2017. március 8., szerda

A LEGO-Batman-film

Végre egy jó Batman-paródia! 

20 évvel a Batman & Robin után kijött egy újabb poénosra vett feldolgozás, amit részben mozis játékreklámként is akart felhasználni a Warner stúdió. Ám a vízválasztó különbség, hogy a "The LEGO Batman Movie" meg is felel annak, aminek mutatja magát. Ez egy vígjáték a tényleg vicces fajtából, és nagyon jó ötletek dúsítják elejétől végéig.
  1. Sem a hasonlóságai közvetlen elődjével, 
  2. sem maga és a DC-világ parodizálása, 
  3. sem pedig a játékreklám-jelleg 
nem rántják le tartalmilag a posványba. Azonkívül, hogy remekül szórakoztatja bármelyik korosztályt, ugyanúgy állóképes szereplők, látvány és üzenete terén, mint a "The LEGO Movie" volt 3 éve - mégha ahhoz nem is nő mindenben föl. 

Érdekesnek tartom a produkció helyét a rossz hírű Detektív Képregények Élőszereplős Univerzumán (DCEU) belül. Ez végre friss levegőt hozott a DC több éves pechszériájába, és első eset, hogy a Warner saját műben bírálja munkáját a szuperhősfilm-műfajon belül, és a denevérmaszkos igazságosztó minden (ismertebb) inkarnációja felbukkan legalább egy villanásnyi időre.
Most először működik egy vígjáték-feldolgozás a címhősről - szemben a 97-es és 66-os retkekkel. Részben azért, mivel Will Arnett Batmane, bár önfényező és szeret keménykedni, mégse megalázóan hülye, ahogy a sötét igazságosztó szerepében tetszeleg. Ezt utoljára a Kick-Ass Batman-gúnyrajzáról, Big Daddy-ről tudtam elmondani.


A cselekmény nagyjából A LEGO-kaland sémáját követi, persze az itteni Bruce Wayne-re szabva. Gotham egy átlagos napján szuperbűnözők futkosnak az utcákon, Jokerrel az élükön. Ám az álarcos fenegyerek szuperkütyüivel ismét szétcsap köztük, majd hazarepül kastélyába. Világos, hogy kényelmes neki az a magány, ami otthon fogadja, ha meg nagyon unná magát, ott van társaságnak az inasa. "Bruce uram, az ön legnagyobb félelme (...) Hogy ismét egy család részévé váljon."
Aztán ez a vegetálós védettség fölborul, mikor egyszerre több oldalról bolygatják magányos életvitelét:
  1. Az új felügyelő, Barbara sima polgárőrt akar csinálni Batmanből,
  2. a csajt bámulva Wayne adoptál egy lelkes árvát, Dick Greyson-t, 
  3. akiből Alfred miatt kénytelen szuperhős-segédet faragni,
  4. és a tetejébe Joker az összes bűnözővel együtt rendőrkézre kerül.
Márpedig ha semmi dolga, mihez kezd egy sztárönbíráskodó? Rászokik a civil életre? Lópikulát! Inkább elcsórja a Fantomzónába teleportáló ágyút Superman-től...

Egyedül a nyitó nagyjelenetet találtam túl harsánynak; nagyon érezni rajta, hogy csak minél több DC-karaktert bele akartak gyömöszölni. De azután már a cselekmény és a humor is bevontak, megvolt a hangulat és a lendület. A poénok nagy részét jópofára találták ki, a fricskák és utalások szellemesek, a helyzetkomikum továbbépíthető. Okosan röhögik ki az ikon 8 évtizedének néhány híres logikai bukfencét:
  • a 66-os TV-filmet a cápariasztó spray-vel és Alfreddel az Adam West-gúnyában (ami amúgy a kedvenc ötlettársításom a filmben);
  • Robin buzis kezdőruciját a képregényekből;
  • Poison Ivy pingvincsókja fityisz a Burton-Schumacher-filmcsokornak;
  • a 89-es pillanatot, mikor Alfred beenged egy főszereplőt a Bat-barlangba,
  • illetve a Batman V Superman nagy összefeszülését. 
Ezek számomra mind muris kikacsintások voltak, amikhez képest a LEGO-verziós Joker nem valami nagy szám. Azt mondjuk egy okos húzásnak tartom tőle, hogy régi (DC-s) bandájával együtt, csakúgy bevonul a börtönbe, összezavarva Batmant. Batman bevallja a nyitócsatában, hogy egyáltalán nem tartja különleges ellenfélnek - ahogy Superman Zod-ot -, ami arra ösztönzi, hogy felülmúlja magát. Tudja, hogy Batman "rosszfiúk" nélkül maga válik rosszfiúvá, és pont arra vetemedik, amit Joker vár tőle: bejuttatja a mindenség legnagyobb börtönébe, a Fantomzónába. Őszintén szólva: kicsit elnagyolt terv, és azt se nagyon látom, mitől hallgatnának rá a zóna szupererős szörnyei, mikor megszökik. De az mindenképp ügyes húzás, ahogy rájátszik a legós Batman egójára. 

Tömegek mozgatásában már jóval sutább A LEGO-Batman-film, és ezen látni nagyon a játékreklám-beütését. Felvonul Batman majdnem teljes ellenfél-készlete, később jön a DC-hősök tömeg-cameója a Magány Erődjében, végül egy sor nem-képregény-gonosz a Fantomzóna: világából: King Kong, Dracula és a többi. Mind a 3 halmazra jut 1 fő - Harley Quinn, Superman, Sauron -, akinek némi kis szerepe is volt, nekik tetszettek is a jeleneteik. Azt is elismerem, hogy majdnem olyan tágas és éppoly változatos Batman saját világa, mint a tágabb LEGO-dimenzió. De a Bat-famílián és a 3 mellékszereplőn túl a többiek csak egy nagy masszát képeznek, hogy lássuk: ők is ott vannak.

Nem éreztem annyira klisészagúnak az amúgy tökegyszerű mondanivalót. Alfred már az előzetesben azzal traktálta urát, hogy vállalnia kell az emberi kapcsolatokat, mert ahogy most él, az beteges. A legós Batman nem egy bonyolult lélek - sőt, olykor kifejezetten bunkó -, de tetszik, hogy az alaphelyzete olyasmi, amire könnyű ráismerni. Itt ez a magabiztos, sikeres fickó, aki profi abban, amit csinál, és aki nagyon jól elvan kötöttségek nélkül, most mégis mintha ostrom alá kerülne.
Könnyű belátnunk, miért nincs Bruce-nak igaza, amikor tiltakozik a változás ellen. Az életben, mégha állandóan, sőt egyszerre többfelé kell is időt-energiát ölnünk társas kötelékekbe, ez akkor is jobb, mint az állandó egyedüllét látszatbékéje, ami valójában aranykalitka - egy olyan probléma, melyre A sötét lovag - Felemelkedés Alfrede is rámutatott. Batman valami tutibiztos börtönbe akarja átrakni Jokert a jó öreg Arkham helyett, miközben ő maga is egyfajta önkéntes börtönben sínylődik, és képtelen belátni ezt. "Elnézést: szó szerint fogalmam sincs, hogy miről beszél."

Ezért is örültem annak, hogy Dick és Barbara nem lettek idegesítőek. Barbara/ Batgirl még érettebb felfogású is Batmannél, sokszor neki kell ráébresztenie pár szemet szúró baklövésére. A hiperaktív Robin sem csak egy hangos ébresztő Batmannek a valódi élettől. Egyetértek Alfreddal, hogy a fiú jelenléte segít Bruce-nak, mikor - részben pont Barbara kampánya miatt - épp újra kell értékelnie helyét a világban. Már nem játszhatja a vagányt Gotham polgárainak, de tanárként tovább dicsértetheti magát az új partnerével. "Első lecke: AZ ÉLET NEM AD BIZTONSÁGI ÖVET!" Igen sok múlott számomra azon, hogy Batman okulási folyamata nem lett érzelgős, sőt néhány zsákutcáját is láthattam, mire Bruce eltalálja a megfelelő viszonyulást nemcsak új csapatához / családjához, de a régi "ellenséggalériájához" is. 


Technikai részletekről inkább nem ömlegek: a stop-motion-CGI-kombó továbbra is fergetegesen mutat a vásznon. A "The LEGO Batman Movie" végre üde folt a DC tavalyi triplabukfence után, az első viccesre szabott Batmannel, akin tényleg lehet nevetni. Nagyon élveztem, bár a "The LEGO Movie"-tól mégis kicsit zsengébb, főleg üzenet és váratlanság terén. Egy kimagasló mese kapott egy nagyon ügyes spin-off-ot, ami első pozitív moziélményem 2017-ből.

4/5-öt adok rá.











Nincsenek megjegyzések: