2020. december 29., kedd

Az új mutánsok

 

The New Mutants Movie Poster

"Fan5stic" lehetne Az új mutánsok gúnyneve azok után, milyen hasonló sorsra jutott, mint Josh Trank notórius FF-reboot-ja... ami szintén az is egy kis csapat fiatalról szól, akik próbálnak szörnyű új - némelyiknek a testét is átformáló - képességükkel együtt élni, és akiket egy érdekcsoport megpróbál a saját szolgálatába tessékelni. 

The New Mutants (2020) Review | Jason's Movie Blog

A tavaly óta Disney-tulajdonú Fox megint végigjojózott egy Marvel-márkanevet a szerzőibb és a szokványosabb állapot között: forgatókönyv-átírások, újraforgatások, időpont-halasztások, és Isten tudja még, mi. De bármennyi macera is zajlott a kulisszák mögött: a végtermék egy gyenge, tompa, hamiskás romhalmaz, ami már feledésbe merült volna, ha nem X-men-mozi lenne.

 

Alice Braga habla de Los Nuevos Mutantes y materiales promocionales

Dani(elle) Moonstar apját és otthonát egy este elpusztítja egy örvényszerű jelenség, amit a lány „démon medveként” ismer. Másnap egy világtól elzárt intézetben tér magához, ahol egy szakorvos, Dr. Reyes elmondja neki: ő és a 4 másik ott tartott kamasz mutánsok, akiknek meg kell tanulni erőik irányítását, nehogy kárt tegyenek magukban vagy környezetükben - ismét. Ám a fiatalok lassan rájönnek, hogy a szintén mutáns Reyes igazi célja élő fegyverré trenírozni őket, egy Essex nevű társaság megbízásából.

 

Elhiszem író-rendező Josh Boone szándékát, hogy valami komorabbat alkosson, mint holmi tini horrorfilm X-mutánsokkal. Végül valahogy mégis pont ez került ki a keze alól: a személyesség, sőt a megjegyezhetőség nagyon nem jön át a kész munkából: fakó és gyermeteg, mikor karakterpillanatokat próbál építeni, illetve súlytalan és hamis, mikor intenzív jelenet jön benne. 

New X-Men Movies Tweet Features New Mutants Magik - MickeyBlog.com

A szereplők jelleme és az érzelmi kapcsok köztük minden rászánt idő és szöveg dacára halványak maradtak; különösen Illyanát találtam ellenszenvesnek. Már az alaphelyzet sem sokat ad a természetességre: valakik 1 szem orvost küldtek ide, a világtól elzárt intézetbe, hogy felügyeljen nagy erejű mutáns kamaszokat, és a film nagyobbik fele kell elteljen, mire az átverés nyilvánvalóvá válik. Mesterségesnek hat az egész.

The New Mutants: watch the opening scene | Cineworld cinemas

A tiri-tarka szupererőkkel se voltam kibékülve, még X-men-mérce szerint sem. A spéci erők előhívása sokszor inkább varázslásra hajaz, mint paranormális erőre, legyen az farkassá változás, energiaburok-képzés valami körül, tudatalatti képek kivetítése, stb. Effektjeik jó esetben szokványosak, de pl. a "Démon Medve" rémesen nézett ki. Nem láttam átgondolt, koherens pszichikai folyamatot abban, ahogy ezek az időzített bomba kamaszok megtanulnak bánni a saját lelkületükkel, és azon keresztül a spéci hatalmukkal. 

First Look at Cecilia Reyes' Powers : MarvelStudiosSpoilers
Reyes kacagtatóan egysíkú sablongonosz, nagyon átlátszó színjátékkal. Mikor Rahne, a vallásos és Dani-vel szépelgő csaj farkasként megmenti a lányt a halálos tűtől, a sebzett Reyes nem fedi fel erejét, hanem tovább komédiázva eltántorog, holott már a vak is látja, hogy végig hazudott. És mikor felfedi magát, olyan fejeket vág, mint aki a Jancsi és Juliskából szökött át a Marvel-univerzumba. Képtelen voltam komolyan venni ezt a nőt, akár fontoskodó terapeutaként, akár agresszív banyaként viselkedett. 

 

The New Mutants (2020) - Transcript - Scraps from the loft

Ahhoz képest, hogy ez egy horrorsztori 5 spéci kamaszról, kiket az akaratlan öléseik miatti bűntudattal zsarolnak, feltűnően ingerszegény és csak foltokban rémisztő Az új mutánsok. Értettem, mire hajt a cselekmény: a magukra maradt gyerekek fő félelmét valami életre kelti, így ki-ki a maga démonával néz szembe, hogy majd együtt forduljanak a főszemét ellen. Még tetszett is volna az a sovány csavar, hogy Dani ereje magától materializálta rémálmaikat: így egy időre ők is, mi is a lányt hihetnénk a fő veszélyforrásnak, és Dani-ban nagyobb bűntudat és feszítőerő dúlna, mint valaha. 

The New Mutants' – A Long Awaited Movie Review | Funk's House of Geekery

Itt éreztem talán a legjobban, hogy a történet lapos és kiaknázatlan. Ha Reyes a testet öltött rémképek leküzdésére biztatná a srácokat – hogy felhasználhatók maradjanak az Essex-nek –, azzal gyönyörű öngólt lőne, ha majd az ő valódi szerepét felfedezik. Zavaros, hogy vajon mennyi lehetett ebből ténylegesen a forgatási anyagban, de már az szomorú, hogy ezen ennyit kell spekulálni.

 

 The New Mutants Movie Poster
Van itt egy horrorfilm, ami nem tud sem az ijesztő, a megható, de főleg nem a csavaros irányban kibontakozni, és teljesen érdektelen marad. A családbarát besorolásért ki lett hipózva benne nemcsak a sokkfaktor, de a jellemrajzok éle és a köztük csiholt kémia is. Így lesz az egészből egy lapos, vánszorgó, lebutított terápiafilm, felületes tini hősökkel és gyászos jutalommal a végén.

 2/5-öt adok Az új mutánsokra. Hogy ez vagy a Fan4stic rosszabb-e, azt a Marvel-rajongókra bízom, hogy eldöntsék.





Nincsenek megjegyzések: