2015. május 23., szombat

Csábítunk és védünk


A Warner, New Line és MGM 35 millió dollárból készült, tökéletesen steril országúti mozija, mely a legelemibb emberi kommunikációban lemészárolja a nevetőingert. Ezt maguk a készítők ismerik be a végén, a rosszul felvett jelenetpróbák mutogatásával. Á, az ilyen könnyed kis komédiák úgyis mindenképp pénzt hoznak, akkor minek erőlködjünk? Nos: a film bukott, világszete lehúzták, és nálam bérletet vett "Az év legrosszabb mozialkotása" címére.



A szabályzatmániás Cooper rendőrnő elkíséri egyik felettesét, hogy tanúvédelem alá helyezzék a helyi drogkartell besúgóját és annak feleségét. Ám ismeretlen tettesek rajtuk ütnek, és kinyírják a rendőrfőnököt a férjjel együtt. Cooper és a cserfes özvegy magukra maradnak: nemcsak, hogy őket körözik a kettős gyilkosságért, de kiderül, hogy Cooper több kollégája sáros az ügyben.



Vannak művek, amik már azzal kevésbé tűnnek rossznak, ha tárgyilagosan leírjuk, miről szól a történetük. Tárgyilagosan nem lehet kifejezni - nem is érdemes -, mennyire sekélyes, gondolat és agyi erőlködés nélkül összehányt krimivígjáték a Hot Pursuit, elsősorban a hölgyek színészi játéka, hanghordozása és szövegei miatt, amiktől szabályosan lerohad az ember füle! A főszereplő páros szemléltetően ellentétes, de se külön, se együtt nem viccesek:
  1. az egyik egy hiperaktív, okoskodó női Smith vadőr.
  2. a másik a latin-amerikai plázacicák szexista karikatúrája. 
  3. És ugyan csak 1 jelenete volt, de a drogbáró szülinapos lánya külön ciánkapszula.

Reese Witherspoon és Sophia Vergara szégyelheti magát ezért a filmért! Bűnhamis alakítást vágnak le olyan sztereotíp figurák bőrében, melyek minden nőre nézve sértőek, de Vergaráé külön a latin nőkre is az! A színésznő végig az akcentusát erőlteti, amitől egyrészt alig érteni a beszédét, másrészt olyan vinnyogva tátogó hangot ad ki, mint egy megcsonkított bárány. Katyvasz hátterét megismerve se tudott érdekelni, hogy a névtelen özvegy végül megöli-e személyes bosszúból a helyi drogbárót, vagy sem.
Witherspoon pedig visszasírhatja a Doktor Szöszit. Cooperként egy idióta szájgép, akit apja a rendőrkocsi hátsó ülésén nevelt föl. Ez a felelőtlen agymosás aztán oda vezet, hogy a nőnek semmi fogalma nincs a civil életről: olyan szellemi madárijesztővé válik, aki szajkózza a szabálykódokat, közben viszont állandóan hibázik. A vicc nyilván az lenne, hogy az apja emléke miatt nem rúgják ki, hanem tartják ott raktárosként. De nem tudom humorosan felfogni, hogy ennyire sík, prűd egérként viselkedik egy nő, miközben sose fogja föl, mennyire élősködik a testület szánalmán. 



Van még egy útszélről fölszedett hapsi, aki emlékeztet minket, hogy mégse "valami kamu lezbishow-t" látunk, hanem zsaruvígjátékot.




Örömmel tapasztaltam, hogy engem és egy korombéli hölgyet kivéve a moziterem üres volt. Ez azt jelenti, hogy a magyar közönség már a trailer-e alapján fel tudja ismerni, ha egy gyökértelen, pocsék alatti színvonalú filmet akarnak lenyomni a torkukon. Én egyszerűen csak kíváncsi voltam rá, vajon simán rossz, vagy valami rendkívüli negatív vívmány-e. 5 percen belül már egyértelmű volt a válasz.







Nincsenek megjegyzések: