2015. május 31., vasárnap

Paul Blart: Áruházi zsaru 2. (A pláza ásza Vegas-ban)


Kevin James: "(...) Sárga vagyok az irigységtől, ha egy Pókember-filmet látok. Szerintem, a fiam is sokkal jobban tisztelne, ha egyszer szuperhőst játszhatnék. Így született meg A pláza ásza. (...) Arra kértem A pláza ásza Vegasban rendezőjét, hogy csinálhassak meg a filmben mindent, amit Pókember csinálna."



A 2009-es pláza ászában Paul Blart, a krónikusan elhízott zsaru egy kézimotoron siklott a betörők nyomában. A megmagyarázhatatlan okokból életre hívott folytatásban Pault meghívták Vegas-ba a biztonsági őrök "szakmai" összejövetelére. Naná, hogy itt is épp rablás készül, így Paulnak át kell verekednie magát a csillogó szobákon, egy színpad díszletein, valamint egy harcias futómadáron.
  
Megpróbálom rövidre fogni: a történet tudatos beltenyésztés eredménye, 100%-os klisé, humorból teljesen kifehérítve. Bajszos, tohonya főszereplőnk a helyi biztonságiak gúny-céltáblája, de semmit nem látni rajta, amivel rácáfolhat erre. A produkci egésze mintha a Gagyi Mami 2. másolata lenne: a kedves dagi főhős ezúttal high-tech kütyüs Bond-gonoszokkal kerül szembe, hogy úgy tűnjön, mintha szinten lépni a széria. Kevin James pedig inkább Action Man karikatúrája ebben a két filmben, mint szerethető átlagfickó, aki menő próbál lenni.




Két mellékszálat próbálnak felvezetni, mielőtt villámgyorsan elszakadnának. Paul tökéletes fafej a magánéletében: előbb a prológusban megtudjuk, hogy neje 1 hétig se bírta a válásig és tartásdíjig, aztán a hotelnál összeveszik Maya nevű duci lányával, amiér az talált egy srácot, és Kaliforniában akar továbbtanulni. Lány a rablók fogságába kerül, Paul megmenti, vége. A másik, még hígagyúbb visszatérő geg, hogy egy látszólag kimért, szexbomba hoteligazgató, Divina egyre nehezebben bír ellenállni Paul nem létező sármjának. Pornóparódiába illik, amit leszínészkednek ott.



Ez a vígjáték megint a legolcsóbb fajta szerencsétlenkedés. Nagy ívben elkerüli bármi szellemesség - kivéve talán a félelmetesnek tűnő főgonosz lejáratása -, a vidámság pedig mindig tettetett. Elme és szív egyaránt nem jut ingertáplálékhoz belőle.


















Nincsenek megjegyzések: