2019. június 3., hétfő

John Wick 3. - Parabellum


Teljesen mindegy, milyen alcímet firkantanak oda mellé: a 3. John Wick nevével fémjelzett mozi csak azt bizonyítja kismilliomodszorra, milyen síkhülyének nézik a mai akciófilm- közönséget odaát! 

Egy rossz szót sem fogok szólni Keanu Reeves-re - márcsak azért sem, mert 1 elhivatott színész még nem javít föl egy filmet se jóvá vagy értékelhetővé. De erre a szériára sem ő, sem más magára valamit is adó sztár sem lehet büszke. Egy teljesen lélek, szív és intelligencia nélkül a létbe kényszerített, sivár fércgyártmány a Parabellum, ami úgy mutogatja az akciókoreográfiákat idomított célnézőinek, mint valami fényes kulcsot a buta bébiknek.    

Történetről ne is álmodjunk: annyi történik, hogy John ugye státuszát veszti a titkos gyilkos hierarchiában, egy tabuhelyen elkövetett gyilkosság miatt. Vérdíjjal a fején csatangol ide-oda, miközben egy fapofájú nő a "felső kör" nevében rögtönítélő bíróságot játszik azokkal, akik John egérútját akár pindurkát is segítették. 

Magasról teszek a harci koreográfiákra, ha egy filmnek nincs belseje, ha szó szerint ki van belezve belőle a tartalom! Megállás nélkül 3 dolog váltogatja egymást, ha épp nincs akció: 
  1. vagy Reeves jár-kel fel-alá viharvert, lelkipásztor arccal, 
  2. vagy a sörtehajú dominátrix, az "Ítélethozó" szájal folyton a felső körről, 
  3. vagy a "szentélyben" gépszajkózzák, hogyan áll éppen John Wick "státusza". 
ÉN akartam lemészárolni ezt az utálatosan sekélyes fapofa-gallériát, ami elvileg a karaktereket szolgáltatná. Teljesen érdektelen Halle Berry frusztrált Sofiája, akiről mindössze annyi stabil infó derül ki, hogy régen el kell hagynia a lányát, és ezt az űrt kutyáival pótolta a szívében. De sem ő, sem Laurence Fishburn King-je nem több pózbábuknál: Fishburn szamurájkardos kivégzése, majd filmvégi felbukkanása méltóképp koronázza az ordító hamisságot, ami az egész produkcióból töményen árad. 


Ez, valamint ahogy az Ítélethozó csaj megilletődött fejjel alkudgat a végén John-ékkal - holott pont az ilyen esetek büntetése miatt volt kiküldetésben -, a maradék hitelét is kiirtják ennek az egész sötét hierarchiának. Van egy agyonködösített felső kör, és van a renegát - de inkább csak sérthetetlen - John Wick, és a kettő között egy ózsdi bábszínház emberkellékei. Legjobban egyébként a kopasz fegyvermániás irritált, aki hol ki próbálja nyírni John-t, hol meg a hírnevéről áradozik.


Mindössze ennyit tud a John Wick 3. - Parabellum. Még az elődjétől is sivárabb, érdektelenebb és közönség-lenézőbb celluloidtrágya. Ha én pucér akciókoreográfiát akarok nézegetni, akkor a YouTube-on ezerszámra találok pár perces videókat erről. Nem kell ahhoz pénzt adnom mozijegyre, DVD-re, Blu-Ray-re, etc. és 2 órát kidobnom az életemből olyan "akciófilmre", ami a mutatványoskodás mögött ennyire üres és haszontalan!




Nincsenek megjegyzések: