2021. december 12., vasárnap

Különösen veszélyes bűnözők

 
Pontosan két emlékezetes dologgal büszkélkedhet a Red Notice:
  1. A nyakig adós Netflix eddigi legdrágább (250 milliós!) produkciója;
  2. Az első film, melyben egyszerre szerepel Dwayne Johnson, Gal Gadot és Ryan Reynolds.
 Minden más ebben a zsenge, aligha vicces akcióvígjátékban vagy feledhetően lerágott, vagy idegesítően önismétlő – utóbbi téren főleg Ryan Reynolds szájmenése.
 
John Hartley profilozó ügynök fülest kap forrásától, a „Futó”-tól, miszerint Nolan Booth, egy kiemelten veszélyes műkincstolvaj épp le készül csapni Kleopátra 3 aranytojásának egyikére. De az egész egy nagy csapda: a tojás hamisítványnak bizonyul, Hartley-t pedig adatai manipulálásával befeketíti a Futó – aki mint kiderül: szintén műkincstolvaj. Hartley és Booth kénytelen-kelletlen összeáll, hogy megszökjön és túljárjon a dögös boszorka eszén.
 
 
Nincs mit felrónom az első számú főszereplőnek: „A Szikla” itt is önmagát adja, és bár óvatosan nyújtózik a különböző szubzsánerek között, valahogy azt az 1 tartalmasan jó produkciót még nem találta meg, amit úgy méltathatnék, mint a legtöbb kritikus a Terminátort vagy az első Ragadozót. A Különösen veszélyes bűnözővel egy „Ki ver át kit?” rablópandúros sémába mászik bele, és az ő izmos háta nélkül bizony semmi nem tudná végigvonszolni ezt a méregdrága, heveskedő, de ripacsos fakomédiát.
 
Rawson Marshall Thurber (Felhőkarcoló, Családi üzelmek) rendezése annyira laza, hogy fél óra után, a fő duó első közös hadművelete környékén már szét is esik. A történetet a puszta lendület és a látványos, Bond-szerű stílusdekorációk (emberek, jelmezek, díszletek) viszik előre, de egy hihető vagy szórakoztató eleme nincs az egésznek. Egy nagy zagyvaság a múzeumi Tom-és-Jerrys kergetőzéssel induló rablási história, vagy, hogy mivel próbálja mely játékos átverni melyiknek a búráját.
 
De ami mégiscsak a leglényegesebb: ez a vígjáték NEM vicces! Alig néhány futó szikra pattan itt el, amit jópofának lehet nevezni, de ezt is csak Johnson és Reynolds rutinja adja, mintsem a karaktereik külön-külön vagy a haveri kémiájuk egymással. Idén ez már a 2. vígjáték, amiből elefántpuskával akartam kiüldözni Reynolds-ot: az, akit nyilván a humor titkos fegyveréül szántak a filmbe, borzasztóan hergelő jelenség volt az örökös, elmeölő szájmenésével. Gal Gadot dominátrixa pedig egy szinten van a Baywatch-mozifilm bűnözőasszonyával – szintén Johnson-nal a főszerepben.
 
A Különösen veszélyes bűnözőkre egy 2/5-öt adok. Tempó és extravagancia az bőven van, működő humor és sztorielem már annál kevesebb. Vaskos csekk 3 A-listás színésznek, vajmi kevés szórakozás nekünk, nézőknek.





Nincsenek megjegyzések: