2014. december 29., hétfő

Megdönteni Hajnal Tímeát


"Lehet, hogy van valami ezen a bolygón, aminek kevesebb agysejtje van nálad. De bármi is legyen, bárhol is forduljon elő, biztos, hogy a neve"
Bögöcs.
"Négykézláb kéne állnod! Hogy egy 

BORAX-szal teli kocsit vonszolj keresztül a sivatagon!
Te trágya vagy! Egy váladék; te egy valóságos sertéstermék vagy!"

(Married with Children - Impo-Dent)




Megdönteni a hülyeségrekordot sohasem könnyű. De az elmúlt 4-5 évben aligha született olyan hazai filmünk, amely ennyire satnya, minden képzeletet alulmúlóan tyúkeszű képet fest a 25-30 körüli átlagemberről - legyen az férfi vagy nő. A Megdönteni Hajnal Tímeát csontszáraz romantika és utcahumor elegyéből olyan modern kori Notre Dame-i toronyőrt kotyvaszt ki, ahol Quasimodo a legalantasabb módokon küszködik, hogy megkapja Esmeraldát.
Hajnal Timi sikeres európai sztármodell, aki kicsit kezd ráunni a szüntelen utazgatásra és reflektorfényre. Érettségi találkozóján egy volt udvarlójával, Horváth Danival ittasan futó kefélést rendeznek a ruhatárban, amit utólag persze elfelejtenének. Erről azonban egy volt osztálytársuk, Bögöcs mobilfelvételt készít, és megzsarolja Danit, hogy az anyagot felteszi a világhálóra, ha nem intézi el neki, hogy Tímea és ő együtt éjszakázhassanak. Mit tehet ilyenkor egy építésziroda alkalmazottja, aki ráadásul épp a főnöke lányát jegyezte el?


Herczeg Attila mozis randi-kézikönyve igazi roncshalmaz, amit átélni még csak kihívás, nevetni a poénjain viszont hegymászással felérő feladat. Egy voltaképp nagyon is komoly, igazán fejedhez kapós élethelyzetet valami iszonyat primitíven kezel, olyan emberalakokkal, akiket ki nem állhatok az elején és a végén se. Képtelenül buta bohózaton keresztül nézzük, amint egy zugalak próbálja valahogy elsimítani élete legnagyobb baklövésének ügyét, amihez 2 barátjuk zsengécskén asszisztál. A nő sokáig semmit nem gyanít, mi pedig nem tudjuk, miért is kellene izgulnunk; végig csak valami mozgás és beszéd lohasztó egyvelege árad a vászonról.


Osvárt Andrea dekoratív célokból jó választás Hajnal szerepére, és anélkül, hogy ócsárolni kezdeném: az a szerep tré. Trapa. A romantikus komédiák tipikus szent grálját kellene látnunk benne, akit minimum 2 pasi mindenképp a magáénak akar tudni - mégha itt teljesen más okokból is. Röhej, hogy a férfiban mennyire csigalassan fogalmazódik meg a gondolat, hogy Tímea nemcsak futó kalandot jelentett neki. És találja ki az Olvasó, mi történik, mire felismeri ezt? Naná, hogy Tímea mindent megtud, dühösen elküldi őt a francba, sőt még a zsarolóját is megörökli tőle.
Miért hiszik azt a hazai rendezők, hogy egy vígjátékban nem szerepelhet erős egyéniségű hím főszereplő? Dániel - akit Bögöcs a történet jófiújaként mutat be narrálásában - egy olyan széjjel fehérített személyiségű, pipogya balfácán, hogy direkt a lebukásáért szurkoltam úgyszólván a teljes műsoridő alatt! Olyan mértékben erőtlen, végletekig kihasználható pálcikaember, akinek hamar belefáradunk a jelentéktelenségébe, mire majd már hajlandó lesz őszinte lenni a környezetével. Akik megjegyzem, szintén kibírhatatlan figurák:
  1. egy önelégült, teljesen anyagi gondolkodású, fantáziátlan nőszemély,
  2. olyan toronymagasan seggfej apukával, aki még genetikai úton elintézné, hogy mindenképp fiú legyen az első közös gyermekük.


Aki azonban a prímet viszi, az maga Bögöcs. Az ő esetében az "ember" helyett pontosabb lenne az "Australopithecus" (="Dél-vidéki afrikai majom") besorolás. A kopasz, hízott, borostás pasas korábban belekóstolt a pornórendezésbe, kizárólag a mának és az ösztönöknek él. Hajnal Tímeát pedig régi vágyálma tárgyának látja, akivel élete legjobb dugását reméli átélni.
Így aztán Dani és két barátja, egy Ewan Mcgregor-utánzat és egy szende pszichológus megpróbálják kissé domesztikálni az előembert. Ja, és mikor úgy tűnik, hogy Bögöcs végre eléri célját, nem tudom melyik a nagyobb hülyeség:
  1. hogy Timi a mobilját úgy dobja a csatornába, hogy azt egy kisfiú később megtalálja és pont a menyasszony házához viszi;
  2. vagy, hogy Timi leckéztetésének hatására Bögöcs úgy dönt, segít Daniéknak megakadályozni Hajnal Tímea esküvőjét, amit mellesleg puszta sértettségből kötne meg. "Meglátta a fényt." 
Miért is kellene, hogy érdekeljen ezeknek a sekélyes figuráknak a sorsa?


A primitív humorral nekem amúgy semmi bajom: sok olyan amerikai vígjátékot kacagtam végig, amit ha komolyan próbálnék venni, gyengének titulálnám (Ace Ventura, Rendőrakadémia, Hat nap, hét éjszaka, stb.). De itt nemcsak nem vicces, de kínzó is. Hitegettem magam, hogy Bögöcs álmosító narrációja nem intő jel, nem ilyen lesz az egész alkotás, habár a szövegétől sokszor temethetnékem támadt: "Láttátok? Ott voltam egy pillanatra én is a böknivaló kiscsaj háta mögött. S esküszöm nektek, hogy frankón egy másodpercig sz'al itt elöl, a gatyám slicce hozzáért a kiscsaj tökéletes seggéhez."



Borzalmas komédiának könyvelem el a Megdönteni Hajnal Tímeát. 2 hölgy szépsége, ha elővillan, egyébként semmi nem méltó benne a néző figyelmére.




Nincsenek megjegyzések: