2015. május 5., kedd

Paranormal Activity 4.



"{!, !!!}"

A Paranormal Activity 4. az első valódi folytatása a 2009-es eredetinek. Többé nem hátrafelé szerencsétlenkedik a történettel, hanem előrefelé, megcsillantva egy keveset Katie további sorsából, miután a démon leigázta az elméjét és lelkét. Igaz, még mindig ugyanazt a beijesztgető formulát nyúzza, és továbbra sem tud olcsó sejtetések helyett normális fejleményvonalat kialakítani, de ha úgy vesszük: miért tenné? A Paramount eleve 5 részben gondolkodott, eleve úgy, hogy évenként kerüljön ki az újabb darab, akár a Rendőrakadémia-folytatásoknál.

5 évvel Micah és Kristi halála után járunk. Egy Alex nevű tinilány, szüleivel és fiújával, Bennel találkozik a furcsa szomszéd kisfiúval, Robbie-val. A forgatókönyv a második másolata: a semmitmondó nappali percek után lassan elkezdődnek, majd felerősödnek a furcsaságok. A lány és a fiú lassan rájön, hogy boszorkányságról van szó, de a hozzátartozói végig egy szavát se bírják elhinni/felfogni, mígnem már késő, és végük.


Lassan önálló szakkifejezés lesz nálam az, hogy "futószalag-folytatás". Amikor egy franchise minden újabb része - pici variálással - rendre az 1. rész vázlatát követi, de abból semmit nem gondol tovább érdemben. Visszaél a közönség türelmével és megpróbálja minél lejjebb szoktatni a horrorrajongók igényeit.
Na a Paranormal Activity-folytatások pontosan ilyenek: vontatott, érdektelen, átgondolatlan bőrlenyúzások, megfejelve rengeteg potyára ellőtt ijesztgetéssel. Mindig egy-egy életszerűtlenül közönyös család/pár válik célponttá, akiknek sejtelmük sincs a szeretet fogalmáról. Így aztán hiába is várjuk, hogy logikusan továbbfejlődjön a rémtörténet. Robbie-ról kiderül ugyan, hogy az 5 éve eltűnt Hunter, és Katie természetesen azóta adoptálta őt. De pl. a hatóságok még mindig nem sejtenek semmit az ügyből, ahogy a helyi lakosság sem.


Igazából 2 kérdésre érdemes választ keresni itt:
  1. Miben tér el a 4. a korábbi részektől?
  2. Vannak-e tényleg ijesztő pillanatai?
  1. A 2 részben éjjellátó kamerafelvételek szolgáltak kuriózumként. Itt szintén, sőt: a zöld alapon minden fehéres pöttyökkel teli, akár a diszkóvilágítás. A démon új gyilkolási módszere, hogy kést hajít valaki felé, vagy egy teljes embert keresztbe felránt, majd levág a padlóra.
  2. A végkifejlet kissé vad, de nagyon hatásos. Világos, hogy Katie már egyáltalán nem ember: nappal még emberként tud viselkedni, ám éjjel előtör a valódi mivolta. Ahogy Alex felé rohan, előbb a házban, majd az utcán, már igazi hús-vér démon, vad és kíméletlen. Az az 1-2 perc végre valóban hátborzongató jelenet, szerintem vetekszik az eredeti film mozis befejezésével. 


Végítélet: A Paranormal Activity 4. épphogy becsülettel végig tud vánszorogni, horrorként és folytatásként egyaránt nagyon gyenge.




Nincsenek megjegyzések: