2012. március 9., péntek

Elektra


Elektra Marvel-szuperhős. Filmjét a zsáner fanjai többnyire utálják. Mások ha meg is nézik, utána 1-2 nappal általában elfelejtik: nem mert notóriusan rossz matiné, hanem mert teljesen hamisan tálalnak egy lapos sztorit, ami nem lyukad ki sehová, s az emberek sem emberként viselkednek benne.
 

 
Sam Raimi Pókembere generálta azt a divathullámot a szuperhős-filmek közt, melytől inspirálva megszületett az Elektra-mozi őse, a Daredevil. Elektra Natchios az egyik főszereplő ott: apját, majd a végén őt magát is megölte ugyanaz a bérgyilkos. Ebben a filmben viszont a lány pár éve fel lett támasztva, és ma ő is mások likvidálásából él. Ironikus összefüggés, persze. De a döntésének a pszichológiája nincs végigvezetve: miért épp azt a szakmát választotta Elektra feltámadása után, mint a bőrkabátos bűnöző, aki végzett az apjával?

Több értelme van ennek, ha figyelmen kívül hagyjuk a Daredevil-filmet. Annál is inkább, mert semmi kézzelfogható kontinuitást nem próbál ápolni a 2005-ös spin-off az elődjével. A szerepet 2 év után ismét Jennifer Garner ölti magára, Elektrának van egy nyaklánca az anyjától, és ez minden.
Eredetileg volt egy flashback-jelenet Matt Murdock/Daredevilről, akivel Elektrának románca volt civilben. Gyanítom, azért maradhatott ez ki, hogy bukás esetén ne rántsák magukkal a Daredevil-film népszerűségét. Ez még nem is nagy baj: a XX. századi Batman-filmek is csak futólagosan kapcsolódtak egymással. Nem is hivatkozom erre többet a review során.



Ez a mozi: nem szól semmiről - magát a címszereplőt is beleértve! Érzelmei, gondolatai és tapasztalatai halványak vagy hiányoznak. Nem tudunk meg a múltjáról semmi lényegeset, mindössze néhány sebtiben felhozott információmorzsát: anyja gyerekkorában meghalt, apja túl keményen edzette, most egyedül van, és bérgyilkos.
Mikor elhangzik a kérdés, hogy lett Elektra bérgyilkos, a válasza: "Ebben vagyok jó." Ettől nyomósabb okot várnánk! Attól, hogy apja őrülten keményen edzette gyerekkorától, még nem érdekesebb a karakter. Legalább 100 millió ember a Földön jártas a közelharcokban, na és aztán? Egyébként az a néhány közelharc, amiket a másfél óra alatt látunk, többnyire csak lassított felvételek, nem generálnak igazi feszültséget.




Garnert jó választásnak tartom a szerepre, már az alapján, amit a képregényekről tudok. Annak ellenére, milyen szereppel kell boldogulnia, próbál színt vinni bele. De Elektra karaktere és története egyaránt fakó, érdektelen és unalmas. Mozgóképre írt világa pedig alig-alig emlékeztet akár a forrásmatériára, akár a mi valóságunkra. A film két szék között a pad alá esik azzal, hogy képregényben hihető fantasy-elemekkel tarkítja a filmet, a cselekmény vázát pedig pár félkész gondolattal összegórja.

Miben hasonlít a mű önnön forrássztorijához? 
  • Elektra asszaszin, akit vak kiképzője, Stick hozott vissza a halálból.
  • A Kéz nevű gonosz társaság tagjai természetfeletti erőkkel bírnak.
  • Elektrának van egy erős-vörös harci ruhája.


Mi történik a filmben?
  • A Kéztől valaki felbérli Elektrát, hogy öljön meg egy pasast és tinédzser lányát, Abbyt.
  • Elektra megszereti őket, ezért a Kéz mindhármukat üldözni kezdi.
  • Elektra Abbyt próbálja okítani személyesen és Stick-kel közösen. 
  • Később elintézi a Kéz összes mágikus gyilkosát.
Ennyi.
Illetve...
Van még egy elcsépelt csavar, miszerint valójában Stick bérelte fel Elektrát Abby és apja likvidálására.



Előre tudta, hogy volt tanítványa megtalálja, megszereti és megvédi Abbyt és apját, hogy utána aztán elálljon a bérgyilkosi szakmától. Selejtes fordulat ez egy túlkomplikált, szükségtelen tervvel. Sokadik esetben próbál egy forgatókönyvíró 1 ember tervének utólag bemagyarázni túl sokat; események annyira bizonytalan és messzeható láncolatát, amit még látnokként se tudhat, hogy úgy majd bekövetkeznek. Ezt maga Elektra is szóvá teszi: "És mi van, ha tévedtél volna?" Stick csak bölcsen és némán félrenéz és hallgat.
Stick.
Cinikusabb, idegesítőbb mentorfigurát a Kill Bill óta nem láttam!

Előtte pedig ez az indoka: "Mindig tudtam, hogy a szíved tiszta. Csak magadnak is látnod kellett." 
"Tiszta"?!
Éveken keresztül hagyta, hogy volt növendéke embereket öljön pénzért!
És tudjuk, hogy Stick a "tervét" már akkor kigondolta, mikor - egy idő után - már nem volt hajlandó tovább edzeni Elektrát. A "bosszútól fűtött" lány ezután lett bérgyilkos. Elképesztő, hogy az írók mennyire nem gondolták át, mit adnak ki a kezükből! Így nemcsak Elektra "tiszta szíve" és értékrendje járatódik le, de Stick olyasmiért akarta megleckéztetni, amit részben ő maga, a "bölcs mentor" idézett elő.



Ha itt valami is alkalmas lett volna központi témául szolgálni, akkor az az anyai támasz jellege. Abby Elektrát saját magára emlékezteti. Olyan helyzetbe kerül, hogy mintegy helyettes-anyaként okítja, edzi sőt leckézteti a 13 éves lányt. Ez az egyetlen szál a filmben, amelyben valahol érezni az emociót, az emberi indíttatást. Elektra nem kívánja a saját életstílusát Abbynak, ami szüntelen harcból és olykor gyilkolásból áll. Mégis kénytelen tudásából átadni valamennyit, hogy a lány felkészüljön az állandó életveszélyre, fizikailag és lelkileg is.
A párhuzam kettejük között azért nem elég erős szál, mert Elektra múltját nem részletezik az írók tisztességesen. Hogy igazán értékeljük Elektra sebtiben létrejött, anya-lánya-szerű kapcsolatát Abbyval, többet kellene tudjunk az ő kapcsolatáról az ő édesanyjával. De - akárcsak a két lány karakterrajza - ez is léhán, hányavetin lett megírva.

A Kéz bérgyilkosai a legelcsépeltebb hong-kong-i akciófilmeknek is ékességei volnának. És nemcsak mert legtöbbjüknek nincs is neve, szupererőik abszurdak vagy mert azok effektjei egy Asylum-sci-fi színvonalán mozognak. Ezeknek a harcosok a magukhoz való eszük sincs meg! Hol felbukkannak, hol eltűnnek, de egyáltalán nem szervezettek vagy szisztematikusak. Nem érdekel, hogy fénycsóvákat tudnak lövellni vagy fákat kettéfűrészelni: egész egyszerűen bénák. 
A legnevetségesebb, bóvli effektötlet az egyik asszaszin csóktámadása (Nem, nem Poison Ivy az). Odamegy Elektrához az erdőben, és "halálosan" megcsókolja egy csomó körülöttük repkedő falevél közepette. Amolyan férfirajongóknak szánt jutalompillanat lehetett ez: mégiscsak női szuperhősről van szó, aki férfiakat gyepál, és a teljes a műsoridő alatt szingli marad.


Minek kellett megváltoztatni a képregény azon kitételét, miszerint a Kéz támasztotta fel Elektrát, és tette bérgyilkossá? Sokkal érthetőbb és logikusabb lett volna, mint a borzasztó erőltetett terv Stick-től. Miért olyan átkozottul könnyű feltámasztani egy halottat olyan produkcióban, ami komolyan akarja vetetni magát? Elektrát feltámasztották régen, a Kéz egyes tagjait fel tudja támasztani, s a végén Elektra támasztja fel Abbyt. Valószínűleg csak akkor halnának meg véglegesen, ha szétvagdosnák a testeiket, bár talán ez se jelent garanciát.

Mikor az üldözőik vezére, Kirigi meghal, és Elektra feltámasztja Abbyt... miért mondja azt neki, hogy elmúlt a veszély? Rendben, láttunk rengeteg megkoreografált, műíves harcot, melyben elbánt a Kéz harcosaival. 
De azt a gyilkossági megbízást Stick a Kéz tanácsának adta! Ők küldték a főgonoszt, Kirigit és lanyhaelméjű társait, hogy hozzák el Abbyt és öljék meg Elektrát. Elektra sose látta a tanácsot! Nem tudjuk, hogy tud-e róluk, de ha igen, potyára hazudik Abbynak és talán saját magának is. Sokadik példa arra, hogy mennyire nem volt átgondolva az egész mű. És sajnálom mind Jennifer Garnert, mind Terence Stampet, amiért részt vettek benne.






4 megjegyzés:

Slater4 írta...

Különös filmnek hangzik.Ezt a Daredevil-re való hivatkozást nem értem.Fogták az abban a filmben meghalt karaktert, és egy önálló filmben feltámasztották????
A leírásod alapján nem írtak túl kidolgozott forgatókönyvet.Manapság ez egyre gyakrabban fordul elő, hogy a történet-ben egyszerűen semmi sincs kidolgozva.Mintha vennének egy jó alapötletet, aztán nem fejlesztik tovább.Nagy kár.

Angelus írta...

Dióhéjban tényleg ez történt: ott meghalt, itt meg úgy él, hogy előzőleg feltámasztották.
Ez a film nem egyértelműsíti, hogy egy univerzumban játszódik a Daredevillel. De ugyanaz a színésznő játssza ugyanazt a karaktert, ugyanazzal a háttérsztorival, sőt apró utalások is összekötik a kettőt. Egyértelműen spin-off.

Quantumleap írta...

Hogy tiszta legyen:

Az már a Daredevilben sejthető, hogy Elektra nem halt meg, legalábbis szerintem egyértelmű, hogy azt a vakírásos láncot nem a túlvilágról küldte Murdocknek.
Ebben a filmben pedig van egy pillanatnyi flashback, ahogy újraélesztik a mentőben. Tehát evvel kapcsolatban semmi kérdés nincs szerintem.
Langi: Hogy miért vált bérgyilkossá? Ez kábé olyan, hogy Hannibal Lecter miért vált kannibállá?
Nekem egy gyenge közepes a film.

Angelus írta...

Rendben. De azt te se tagadhatod, hogy akár önmagában, akár a Daredevillel összevetve nézzük az Elektrát - legyen szó a Daredevil mozis vagy a bővített kiadásáról -, ez akkor is egy gyatrán megírt, igen gyakorta cinikus és értelemszegény movie.