2017. december 3., vasárnap

Jigsaw (Fűrész: Újra játékban)



Sokadik bőrlehúzás, amire időt és pénzt még morbid kíváncsiságból sem érdemes pazarolni. A Fűrész: Újra játékban a tízezredik elnyűtt vérpaca, ami ugyanazt a másfél órányi éber kómát hozza, mint nevenincs trash-mozik serege a Youtube-on vagy a Dailymotion-ön. Bizonyos fokig magukat a Saw-rajongókat is bünteti/kínozza, amiért még nem ásták el magukban ezt a brand-et: 
  • Egy üres, szürke senki tettessel, aki filmvégi szónoklatával együtt sem érti, sőt kiforgatja John Kramernek, egykori fogva tartójának filozófiáját;
  • Másrészt a filmcsokor csillagát, a megint visszarángatott Tobin Bell-t egy ostoba, álszent történetcsavarra pazarolja el, miszerint a mostani gyilkos szinte a növendéke lett, miután túlélte a maga menetét. Meglebegtették az előzetesben, míg a balekok ki nem váltják a mozijegyet.


10 évvel Kramer halála után, a rendőrség megállít egy, "A Játék"-ról zagyváló ámokfutót. Valamikor időben és térben egy, a Kirakós Gyilkosra jellemző módon kinyírt áldozatra bukkannak rá. Egy laboros és a Kramer-kínzóeszközökre gerjedő kolleginája gyanítják, hogy a nyomozást vezető Halloran parancsnok az imposztor. A gyilkos egyik játékszere valóságos akadálypálya az áldozatjelölteknek, akik vagy meggyónják bűneiket, vagy elpusztulnak... 


Szatírának is hitvány lenne, ahogy a széria védjegyeit a létező legunalmasabb, leg-kit-érdekel?-ízűbben hajigálja egymásra a legújabb Fűrész. Igen, most nem finomkodok: két-három ijesztő pillanat, egy-két érdekes küllemű kínzóeszköz és nulla-egy épkézláb párbeszéd az, ami a tartalmában értéknek nevezhető. Patakokban folyik az izzadság a nem létező karakterekre írt hátterekről és motivációkról, a legbárgyúbb CSI-epizódokat is alulmúló krimiszállal. És mindezt a jól bejáratott, idegtépő narratívával adják elő, ahol megint ide-oda ugrálunk a nyomozóhajsza és a hentelőjáték között. 

Az ötlet, hogy egy bekattant laboros egy parancsnokra tereli a gyanút, még elment volna, bár így csupaszon még mindig kliséízű. De ha lettek volna is valódi karakterek és történet, a készítők - jó Fűrész-tradícióhoz híven - hatástalanul és ügyetlenül átlátszóan próbálják terelni a néző feltételezéseit, hogy ki lehet az új Jigsaw. Akire leginkább gyanakodnunk kéne, mikor már közeleg a leleplezés, az direkt gyanúsan kezd viselkedni, hogy az igazi mészáros pihekönnyen rá tudja terelni a gyanút. 


Nyugodt szívvel nevezem a Fűrész: Újra játékban-t egy utolsó valaghullajtéknak. Még a Saw-franchise híveinek sem ajánlom: nemcsak középső ujját mutatja a központi figura emlékének, szabályosan hülyének nézi az embert, ugyanazt ezredszer, a leghányavetibb módon belenyomva a garatüregünkbe. Egyetlen eredeti látképet kaptam tőle: hogy miként fest, ahogy egy kínzónyakörv lézerei felhámoznak egy ettől szétnyíló fejet. Nagy dolog!



A Fűrész: Újra játékban értékelése: 1/5. Katasztrofális horrorkrimi.

Nincsenek megjegyzések: