2019. december 22., vasárnap

Fekete Karácsony


Képtalálat a következőre: „blogspot.com 2019 movie black christmas”
Mi a f***, Blumhouse? M-mégis mi a veszett franc volt ez? Ne-ne-nem: magyarázzátok meg nekem, őszintén! Jason Blum ezt viccből pénzelte? Író-rendező Sophia Takal komolyan gondolta kijelentését a projekt-ről, hogy: ”Politics before plot”? Az úgymond "woke–felfogás" szerint tényleg csak pipogya segédek vagy gonosz elnyomók lehetnek a „gonosz férfiak”, akiket a csupa női hőskar a puszta nemiségével dialamaskodva kell, hogy sárba döngöljön?


Képtalálat a következőre: „review 2019 movie "black christmas"”

A Hawthorne Fősuliban beköszönt a karácsonyi szünet, készülőben a buli. Közben egy ismeretlen gyilkos diáklányokat kezd célba venni, ám azok egy kis csoportja, a kissé magának való Riley-val az élen próbálnak összetartani. Kiderül, hogy a gyilkos természetfeletti kreáció, amit egy kirúgatás szélén álló, rosszhírű tanár, + annak csuklyás fiúszektája tart életben…


Képtalálat a következőre: „review 2019 movie "black christmas"”

Szinte az utolsó pillanatban csúszott be: az egyik leghitványabb horror-remake, ami valaha is elém került! Egy évtizedekkel ezelőtti művet újra újráztak Sikoly-klón alibiköntösben, csak azért, hogy aztán telenyugtatózzák azt hamis emancipációs üzengetésekkel. Mégha figyelmen kívül hagyjuk a csontos, bődületblőd sztorit, annak propaganda-szócső szereplőit és a nagyanyáinkat untató ijesztgetési technikákat… akkor is az év egyik nagy bélsárdarabját kaptuk meg a Fekete Karácsony személyében!


Képtalálat a következőre: „review 2019 movie "black christmas"”

Valósággal vibrál a filmből ez a már vallásos bűnráolvasás, ami egyre gyakrabban lelhető föl nagynevű szériák folytatásaiban. Nem véletlen, hogy egyetlen összetevő sem volna nem-zavarba-ejtő egy jobb, őszintébb produkcióban: éppúgy csak az agresszív, egyoldalú politikai reklám okán van itt minden odaszerkesztve, mint a Banks-féle Charlie (k)angyal(ázat)ai-ban. Hiába más zsáner: ugyanaz a felszínes, sivár, ellentétszító beállítás a nemek közt, és egyszerűen nem értem, minek erőltetik ezt. Mindkét esetben egy igen sarkított világképű madam a rendező és a mérvadó forgatókönyvíró, majd a negatív fogadtatás büszke mentegetője is.


Képtalálat a következőre: „review 2019 movie "black christmas"”
Sem a kontár vágás, sem a mondvacsinált narratíva nem tartja össze a történéseket. Megutálja magát az ember, annyira esélyünk sincs rá, hogy érdekeljen minket a gyilkos rejtélye, vagy a kirakatszereplők sorsa. Teljesen hiányzik a jó horror lélektani ütőereje, mert nem generál félelemérzetet úgyszólván semmi – még az utolsó mentsvár, a vér sem jöhet szóba. Csak folyton ez a nyílt ujjal mutogatás zajlik, női önbizalomnövelő szónoklatok formájában az ál-karakterek szájából, majd a szekta ceremóniáskodásából az utolsó harmadidőben. 
Képtalálat a következőre: „review 2019 movie "black christmas" sect”Ha férfinak születtél, kotorék vagy, ha meg nem vagy küzdő szellemű nő, akkor meg hullajelölt. Ennyi: ez árad töményen az egészből - mármint az unalom tengerén kívül.



 Képtalálat a következőre: „blogspot.com 2019 movie black christmas”

Ha valaki feljelentené Sophia Takal-t hűtlen büdzséhasználat vagy propagandatermék közforgalomba bocsátása miatt, akkor felőlem Elizabeth Banks cellatársa lehetne a Fekete Karácsonyért. Bűnjellel felérő csinálmány: otromba, igazolhatatlanul üres és trehány, idegileg úgy, mint erkölcsileg taszító redva. Akinek van esze, bele se néz, akinek meg lelkiismerete, az nem ajánlja! 

Nincsenek megjegyzések: