2017. február 1., szerda

Paranormal Activity: A megjelöltek



Menetrendszerű bőrlenyúzás, ezúttal latin áldozatjelöltekkel. A sorrendben 5. Paranormal Activity, a "Marked Ones" a zsáner összes fogyatékát bőszen mutogatja, miközben elfelejt félelmetes lenni. Megint húzzák az időt lebutított tinik komédiázásával és olcsó ijesztgetésekkel, miközben a rettenet légköre soha nem sűrűsödik meg.


Jesse frissen érettségizett diák, akinek szomszédjáról azt beszélik, hogy boszorkány. Mikor az asszonyt holtan találják a lakásában, Jesse két legjobb barátjával, Hectorral és Marisollal ki akarják deríteni, mi folyhatott a lakásban - márcsak azért is, mert időnként gyanús zajok szűrődnek be hozzájuk. Ám rövidesen Jesse

egy harapásszerű stigmát fedez fel a karján, és egyre jobban kezd eltorzulni a viselkedése. Kiderül, hogy Jesse-t valaki vagy valami ezzel jelölte ki arra, hogy egy démon porhüvelye legyen, és ennek jelei elég szembetűnően mutatkoznak.


Kronológiailag ismét az 1. Paranormal Acitivty idejére ugrunk, de ne áltassuk magunkat: olcsó tárcafejő a Markes Ones. Horrorhagyományokhoz hűen a fiatalok bugyuta csóró tinik, akik menőnek fogják föl a boszorkányok, rituálék és démonok világát. Szokásos kliséket tolnak a képünkbe: hamis ijesztgetések, csörömpölés, sötétben császkálás, végül pedig a boszikonvent felfedezése egy sötét házban. Ezektől és a démonizálódó Jesse-től kellene félnünk. Amit ehelyett kaptam: érdektelen unalom és néhol kínos röhej.
Nem maradhat el a found-footage zsáner legócskább kliséje, amelyet egy honfitársam nagyon találóan "kamerasztulásnak" nevezett el. Már megint kényszeresen kameráznak mindent, válogatás nélkül. Az utolsó túlélő a végső életveszély közepette is úgy szorongatja a kameráját, mintha a műszíve lenne! Egy pillanatra nem teszi le, és mikor végre mégis kikerül a kezeiből, azzal ugye a zárás jelzi nekünk: ő is kimúlt. Teljesen hatástalan volt számomra ez a kis-milliomodszor előadott befejezés.


Ímmel-ámmal próbáltak csak hozzáírni valamit az írók a ragasztóköltemény fő sztoriszálhoz. Megtudjuk, hogy ez a titkos boszikonvent - melyben ugye Katie és Kristi nagyija is oszlopos tag - elsőszülött fiúkból szokott afféle magánsereget toborozni. 

Kiválasztják az utódot születésekor, hogy azt felnővén egy démon birtokba vehesse. Ebből szándékosan nem volt semmi se átgondolva. Az egész csak arra szolgál, hogy úgy tűnjön, nemcsak a szokott panelekkel próbálják kiszúrni a szemünket.


Két hölgyalak kötné elvileg össze 1-1 percnyi műsoridejével össze ezt a részt a többivel. Az egyik Kristi mostohalánya, Ali - az egyetlen főszereplő, akik nem halt meg a 4 korábbi részből. Ő ad felvilágosítást Marisol-nak arról, mi vár Jesse-re, ha nem tudják megmenteni. Aztán eltűnik a filmből. Azt még elhittem Aliról, hogy ezt a témakört ő ma már jól ismeri, hisz a 2. rész szerint szüleit holtan találta, és bizonyosan rájött, hogy a démon-megszállt nagynénje, Katie végzett velük. 


És hát lelőttem a poént, hogy ki a másik cameósunk: Katie. Az utolsó fiatal épp menekül a számára vadidegen házban, és ott pont Katie-be botlik... épp mielőtt Micah odarohant hozzá! Vagyis az 1. rész zárójelenetébe lyukad ki. Világgá kürtöli ezzel a film, hogy alapból nincs önálló ötlete, tartalma; egyáltalán létjogosultsága. Katie Featherston itt kifejezetten bizonytalan és unott arcot vág. Mintha a színésznőnek is feltűnt volna, hogy csak a stúdió csak léhán másolja, amit bombabiztos horror-sikerreceptnek gondolt.

Az egyetlen dolog, amit Christopher Landon rendezőnek sikerült jól eltalálnia az, hogy Jesse legalább úgy nézzen ki, mint akit tényleg megszállt egy antropomorf entitás. Csak ennek kapcsán sem értem, hogy Katie száján ez miért nem látszódik itt, mikor ő elvileg szintén egy démon hordozója ezidőtájt. Talán Katie-nek nem támadt étvágya a betolakodóra, miközben Jesse-nek nagyon is?  


A Paranormal Activity: The Marked Ones szótári példa a kétszínű ál-folytatásokra, amik felszínes trükkökkel szúrják ki a célközönség szemét. Kósza pontokon ha kicsikarja a félelem légkörét, és szánalmasan bukdácsol a saját túlcsavart történetén. Bravó: sikerült minden idők egyik legötletesebb horrorklasszikáshoz egy Resident Evil-típusú hulladékszériát kanyarítaniuk...! 


Én is megjelölném valamivel a produkciót:







Nincsenek megjegyzések: