2011. november 2., szerda

Batman Beyond - A Joker visszatérése

 
Tim Burton klasszikusa után a '90-es években hatalmas rajzfilm-univerzum bontakozott ki a Denevéremberről. A sorozatok mellett idetartoznak az egészestés rajzfilmek, mint a Batman: A rém álarca, ami a mozikban minden addiginál jobban részletezte Wayne előéletét.


Később, a Batman Beyond (másnéven Batman of the future) sikere indokolttá tette, hogy Terry McGinnis, az idős Bruce utóda is kapjon egy önálló mozit. Alaptémául pont az a kritikus részlet szolgált, ami mindegyik évad történetéből kimaradt. A fontosabb rajzfilm-gonoszok sorsát mind ismertük, mint Mr. Freeze, Bane, Ra's és Talia al Ghul etc. De a Mark Hamill játszotta Joker, illetve segédje Harley Quinn kimaradtak, részben az előbbi karakter nimbusza miatt.
Két életbevágóan fontos kérdést kellett a készítőknek szem előtt tartaniuk:
  1. A: Hogyan tudnák megszerkeszteni a történetet, hogy ne csak egy szükségtelen hosszított epizódnak tűnjön a sorozatból, ugyanakkor rá lehessen ismerni arra.
  2. B: Egy PG-besorolású munkában tilos a de facto szereplőhalál. Hogy lehetne így minden korábbinál sötétebb animációt gyártani, ami nem túljátszott vagy beetető?
Mielőtt bármit is elemeznék a produkción, leszögeznék valamit. A DC-rajzfilmek stílusvilágához tartozik, hogy a XX. század végén Batman és a Robinok úszónadrág-kiemelésű harisnyát hordtak az alsótest részén. Nem vagyok divatszakember, így ezt nem tudom mire visszavezetni. Legcélszerűbb úgy viszonyulni ehhez, hogy Robin ruhájának színessége a későbbi célponttá válását sejteti.



A bevezető alapvetően két részből áll: Terry egy átlagos bevetésen vesz részt a város számtalan "jokeres" bandája ellen, illetve a Denevérbarlangban vitába kerül Bruce-szal. A film elején a szereplők úgy látják magukat és egymást, ahogy elsőre mi is őket:
  1. Bruce és Barbara idős civilek, keserű emlékek sokaságával
  2. Terry egy zöldfülű, aki gyakran kétségbevonja: valóban ő-e Batman, vagy csak egy helyettes.
A város bűnözőit inkább nem részletezném. Kinézetük követi a Beyond-sorozat stílusát: punkosak, némelyikük animalisztikus beütéssel megverve.

Egy ünnepségen Bruce és Terry szembesülnek azzal, amit mi egy korábbi jelenetben már láthattunk: a cím nem hazudik. Joker él a jövőben, sőt: semmit sem fogott rajta az idő. Ennek magyarázatáról később.

Terry tudja, hogy Joker számított a régi Batman "legfőbb ellenfelének", de lebecsüli a veszélyt, amit jelent. Ez okozza a vitát, hogy Terry tovább hordja-e a maszkot, vagy már elég jót tett Gothamért. A fiú azzal érvel, hogy bár apja halála fűtötte akkor, önként lépett pont erre az ösvényre. Bruce-ról ez a vita két negatív vonást is elárul:
  1. Bruce két évtizeddel ezelőtt már félretette a denevérköpenyt, így azt hiszi, tisztességes indok nélkül kötelezheti Terryt, hogy ő is hagyja abba. ("Hülye kölyök.") Ez a látásmódját kissé egysíkúbbnak tűnteti fel.
  2. Az eddigi harcok ellenére alábecsüli a fiút. Terry azt látja Wayne-en, hogy csak egy újabb "sidekick"-ként kezeli őt: "Én soha nem voltam Robin."



Hajlanék McGinnis-nek igazat adni, ha - szemmel láthatóan - nem tenne úgy, mintha tényleg csakúgy kiléphetne. A történet szerint kb. 17 éves, tehát középiskolai tanuló. Bizonyos értelemben még nem érett meg. A Joker-banda újabb rombolására van szükség, hogy ismét visszatérjen az ügy firtatásához, amelyből korábban önként kisétált.
Ez igen elcsépelt pálfordulás lenne, ha nem szerepelne utána egy csattanó: Joker a Batbarlangban! Látjuk, hogy nemezise rajtaütött Bruce-on, nevetőgázzal megmérgezte és otthagyta, hogy halálra nevesse magát. A tetejébe Terry ugyanolyan "jokerista" hahotafirkát talál a műszerfalon, mint amit régen apja gyilkosai - Joker-imitátorok - hagytak a McGinnis-házban.


Itt említeném meg a Batman Beyond-movie egyik legfontosabb pozitívumát: a PG-besorolást ravaszul sikerül kijátszani. Nincs egyértelműsített halál, de halálhoz hasonló eltűnések, tragédiáról szóló emlékek igen. Ezzel egyszersmind tiszteletben tartják a felnőtt nézők intelligenciáját: ők könnyen átláthatják, mikor történt tényleges halál, és mikor nem.

A másik ilyen kulcsfontosságú kiskapu Tim Drake, a második Robin tragédiájához kapcsolódik. Barbara Gordon visszaemlékezése összeköti a korábbi Batman-rajzfilmek világát a Beyond-dal, és ugyanakkor igazolja Terry gyanúját: egy bizonyos eseményről van szó, ami Bruce-t és Barbarát nagyon megsebezte, életreszólóan.


Jokert sikerült a készítőknek még aljasabb, szadistább fényben ábrázolni, mint amilyennek addig lehetősége volt lenni a rajzfilmekben. Hanghordozása helyenként valódi félelmet vált ki a nézőből, célratörően kegyetlen.
Célja önmagában semmi új: megölni Batmant. Ám míg kettejük szembenállását eddig jó mókaként élte meg, most már pontot akar tenni a végére. Ezért a lehető legfájdalmasabb módon sebzi meg Batmant: Timet, aki hű társa és szinte fogadott fia volt, megkínozta, nevetőgázt adott neki, és korábbi önmaga torzképévé változtatta. "Joker Junior" pedig Bruce minden titkát feltárta: nevét, szülei halálát.

Két haláleset történik itt, amit az alkotás utána visszavon:
  1. Harley Quinn lezuhant egy szakadékba, mikor Batgirl-lel viaskodott. A film végén van egy anekdotának szánt jelenet, ahol a banda ikerpárját egy idős nő, "Harley nagymama" megszidja. Csak a film besorolását tudom okolni, hogy ez a toldalékperc miért volt okvetlenül szükséges. 
  2. Joker: A múltban Tim egy drámai pillanatban azt a parancsot kapta, hogy lője le Batmant, ám ő a fegyvert Joker ellen használta. Barbara szerint pedig holttestét Arkham mélyére temették. Hogy mégis él, egy chipnek köszönheti, ami egy emberbe ültetve lényegében újra életre kelti. Énszerintem az így létrejött egyéniség csak egy tudatmásolat. Az eredeti személy teste és tudata már régen a föld alatt oszlik. Tehát amit a cenzorok "haláltalanításnak" bírálhattak el a film elkészültekor, az valójában nekünk kedvez: mégiscsak kapunk emberáldozatot.
Joker jövőbeli terve az, amit kissé együgyűre írtak meg. Odáig még érdekesnek hatott, hogy az idős Tim testét 30/40 év után is használja, a tudtán kívül implantált tudat-átvivő mikrochippel. Ez bizonyítja, hogy előregondolkodik, gondoskodik tartalék-adúászokról. És cseppet sem volt zavaró, hogy a chip - kimondottan rajzfilm-szerűen - a külsejét is átalakítja.
De hogy utána egy műholddal mosolyalakzatot robbant bele a belvárosba, mondván, hogy az lesz a "territóriuma".... olyan ez kicsit, mint Lex Luthor rakétaterve a donneri Supermanben: mintha csak arra szolgálna, hogy őrült rombolással emlékművet állítson neki. Értem, hogy Joker szociopata, és talán az idők során hatalmi ambíciói alakultak ki. Ám hogy pontosan mivé akarja formálni azt a városrészt, azt a néző képzeletére bízzák.



Mikor Terry szemtől szembe kerül Jokerrel, az nem csak ütlegelés, hanem pszichikai hadviselés. Joker a szavaival többször lekicsinyli a kölyköt, megjelenítve Terry korábbi félelmét, hogy csak egy kifutófiú, kosztümben. Amivel nem számol, hogy McGinnis észjárása fejlődik. Terry pont azzal zavarja össze őt, ami a leginkább megingathat egy magát humorral kifejező bűnözőt: nevetségessé teszi.
"Azt hittem, Joker meg akarta nevettetni Batmant."
"TE NEM vagy Batman!"
És ahogy mondani szokás: a győztesnek van igaza.

A másik montázs, ami bizonyítja Terry "valódiságát" Batmanként, az összejövetel a kórházban. Timet Barbara és Bruce is meglátogatja, de Terryt nem invitálják be. Nem azért, mert nem fogadják el, hanem egyszerűen mert ő más, mint Tim és Barbara. Ez egy mentor és volt segédei találkozása. A két protagonista tehát döntő tanulságokat tanul meg egymástól:
  1. Bruce, hogy a "denevércsalád" egyik tagja sem kevesebb attól, ha őelőtte hagytak fel a kosztümös bűnüldözéssel, amit egyébként is önként vállaltak. Az ő útmutatása nélkül alighanem már rég megölették volna magukat.
  2. Terry pedig, hogy hiába használja Bruce eszköztárát: a ma világában ő a valódi Denevérember. Mint Bruce is szóvá teszi: "Nem az öltözék teszi Batmant. Hanem pont fordítva."

Remekül megírt, ravasz ötletekkel rendelkező forgatókönyvet kapott a rajzfilm. Sajnos viszont a Beyond techno-stílusvilága valahogy elidegenítő hatású. Joker "nagy fináléja" nem kifejezetten kreatív, és kényszerű sallangpillanatok is bekerültek. De ezek nem vészesek, magának a történetnek az értékéből pedig nem vonnak le semmit. Ahhoz képest, hogy rajzfilmről van szó, a főszereplők - legalábbis a smink nélküliek - igazi hús-vér embernek érződnek.


Főleg a sorozat rajongóinak ajánlom, de anélkül is határozottan megállja a helyét.

15 megjegyzés:

Slater4 írta...

Egyetértek,zseniális volt.Számomra Mark Hamill a tökéletes Joker, nincs még egy ilyen gonosz hang.Aki ha esetleg nem tudjátok játszotta a Csillagok Háborújában Luke Skywalkert.És nagyon tetszik ez a mondatod a cikkben:"Célja önmagában semmi új: megölni Batmant. Ám míg kettejük szembenállását eddig jó mókaként élte meg, most már pontot akar tenni a végére."Viszont nem értek egyet azzal, hogy Timmel ilyen csúnyán elbántak.A DC animációs univerzumának egyetlen gyerek szuperhősével.Úgy értem Batman elengedi egyedül a gyerek Robint, amikor a Joker kint van, de Batgirl-re úgy vigyáz, mint a szeme fényére?YÉs a Joker rátamad Bruce-ra és Terry-re, de Barbarát békén hagyja?És mi történt a Joker halála után?Timet egy évig ápolni kellet, és utána megtiltota neki, hogy Robin legyen.De Barbara megmaradt Batgirl-ként, ("Tim hamarosan elhagyott minket")és a sorozat pár korábbi epizódjából (touch of Curare és a Ra's és Talia al Ghul-os rész) szerint Bruce és Barbara romantikus kapcsolatot ápoltak.És Barbra évekkel később szerette volna ha ő és Bruce együtt hagyják abba a küldetést, de mivel Bruce batman akart maradni így elhagyta őt.Szóval számomra egyátalán nem tűnik úgy, hogy Barbarát nagyon megrázta volna ez a dolog.Igazából az egész batman rajzfilm világban Barbara/Batgirl olyan óriási túlsúlyt kapott, ami tönkre tette az élvezhetőségét.És ha belegondolsz végig arról beszéltek,hogy nekik milyen rossz volt, az hogy Timnek ez mekkora trauma volt, alig szóltak.Gondoljunk bele: Tim Bruce engedélyével járörözött a vársoban és három héten át(!) a Joker foglya volt, Bruce és Barbara végig együtt voltak, és ez az egész egyetlen éjszaka volt számukra, Timnek 3 hét volt.ami után annyit kapott , hogy Bruce elvette tőle Robint.És ezt alig tudom elhinni, hogy Tim nem akarta megbüntetni őket, az meg egyenesen nem értem, hogy lett Barbara Tim bizalmasaa jövőben, annyival hogy néha felkeresete, ezt gyszerűen nem tudom elhinni.Még azt sem árulta el neki ki ez az új Batman, mikor ő Barbar Gordon rendőrfőnökként többször együttműködik velük.És ha figyelemmel kísérted a Korábbi rajfilmsorozatot,(Batman ANimated Series, New Batman ADventures) tudod, hogy Volt Dick Grayson az első Robin, később NIghtwing.A New Batman ADventures -ben nagyon keveset szerepelt, de az egyik epizód (Old WOunds) bemutatja, Bruce hogyan fedte fel Barbarának/Batgirl-nek a személyazaonosságukat.Bruce semmibe vette Dicket, mint RObint.És a legfontosabb: a civil életben Barbara és Dick egyre komolyodó romantikus kapcsolatat ápoltak.Az epizódban Dick elhagyja Gotham City-t és elutazik egy időre de később visszatért, mint Nightwing.Kevés jelet kapunk, de azért látunk Barbara és Dick között romantikus utalásokat.Aztán jött a Batman Beyond sorozat ehol egyszerűen bejelentették, hogy Dick elment, és Barbara és Bruce egy pár voltak.Tehát Bruce összejött a fogadott fia barátnőjével.Batman ilyesmit tett.És ez egy cseppet sem volt kifejtve, hanem csak úgy bejelentették.És kérdés, hogy mikor történt, a Tim/JOker incidens elött vagy utána?Bruce elengedte Timet egyedül járőrözni, mert ő és Barbara kettesben akartak szórakozni, vagy miután történt ez a tragédia, ők ketten társak maradtak, és szerelmespár lettek, Tim pedig valahol egyedül boldoguljon.És Barabarának élete nagy tragédiája az, hogy Bruce-nak fontosabb volt Batman, mint ő?És persze, Barbara egyátalán nem mondja, hogy Bruce rosszat tett, hanem úgy látszik mégértette hogy miért teszi ezt Timmel, és egyátalán nem állt a fiú mellé.Aztán évekkel később ő ultimátumot ad Bruce-nak, hogy vagy a köpyeny, vagy ő?EZt mégis hogy gondolták a készítők, Bruce Timm és a többiek?A Batman Beyond sorozat 52 epizódjában se Dick, se Tim nem szerepel, egyeedül ebben a Jokeres filmben Tim, míg Barbarának e tulajdonképpen egy csodálatos jövőt írtak meg.Szóval amikor írtad, hogy ez össeköti a sorozatot a régebbiekkel, azért van némi kritika.Hú elég hosszú lett, de ez valahogy le kellet írnom.Remélem volt türelmed elovasni a megjegyzésemet.

Angelus írta...

Nagyon örülök neki, hogy ezt a véleményt elolvashattam. Én ugyan elismerem az összes Batman-rajzfilmsorozatot a "The Batman" kivételével, de igazán ütősnek csak 3-at tekintek: az első 2 évad több mint nyolcvan epizódja, plusz a Beyond. Tudom, hogy mindet ismerni kell, hogy teljesen képben legyünk, csak nem mindegyik széria ugyanaz a fok a mércén.

Slater4 írta...

Hát én meg annak örülök, hogy választ kaptam.
De én nem szerettem a Batman Beyond-t pont ezért amiket leírtam.A több mint 80 epizódos Batman rajzfilmmel és a New Batman Adventures-el képez folytonosságot a Beyond.A New Batman Adventures nem lett leszinkronizálva, csak angolul lelhetjük fel e nten.Ebben Batgirl már állandó szereplője a történeteknek, és ahogy mondtam az a Old Wounds és a Sins of the father című epizódok kötik a össze az első rajzfilmsorozattal.És az utáltam a beyond-ban hogy Dick Grayson-t és Tim Drake-t egyszerűen eltüntették, Barbarának meg persze egy ilyen gyönyörű jövőt adtak, Szerelem Batmannal, át veszi apja rendőrfönöki posztját, és van egy férje is.több epizódban szerepel, és az ember tényleg azt érzi, hogy ő és Bruce valamikor gyöngéd viszonyt ápoltak,de a készítők elsiklottak Dick Grayson karaktere fölött.Most már utólag látom, hOgy barbar avolt a készítők abszólút kedvenc szereplője, és annyra eltúlozták.Ezzel sezmben Robin karakterét semmibe vették.Tim drake.ről meg csakis ebben a JOker visszatérésében hallunk, a sorozatban egy szó sem esik róla, és milyen szörnyű jövőt adtak meg szegénynek.De persze a másik nagykedvencnek a Harley Quinn-t(akit a rajzfilmkészítők alkottak megnem a képregénykészítők)persze szintén megmentik a szörnyű végtől, és Boldog életet élt ő is.Érdekes, hogy Tim Drake esetében nem érezték, úgy hogy a karaktert nem kéne bántani.Mondom Batgirl és harley voltak a kedvencek, Bruce-nak egyszerűen muszáj volt szerepelnie, mert Batman a ssorozat címe.Dick Graysont egyenesen utálták, ez így utólag telsejen látszik.És a készítők Terry volt az utolsó kedvencük, szintén az ő alkotásuk volt.De máshogy is rámutatnak erre:Bruce-nak, Barbarának Terry-nek kék a szemük.Dick-nek és Tim-nek meg fekete.Nem az a bajom, hogy szerették Batgirl-t, de a Batman és Mr. Freeze SUbzero és a New Batman ADventures folyamán mindig az ééreztették a nézővel, hogy Brabara milyen csodálatos, és mennyire szurkoljunk neki.Egyébként a Subzero nem rossz, de szerintem rajzfilmhez túl horroros és abban is az érzi az ember hogy Barbara mellet Batman és ROibn két lassú idióta.Az ítad a Rém álarca leírásánál, hogy James Gordon milyen keveset szerepel.Szerintem már akkor is csak úgy tekinttek rá a készítők, mint Barbara édesapjára, de csak fokozatosan merték ezt bevállalni.Míg a kér Robin semmi ehhe hasonló dicsőitést nem kapott, és Beyondban teljesen el is tüntették őket.Na megin jó hosszú lett. Tudom,, nem kéne ezt ilyen komolyan felfogni, de egy számomra kedves rajzfilmet teljesen élvezhtetlenné tettek ezzel.

Angelus írta...

Még annyi: az eddigi Batman-rajzfilm-szériák különböző rajzstílusait szerintem ötletesen ötvözik itt. Például Joker úgy néz ki, mint a legelső 85 részben is. Az első 85 rész után, a 3. szezontól gyerekbarátabb, fejletlenebb rajztechnikával készültek a figurák, Joker Mickey Egér-szerű kiadását hál'Istennek a Beyond-mozinál visszacserélték a régi, ördögi arcával.

A The Batmanből Joker villogó vörös szemgolyóit haszánlják, mikor Joker először felbukkan, a jövőben, az arca árnyékban, sejtetve, hogy kiről is lehet szó.

Slater4 írta...

Azt kell mondjam te nem ismered igazán a DC animációs univerzumának folytonosságát.A The batman 2004-es készítésű és nem az a stáb csinálta, mint a régebbit.Bruce Timm és a csapat készítette a batman animated series 1992 és 95 közöttt, 1996 és 2000 között a Superman animated series, 1997 szeptembertől 1999 januárjáig ment a new batman adventures (ahol jól mondod joker-nek aza a mickey-egeres kinézete van) 1999 januártól 2001 (igen 2001) decemberéig a Batman Beyond epizódjait.A batman Bayon:Return of the Joker-t 2000 decemberében adták le.Ezek képeznek egy folytonosságot.(ahogy már írtam korábban Barbara Gordon/Batgirl karaktere a new batman adventures-ben és a Batman Beyond-ban túlságosan nagy kihangsúlyozást kapott a két (mert a rajzfilmben kettő volt) Robint pedig túlságosan mellőzték.
Jó sok mindent megelőznek ezek a rajzfilm sorozatok,gyakorlatilag az összes ma ismert amerikai sorozatot.Ezt csak úgy mondom.És Természetesen ott van még a Justice League és a Justice league Unlimited is.
A The btman és az a "batman a bátor és a vakmerő" ( még leírni is iszonyú) csak ezek után készültek és mmások csinálták.
Nézz szépen utána.(És igen, szerettem ezeket a rajzfilmeket)

Angelus írta...

Talán nem. De az az igazság, hogy a sorozatok hajlamosabbak a népszerűséget és nézettséget meglovagolandó sorozattermékekké válni, mint a filmek.

Egyébként köszönöm az infót. Jómagam megelégszem az első 85 résszel + a Beyonddal. :-)

Slater4 írta...

Nehogy azt hidd, hogy ki akartalak oktatni, isten ments!Bocsánat ha kioktatóra sikerült.
Még arra lennék kíváncsi szerinted nem bántak kicsit túl keményen itt szegény Robinnal/Timmel?(Egyébként a Beyond sorozat egyetlen epizódjában sem szerepel, csak itt.)Nem is nagyon kárpótolták, hiszen még azt sem tudta ,hogy Terry az új Batman.Te mit gondolsz?

Angelus írta...

Bruce Barbarának sem mondta meg, hogy talált egy önkéntes új Batmant. A 3. rész végén ő hívta fel Bruce-t, hogy mikor kerített új hősjelöltet. Azonkívül: mindhárman először maguk mögött akarták tudni ezt a korszakot, Terrynek egyenként kellett meggyőzni őket arról, hogy szükség van rá, mint új Batmanre. Ezért teljesen érthető szerintem, hogy nem szóltak Timnek: az újságokból úgyis láthatta a lényeget.

Slater4 írta...

De hát pont ez az!Barbara megtudhatta ki viseli a maszkot, Tim-nek viszont Terry MAGA mondta meg, hogy kicsoda.
Úgy értem, barbara csak úgy lesétált a Bat-barlangba, Timnek meg ezen át kellett mennie, hogy mintegy "kiérdemelje" ezt a tudást.
Meg engem az zavar igazán, hogy Bruce és Barbara MIKOR lehettek együt?Mielött ez történt Timm-mel, vagy ezután?Egyátalán, miért volt Robin egyedül azon az éjszakán, amikor a JOker szabadon volt?Talán Bruce és Barbara mintegy "szórakozni" akartak kettesben?És íg yrabolhatta el Timet joker?
Vagy ha ez után akkor még rosszabb.Úgy értem azok után amin átment Bruce megtiltotta neki, hogy Robin legyen.És ezek után Tim elhagyta őt, de Bruce és Barbara nem csak hogy tovább dolgoztak együtt de szerelmesek is voltak? tehát simán rovább léptek amíg Timet gyakorlatilag egész életében kísértette ez az incidens?Igen Barbara mondta ő még Tim felé szokott nézni, de ENNYI?Teszem azt felkereste őt egy hónapban egszer, de köszöni szépen ő és Bruce továbbra is jól megvannak?Vagy higy sokkal jobb így hogy ketten vannak, mint amikor hárman voltak?Meglehetősen hálátlannak tűnnek mind a ketten, hiszen Tim MEGÖLTE Jokert!
Ezek nagyon fontos kérdések ám!

Angelus írta...

Nézd: a rajzfilm-univerzum szabályai az olyan extrém esetek, mint Joker utolsó húzása, kivételeseknek számítanak. Ami pedig Tim Drake-t illeti, megvallom őszintén: nekem nem hiányzott. Egyszerűen hidegen hagyott engem a sorozat azután, hogy gyerekbarátabbá imidzselték. Szerencsére ez a pont jól körülhatárolható, még cím által is, úgyhogy nem bánkódom miatta.

Barbara karakterét én is elég irritálónak találom (többször bizonyítja a Beyond-ban, hogy mekkora seggfej tud lenni).

Slater4 írta...

Még egyvalamiről érdekelne nagyon a véleményed:Mik voltak a gondolataid a Bruce/Barbara Batman/Batgirl szerelmi párosítás-ról?Erre tényleg kíváncsi vagyok.

Angelus írta...

Barbaráról az első 2 évad 85 epizódjában az volt a benyomásom, hogy önfejű, nyakas akarnok, ugyanakkor dögös, ravasz és közepesen tehetséges is a Bat-életmódhoz. Szóval "jó csaj".

Aztán jött a The New Batman Adventures, és nyilvánvaló lett, hogy Barbara Dick-nek és Bruce-nak is a love-interest-je egy-egy időben. Szerintem Dick-hez jobban illett volna, mint Bruce-hoz. Persze Bruce szempontjából ez is egy lehetséges kapcsolat, csak szerintem nem nagyon illenek össze. És nem a korkülönbség miatt. Bruce tapasztaltabb, morálisan mélyebb gondolati támasszal bíró egyén, míg Barbara felszínesebben látja az álarcos küzdelem hasznát. Ez a Beyondban már egyértelmű. Bruce-nak egy ilyen nő hosszútávon csak fejfájást okozna, mint magánéleti társ.

Slater4 írta...

Jól összefoglaltad röviden az én gondolataimat is.Tényleg jól fogalmaztad meg.
Engem leginkébb azért zavart mert hát Bruce összejött az ő fogadott fiának a barátnőjével.Nem tudom emlékszel -e arra a dupla részre, amiben Dick visszaemlékezik a szülei halálra, és hogy Bruce hogyan vette magához, kapták el Zukkót (vagy hogy írják), stb., akkor én egy szoros családi kapcsolatot feltételeztem a Dynamic Duo-ban.És az sem fér fejembe, hogy Bruce biztos látta Barbarában amit te is elmondtál, hogy felszínesebben látja át ezt a dolgot, és a kapcsolatuk nem lehet hosszú távú, és ehhez hozzáadva, hogy Dick-nek tényleg fontos volt Barbara, hát...Valahogy úgy hangzik, mint egy megtörtént lehetetlen.( A Batman Beyond-ban egyébként én hiányoltam Dick Grayson-t legalább egy dupla részt megérdemelt volna a Batman univerzum-nak ez a rendkívűl régi karaktere is.)
Egyébként, ha már ilyen szép krititkákat írtál ezekhez a batman movie-khoz nem írnál egy elemzést az 1998-as(tehát a batman Beyond elötti) Batman and Mr.Freeze:Subzero movie-ról is?Szívesen elolvasnám.

Angelus írta...

Tervezem, mivel már hallottam róla egyet és mást.

Slater4 írta...

Ó, ha még nem láttad akkor nézzed csak meg.Szerintem mindenképp élveznéd, mert ez még a régi Animated Series rajzolásában készült, nem a New Batman Adventures-ben.
Egyébként nekem az a véleményem, hogy némely dolgokat eltúloztak a filmben, volt amiből kevesebb kellet volna, de inkább nem spoilerezek, ismét csak annyit mondhatok elolvasnáma fimlkritikádat róla.