2015. március 10., kedd

Árnyak Könyve - Blair-i Boszorkány 2. (Ideglelés 2.)


Egy olyan felkapott mozisikernél, mint a The Blair Witch Project, kikerülhetetlen mellékhatás az utánzatok megjelenése. Tudjátok: mikor az első ránézésre észrevehető vonásait lemásolják, és megpróbálják egy sokszor eladható képletté sajtolni, amíg még friss az új divatirányzat. Áll a bál, ha az utánzat ráadásul folytatásnak akarja beállítani magát. De úgy, hogy semmi köze az eredetihez, sőt a stúdió (Artisan) az eredeti stúdió (Haxan Films) elől kapkodja el a project-et.





A Book of Shadows csúf, elfajzott hibrid: az eredeti alkotás némely elemeit próbálja keresztezni egy átlagos, könnyen és gyorsan előállítható tinihorrorral. Ennek eredménye a kövekező lett: 
  1. a majmolós részek nem is hasonlítanak az eredeti Blair Witch Projektre,
  2. a tinihorroros részek untatóak, röhejesek és kibogozhatatlanok,
  3. teljesen céltalan a befejezés, ahol letartóztatják az életben maradt tyúkeszűeket.

A filmnek ez a keverék mivolta egyébként a karakterek nevéről is leolvasható: míg A Blair Witch Projekt-ben a szereplők és a színészek neve megegyező volt, addig emitt csak keresztnév valódi, a vezetéknév kitalált. 
Merész alapötlet lehetne, hogy a The Blair Witch Project-et filmként, vagyis kitalációként kezelik, ha mondjuk véleményt mondana róla. Vagy az akörüli médiafelhajtásról, vagy általában a mozifilmek reklámkampányáról. Nemhogy ez meg se fordul a készítők fejében, de a Book of Shadows nem is köthető magához a blair-i szellemboszorkányhoz. Néhányszor megemlítik... aztán mintha nem is lett volna. Ami még rosszabb: sose derül ki, mi is pontosan az "Árnyak Könyve". Az egyetlen utalás erre, amit sikerült kihámoznom, hogy Tristen a széttépedt feljegyzéseikből egy könyvet készült írni. Mondhatom, szép: még a saját címéhez sincs köze a műsornak...!




A történet így szól: fiatal csapat keresi fel a blair-i erődséget: Erika, a wicca-boszorkány, Kim, a médium goth csaj, Jeff, az idegenvezető, Tristen, a terhes írónő és férje, Stephen. Belebotlanak egy másik csoportba, akikkel éjjel tábort vernek egy ház romjainál, de nekik másnapra nyomuk vész. A csapat a múlt éjszaka egy jókora szeletére abszolút nem emlékszik, Tristen elvetélt, feljegyzéseik pedig sok apró fecniként hevernek szanaszét. De csak mikor majd a testükbe vésett pogány jeleket felfedezik, kezdenek rájönni, hogy a kiesett idő alatt valami borzalmas dolog történt velük...



Fájdalmas, mennyire nem tartja össze semmi ezt a filmet. A karakterek idegesítőek, nincs hátterük, és elképzelésünk sincs, mi miért történt velük az erdőben. A narratíva - főleg az első kb. fél órában -  gyakran félrecsapong a fő idősíktól. "Sejtetés" jogcímén a vágó idegbeteg módon be-bevillantja egy mészárlás 1-1 képkockáját a cselekménybe, teljesen véletlenszerűen. Ez ugye onnét ered, hogy - mint arra fényt derítenek - az esti tábortüzes bulijukon Erikáék valamiféle önkívületi transzba estek, és rituálisan legyilkolták a másik csoportot + széttépték a nő iratanyagát. Undorító leolvasni a készítők önteltségét ezen az egészen: "hű de horrorisztikusan vezettük elő, majd dobtuk be az izgalmas rejtélyt!"




A félelem aurája helyett csak a kínos sivárság lengi be a hangulatvilágot. Még a sokkolónak szánt leleplezés sem működik, ahogy a megtalált felvételt visszatekerik, szembesülve az igazsággal. Nem az izgatta a fantáziámat, hogy ők mit tettek, hanem hogy a visszatekerés vajon hogy a fenébe tette elérhetővé a kiesett pár órát.


De a legidegbetegebb része az egész filmnek maga a felvétel. Nemhogy értelme nincs annak, amit látunk rajta, de az öldöklés alig kivehető, annál inkább a levetkőző fiatalok pajzánkodása. Mintha valamimi részegen forgatott házipornót néznénk. Erika egyébként a történet során többször is transzba kerül: ilyenkor mindig 1 szál bugyiban szökell fel-alá a hidegben. Csodálom, hogy valamelyik wicca közösség nem perelte be az Artisant a pogány rítusok itteni ábrázolásáért.




Tristent megszállta a boszorkány, mikor a gyilkos rítust vezette? Ha igen, akkor gondolom a megszállás miatt forgolódik állva az ágyán, ölte meg a gyerekét, ordított rá a többiekre, mikor leleplezték őt... Sőt: alighanem a párhuzamos dimenziókba is képes utat nyitni, mert Kim, Jeff és Stephen emlékei megint teljesen mások, mint amivel a rendőrségi felvételeken szembesülnek: Jeff megölte Erikát, Stephen Tristent, Kim meg a bolti eladókat. Ennek sincs semmi értelme: mintha a film készítők azt hinnék, elég belemagyarázni az események okaként annyit, hogy: "a boszorkány birizgált a fejükkel", "a boszorkány vért akart", stb.




Ritualisztikus pucérkodás az Árnyak Könyve, és annak sem elég szemérmetlen. Olyannyira nem tudja, mivé akar összeállni, hogy esélye sincs ellesni a nagy előd sikerének titkát. Simán el tudom képzelni, hogy az elvarázsolt pucérkodók véletlenül épp a forgatókönyv lapjait cincálták szét a tábortűznél.










És mi értelme volt a film elején a jelenetnek, hogy egy cigiző orvos az orrába dugott csöveken át öntött valamit Jeff légútaiba?! 



Nincsenek megjegyzések: