2020. március 9., hétfő

A láthatatlan ember (2020)


Megint a XIX. század végéről vettek elő egy regényalakot, hogy új köntösbe csomagolják: H. G. Wells hírhedt láthatatlan embere idén pszichothriller és horror elegyeként tér vissza a nagyvászonra, és szerencsére nem minden ihlet nélkül. Jeleskedik a félelmetes hangulat létrehozásában, és fájóan eszünkbe vési a lelki terror játékának természetét: ha egy vadász megfoghatatlan, sose hagy látható jelet maga után, akkor a préda tudja, hogy védtelen ellene, - ami csak további előny a vadásznak. 


Képtalálatok a következőre: blogspot 2020 "the invisible man" review
Cecilia Kass a nyitányban kiszökik az optikus Adrian Griffin laborként is szolgáló luxusházából. A férfi egy okos, de erőszakos zsarnok, aki fogolyként tartja őt ott. Miután bátyja révén megrendezte saját öngyilkosságát, és látszólag mindent exére hagyott, őt és közeli ismerőseit különös történések kezdik veszélyeztetni. A nő érzi, hogy Adrian műveli ezt velük, de hogyan bizonyítsa be, ha a férfi a világ szerint már nem is létezik...?

Képtalálatok a következőre: blogspot "the invisible man (2020)" griffin
Vegyessaláta nálam a Fűrész írójának új munkája. Leigh Whannell rendező többféle módon és perspektívából próbálja a félelem légkörét létrehozni, és ez a film első felében össze is jön neki. Cecilia bőrében az idegőrlő kiszolgáltatottság válik tapinthatóvá, a hús-vér „kísértet” szemén át pedig a csendes vadászat izgalma, a hatalom finom gyakorlása az áldozat felett fejeződik ki remekül. Rémlik egy étel-odaégetős rész, ahol a mozdulatlan kamerabeállítás a Paranormal Activity-re emlékeztetett. Mégha nem is rondítanának bele egyszeri bakik a logikába (pl. az elején a vacakolás a kutyával, vagy a rajzfilm-szerű torokvágás az étteremben), akkor se hiányzott volna sok itt egy jó kis modern rémmeséhez.

Képtalálatok a következőre: blogspot "the invisible man (2020)" griffin
Negatív irányba maga a „gonosz terv” húzta le nekem A láthatatlan embert. Túl nyakatekert és elnagyolt, annyira, amit a körülmények már nem mentenek ki. Van egy észrevétlenné tevő science-fiction-ruha, amit se a zsaruk, se a nő sem fedeznek föl, csak mikor már javában megy a terrorizálás. Van egy ügyvéd bátyó, Tom, aki jogilag és személyesen is bűnsegédje a birtoklásvágyó, tudományos áttörést elért tudós testvérének. Miben is? Hogy lelkileg tönkre tegyenek egy átlagos nőt, hogy az kihordja Adrian gyerekét, hogy örökre a magánrabszolgájaként éljen. 

Képtalálatok a következőre: blogspot "the invisible man (2020)" review
Hihető vagy hatásvadász?

Félre tudom lökni a szkepticizmust egy „ördögien ravasz” terv iránt, de nem ennyire! Whannell mintha nem is akarna hihető motivációkkal vagy mondjuk jellemrajzokkal szöszmötölni; a karakterek jobbára forgatókönyvi eszközök. A láthatatlan hóhér egy személyiségtelen "okosdémon", amit olybá tűnik, nyűg lett volna még emberivé is szabni. A rendező a fő árnyalak eredetét és sebezhetőségét is feláldozza azért, hogy ezzel is rémisztőbbé tegye őt (ahogy pl. Tim Burton a ’89-es Batman-nél). Minden vonás, ami a főgonoszt képessé tenné, hogy ilyen tökéletesen végrehajtsa őrült tervét (kitartás, időzítés, intelligencia, érzék az emberi pszichéhez, etc.), az utólag van rámagyarázva.

Képtalálatok a következőre: blogspot 2020 "the invisible man" review
Elisabeth Moss prímán kifejezi egy szerencsétlen nő megviseltségét, akit egy elmés őrült mind jobban megfoszt a szabad életétől. A babrálás a gyógyszerekkel, a befeketítés előbb Emily előtt egy hamis üzivel, majd a hatóságok előtt Emily halálával: akár a préda bekerítése. Látszik, hogy próbálták személyesebbé tenni a kapcsot a szereplők között, és valamilyen szinten sajnáltam is, hogy egy tetű fivérpár így tönkretette a nővérpár életét. De ezt nem a film félelemlégköre váltotta ki belőlem, és nem is egy megkedvelt érdekes karakter féltése. Erről ugyan nem Moss tehet, de a figurája igencsak feledhető maradt - még az itteni láthatatlan emberhez képest is. 


A Láthatatlan Ember 2020-as kiadása ügyesen rendezett, viszont nagyzoló történetű mű, nem kevés hézaggal. Rettenetet képes ugyan előállítani, de amint a fordulatokra vagy a reakciókra kerülne a sor, belegubancolódik egy bűnügybe, ami az itt látott módon már-már kivitelezhetetlen volna. Egy őrült tudós hű ügyvéd-testvére még nem magyarázat mindarra, amit itt a rémségnek lehetősége van keresztülvinni, mintha az egész egy Scooby-Doo-epizód volna.

Középmezőny.



Nincsenek megjegyzések: