2011. november 26., szombat

X-men Kezdetek: Rozsomák

X-Men Origins: Wolverine (2009) BRrip 300MB

Mit takar ez az igencsak mesterkélt, reklám-beütésű cím? Egy megrendelésre gyártott X-men-sorozatcikket, mely nélkül a jogok már korábban visszakerültek volna a Fox-tól a Marvelhez. Teljesen lényegtelen, hogy címe szerint a film Rozsomák a.k.a. James Logan múltját tárja fel: a negyedik X-men mozi 1 percig nem bír érdekes vagy figyelemfelkeltő maradni, az összes szereplő benne felszínes, fordulatai deszkaívűek.  




Tudom, hogy máris a hibákat kanalazom. De tény és való: semmi kreativitás nem érhető tetten azon, ahogy a történetet összeállították. A képregényrajongók többnyire utálják ezt a filmet, jórészt az ellentmondásai miatt:
  • A több különböző forrásanyagból átemelt X-men-sztorik kapcsán;
  • fontos mellékszereplők hátterének megváltoztatása kapcsán;
  • a már felállított X-men-trilógia kapcsán. Különösen a 2. résszel, ahol Rozsomák múltjáról eddig a legtöbbet megtudtunk;
  • Rozsomák hátterében adatok átfarigcsálása kapcsán. Legkirívóbb eset, hogy a kanadai James Logan gyerekkorát (1888-ban született) 1845-re tették át: Kanada ekkor még nem is létezett!


Nem igaz tehát, hogy nem volt támpont vagy fogódzó. Az ötletesség hiányzott itt, de nagyon! A Kezdetek írói egy okozatok nélküli diatömbbé mossák össze Rozsomák élettörténetét (szülői ház, amerikai polgárháború, kivégzés, Stryker különleges egysége). De ezeknek a montázsoknak semmi szerepük a cselekmény gerincére nézve. Nekünk, a nézőknek elvileg örvendeznünk kellene, hogy látjuk Rozsomák és Kardfog ismeretségének gyökereit, ami a bajtársiasságból halálos rivalizálássá torzult.
Ezt a vázat aztán feldíszítik egy csomó mutánssal, akik lényegében csak a képességükből és a szájukból állnak. Közülük Deadpool karaktere még a száját is elveszíti - róla majd később. És hogy a történet összekösse Logan és a többi mutáns sorsát, mindannyian egy nagy konspiráció bábui lesznek, akár résztvevőkként, akár kísérleti alanyokként. A 2. részből ismert William Stryker kutató és ezredes tehát ismét az események irányítójaként van jelen, sőt itt talán még inkább.



A fő konfliktus gyenge, és nagyobb baj, hogy az X-men 2. Loganje könnyedén átlátná. Tudjuk, hogy Stryker, a mutáns egység korábbi parancsnoka ugye főszereplő volt Logan múltjában. Logan alaposan ismeri őt, akárcsak Victort. Számos ponton kezdhetne gyanakodni Stryker hátsó szándékaira. Hogy Victor/Kardfog tünteti el sorra Stryker harcosait, még nem bizonyítja, hogy nem paktált le Strykerrel. Amikor sok év után ismét találkoznak, Logant meglepi, hogy bátyja mennyire erős lett. Stryker pedig felajánlja, hogy őt is erősebbé teheti. Hogy nem gyanús ez neki, mikor a csapatot öldöklésre hozták létre?




Kayla, Logan szíve hölgyének részvétele a terv legravaszabb része. Jobban megkonstruált történetnél ez valóban drámai csavar lehetett volna. Kayláról, a vidéki tanárnőről Logan azt hiszi, hogy Kardfog - gőgös bosszú címén - őt is megölte. (a testvére is a foglya). De nincs benne finesz. Ha Kayla erre képes, biztosítékról is kellene gondoskodnia. Mikor Kardfognak odakiáltja: "Kihasznál minket!", csak a fejemet fogtam. Erre csak most jött rá?! Annyira naiv, hogy mostanáig hitt Stryker ígéretének, habár Logan átverése a dolga egy összeesküvésben?  A film azt hiszi, hogy Kayla árulásával már minden adott egy drámai katarzishoz. Nem: ez mégcsak a séma hozzá.
Aztán a végén kiderül, hogy halálát megrendezték, beugratva Rozsomákot az adamatium-kísérletbe, mint a X.-es számú alany. Ez egy okos elképzelés, és Kayla-nak nyomós oka lenne lepaktálni Strykerrel.
Kayla szála a cselekményben nagyon összecsapott, és ezért nem tud kellően érvényesülni a dráma. Itt van például a dátum. Logan 6 évig élt a hegyek között. Ebből mennyi ideje volt együtt Kaylával? És az együttlét idejéből végig, vagy csak néhány hete/hónapja volt Stryker cinkosa? Ezt fontos lenne tudnunk, mert a párbeszédükből nem derül ki tisztességesen, mit jelent Logan a nőnek.
Nem kevésbé erőltetett, ahogy akár "Jimmy", akár Kayla reagálnak a lelepleződésre. Teljesen új helyzet, de főleg a férfit üti szíven, hogy becsapták. A nő erőtlenül bizonygatja Logannek, hogy érzései nem voltak hazugságok. De a viselkedése alapján Kaylát nem annyira a célférfi, mint inkább a célférfi képességei érdeklik - hasonlóan, mint Bellát az Alkonyatból. És Logan a nő sikoltására egyből visszarohan érte, sőt megsegíti. Elhiszem, hogy Logant felbőszíti a ketrecbe zárt mutánsok látványa. De nem veszem be, hogy közte és Kayla között valódi kötődés lenne.





Logan kapcsolata bátyjával, Victorral úgy-ahogy tisztességes. Gyerekkoruk óta Victor hajtotta előre, sőt olykor ösztönözte a küzdelmekben. Közösen harcoltak végig több emberöltőnyi időt, noha ezalatt fikarcnyit sem öregedtek. A különbség, hogy Victor megadta magát a spontán gyilkolás élvezetének, míg Logan nem. Amikor Logan otthagyja Stryker egységét, egyben testvérének is hátat fordít. Kardfog és Rozsomák ellentéte tehát mélyebbről fakad itt, mintsem azt a korábbi filmek ezt akárcsak sejtették volna. Ezt pedig kicsit zavarba ejtő, ha a 4 filmet egyetlen kirakó darabjaiként próbáljuk szemlélni.

Az X-men-képregény figurái közül rövid cameo-t látunk Küklopsszal, illetve Xavier professzorral. Ez nyilván arra szolgált, hogy a tisztán Rozsomák köré épült film kapcsolódjon az eddigi X-men-filmekhez. Ha így van, úgy nagyon olcsó megoldás. Tudjuk, hogy itt még nem ismerheti Logan a professzort. Ugyanarra a helyre és időbe hozni Logan és Xaviert, tudván, hogy nem találkozhatnak, enyhén szólva bicskanyitogató. Miért kell ezt látnunk? Olyan, mintha az írók tudnák, hogy Logan krónikája kevés vagy unalmas, ezért a trilógiál minél több mutánst kell valahogy felvillantatni, hogy ezzel is színesítsék a filmet.
Ám Deadpool karaktere volt az, amit a képregényfanok nem tudtak megbocsátani a stúdiónak. A személyisége dinka egysoros benyögésekből áll, a film 2. felében pedig némán, a beszédkészségétől műtéti úton megfosztva szerepel. 



A lezárást elég felsorolni: a foglyok megszöknek, Stryker adamantium-golyóval lelövi Logant és Kaylát, kimondottan azért, hogy ne emlékezzen a múltjára. Minek?! Mit remél Stryker attól, hogy Logant amnéziára kárhoztatja? Hiszen az összes szökött foglya hírül viszi a világnak, ami a laboratóriumban folyt addig! Kayla kényszeríti, hogy elgyalogoljon, meghal, és Logan nem ismeri fel az arcát. Ez alighanem Kayla büntetése a Sorstól, amiért hamis emlékekkel megsebezte a férfi szívét. De az egésznek annyira erőltetett és gépies a menete, hogy azt kívánjuk: mihamarabb felállhassunk a székünkből.




Az "X-men Származások: Rozsomák" 3 fő pozitívumot mutat föl: Hugh Jackman alakítása, az adamantium-csontozat képsorai és a filmbéli kaszabolások. Ezeket leszámítva egy szürke, monoton bosszúhadjárat az egész, melyben rendre félrelökik az érdekes témapontok kifejtését. Kapunk egy csomó mutánst, akiknek nincs személyisége; valamint egy  (al)címszereplőt, aki nem tanul a hibáiból, nem keres összefüggéseket, amnéziája pedig a jellemfejlődés maradék esélyétől is elüti. Félkész dzsumbujdával van itt dolgunk, ami több képregényfigurát lebutít.


Nincsenek megjegyzések: