2014. augusztus 8., péntek

Szexvideó



"Tényleg elhanyagoltam egy kicsit a puszinyuszikámat..."
"Á, miattam nem aggódj. Sok pénzt keresel, nem állok az utadba. Majd hazamegyek, és rólad álmodom meztelenül... amint ellepsz a pucér testeddel...!"
"Támadt egy ötletem!"

(Egy rém rendes család - Banking on Marcy)




Pontosan ennyiből áll a Szexvideó premisszája,
ahogy cselekményének első 3/4 órája is egyben.


Lehetne pedig aktualitása e filmnek. Még ma is általános az a tüske, hogy amelyik házasságban 2 kereset van, ott a pároknak nem marad idejük és energiájuk semmi magánéletre. Egyszerre kell megfelelniük pedáns szülőként és komoly kiállású munkaerőként - mintha az intimitás, a spontaneitás csak puszta díszként volna megengedett a napirendjükben. Az önkeresés, régi szokások frissítése - amellett, hogy tanulságos dilemma - rengeteg komikumot rejt magában, ha a rendezőnek van hozzá érzéke.
Íme a pont, melyig a Szexvideó hajlandó megmászni a témát: minél vadabbul szexeltünk régen, annál szarabb most, hogy tiszta nyügök a bájolgó melónk és a seggfej kölykeink. És az a szörnyű, hogy az áhított kiindulópont, ahová vissza akarnak térni, eleve szánalmas. Annie és Jay alapból ostoba és egysíkú figurák, a "boldog fősulis évek" pedig tisztán testi vágyakból álltak, bármi érzelem és gondolat nélkül. De mégha legalább erotikus volna: a "jó szex" itt azt jelenti, hogy két überkanos felnőtt mindenen meghágta egymást, ami ránézésre elbírta a testsúlyukat.

Szóval amatőr pornót forgatnak arról, amint kipróbálnak egy csomó újfajta szexuális pozíciót. Az éjszaka sikerül is. Ám Jay nem törli időben az anyagot, így az kikerül egy csomó használt IPadra, melyeket épp elajándékozott. Nosza: be kell gyűjteni a gépeket egyenként.
Felejtsük el picit, hogy színészek és sztori egyaránt gyengék. Miért kellett 45 percig nyúzni az alapszitu kialakulását? A vak is látja, hogy ez a mozi a helyzetkomikumra támaszkodik. Nem adna több teret a humornak az, ha már negyedóra után megvan a fő slamasztika? Az nem felvezetés, ha szárított tintaszereplők unják egymást a vásznon, ahelyett, hogy végre rátérnénk a lényegre.


Ennek ellenére ez nem egy teljesen humortalan film - bár ezzel talán kevesen értenek egyet. Találtam egy negyedórás darabot benne, amin én és a moziteremben ülő még néhány ember többször hangosan felnevettünk. Mikor Annie és Jay átmegy a szomszéd párhoz, és bevallják az igazat, elhangzik: "3 órás videót készítettetek?? A Gyűrűk Ura 3 órás!" Innen négyen átmennek Annie lazulós-bazsalygós feletteséhez, ahol
  1. Annie elterelésként kénytelen elfogadni az Oroszlánkirály-fan férfi kokószippantását,
  2. hogy Jay egy német juhász elől menekülve kikeresse az IPadot a nagyházban,
  3. közben a szomszédok AZT nyomják a kocsiban, miután meglesték a videófelvételt.
Egészen jóízűen mulattam ezen a 10-15 perces szeletén a movie-nak.


Aztán a nonszensz döcögés visszatér. Nem érdekelt a szomszéd kölyök zsarolása, hogy 25 rongyért leveszi a Youpornról a videójukat. Rémesen suta volt, ahogy betörnek a szervereket tároló épületbe, ahol Jack Black karaktere lefüleli és leoltja őket - tekintve, mennyire túlkomplikálták az egész "bajt".
Jayről egyszerűen a szánalmas jelző az eszembe, mint családfőről:
  • a kölykök túróba se nézik, annyira retardált, 
  • a létező legidétlenebb pofával köszön a kamerába,
  • és gépekkel dolgozik, mégse tudja, hogy kell videót törölni.


Érthető, hogy a Szexvideót úgy reklámozták, mint a mozi, ahol Cameron Diazt meztelenül lehet majd látni. Vérszegény, döntően kínos és aberrált döcögés, a befejezése pedig otromba és totál fantáziátlan. 1 dolog világosan látszik: Diaz a 2000-es évek óta túlélésre játszik karriertéren. Márcsak a testével tudja eladni magát, és többnyire nyári limonádéfilmekhez hívják szerepelni. Remélem azért annál többre becsüli magát a színésznő, mint a szexvágyó háziasszony, akit megformált itt.




Nincsenek megjegyzések: