezhető etalon minőségűnek. Lehet izgulni, hogy A és B személy ne változzon át, mert az ellenanyag már ott van a közelben, de épp ennyire lehet izgulni a sok-sok vérontási módozatért: kiloccsanó agyvelők, kilövellhető csápok, meg hasonlók. Ez minden. Moziélmény helyett egy másfél óra hosszú videójátékot kapunk a pénzünkért, amit nem tudunk játszani, és minden percében könnyen fellelhet valami korrigálandót.

Nincsenek megjegyzések: